"Kövér László kövesse meg roma honfitársait!"
2006. április 4. 15:10
Közleményben tiltakozik Mohácsi Viktória, az Európa Unió Liberális Frakciójának képviselője amiatt, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke egy választói fórumon pozitív példaként említette a jászladányi iskola szegregációs gyakorlatát.
Közleményben tiltakozik Mohácsi Viktória, az Európa Parlament Liberális Frakciójának képviselője Kövér Lászlónak, a Fidesz választmányi elnökének egy berhidai választói fórumon elhangzott kijelentései miatt. Kövér a fórumon a jelenlegi kormány oktatáspolitikáját bírálva kiállt a kisgyermekek szegregálása, megalázása, megbuktatása mellett állítja sajtóbeszámolókra hivatkozva Mohácsi, aki szerint az elnök pozitív példaként említette a jászladányi alapítványi iskola szegregációs gyakorlatát, és azt mondta, hogy azt az intézményt, ahová többségében roma gyerekek járnak iskolának nehéz nevezni.
Mohácsi arra kéri közleményében Kövért, hogy kövesse meg roma honfitársait, de legalább azt a 101 roma gyereket, akiket szülei szándéka ellenére sem vettek fel a jobban felszerelt jászladányi alapítványi iskolába. Az Európa Unió és a nemzetközi szervezetek többször felhívták a figyelmet a roma gyermekek elkülönített oktatásának megengedhetetlen gyakorlatára emeli ki a levél, mely szerint a sok évtizede berögződött elkülönítő gyakorlat miatt Magyarországon egy roma gyermek ötször-tízszer nagyobb valószínűséggel kerül az enyhe fokban értelmi fogyatékosoknak fenntartott intézményekbe, mint a többséghez tartozó társa.
Ezek a gyerekek felnőttként, az élet perifériáján, szakma nélkül, munkanélküliként tengődnek majd korai halálukig állítja Mohácsi, aki 2002-től két éven át az Oktatási Minisztérium hátrányos helyzetű és roma gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztos volt. (Roma Sajtóközpont)
Sokan azt nem képesek megérteni, hogy ha nem fektetünk bele a cigányság felzárkóztatására, akkor ennek a terheit a többiek fizetik. Na ez az az érv, amire egy olyan embernek is gondolnia kellene, aki amúgy nem szereti őket. Hosszútávon kellene gondolkozni, de úgy látom, ez keveseknek sikerül.
Nem tudom szószerint idézni, de nekem MV hiteles, ezért nem kételkedem abban, amit mond.
Ja, hitelesen próbál a szabaddemokrata EP képviselői székből kampányolni a fidesz ellen :-)))
A szabaddemokraták szájliberalizmusát mutatja még Járóka Lívia biztos befutó helyen volt a fidesz EP listáján, Mohácsi Viktória pedig csak Demszky Gábor visszalépésével lehetett képviselő.
Nincs egyetlen üdvözítő megoldás és módszer. A településeknek különbözők a hagyományai, körülményei, s az egyes cigány népcsoportok is igen eltérőek kulturális szempontból. A cigényok között igen különböző szociális helyzetek vannak, stb. Tehát ahány feladat, annyiféle megoldás.
Személyesen nem ismerem őket, de Járóka Lívia és Mohácsi Viktória is rokonszenves és tehetséges fiatal hölgy. Fontosak az EP bizottságai és állásfoglalása is, de higyjétek el, egy-egy roma sors hétkönapi gesztusokkal is megfordítható. Mindannyiunknak van feladata. Ha nem az emberbaráti szeretet motivál is mindenkit, de legalább gondoljon arra, nem mindegy, milyen élete lesz annak a közel 1 millió embernek, akikkel együtt kell majd élnünk.
Az Európai Néppárt (ENP-ED) frakciója Járóka Lívia európai parlamenti képviselő védnőkségével a Robert Schumann Alapítvány támogatásával, pályázatot hirdet roma fiatalok számára gyakornoki helyekre az Európai Parlamentben.
Az Európai Néppárt március 30-31-én sorra kerülő római kongresszusán bemutatásra kerül az Orbán Viktor kezdeményezésére összehívott néppárti munkacsoport által készített program, mely az európai romák helyzetének javítását tűzi ki célul.
A Fidesz által benyújtott határozattervezet, melyet Járóka Lívia EP képviselő vezetésével egy európai néppárti munkacsoport dolgozott ki, egy konkrét javaslatokat tartalmazó program, a roma kisebbség oktatási és foglalkoztatási helyzetének javítására. A munkacsoportot az Európai Néppárt elnöksége hozta létre 2004 októberében, Orbán Viktor javaslatára.
