Keresés

Részletes keresés

sssssss Creative Commons License 2006.04.09 0 0 10
>s ilyenkor a nagyon alacsony támogatottságú pártok rendre túl lennének reprezentálva.

l. például: a tévés "négypárti vita"
Előzmény: sssssss (8)
sssssss Creative Commons License 2006.04.09 0 0 9
>Ehhez persze új infrastruktúra kellene és elektronikus szavazás, ami - látva a mostani őrületet és a magyarok rettegését a számítógépektől - egyelőre elképzelhetetlennek tűnik.

Amíg viszont ez nincs meg, addig még mindig értelmesebb a "csak listás", mert ez egyszerűen abszurd.

>Amúgy egy csomó baromságot is írtál.

Gondolom, az urnás részre mondtad. Később reagálok, kevés most az időm.
Előzmény: szutyok (3)
sssssss Creative Commons License 2006.04.09 0 0 8
Nem vagyok szakértő, de szerintem az 5%-os határ egy gyakorlati limit. Egy csomó eset van, mikor a parlamenti pártok egyenrangúan vannak reprezentálva (n párti egyeztetések, bizonyos helyzetekben a felszólalási rendszer stb.), s ilyenkor a nagyon alacsony támogatottságú pártok rendre túl lennének reprezentálva. Meg persze a szélsőséges csoportoktól is véd.
Előzmény: Törölt nick (2)
9/11 Creative Commons License 2006.04.09 0 0 7

"Computeres szavazás?
Mire a zöme megérti, hogy mit kell csinálni, lemegy a nap."

 

Úgy működne, mint egy IQ-cenzus. :-))

Előzmény: rraabbiiddaa (5)
rraabbiiddaa Creative Commons License 2006.04.09 0 0 6
Tényleg jobb lenne, ha minden indulóból bekerülne legalább egy-két ember.
Előzmény: Törölt nick (2)
rraabbiiddaa Creative Commons License 2006.04.09 0 0 5
Computeres szavazás?
Mire a zöme megérti, hogy mit kell csinálni, lemegy a nap.
Előzmény: 9/11 (1)
rraabbiiddaa Creative Commons License 2006.04.09 0 0 4
Idióták, adtak volna nekik valami mást.
Gumicukrot pl. Így rögtön lehetett tudni, hogy melyik oldalon volt a bibi.
Előzmény: 9/11 (1)
szutyok Creative Commons License 2006.04.09 0 0 3

A 3-asnál az egyetlen értelmes megoldás nem a "csak listás" szavazás, hanem a külképviseleti szavazáshoz hasonló rendszer, azaz akárhol vagy az országban, a saját választókerületed jelöltjeire és listájára szavazol. Ehhez persze új infrastruktúra kellene és elektronikus szavazás, ami - látva a mostani őrületet és a magyarok rettegését a számítógépektől - egyelőre elképzelhetetlennek tűnik.

 

Amúgy egy csomó baromságot is írtál. Jó lenne ez ügyben előbb tájékozódni, mielőtt topikot indítasz.

Előzmény: sssssss (-)
9/11 Creative Commons License 2006.04.09 0 0 1

1. A borítékkal kapcsolatban igazad van. Nem csak a láncszavazás miatt. Az 1998-as választáson választási bizottsági tag voltam. Ott fordult elő a következő eset. Az egyik jelölt szavazatai mellett a borítékokban nem csak a szavazólap volt, hanem a polgármester névjegykártyája is. Tucatjával, lehet, hogy százával. A jelölt és a polgármester egyazon párt képviselője, és  - mit tesz isten - pont ennek a pártnak a szavazóköri emberei gondosan lejegyezték, hány névjegy került elő a borítékokból.

 

Utólag rebezsgették, hogy egy kisebbség adta el így szavazatait.

 

3. Külön kell választani az átjelentkezést a lakóhelytől távol való szavazástól. Ha valaki átjelentkezik, persze, hogy az új lakcímén induló jelöltre szavaz. Ha csak távol szavaz, akkor pedig, ha jól tudom, csak a listára szavaz, a jelöltre nem.

 

 

Az több szavazókörben szavazásos csalás nagyon elgondolkodtató. Egész egyszerűen nem hiszem, hogy valahogy ezt ne előznék meg., pl. vszleg az igazolást elveszik tőle, ha leszavaz valahol.

 

Egyébként számítógéppel kellene szavazni, mint Amerikában. A kopogtatócédula/értesítő egy csipkártya lenne, amire felvezetnék a jelöltek adatait. Bárhol szavaznál, a gép a csipkártya alapján azonosítana és a saját megyéd listáját, saját körzeted jelöltjeit látnád. A szavazás után a terminál elnyelné a kártyát, így nem lehetne máshol szavazni. Ha valaki elvesztené a kártyáját, akkor a rendszeren keresztül érvénytelenítenék, mint a bankkártyákat, és kapna egy másikat.

Előzmény: sssssss (-)
freelance Creative Commons License 2006.04.09 0 0 0
0
Előzmény: sssssss (-)
sssssss Creative Commons License 2006.04.09 0 0 topiknyitó
Előre szólok, hogy rossz topikgazda módjára egyáltalán nem garantálom, hogy gyakran leszek itt. Viszont vitatéma van.

Választási rendszerünk távolról sem garantálják a tiszta választást. Néhány témakör, hevenyészve.

1. Borítékok. Teljesen felesleges. Kiraknak az OVB-re egy felhívást, miszerint milyen nagy bűn, ha kiviszik, ugyanakkor semmilyen ellenőrzési lehetőség nincs arra, hogy ezt megakadályozzák a biztosok. Elég lenne félbehajtani, akkor sem látszik az X, s a lapot mindkét felén le kéne pecsételni. Úgy kellene bedobni az urnába aztán, hogy az üres oldalon lévő pecsétet lássák a biztosok. A vicc itt is az, ami sok más problémánál: az OVB állást foglal, figyelmeztet, int, érdemi lépések viszont nincsenek.

Maradva még borítéktémánál. Egy biztostól tudom, hogy annyi hozadéka persze van (a láncszavazásos kiskapun túl), hogy jól megnehezíti a szavazatszámlálást. Duplaakkora papírtömeg, ami között ha lehet, még könnyebben elveszhet egy-egy szavazólap.

2. Az urnák lezárása nevetséges. Valami kis ragasztott fityula (én nem tudom, egy beszámolót közvetítek, és nem biztos, hogy jól emlékszem a kifejezésekre, de a lényeg az, hogy), ami néhány óra alatt szétbomlik (még egyszer elnézést a pontatlanságért), s könnyedén felnyitható, s az urnák tartalma simán meghamisíthatók utólag. Ezzel kapcsolatban csak egy megjegyzés. Egy másik törölt topikban már megemlítette valaki, hogy a 4 évvel ezelőtti újraszámlálási kísérletek is milyen ostobaság volt (ő ezzel csupán a jobboldal kóros képzelgését akarta alátámasztani), hiszen ahol újraszámláltak, ott ráadásul még hátrányosabb eredmény jött ki a jobboldalnak. Na hát ez valóban így volt. A furcsa az, hogy a fidesz ott kérvényezte az újraszámlálást, ahol nagyon szoros lett a végeredmény. Aztán kijött, hogy nem is olyan szoros, 1-2 helyett 10-15 szavazat lett a különbség. A biztos szerint (ez hihető), akinek az érvelését közvetítem itt, nem létezik, hogy 10-15 szavazatot tévedjen a bizottság. Persze az újraszámolásnak így tényleg nincs értelme. Ennyit az urnákról.

3. Nagyon sok visszaélésre ad alkalmat az átjelentkezéses rendszer. Most ahova átjelentkezik valaki, ott szavazhat a helyi képviselőre is. Elég idétlen dolog, a helyi képviselők választásának az lenne az értelme, hogy azt helyiek választják. Az megoldhatatlan ugyanakkor, hogy valaki lakóhelyétől távol szavazhasson a lakóhelyének megfelelő választókerületben, egyszerűen technikailag. (Szavazólapot kéne hoznia magával? Külön lapot kéne kapnia? Megsérülne a szavazatának a titkossága.) Az egyetlen értelmes megoldásnak az tűnik, hogy aki lakóhelyétől távol kíván szavazni, az csak listára voksolhat. Egy itt tartózkodó börtönlakónak, kórházi betegnek vagy turistának nem igazán kéne beleszólásának lenni ahhoz, hogy ki az én lakóhelyem helyi képviselője a parlamentben.

Az a nemrég kijött belügyminiszteri rendelet meg hogyismondjam totál káosz, miszerint a két forduló közt is át lehet jelentkezni. Ezt hívják átcsoportosítósdinak. Az első fordulóban mandátumhoz jutatott valakit a szavazatom, a másodikban meg ezért ott már nincs rá szükség, ezért visszajelentkezem a saját kerületembe, s a második fordulóban újrahasznosítom magamat.

Ráadásul az igazolólap választókerületre vonatkozik, nem szavazókörre! Vagyis simán megoldható mondjuk, hogy jön egy túrkevei emberke, s szépen bebuszozik az egyik budapesti választókerület összes szavazókörébe szavazni. Nem lesz rajta a választólistán, de az senkit nem érdekel: ha van igazolólapja, s személyije, fel kell őt venni, szavazhat. A választói jegyzék alapján ez utólag szűrhető ugyan, de azokat gyorsan megsemmisítik.


4. Voltak itt még dolgok 4 évvel ezelőtt a lakcímkártyákkal is, amit most nem írok le, mert aludnom kell, majd később.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!