Keresés

Részletes keresés

Devil Inside Creative Commons License 2006.04.15 0 0 72
Hát, miután az SZDSZ-re 6%-nyian szavaztak, a Fideszre pedig 42%-nyian és ebben is jócskán akad a világhoz - a kor követelményeinek megfelelően - kellően liberálisan hozzáálló ember (akármilyen furcsa, teljes szinglihordák is), velem és Turulmadárral együtt, akik maximum azért nem "igazi" liberálisok, mert nincs különösebb problémájuk az egyházakkal...
Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.15 0 0 71
jó duma, kár, hogy nem tényekre alapoztad, hanem az ujjadból szoptad
Előzmény: Turulmadár (31)
Devil Inside Creative Commons License 2006.04.14 0 0 70
Nem azt mondom, hogy nem kellett ilyen primitív kampány, hanem hogy nem volt mellette egy éppeszűbb vonulat, mindenki ugyanúgy csak ezt a nagyon leegyszerűsített programot mondta (vagy még nagyobb hülyeségeket), senki nem volt, aki hetente 3-szor valamelyik reggeli műsorban valamivel komolyabb összefüggéseket felvázolva is elmagyarázta volna, miért is akarnak ők jót és mit nem csinált jól ez a kormány. Az érzelmi szavazáshoz is nagy szükség van ésszerűnek tűnő indokokra - na ezt felejtette el a Fidesz.
Előzmény: Wouldnotsayso (69)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2006.04.14 0 0 69
Nem. A stratégiai hibák miatt bukott. Szvsz a taktikai hibákat nem elkövetve is csak szerencsével tudott volna nyerni.

Abban pedig sajnos nincs igazad, hogy egy józanabb kampánnyal többet lehetett volna elérni. 2oo2 példája pontosan azt bizonyítja, hogy választáskor bizony a csillagot is le kell ígérni a valljuk be átlagosan meglehetősen buta átlagválasztónak. (Persze egy ilyen mondatot politikusként SOHA sem szabadkiejteni!)

Manapság a választásokon nemzetközi viszonylatban is sokkal több az érzelmi, mint a racionális elem. Ha itt az emberek racionálisan szavaztak volna, akkor egy ilyen gazdasági teljesítményt felmutató kormányt támogató pártokat a szakértőknek nagyítóval kellene keresgetniük a futottak még mezőnyében.

WNS
Előzmény: Devil Inside (67)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2006.04.14 0 0 68
Sajnos itt lényegre tapintasz. Ugyanis ma a választók többsége már képtelen erre. Azaz a lényeg felismerésére.

A média pedig nem a felismerést könnyíti meg, hanem érdekeinek megfelelően próbálja torzítani az eseményeket.

Azt azonban ismétlem hiba lenne hinni, hogy a jobboldal itt ehhez hasonló taktikai hibákon bukik meg. Mert ehhez hasonló taktikai hibákat a baloldal is követett el.

A hibák stratégiai jellegűek voltak, és sajnos szvsz visszavezethetők OV jellemére, emiatt őt személy szerint terheli az eseményekért a felelősség.

1, nem tűrt meg párton belül konkurrenciát, így kerülhettek a közvetlen környezetébe olyan figurák, mint pl. Mikola. Pedig azért a Fideszben is van értelmesebb mag, Illés, Kósa, Pokorni, Rogán, Varga, Szájer. De helyettük túl sokat lehetett hallani Deutsch-Fürt, Mikolát, Szíjjártót, szélsőségeseket stb...

2, Az egy a tábor, egy a zászló elv totális kudarca.