A határozattervezet indítványozza, hogy az Európai Néppárt - jövőbeli döntéseiben, jelentéseiben, valamint politikai irányvonalának tekintetében - fokozott figyelmet szenteljen a roma kisebbség problémáinak. A tisztelet, a szolidaritás és a tolerancia jegyében a programterv síkra száll az oktatásbeli és munkaerő-piaci egyenlőségért, valamint javasolja egy brüsszeli székhelyű roma információs központ felállítását, mely az Európai Néppárt szakmai bázisául szolgálna.
A romák alacsony színvonalú és elkülönített oktatásának felszámolását, és a roma gyerekek korai lemorzsolódásának megelőzését is szorgalmazza a határozat, valamint ösztönzi a roma kultúra és történelem megjelenítését a nemzeti iskolai tantervekben. Ezenkívül konkrét lépéseket ajánl a romákat érintő társadalmi stigmák felszámolására. A romák foglalkoztatottságának növelése - a közszférában és magánszférában -, vállalkozásaik támogatása is központi célkitűzés. A határozat javaslatokat tesz a romák munkaképességének és vállalkozói készségének kiaknázására és támogatja az interkulturális munkahelyek kialakítását.
"Ezzel a munkaanyaggal az a célunk, hogy felállítsunk egy szakmai minimumot, továbbá, hogy ösztönözzük a többi európai néppárti tagpártot, hogy alakítsák ki saját 'roma-stratégiájukat'. A határozat legnagyobb jelentősége azonban kétségtelenül az, hogy a legnagyobb európai politikai párt fő prioritásként jelöli meg a romák helyzetének javítását", mondta el Járóka Lívia.
A romák teljes körű integrációja azért is különösen fontos, mert társadalmi kirekesztésük súlyos következményekkel járhat, és komoly akadályokat gördíthet Európa gazdasági fejlődésének útjába, hiszen Európa legnagyobb, legfiatalabb kisebbségéről van szó. "Meggyőződésem, hogy a romák valós integrációja az Európai Unió gazdasági fellendülésének egyik legfontosabb feltétele. Óriási hiba tehetségüket, szorgalmukat és tudásukat nem kiaknázni - és ez immáron az Európai Unió felelőssége is" - jelentette ki Járóka Lívia.
A negatív megkülönböztetésekkel szembesülő roma közösségek helyzete nem csak az újonnan csatlakozott, nagyszámú roma kisebbségekkel rendelkező országokban, hanem a legtöbb régi tagállamban is máig megoldatlan.
Egy romának nem nagy kunszt romák közé járni, bár a hivatkozott életrajz még ezt sem támasztja alá. Itt most a szegregációról van szó, azt meg ugye elég nehéz úgy, hogy roma szegregálódik romától.
Szóval se egy Magyar Bálint ivadék, se egy Kóka vagy Kuncze csemete nincs a tarsolyodban. Akkor ezek szerint lehet, hogy szegények undorodnak a romáktól? Vagy egyszerűen úgy vádaskodnak, hogy nincs is ilyen tapasztalatuk?
Én laktam Bp egyik romanegyedében 25 évig, édesanyám tanított roma osztályokat, így van némi információm a kérdésről, míg az szdszesek zöme csak pofázni tud.
