Keresés

Részletes keresés

Szögrágó Creative Commons License 2006.04.08 0 0 9
Valóban, ez így áll az adatvédelmi törvényben. (közben én is megtaláltam).
 
És ilyen is van benne:
 

Adatvédelmi nyilvántartás


28.§ (1) Az adatkezelő köteles e tevékenysége megkezdése előtt az adatvédelmi biztosnak nyilvántartásba vétel végett bejelenteni
a) az adatkezelés célját;
b) az adatok fajtáját és kezelésük jogalapját;
c) az érintettek körét;
d) az adatok forrását;
e) a továbbított adatok fajtáját, címzettjét és a továbbítás jogalapját;
f) az egyes adatfajták törlési határidejét;
g) az adatkezelő, valamint az adatfeldolgozó nevét és címét (székhelyét), a tényleges adatkezelés, illetve az adatfeldolgozás helyét és az adatfeldolgozónak az adatkezeléssel összefüggő tevékenységét.  
 
Meg ilyen is:
 

Az érintettek jogai és érvényesítésük

11.§ (1) Az érintett
a) tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről (12. és 13.§), valamint
b) kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését (14-16.§).
(2) Az adatvédelmi nyilvántartásba [28.§ (1) bek.] bárki betekinthet, az abban foglaltakról feljegyzést készíthet és kivonatot kérhet. A kivonatért díjat kell fizetni. 12.§ (1) Az érintett kérelmére az adatkezelő tájékoztatást ad az általa kezelt, illetőleg az által megbízott feldolgozó által feldolgozott adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat. Az adattovábbításra vonatkozó nyilvántartás - és ennek alapján a tájékoztatási kötelezettség - időtartamát az adatkezelést szabályozó jogszabály korlátozhatja. A korlátozás időtartama személyes adatok esetében öt évnél, különleges adatok esetében pedig húsz évnél rövidebb nem lehet.

(kiemelés tőlem)

 

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.07 0 0 8

Az adatvédelmi törvény szerint


3. § (1) Személyes adat akkor kezelhetõ, ha
a) ahhoz az érintett hozzájárul, vagy
b) azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzat rendelete elrendeli.

(2) Különleges adat akkor kezelhetõ, ha
a) az adatkezeléshez az érintett írásban hozzájárul, vagy
b) a 2. § 2. a) pontjában foglalt adatok esetében, az nemzetközi egyezményen alapul, vagy Alkotmányban biztosított alapvetõ jog érvényesítése, továbbá a nemzetbiztonság, a bûnmegelõzés vagy a bûnüldözés érdekében törvény elrendeli;
c) egyéb esetekben azt törvény elrendeli.

 

Különleges adatok:

 

egészségi állapot, kóros szenvedély, szexuális élet, pártállás és politikai nézet stb.

 

 

 

Előzmény: alfredoo (6)
Szögrágó Creative Commons License 2006.04.06 0 0 7

2. A nyilvántartás csak a személy kifejezett egyetértésével történhet.

 

Ezek szerint kijelenthető, hogy mind az SZDSZ, mind a Fidesz adatgyűjtése törvénysértő.

 

Én nem a nemzeti petícióra céloztam (mint ahogy alfredo értette), hanem arra, hogy fideszes aktivisták házalnak, gyakorlatilag mindenhol. Nem csak a petíciót aláírókhoz csöngetnek be, hanem olyanokhoz is, akik a hátuk közepére kívánják őket. Egy Orbán levelet és valami ajándékot adnak át. Aki nem fogadja el, azt a listájukon megjelölik. Én tudok konkrét személyt, akivel ezt a beleegyezése nélkül megtették (nyilván senkitől sem kérnek beleegyezést).

 

Ezek szerint van törvényes alapja annak, hogy feljelentést tegyünk ellenük törvénysértő adatkezelés miatt?

 

Ugyanez vonatkozik az SZDSZ telefonos akciójára is. Kéretlenül, telefonon érdeklődtek a pártpreferenciák felől, kérve, hogy a megfelelő gomb megnyomásával jelezzék, melyik párttal szimpatizál az illető. Mivel itt nem pártatan kérdezőről van szó, hanem az egyik pártról, nyilvánvaló, hogy aki nem válaszol, az kevésbé szimpatizál velük, mint aki válaszol. így a válasz megtagadása is válasz, a felhívott személy semmilyen módon nem tudja megakadályozni, hogy regisztrálják a vélaményét.

 

Mindkét esetben elképzelhető, hogy csak statisztikai, tehát nem személyre lebontott adatbázist állítanak össze az adatokból, viszont nem zárható ki ennek az ellenkezője sem. Ha tehát az előbbi, jóhiszemű feltételezéssel élünk, akkor is elvárható lenne, hogy erről biztosítsanak minket, és eljárásuk ellenőrizhető (és ellenőrzött) legyen.

 

Egyhén szólva kicsit furcsa ez az eljárás, amikor az ember ahhoz szokott, hogy minden weboldalon ott szerepel a privacy policy, vagyis, hogy a személyes adataim biztonságáról mi módon gondoskodik az illető weblap üzemeltetője. Ezek a pártok ezzel szemben durván, arrogáns módon személyes adatot rabolnak tőlünk. Ezt én súlyos bűncselekménynek érzem. Merthogy, nem tudom, milyen adat személyesebb, mint valakinek a politikai nézetei.

