Én ott voltam egy KTM-el, aminek Puch Z50-es a blokkja. Sajnos Puch-ot egyet se láttam, de lehet hogy később jöttek. Csináltam pár képet, ha valakit érdekel szívesen teszek fel párat.
Volt itt kérdés hogy puch találkozó szokott-e lenni itthon? Én követek egy FB-oldalt és youtube csatornájuk is van (régebben a TV2-n volt egy autós műsora a srácnak), ők szerveztek most először moped találkozót Keszthelyen, volt ott Rigától kezdve sokminden, Puch is ahogy a képeket néztem, 100 db fölötti volt a motorok száma. Engem nem érint a rendezény, de hátha a közelebbi mopedeseknek érdekes lehet. Nem tudom lehet-e itt linkelni FB oldalt vagy csoportot, Gehilios garage néven keressetek rájuk.
Van min dolgoznod hogy jól érezd magad rajta, de szerintem megéri. A 17W-os világító tekercs pont elég a ledes világításhoz, az enyémen is olyan van, már 7 éve működik kifogástalanul.
Van egy Babettád? Szuper! Nekem sok éven át volt, nálam jól működött. Jártam vele dolgozni, télen is, 20 cm-es hóban is. Mindig bevitt, sosem késtem el.
Szét szedtem egy Puch Maxi hátsó kereket mivel a használatban lévö motoromon a hátsó fél nem fog csak recseg. Azt hiszem már értem talán a benti félfogaskerék kopott meg, volt valakinek ilyen baja??
Az időpont már szerepel a listán, 2025. 07. 12. Ez nem annyira vásár, mint inkább egy nagy buli. Rengeteg résztvevővel, érdeklődővel. Az autó, motor szépségversenyre benevezőknek ingyen ebéd jár. Eddig nagyon sokan voltak, remélem jó idő lesz hogy újra össze jöjjön minden. A szervező régi barátom, erősen próbál rábeszélni hogy nevezzek be én is az öreg csotrogányommal. Még gondolkodom rajta. Az idén csináltak egy veterán naptárt is, nálunk a "Müllernél" lehetett venni, elfogadható áron.
Korábban már többször értekeztünk egymással. Én már egy öreg rokker vagyok, nem uraság. Igaz hogy Puch mániás vagyok, márt csak azért is, mert a KTM kismotoromban Puch szív dobog. Hogy pontos legyek, egy Puch Z50-es kétsebességes kormányváltós blokk. Tuningoltam egy Airsal T6 versenyhengerrel, amivel egész jól megy. A Balatonfelvidék annyiban igaz hogy Ajka, ami kicsit feljebb van. Itt már több éve tartanak veterán találkozót, ami nagy buli, egész napos program. Nagyon sok jármű, rengeteg ember, több országból is. Talán még Pécsről is érdemes lenne ellátogatni ide. Én szívesen találkoznék Veled.
Ma elindítottam a motoromat, legnagyobb meglepetésemre 4-dik rúgásra beindult. Még tavaly, mikor megjöttek a hideg napok leálltam vele. Most, több hónap leállítás után simán indult. Szóval nincs baj a benzinnel. Holnap menni fogok vele. Már nagyon hiányzik a száguldás.
Barátomnak volt két Puch MS 50-ese, eladta mindkettőt, csinált pár képet az eladásról:
Egyértelmű az azonosság. A Tomos nem tudom mikor készült, de lehet hogy már CDI gyújtás volt rajta. 11 ezres fordulathoz, meg a nagyobb LE-hez nagyobb teljesítményű gyújtás kellett. Korábban már írtam hogy én is tuningoltam a Puch Z50-es blokkal szerelt KTM-emet, szintén CDI-s gyújtással. Az enyém maradt 50-es, de kipörög 10 ezerig. A Bosch már nagyon régen kifejlesztette a CDI gyújtását, hiszen ami a Babettákon volt, már 1975-ben létezett.
Így van, ahogy írod. A Tomos átvette a Puch licencet. A mai napig sok alkatrész csereszabatos. Az én KTM Hobby 3 motorom is Puch motorra épült, a mai napig is lehet hozzá kapni mindent. Az Indiai gyártó is átvette a licencet, amit továbbfejlesztett Puch Hero néven. A motoromban is egy Hero Puch elektronikus gyújtás van, már nagyon régóta. Kifogástalanul működik.
Ez a hézagállítás adta hogy átalakítsam a főtengely pontos beállítását. Az első blokkomon a barátom ingyen megcsinálta a plusz 2 mm-es marást. A másodikon már 10 ezerbe került, de megérte.
Majd ha szétszeded a blokkot, akkor ki fog derülni hogy találsz-e olyan csapágyat, amilyent gondolsz. Kicsi az esélye, de lehet hogy a blokk csapágyátmérőjének felmarásával megoldható. Tudom, nem kis munka, de ha Neked megéri, sok szerencsét kívánok hozzá.
Logikus hogy örökölte, kisebb fordulaton nagyobb terhelésnek van kitéve a váltótengely. A harmadik a berúgótengely, ott meg miért kellene golyós csapágy?
Pont a főtengely csapágyon csináltam átalakítást, mert az volt a gyenge láncszem. A 3 db-ból álló csapágy helyett, 6203-as, növelt hézagú csapágyakat szereltem a motoromra. Igaz ehhez a blokk csapágy hézagát oldalanként 2 mm-el ki kellett kimaratnom hogy a 6203-as csapágyat be lehessen építeni. Sikerült megcsinálnom, azóta így járok a motorommal. Ki pörög 10 ezerig, de bírják a csapágyak.
Nem fogsz találni olyan csapágyat, a speciális méretek miatt, de nincs is rá szükség. Én összeszereléskor olajpasztát használok, ami annyira ragadós hogy a görgőket berakva, kirázni sem lehet azokat. Többször is raktam össze blokkot, de sosem ez volt a probléma. A motoromon 3 ilyen van: