Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2014.10.01 0 0 3007

..és a legnagyobb hösük janosik,a betyár..A Rozsa Sandor féle..aki elvette a dolgokat a gazdagoktol(altalaban osztrakok es magyarok) es odaadta a szegenyeknek (szlovakok).. Ez igy van.Azert nekunk is mgvlt a rezsunk abab hogy utalatak minket.Az eroszakos magyarositas hatott a hegyi izolalva élö nepre.. Hallagasd mega nepdalaikat.magyar dalamok szlovak szovegekkel....

A mi aroganciank elelenszenvett hozott magaval.A szlovak nylev meg ma is atalkuloban van .BVan egy pozsonyi tajszolas es egy kassai>Bozena Nemcova az elso szlovak irosalmi ynlevet hasznalo iro..

 

Előzmény: kerub (3006)
kerub Creative Commons License 2014.09.30 0 0 3006

Kisebbségben élni gondolom nem könnyű.
Az én szülővárosom Léva, rokonságom egy része ott élt amíg élt.
A monarchia időszakáról nyilván hallomásból tudom, hogy a magyar lakosság buta tótozta a szlovákokat akiknek többnyire a szolga sors jutott. Már 1848-ban is szították az ellentéteket.
Manapság az önálló Szlovákiában meg már azt tudják az iskolás gyerekek is, hogy amíg a Magyar hordák ide be nem törtek addig mindig mi voltunk itt.
Még a címerünket is ellopták.

Előzmény: Mumu (3005)
Mumu Creative Commons License 2014.09.30 0 0 3005

Tokeletesen megertem Balla Karolyt es szinte ugyanazt ereztem otthon-igy mondom Romaniaba ahol kerestem az ithont-erted ugye,

nagyon nehez a kisebbsegi sors az ifju nemezetknel.Romanok maguk is keresik az identitasukat  atirjak a tortenelmuket bizonyitando menynire termeszetes az hoyg a vilag legjobbjai romanok.Hoyg ne kelljen szenvedni a sok  sajat es masok hibajabol kerekedett szegenyseg mniatt a sok igazsagtalan megalazas iatt.. Jo hoyg avgyunk mi szinte egyedul belsö ellenseg.Nmeeteket tisztelik alig vannak beleoluk de lehet hoyg egy most lesz allamelnok Klaus Johannis.Szeben negyszer megvalasztott polgarmestere ( csak kb 10 % nemet el meg ott nem csak ok valsztottak meg ennyiszer).Lám Romanai nem sovin  mondhatjak  mas nemezetisegu allamelnokot is  megvaklszt (varjuk ki). A mai sorvado magyarsag  tul sok neme rdelyi  befolyas alatt van.A kulfoldon jol elo ugynevezett politikusok bar tran radikalisak azt hazsnaljak a romanok majd az ott elok ellen hoyg lathasanbak bennuk ellenseget mert az elelnseg kell az fogja ossze a romant kis idore.... Kis gyerekv voltam mikor a magyarok bejottek  igy irom 40 ben valaki feherlovon Kolozsvara..A Kereszt sirt  vitte a tezstat a viragokat.harmadnapra  hoztak MO rol vadonatuj kozigazgatast maguk romanok mondta egy jolfeleepult csendor ormester keresztb nek.. Igy volt az en varodsomban is amely 13 napig targikus korulmenyek kozott a1944 ben lett magyar..hoygkivigyek a nemt beszorult hadtestet.. Anyam hordta a vizet  a lovaskocsikba begyomoszolt sebesult honvedeknek akik Batonnya fele hagytak el  a csak pillanatokig magat otthon erzo magyarokat..Eleg volt eza 13 nap hpogy Spitzer szomsedekat koteleezk a sarga csillag vislesere..azok meg sirtak a becsi donteskor hoyg nem  lett varosom magyarorszag...

