Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Ez vajon milyen bogár lehet? Egyenlőre csak a hálóban talalkoztunk velük, a burkolat környékén fellelhetőek, bemásznak alá, akár az ajtófélfa réseibe vagy a padlón lévő résekbe. Kb 1-2 mm a képen lévő is, a tobbi is ekkora vagy kisebb, még (lárva?) mászó formában láttam őket, volt hogy a nagyobb ugrott egy 5centit kb.
Próbáltam utánanézni mi lehet, portetű, ágyi poloska, bolha? Őszintén fogalmam sincs.
Azért álltunk neki keresni mert pár napja csípéseink vannak, amiket nem tudunk mar szúnyogcsípesnek elkönyvelni, kisebb es pirosabb, ill. szunyoggal azóta sem találkoztunk. Mi lehet ez? Biztos hogy ők csípnek vagy mást is kéne keresnem?
Szasztok! A gond a liszt/kenyérbogár. Elleptek egy szobát. Naponta legalább 50 db elhullott tetem. Próbáljuk felderíteni, hol lehet a góc. Kajálás nincs a házunk emeletén. A szoba felett van egy kis játszótér padlásfeljáróval, padlószőnyeg és gyerekjátékok vannak felhalmozva. Előre vetítem, semminemű ehető kaja ember számára nincs. Háziállat nincs - ezen kívül -, tehát semmilyen állati kaja sem.
Plüss háziállatok vannak, peregtek azokból is jócskán - most már a kukát lakják. Tovább folyik a lecuccolás, de a góc hogyan nézhet ki?
Az érintett szoba padlós, gipszkartonos és felette is a kis játszótér. Babérlevél, levendula, fertőtlenítő spray került idáig felhasználásra. Az eredmény ugyanaz, mint nélküle, 2-3 nap múlva cc 100 hulla a szoba padlózatán. Megjegyzem kirepült gyerekek és néha berepülő unokák szobája ez, tehát nem lakott.
Tudom, örüljek, hogy nem a kamrában támadnak a dögök. De ez sem öröm, bármikor leutazhat a ruhámon oda is. Pár hónapja vettem észre 1-5 darabot, de hetente porszívózással ezen a dolgon túlléptem. Most pár nap itthon nem lét után döbbenet formájában jött a bajság a leírtak okán.
Mi lehet ez? Látott már valaki ilyet? Pár hónapja vettem észre az elsőt, a házfalon "mászott" felfelé, olyan volt mintha egy lágyszárú leveles növény elszáradt darabja akadt volna bele valami pókhálóba, izgett-mozgott a falon, le akartam söpörni, aztán láttam, hogy célzottan mozog, mászik felfele. Kb 3,5cm hosszú. Megnéztem és az elején volt egy lyuk, abban volt egy kukac vagy hernyó, csak a feje lógott ki. Azt hittem, valahogy véletlenül belemászott egy növény szárába és ráragadt a seggére szegénynek. Azonban pár napja egy másik ugyanilyet láttam egy másik épület oldalán. Szerintem be van bábozódva, nem tudom mi lesz belőle. Természet közelében élek nagyjából gyerekkorom óta, fel szoktam figyelni érdekességekre, de ilyet még sohasem láttam. Szerintem ez egy nem őshonos faj lehet, amely ilyen profi álcát használ, hogy a ragadozók ne vegyék észre. A mimikrinek ilyen módját még nem láttam eddig. Vagy ténylegesen ilyen a "bőre", vagy tényleg belebújt egy elszáradt növényszárba, vagy eleve abban keltek ki a peték és azzal együtt mászik, mintha a kiscsibe seggéről nem jönne le teljesen a tojáshéj amiből kikelt. Sajnos, az elsőt amikor pár hónapja észre vettem, nem fényképeztem le, de emlékeim szerint pont ugyanígy nézett ki az is, tehát valószínűbb, hogy ez nem növényi maradvány, hanem ez tényleg ilyen...Ha valaki esetleg találkozott már ilyennel, kérem ossza meg a tapasztalatait.
Az áttelelő anyák még lódarázsnak is nagyok. Nem tartom valószínűnek, hogy ezekből napi 5 - 7 összejöjjön egy helyen. Inkább az a gyanús, hogy alapítottak egy fészket a közelben.