 

 

A legszomorúbb, és egyben a legfélelmetesebb a dologban, hogy semmi jel nem mutat arra, hogy elmúltak volna már azok az idők, amikor egy ilyen lista egzisztenciákat képes tönkretenni.

 

Előzmény: Törölt nick (5)
alfredoo Creative Commons License 2006.04.06 0 0 6

rg

 

nem tudom milyen felhatalmazas alapjan lehet. egy meleg szervezet nyilvantarthatna egyik legerzekenyebb adatunkat csak azert mert valaki megjelenik a rendezvenyukon?

 

a politikai hovatartozas pont ilyen erzekeny adat.

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.06 0 0 5

Pár feltétellel lehet!

 

1. Be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnak.

 

2. A nyilvántartás csak a személy kifejezett egyetértésével történhet.

 

Például én most kaptam tollakat az egyik párttól. Nem tudom, mi alapján (Állítólag csak "szimpatizánsok" kaptak). Mondjuk nekik adtam a kopogtató cédulámat. Ez vitathatatlan.

 

De ez nem jogosítja fel őket arra, hogy engem bármilyen módon nyilvántartsanak.

 

 

 

Előzmény: Szögrágó (2)
alfredoo Creative Commons License 2006.04.06 0 0 4

szogrago

 

a kerdes erdekes. viszont a jogaszok is politikai vonzalmakkal rendelkeznek igy velemenyuk ritkan tekintheto partatlannak.

 

az ombudsman mar elore jogosnak nyilvanitotta a fidesz adatgyujteset a nemzeti peticiot illetoen, kikotve a szemelyes hozzajarulast. igy ugy tunik mar lehet adatbazist krealni, (nem tudom miert lehet??) es az adatok authentikus voltanak igazolasa sem erdekes. barki beirhatja barki adatait.

 

az hogy az en adataim forgalomba kerulhetnek anelkul hogy errol tudnek az ombudsmant nem zavarja.

 

hiszen ombusdmanunk ugy tunik fideszes. talan onmaga fogalmazta az allampolgari beleegyezest az adatok kezelesehez. de ez miert teszi lehetove tobb emberre vonatkozo adatbazis letesiteset? azt meeg mindig nem ertem.

 

plane hogy egy ilyen adatbazisnak a mai szamitogepes vilagban van egy komplementer halmaza is akit barmikor nevezhetek ellensegnek.

 

ellenvetes lehetne hogy a nemzeti peticio konkret kerdesekrol szol es nem kotheto parthoz, nem kotheto a fideszhez.

 

ilyen alapon azt is fel lehet vetni hogy en meg hulye vagyok es valoszinuleg mind a keet felvetes egyforman jogos.

 

ombudsmanunk onmaga allitja hogy necces az hogy az allampolgar adataival politikai marketing celjabol rendelkeznek de megsem tudott kinyomni magabol egy allasfoglalast hogy a politikai marketing az ERKOLCSTELEN.

Előzmény: Szögrágó (3)
Szögrágó Creative Commons License 2006.04.06 0 0 3

Ugy látszik rossz helyre jöttem. Egyetlen jogászt sem érdekel a politika?

Akiket pedig a politika érdekel, azok közül meg senki sem konyít a joghoz? :(

 

Talán ezért van az, hogy bármit meg lehet tenni velünk.

 

 

Szögrágó Creative Commons License 2006.04.06 0 0 2
Akkor máshogy teszem fel a kérdést: Szabad-e bárkinek is személyre szólóan nyilvántartani az emberek politikai beállítottságát? Ha igen, akkor mi értelme van a választások titkosságának?
Előzmény: sul (1)
sul Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1
Én se vagyok szagértő, de tudom, hogy vásárolhatnak adatbázist a választások előtt. Utána meg kell semmisíteniük.
Előzmény: Szögrágó (-)
fekete kutya Creative Commons License 2006.04.06 0 0 0
0rbán?
Előzmény: Szögrágó (-)
Szögrágó Creative Commons License 2006.04.06 0 0 topiknyitó

A cím vége lemaradt: Szóval a téma: A pártok által végzett adatgyűjtések viszonya az adatvédelmi törvényhez.

 

A Fidesz aktivistái járják a házakat, és adatot gyűjtenek a választópolgárok politikai beállítottságáról. Az SZDSZ telefonon érdeklődött ugyanerről. Szabad ezt az adatvédelmi törvény szerint?

 

Bár ez a PoliDili fórum, mégis azt szeretném, ha alapos jogi ismerettel rendelkező olvtársak objektív módon osztanák meg velünk a témára vonatkozó ismereteiket.

 

Jómagam híján vagyok ezen ismereteknek, de a jogérzékem azt sugallja, hogy ilyet nem szabad csinálni. Úgy tapasztalom, nem én vagyok az egyetlen, akiben félelmet keltenek az ilyen akciók.

 

Nos?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!