Ha a mimorita rend esperese es a lutheranuis puspok Argay nem klépett volna kozbe  bevittek volna Spitzereket a varba oda voltak rendelve..de a kereszteny egyhaz helyi vezetoi azzal erveletek hoyg zsido unnepőek vanank (haha) es addig hagyjak bekebe a varos zsidoit.. Nnnaaa

Előzmény: kerub (3004)
kerub Creative Commons License 2014.09.30 0 0 3004

Nem akarom rossz irányba terelni a másik topicban a témát ami inkább ide valósi!

 

 

Balla D. Károly

Kárpátaljai író cikke.

VIRTUÁLIS HAZA A MAGASBAN

Ungváron lakom, a Várhegyen. Apám szerint kertünkben ér véget a Kárpátok. Igaza lehet,
A mögöttünk magasló vár bástyájáról észak-északkelet felé nézve azt látom, hogyan torlódnak egymásra a hegyek, végig a folyóvölgyben. Ha tekintetem áthatna a messzeségen, Verecke híres útját követhetné. Dél-délnyugat felé fordulva pedig szinte lábamat becézi a csendben csordogáló Ung, s azon túl már az Alföld sok száz mérföldje kezdődik. Ám hiába meresztem a szemem, tudva, merre kereshetném Naményt, Nyíregyházát, Debrecent, a szürkésen vibráló horizont lezárja a látható világot.

Hogy messzebbre lássak, elhagyom a bástyafokot. Visszatérek otthonomba, a padlásszobába. De nem nézek ki apró ablakán. Alig kisebb sötét üveg, számítógépem
monitorja elé ülök. Csöndesen duruzsolni kezd a gép, és a képernyő liliomkelyhében megjelenik a nagyvilág.

Furcsa dolog a szabadságérzés. Van, akit a Hortobágy közepén fog el, van, akit a tengeren, vagy a végtelen hómezőn. Engem inkább egy város forgatagában sétálva, vagy a füvészkerti padon ücsörögve. De a kellemes érzést gyakran megzavarta valami szorítás a gyomorszájam táján. Költő barátom magyarázta meg: kisebbségben élők pszichoszomatikus szorongása ez. Lelki gyomorfekély, lenyelt sérelmek sava okozza. A gyógyulás reménytelen, a környezetváltás sem segít, az ember elköltözik, de a gyomrában a kis görcsöt magával viszi a másik idegenségbe.

Néhány éve, úgy érzem, mégis rátaláltam a legjobb ellenszerre. A szabadság új dimenzióját nyitotta meg előttem. Amikor az első elektronikus levelemre az óceánon túlról szociológus barátomtól két perc alatt megjött a válasz, olyasmit érezhettem, mint azok, akik részesei lehettek különleges pillanatoknak: kattogni kezdett az első távírógép, megszólalt az első rádió, kifényesedett az első televízió képernyő.

És a levelek után: honlapok, információk töménytelen mennyisége… Jó évtizede minálunk nem lehet a friss magyarországi napilapokhoz hozzájutni, de a varázslatos technikának hála, egy ideje már késő este olvashatom a másnap reggeli híreket. És nem kell kétségbeesnem, ha egy fontos könyvet nem találok a könyvtár nem túl gazdag magyar állományában.

Komoly írótól hallottam: az Internetet nekünk, magyaroknak találták ki. Ez persze így nem igaz: tudvalevő, a világháló titkos hadi fejlesztésekből nőtt át a civil szférába. Ám, ha arra használjuk—és erre gondolt az író is--, amire nagyon alkalmas, hogy a világban szétszakadt egynyelvűek érintkezési csatornája legyen, akkor jelentős szerepet játszhat az oly rég óta áhított nemzeti integrációban. Illyés Gyula álma, high-tech támogatással: virtuális haza a magasban.

Mégse váljunk a képernyő hipnotikus fényének rabjává. Néha álljunk fel mellőle, és hogy megbizonyosodjunk, tudjuk-e még, melyik irányból nem látni Vereckét és Debrecent—kapaszkodjunk fel a vár bástyafokára.

