Keresés

Részletes keresés

Első Polgár Creative Commons License 2006.03.29 0 0 7
Kérdés, hogy van e értelme atomi méretekben szimulálni.
Jelenleg is folyik rengeteg szimulációs kutatás, általában molekulák közt zajló biokémiai reakciókat írnak le differenciálegyenletek alapján (pl. Michaelis Menten féle egyenletek). A reakciókat statisztikaulag írják le, azaz nem foglalkoznak egyes molekulákkal.
Főleg a metabolizmust lehet jól modellezni így, mert az jól ismert, uniform molekulák tömeges reakcióját jelenti. A fehérje-fehérje, vagy fehérje-DNS, RNS reakciókat már sokkal nehezebb, mert ezek nem annyira tömegjellegüek és marha nehéz vizsgálni őket. Ezenkivül rengeteg apró módosító tényező van, például a fehérjék foszforrilációja, protein komplezek formálása, amely a résztvevő, különböző viselkedésü molekula fajták számát kombinatorikus robbanással növeli.
De ezek a szuimulációk általában dimenzió nélküliek. A legnagyobb probléma az, hogy a diffegyenleteket viszonylag könnyü felírni, csak marha nehéz a megfelelő paramétereket megtalálni.
A 3D modellezés marha nehéz, és még gyerekcipőben jár. Itt is az adatok szerzése a legnagyobb probléma.

Én nem tudom egyébként ez a mozaikvírus szimuláció mennyiben több, mint egy protein komplexum összeállásának, reakcióinak vizsgálata. Azaz a fehérje folding, interakció jóslás tudományát updgradelték egy magasabb tartományba.
Persze lehet, ez lesz a jövő útja...
Mindenestre a sejtbeli folyamtok szimulációja jelenleg döntően inkább molekuláris szinten mozog.

Érdekesség még, hogy térbeli szimulációkhoz egyre inkább GPU-t használnak, azaz a videókártyák speciálisan paralelizált processzorát, de eről nem tudok sokat, ha valki ismeri az NVIDIA GE Forcet, kiokíthatna....
Előzmény: nadamhu (-)
Helem Creative Commons License 2006.03.28 0 0 6

Ez is kicsit off, de azért leírom.

Írtam régen egy programot, szimulált evolúció, amiben kvázi párhuzamosan futó kétdimenziós programok evolválódnak, szaporodnak. Letölthető, Dos alatt folyamatosan fut (1993-ban írtam), Xp alatt nekem megáll néha, nyomni kell egy space-t néha. 

http://helemf.freeweb.hu/ 

iszugyi Creative Commons License 2006.03.28 0 0 5
Tegla: "Iszugyi elmélete a biológiát is cáfolja!"

Dehogy! Csak utaltam arra, mit tud hozzá tenni a fizika!
Előzmény: tegla (4)
tegla Creative Commons License 2006.03.28 0 0 4
Igen! Iszugyi elmélete a biológiát is cáfolja!

A svéd nyelves topicba miért nem írsz?
Előzmény: iszugyi (3)
iszugyi Creative Commons License 2006.03.28 0 0 3
"Amerikai kutatók egy csoportjának sikerült létrehozniuk a világ első teljesen számítógépes modellezésen alapuló élteformáját. A virtuális létforma ugyan csak a másodperc tört részéig létezett, létrehozói szerint azonban megalkotása forradalmi áttörés kezdetét jelentheti a gyógyításban és a nanotechnológiai tervezésben."

Hát pesze, mert ök olyan karakány legények. Sok pénzük van a modellezésre az biztos. A 'forradalmi áttörésre' azért kiváncsi lennék, ha még az alapmechanizmust sem értik, hogyan néz ki egy hidrogén atom!
Előzmény: nadamhu (-)
DDAVID Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2
http://www.sg.hu/cikkek/43460/lezer_chipek_es_petaflop_szamitogepek


az utolsó mondat az érdekes
syrius Creative Commons License 2006.03.28 0 0 1

Izgalmas a téma, de amíg házilag nem futtatható addig itt egy link: életjáték 

És ha valaki ismer jobbat, látványosabbat megköszönöm. Bocsi a kicsit offért.

MadDogzCo. Creative Commons License 2006.03.28 0 0 0

Én az egyik kereskedelmi rádióban hallottam erről a témáról, és ugyan igaz, hogy csak egy nanoszekundumig sikerült szimulálni az életet -még ha a legegyszerűbb sejt/molekula szinten is- de az éterben egységesen az volt a vélemény, hogy ez aztán nem 0! :)

Jó a topikötlet! :)

Előzmény: nadamhu (-)
nadamhu Creative Commons License 2006.03.28 0 0 topiknyitó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!