Fel kellett volna ismernie, hogy ma Mo-on túl megosztott ahhoz a társadalom, hogy 5o% fölötti szeletet ki lehessen belőle hasítani. Érdemes összevetni Gyurcsányt és Orbánt abból a szempontból, hogy miként viselkedtek potenciális szövetségesükkel kapcsolatban. Gy. a hozzá legközelebb álló emberek egyikét, Kókát delegálta az SZDSZ-be, akin keresztül kézben tudja a pártot tartani, ha kell. Ehhez képest OV az MDF-et minden eszközzel megpróbálta nyírni, megosztani. De ezzel a megosztással csak annyit ért el, hogy DI vezetésével az MDF eltorgyánosodott, és egy potenicális szövetségesből egy teljesen kontrollálhatatlan ellenséget csinált.

Hiába képes OV jobban kormányozni, mint GYF, ehhez a választást is meg kell nyerni. OV elszámította magát. Ezek a tények.

WNS
Előzmény: Zem (63)
Devil Inside Creative Commons License 2006.04.14 0 0 67
off
Ettől a stratégiai hibától még akár meg is nyerhette volna a Fidesz a választást, ha nem követi el ezeket az ellenfél szavazótáborát mozgósító taktikai hibákat. Sőt, ez az "egy a tábor-egy a zászló" sem lett volna stratégiai hiba, ha a kampányban nem felejtik teljesen el, hogy akad egy kicsit tudatosabb réteg is, akinek nem a saját egzisztenciájával van baja, hanem a kormány teljesítményével. Azaz tényleg az egész táborhoz szólnak...
Előzmény: Wouldnotsayso (61)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2006.04.14 0 0 66
A Fidesz, mint mérsékelt?
Te hol aludtál az elmúlt 10 évben?
Előzmény: Wouldnotsayso (47)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2006.04.14 0 0 65
Sőt, most titokban megsúgom: a második fordulóban Kuncze is a Fideszre szavaz.
Mondta nekem tegnap este a sarki krimóban.

Vagy csak én voltam annyira részeg, mint te, mikor ezt beírtad.
Előzmény: anyabanya (16)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2006.04.14 0 0 64
Hell Istvánnal volt egyszer egy vitám itt vagy 3-4 éve erről a témakörről.

A liberalizmus önmagában már nem képes olyan tömeget mozgósítani, mint mondjuj 1oo éve, mert a főbb liberális célkitűzések mára már többnyire globálisan is megvalósultak. Elvi szinten ma már csak törpe minoritás kérdőjelezi meg, hogy minden ember egyenlőnek születik-e, fajtára, nemre, vallásra való tekintet nélkül.

A liberalizmusból kinőtt polgárjogi mozgalmak kora lejárt. Persze tart a lendület, így kerülnek olyan témák napirendre, mint polgárjogi kérdést gyártani devianciákból (homoszekszualitás, pedofília, drogfogyasztás stb), vagy így próbálnak polgárjogi problémákat gyártani alapvetően más típusú problémákból (pl. Mo.-on "antiszemitizmus" vagy "cigánykérdés").

Van még egy másik vonulata a liberalizmusnak, a gazdasági vonal. Mára már nagyon egyértelművé vált, hogy a gazdasági liberalizmusnak globális méretekben aligha van alternatívája. Persze itt is van egy olyan réteg, aki túlpörgött, és az extrém globalizálódást támogatja, amit viszont a józanul gondolkodó többség elutasít, hiszen az olyan értékek elvesztésével járna, mint az élhető környezet, a nemzeti kultúrák és vallások sokszínűsége, a nyelvek stb...

A fentikek miatt úgy gondolom, hogy a tisztán liberális ideológián alapuló pártokra ma már törvényszerűen nincs igény. Amire van igény az esetleg valami tisztán szélsőséges

A liberalizmus ma a polgári konzervativizmusban és a szociáldemokráciában él tovább.

Sajnos most kevés időm van, így nem tudom a leírt gondolataid minden aspektusát kivesézni.