Mumu Creative Commons License 2011.09.03 0 0 3003

Ha mondod,ott elsz jobban tudhatod mint én.

Előzmény: Gavriel (3002)
Mumu Creative Commons License 2011.09.03 0 0 3001

Ha igy van akkor egyelore nem  realis az allitasom.harminc ev mulva sem ? vagy nem hiszel valtozast  rs gondolod hogy az izraeli csaladok  tobb gyermeket nevel majd mint az izraeli arab ?

Előzmény: Gavriel (2999)
Mumu Creative Commons License 2011.09.02 0 0 2998

A nemet Tv ado 3SAT-on most nézem az izraeli filmet amelynek a program szerint eredeti cime:

sheva dakot be gen eden és  Reymond Amsalem es Eldad Fribas jatszak a foszerepet ,nemetrol forditva " hét perc az égben" lenne a cime es csodalkozom merre fejlodik az izraeli film muveszet. Mogotte probalom a kulturklimat elkepzelni..1979 ben voltam eloszor Izraelbe es akkor a Tv ben  bar nem ertettem,baratom forditott olyan jo szovjet filmszeru tortenetek mentek... A film egy autobusz robbantast tulelo  norol szol aki 7 percig halott volt. egy omri givon nevu rendezo igen avangardista modon mutatja be a szomoru tortenetet,problkozasat visszaterni a normalitasba....

A filmbeszede Fellininek a szetrobbant kepei es mondat foszlanyaia bizonytalanságát szugeralja...

magasan mas  ertelmezes mint a didaktikus  mindent  elbeszelo  filmeknél... nem  zsido gondolkodas tukre hanem egy semmivel nem osszehasonlithato  elmeny.. ilyenen  ha mas  fogalmazasba is atmehet minden olyan  izraeli aki terror cselekedeteknek aldozata vagy   tanuja volt...

Ez az egyutt elni a  nemvárttal,valoszinu megvaltoztatja  az érték rendet....

Mumu Creative Commons License 2011.09.02 0 0 2997

idöt nem tudnék mondani.. Te hogy látod konkretabban?

Előzmény: Gavriel (2996)
Mumu Creative Commons License 2011.09.02 0 0 2995

Gondolom hogy ez egy objektiv fejlemeny...Izrael idovel el keletesedik (remelm megtartva demokraciajat es hatalmas tudomany es technikai potencialját..

Egy demokratikus  fjlodes eseteben 2 generacio multával az arab szavazo kozinseg nagyobb lesz mint a zsido...

Talan szuni fog a feszultseg is ha  nem e zik Izraelt  idegen testnek (ebben enm vagyok biztos )

:)

Előzmény: Gavriel (2994)
Mumu Creative Commons License 2011.09.01 0 0 2993

Pont errol van szo.Ti erteitek elgjobban az arabokat(marmint az arabokmagukon kivul).. Ha nem  komemntaltatok a Mubarak  elelni  mozgalmat (nem nevezem foradalomnak ) azt  még en is ertem inne. De sziria ?

ha csak nem kell ugy ertelmeznem hogy Assad a kisebbik rossz mert soha Sziria felol nem volt egy  agresszio sem  a haboruk utan (igaz ?)De lelnetmondasba utkozok...hiszen koezep tavon Assadnak semmi eselye sincs ,akkor jon az eleg eros siita   dominacio (kevesebben vanank mint a szunitak de  mogottuk az irani pénz)..Assd vizont  iarni tamogatasal  fegyverkezett es a Hisbolah Libanonban  sziriai kozvetitesel  Iran erdekeitt kepviselte es  mindnekori veszely Izraelre...

Előzmény: Gavriel (2992)
Mumu Creative Commons License 2011.09.01 0 0 2991

Fel is tenném a kérdést:

 

Mit gondoltok mi a magyarazata annak hogy Izrael nem reagal egyáltalan (tudtommal) vagy nagyon  kevésé a sziriai esemenyekre ?