Őt nem ismerem, Mohácsi Viktóriáról tudok inkább, őt itt Baranyában nagyon szeretik. Egyébként elég nagy baj, hogy az a szűk értelmiségi réteg, akik valamit elértek, már ne tudnak kapcsolatot tartani a többiekkel. Na, most már tényleg megyek aludni, jó éjt:)
A generációs lánc megszakítása szerintem egy nem túl frappáns megfogalmazás, mert rögtön ugrottak rá. Ahogy én tapasztaltam, az egészen piciket nem lehet kollégiumba küldeni, a középiskolás korúakat viszont lehetne, de olyan kollégiumokba, ami közel van a családhoz, kb. néhány településsel arrébb. De itt megint a szegregáció kerül elő, mert ezek ugye első sorban cigány kollégiumok lennének. Van ilyen egyébként Mánfán, ami elég jól működik, sokat tudnak segíteni a gyerekeknek, tovább is tudnak tanulni felsőfokú képzésre. Nagy segítség lenne, bár ez nem csak a cigány gyerekeknek hanem a többi falusi szegény családok gyerekeinek is, ha az általános iskolák helyben lennének, egy-egy nagyobb település tagozataiként. Bonyolult ez az egész, nehéz lesz úgy megoldani ezeket a problémákat, hogy az mindenkinek jó legyen. De most elbúcsúzom, mert igen késő van, mentsd el ezt a topicot és maj folytatjuk. Jó éjt:)
Gratulálok Neked! Aki nem élt, dolgozott közöttük, el sem tudja képzelni, mekkora élmény, még akkor is, ha sok energiát igényel. A sok politikusnak, aki papol a romákról, erről fogalma sincs. Sőt, néhany cigány politikusnak sincs. Főként azoknak, akik már úgy eltávolodtak tőlük, hogy csak származásuk szerint cigányok, s eladják magukat nacionalista,felszínesen magyarkodó, "magyar szolidarításról "beszélő pártnak. /csak tudnám, milyen a magyar szolidarítás./
Bizonyára sokan nem értik, hogy lehet az, de ha én vonaton utazom egyedül, és biztonságban akarom érezni magam, mindig cigányok mellé vagy közelébe ülök, akkor is, ha máshol is van üres hely. A bizalom és elfogadás mindennek a kulcsa.
Ezért is nem tartom követendő mintának a szegregált oktatást. Az, hogy Kövér mit mond... Hát számít az még valakinek valamit? Persze a jászladányi botrány idején is a fidesz védte az ott megtörtént faji elkülönítést, csak azt nem értem, hol volt akkor Farkas Flórián?
Mielőtt beszélgetni kezdünk, mert így korrekt, az én válaszom a feltett kérdésekre: igen, igen, igen. Másfél éve tanítok, illetve egyenlőre tanítottam Baranya megyében több olyan faluban, ahol 100%-os beás cigányokkal foglalkoztam. Grafikus iparművészként rajzot tanítottam huszon-harmincéves felnőtt embereknek. Imádtam lejárni közéjük, a mai napig nagyon jóban vagyok velük és további programokat tervezünk közösen kisebbségi önkormányzatokkal, cigány közösségekkel, stb.
Kedves Fórumtárs! el kell mondanom Neked, hogy hosszú évekig tanítottam olyan faluban, amelyben igen kevés nem cigány él.
l. Tehát el "mertem" menni olyan településre, ahol szinte csak /92%ban/ cigányok élnek.
2, Voltam roma gyerekek között elég sokat, s rengeteg szeretetet kaptam tőlük. Mert adtam is, s ezt sokszorosan visszaadták.
3. Tanítottam is őket, természetesen. Ugyanolyan változó hatékonysággal, mint máshol. Sokan lemaradtak, sokat visszahúzott a családi környezet. Ezért is értek egyet mélységesen Gyucsány Ferenccel abban, hogy meg kell szakítani a "generációs láncot", hogy a rossz minták ne öröklődjenek. Ugyanis korántsem azt mondta, hogy a roma gyerekeket el kell venni a családoktól, hanem azt, hogy biztosítani kell magas szintű kollégiumi nevelésüket is.
Az én cigány tanítványaim jó részével ma is tartom a kapcsolatot, s nem is gondolnád, mennyire egyetértenek a fentiekkel. Ugíyanis nem lett volna olyan gyötrelmes harc a kiemelkedésük, ha nem otthonról, hanem kollégiumból járhattak volna iskolába.
Vagyis annyira mégsem, mert nem folytatom azzal, hogy új követelményt állítok, olyat, ami biztosan kizárja. Mint ahogy sti tette, miután mutattam neki olyan szdsz-es politikust, akinek a gyereke nemhogy cigányok közé jár iskolába, hanem maga is az. Erre jött, hogy jójó, de legyen fehér. Na, ez nem volt fair.
Az előbb azt kérted, hogy mutassak egy szdsz-est, akinek a gyereke romák közé jár. Mutattam. Azt nem mondtad, hogy nem lehet roma:) Most meg mutassak egy fehéret. Remek. Te meg mutass a Fideszben egy roma politikust, akit ki lehet küldeni az EP-re! És persze ha lenne ilyen, akkor mutass egy fideszes politikust, aki ki is merné küldeni. Most te jössz!
Most ezzel mit is akarsz állítani? Vagy cáfolni? Mutass nekem egy NEM roma SZDSZ-est, akinek a gyereke olyan suliba jár, ahol a romák arány legalább 30%!