WNS
Előzmény: Jo Tunder (57)
Zem Creative Commons License 2006.04.14 0 0 63

Szerintem egyszerűbb volna, ha ők választanák el az ocsut a búzától. :)

Előzmény: Wouldnotsayso (61)
cc Creative Commons License 2006.04.14 0 0 62
persze, hogy nem emiatt fog vesziteni. de azert ez is sokakat riasztott es valahol jellemez egy partot, hogy megtur ilyen nezeteket.
nem vagyok odaig a felmutatott kormanyzati tevekenysegtol, de azert, ha valamelyik akar csak sokadrangu parttagjuk baromsagot nyilakozik, akkor azt elsullyesztik (lasd meg diszzsido) es nem kezdik el magyarazni, hogy lesz ez meg jobb is.
Előzmény: Wouldnotsayso (61)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2006.04.14 0 0 61
Szerintem el kellene választanod a sallangot (választási programok, a pártok PR-ja, a pártok programjainak tálalása a baráti és ellenséges sajtó által) és a lényeget.

A sallang csak arra való, hogy a szavazó bázist a lehető leginkább kiszélesítsék. A lényeg a pártok kormányzati teljesítménye.

Te valóban azt hiszed, hogy ha a Fidesz jutna hatalomra másnap már körmösöket osztogatnának az iskolában? Vagy hogy erőszakosan feloszlatnák a szinglihordákat? Csak azért mert egy prominens tag egyszer ilyet nyilatkozott?

Ne legyél már ennyire elvakult/korlátolt!

A Fidesz szvsz nem azért fog veszíteni, mert elkövetett ilyen taktikai hibákat (mint pl. Mikola felelemelése), hanem leginkább amiatt amiért nem ismerte fel, hogy az Egy a tábor, egy a zászló megközelítés Mo-on kudarcra van ítélve.

WNS
Előzmény: Póli (52)
Devil Inside Creative Commons License 2006.04.14 0 0 60
A francokat.

Amúgy mitől liberális az ember? A magánéletről vallott nézeteitől (amiben kb. a Fidesz nagyobb része is teljesen liberális - Mikola baromságaival még az elkötelezettek közül is igen kevesen értettek egyet), vagy a gazdasági nézetektől (igen, ebben tényleg elvárnak a Fidesz-szavazók némi patriotizmust) vagy a nemzet - mint érzelmi közösség ill. érdekszövetség létjogosultságának tagadása, esetleg a harcos antiklerikalizmustól. Már a nemzet-kérdésnél is billeg a léc, de utóbbi szvsz teljesen ellentmond a liberalizmusnak.
Előzmény: csucsu63 (29)
u_fleku Creative Commons License 2006.04.14 0 0 59
Sajnos, ezt már elsütöttem:
Létezik, több is, ha a hátába Kalasnyikovot nyomnak.
Póli Creative Commons License 2006.04.14 0 0 58
"olyan nagy távolságot nem is tudok mondani,

amelyik lefedné a Fidesz és a liberalizmus között húzódó űrt"

 

Ne legyünk igazságtalanok, lehet olyat mondani.

Csurka Pista bácsi még távolabb van.

Egy hangyfa**nyival.   :)

Előzmény: Zem (54)
Jo Tunder Creative Commons License 2006.04.14 0 0 57

 

 Wouldnotsayso,

 

 A modern liberálisok sokkal radikálisabbak mint bárki Magyarországon, Dworkin és Rawls is, a kommunitáriusok gyakorlatilag interpretálhatatlanok, a klasszikus liberális-libertáriusoktól meg mindenki frászt kap. Rawls és Hayek összeegyeztethetlen, sokkal mélyebb különbségek vannak közöttük mint a FIDESZ és az MSZP között. Amerikában a liberális egyetemi okoskák nagyon nagy része valamiféle szélsőbalos furcsaságot képvisel, másik része pedig a republikánusokra szavaz. 

Európában karakteres szélsőjobboldali liberális csoportok is vannak Hollandiában, Dániában, Németországban és Olaszországban, és persze karakteres baloldali liberálisok is. Az ideológiák a második világháború után ugyanúgy háttérbe szorultak mint a filozófia általában. Hány ember tud megnevezni ma akárcsak egyetlen nemzetközileg ismert kortárs filozófust ? Nagyon kevesen. Magyarországon ráadásul az élettörténetek dominálnak, önképek, a rendszerváltozás feldolgozása. Mi az, hogy önérdek, milyen társadalomkép alakulhat ki egy atomizálódott, posztkommunista rendszerben ?