 

Milyen taktikai megfontolasa volt  Franciaorszagnak hogy nagyon gyorsan még az ENSZ mandatum megkapasa elott  megtamadta Libiat ,Khadafit ?

Nagyobb francia befolyast a libiai  koolaj elosztasanal ?

 

Hogy lehet olyan tortenelmi hibat  elkovetni hogy  Libiat monoban (Khadafi versus  ellenzek) latjak ahelyett hoyg a torzsek tarsadalmat  ismerve  ,nagyon sok elemel szamolnának ?

Mumu Creative Commons License 2011.02.04 0 0 2990

ez megint az en iras technikam.. tehat ha aznapi piacon tobb burgonyat arulnak mint amenyit keresnek akkor a nap vegen  esik a burgonya ára  csak hogy vegyek meg azok is akik nem azzal jottek a piacra hogy vasarolnak burgonyat.. Ez a legegyszerübb magyarazat amit  a  tanarok szoktak adni..persze tuloz..nem minden  a burgonya..de a kereset es kinalat  igy funkcional.

Julika nezzel be  az uj topikba  gondolom erdekelhet.

Előzmény: Törölt nick (2989)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.04 0 0 2989

 ha tul sok a burgonya olcso lazzon a napon

 

ezt nem egeszen ertem, magyarazd meg lecci

Előzmény: Mumu (2988)
Mumu Creative Commons License 2011.02.04 0 0 2988

A piac nem igy gondolkozik..a piac egyaltalan nem gondolkozik hanem spontanul reagál..

Egy érzékeny fluidum amely remeg minden keresletnel es kinalatnal.. Nem vicc ugyanaz a torvenye mint a zoldseg piacnak: ha tul sok a burgonya olcso lazzon a napon,ha keves draga..es azt nem lehet annyira elore megtudni..a burgonya eseteben csak amikor ott vagy ..

A piac azonali nyeresegre  cdeloz a befektets mar nem piac hanem spekulacio egy  kesobbi piacra..

Hogy mi udvos vagy sem aaz masodrangu..akkor lsz elsoirangu ha  e nems cel erdekeben bepalntalunk olyan piacerzekeny ellemet amely az aktualitasnak atraktiv.

Előzmény: Törölt nick (2986)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.03 0 0 2987

hehe

Előzmény: Mumu (2983)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.03 0 0 2986

Igen ezt en is hallottam. Az egy dolog amiben a gazdasagilag fejlett orszagok tevednek, hogy "nem baj csak tanulni kell mindenkinek lesz munkaja." Ez 10 szazalekos munkanelkuliseghez vezetett Amerikaban, a tobbi orszagokat nem tudom. Nem mindenki akar tanulni. A tanulassal egyuttjar a felelossegvallalas is, na ez meg meg szornyubb, olyanok kezebe adunk felelossegteljes munkakat akik ugyan elvegeztek a hozza szukseges tanfolyamot de ettol meg nem lettek felelossegteljesebbek.

Előzmény: Mumu (2985)
Mumu Creative Commons License 2011.02.03 0 0 2985

Ma már Kina i albérltbe adja ki a megolcsobbaknak egyes termelesi foylamatokat vagy egsz termékek készitését (lassd Indonezia)

Előzmény: Törölt nick (2982)
Boszorka Creative Commons License 2011.02.03 0 0 2984

Nem csodálom, hogy ilyen sok a munkanélküli itt.

Előzmény: Törölt nick (2982)
Mumu Creative Commons License 2011.02.03 0 0 2983

Mind a ketto: vasarolnak es  osszeállitanak,egy elonyos szerzodesel amely  alpjan  ezek az osszeallitasokbol egyre tobb lesz a kinai  termek ha elerik a nivot.. Okosan epitik a gazdasagukat (persze rabszolgatartok). Emlekszek egy zsenialis  huzasokra  a  komcsi idokbol. Vettek 20000 Daciat a romanoktol  es azik codalkoztak hoyg az atvetelnel nem jottek mint ahogy a tobbiek nagy tev chnikai felszerelessel.