Póli Creative Commons License 2006.04.14 0 0 56

"Magát liberálisnak tartó ember, alapvetően egyetlen jelenleg parlamentbe bejutni esélyes pártra sem szavazhatna..."

 

Ha az ember csak arra a pártra szavazna, mely 100%-ban lefedi a társadalomról-gazdaságról-világról vallott nézeteit,

akkor soha nem szavazna*.

 

Úgyhogy a fentivel nem mondtál sokat...

Előzmény: Wouldnotsayso (49)
Zem Creative Commons License 2006.04.14 0 0 55
Ezzel egyertértek.
Előzmény: Wouldnotsayso (50)
Zem Creative Commons License 2006.04.14 0 0 54

Dehogynem: "a legkisebb rossz" elvén.

 

(De az a párt nem a Fidesz, mert olyan nagy távolságot nem is tudok mondani,

amelyik lefedné a Fidesz és a liberalizmus között húzódó űrt.)

Előzmény: Wouldnotsayso (49)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.04.14 0 0 53

hasonlóan gondolkodom...

szintén MDFre adtam le a szavazatomat, de inkább azért mert végre egy jobbos program is van, ami nem hiányolja a szükséges, és a fejlődéshez elengedhetetlen liberális gondolatokat sem

én mondjuk fordítva szavaznék egy fidesz-mszp párharcban. semmiképp sem a fideszre.

Előzmény: Wouldnotsayso (47)
Póli Creative Commons License 2006.04.14 0 0 52

Miféle mérsékelt politikát folytat az a párt, amely az ország felét úton-útfélen kirekeszti a nemzetből ???!!

 

Na ne fárassz ezzel a hülyeséggel...  Ha tényleg mérsékelt politikát folytatna, akkor egy olyan - kétségtelenül karizmatikus - vezetővel, mint OV már a harmadik (kényelmes többséggel megtámogatott) országgyűlési ciklusra készülődhetne !

Előzmény: Wouldnotsayso (47)
Daemon Creative Commons License 2006.04.14 0 0 51

Valóban nem. Az SZdSZ szavazók 7 százaléka szavazna a fideszre.

Előzmény: seabeast (7)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2006.04.14 0 0 50
Pontosítok:

Liberális nem attól lesz valaki, hogy az SZDSZ-re szavaz...

WNS
Előzmény: Zem (48)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2006.04.14 0 0 49
Magát liberálisnak tartó ember, alapvetően egyetlen jelenleg parlamentbe bejutni esélyes pártra sem szavazhatna...

WNS
Előzmény: Zem (48)
Zem Creative Commons License 2006.04.14 0 0 48

Azt azért nem ártana tisztázni, hogy ki a liberális.

Attól, hogy valaki annak tartja magát, még nem biztos, hogy az.

Fogalmi zavar is lehet. Magát liberálisként definiáló ember,

amennyiben tisztában van a liberalizmus mibenlétével, nem

valószínű, hogy a Fidesznek karcolná be az ikszet.

 

Más kérdés, hogy most már egyéni jelöltekről lévén szó, sokan

nem a párthovatartozást fogják elsősorban nézni, hanem magát

a jelöltet, akit esetleg személyesen is ismernek és ennek alapján

döntenek. Itt bőven belefér, hogy az első fordulóban a szadeszes

jelölt mellett voksoló, most a fideszes jelöltet támogatja.

 

Wouldnotsayso Creative Commons License 2006.04.14 0 0 47
Természetesen létezik. Valószínűleg most is több liberális gondolkodású ember szavaz az MSZP-re vagy a Fideszre, mint az SZDSZ-re. Az SZDSZ sok tekintetben szélsőségesen liberális, ebben az értelemben egyértelműen a MIÉP és a munkáspárt(ok) mellett a helye.