Nem kellett.

Megkertek a gyartokat szedjek le  a kocsik ajtajat...osszekevertek oket es kertek most tegyek vissza az ajtokat.. a legtobbnel nem lehetet..

Előzmény: Törölt nick (2980)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.03 0 0 2982

Ez igy van. A kinaiak teljesitmenye de inkabb letszama es olcso munkaereje nem lebecsulendo. Persze ha nem Kina akkor India, Malajzia, sorban allnak az elmaradott orszagok.

Előzmény: Boszorka (2981)
Boszorka Creative Commons License 2011.02.03 0 0 2981

Amerikai özletekben már nem tudsz sennit kézbe venni ami nem "made in kina". Tök mindegy, hogy ruhanemű, szerszám, vagy vizcsap.:-(

Előzmény: Mumu (2979)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.03 0 0 2980

Ertem.

Mercedes akkor outsourcing Kinaba vagy import Nemetbol?

Előzmény: Mumu (2978)
Mumu Creative Commons License 2011.02.02 0 0 2979

Ugy van Mercedst importalnak es majd  oszeallitjak. de azert ne nezuk le a kinai teljesitmenyekt.. A gatyakkal kezdtek ma mar sok mindenben élenjaro technikat hasznalnak es termelik is.

Előzmény: Boszorka (2974)
Mumu Creative Commons License 2011.02.02 0 0 2978

Nem dicsertem a kinaiakat ezert de  a teny az hogy egyre  bovul ez a kapcsolat es ez termesztes is.

Előzmény: Törölt nick (2973)
Mumu Creative Commons License 2011.02.02 0 0 2977

sokat es jellentoset..

Peldaul a 300 kmrel kozlekedo vonat terveket a nemetk kaptak..a kinai auto fejlesztes szinten a nemetek kezebe van. Egesz Europa ( sok mindent az osztrakjaim) az acel arut.. Az indiaiak bevasaroltak a keleteuropai otszagokba a neheziprba.. Most  lett a Borsodchem a kinaiaké...

A kiniak vasaroljak fel a spanyol es portugal allampapirokat igy megmenthetik oket  a monetris alap kegytelensegeitol.. OV udvarasa nagyon keveset segit de lám azert a borsodchem  maar ottvan..

Ezek csak egy perc alat jutotak eszembe  de utrana lehet nezni

 

Előzmény: Törölt nick (2971)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.01 0 0 2976

sajt=sajat

Előzmény: Törölt nick (2975)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.01 0 0 2975

Ismeros dolgozott par honapot Kinaban azt mondta sajt autoik vannak, olyan biztonsagi eloirasokkal amiket fejlettebb orszagokban nem fogadnanak el.

Előzmény: Boszorka (2974)
Boszorka Creative Commons License 2011.02.01 0 0 2974

Ha jól értettem exportált sokat és most már megéri ott gyártani. Persze lehet, hogy a kinaiak csak össze szerelik.

Nem figyeltem rendesen a német hirekben tegnap volt erről szó, de valami mással foglalkoztam. A mercedes export és gyárépités valahoogy megragadt a szita fejemben.

Előzmény: Törölt nick (2973)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.01 0 0 2973

Egesz mas dolog, ha ott csinal egy gyarat vagyis egyszeruen outsourcolja a gyarat Nemetorszagbol es ezaltal kiviszi a munkahelyeket  az EU-bol vagy ha exportalja az EU orszagok valamelyikeben gyartott autot Kinaba.

Előzmény: Boszorka (2972)
Boszorka Creative Commons License 2011.02.01 0 0 2972

Németország Kinába autót exportál, illetve csinált ott egy gyárat (mercedes) de van más is, csak most hirtelen nem emlékszem.

Előzmény: Törölt nick (2971)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!