Mérsékelt politikát itt csak a Fidesz, MSZP , MDF és a Centrum képvisel. A két nagy párt persze nagyon heterogén gyűjtőpárt, azaz nem lehet őket olyan könnyen jellemezni. Mert ahogy az MSZP-ben elfér a gyurcsányista mérsékelten szocialista és liberális vonal a keményebb balos irányzatok mellett, úgy fér el a Fideszben is a keményebb jobbos vonal mellé a mérsékelten liberális és mértékkel nemzeti szín is.

Az persze megint más kérdés, hogy választáskor egy párt milyen arcát mutatja, és hogy ezt a mutatott arcot a sokszor ellenérdekelt média aztán merre sarkítja tovább.

Hiszem, hogy az országban nagyon sok olyan hozzám hasonlóan liberális gondolkodású ember van, aki számára azonban a mértékkel nemzeti hozzáállás hiányában egy párt elfogadhatatlan.

Én mindanddig nem fogok szavazni az MSZP-re vagy az SZDSZ-re, amíg ezek a pártok egyértelművé nem tudják tenni, hogy alapvetően nemzetben, mégpedig a magyar nemzetben gondolkodnak, és a kisebbségi és oktatáspolitikájukat ebben a szellemben át nem alakítják.

Nemzeti liberálisként most az MDF-re szavaztam, attól függetlenül, hogy DI-t személy szerint nem szeretem (Mert OV mellett ő a fő felelős azért, hogy képtelenek vagyunk leváltani egy teljesen dilettáns teljesítményt nyújtó kormányt), de a második körben a Fideszre szavaznék, ha a körzetemben erre szükség lenne, mert a Fidesz azért nemzetben gondolkodik.

WNS



horst_fuchs Creative Commons License 2006.04.14 0 0 46
Előzmény: ISFC (44)
Antiorbanist Creative Commons License 2006.04.14 0 0 45

Fogjatok mar fel, hogy a 23 millio romaniai munkavalalo eseten senki se gondolta, hogy majd 10+23 millioan fogunk itt topogni a kis hazaban. Hanem, hogy azert kellett Magyarorszagnak egyoldalu, megalazo engedmenyeket tenni, hogy az orbani szokas szerint egyeztetes nelkul, erobol bevezetett, egyebkent lofaszt se ero magyarigazolvanyt fogadja el a roman allam.

Mert ugye a magyarigazolvanyba is a szimbolum a lenyeg, az osszetartozas, meg az eleinte egyertelmuen elvetett, majd taktikai okokbol felkartolt kettos allampolgarsag is csak az osszetartozast szimbolizalja. (Nem is az 5 millio import mirelitt szavazatert eroltettek a dolgot. Mondjuk most Berlusconit vegeredmenyben a kulfoldon elo olaszok valtottak le.) 

Ha egy torpe diktator azert tesz egyoldalu engedmenyeket egy idegen allammal szemben, hogy onos belpolitika celjait tamogassa, azzal a sajat nemzetet alazza meg.  

Előzmény: antall (21)
ISFC Creative Commons License 2006.04.14 0 0 44

Nem nem az ördöggel. Csak a maffiát tartja el. 

A maffia pedig nem ördög, csak a társadalom szemetje.

Előzmény: Törölt nick (12)
cc Creative Commons License 2006.04.14 0 0 43
kedves anyabanya, ha jol korulnezel, akkor ezen embereket majd minden partban megtalalod. a hazafias nepfront vezetosege most eppen arra ebredt, hogy o a nemzeti oldalhoz tartozik. mintha nehany honapja Berecz elvtarspajtas is eppen a nemzeti oldalnak kampanyolt volna.
most ujra felfedezte magaban a baloldalit? ragcsalok a hajorol?
Előzmény: anyabanya (38)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!