Már hogy lenne borzasztó?! :)) Kubrick, ez a kis zsarnok, aki nem tűrt beleszólást semmibe, saját kezűleg választotta a kedvencei közül. Olvastam a könyvet is; a film és a könyv egyszerre készült, és az alkotók szerint kiegészíti egymást. (Vagy ez csak árukapcsolás?)
Ez igen szép levezetés, de hát az elefánt agya 5X nagyobb, tehát ennyivel tudatosabb:-)
A 2001 nem rossz film, de könyben természetesen jobb. Viszont a zenéje egyenesen borzasztó:)
Annyit szeretnek beleugatni, hogy bizony megtalaltak azt a pontot, amikor az homo sapiens elhuzott a tobbi fajtol: egy veletlen genetikai mutacio reven kisebb alkapocs alakult ki, kevesebb izommal a kornyeken, es ez a folyamat fokozatosan teret adott egy parhuzamosan kialakulo nagyobb agynak. Meghozza akkoranak, ami kepes lett a tudatossagnak a mai emberi szintjet produkalni. Szoval semmi hokuszpokusz, tervezes, vagy csoda nem volt benne. Ennyi a sztori. Nagyobb hely, nagyobb agy, nagyobb tudatossag (ez utobbi igy egy kicsit magyartalan, meg az egesz mondat olyan, mintha valami hulye valasztasi szlogen lenne, de talan megfeleloen illusztralja a dolgot).
Senki se mondta, hogy itt tudományos munka folyik.
Csak azt reméltem, hogy értelmes beszélgetés. De úgy látom, vannak itt olyanok, akik a témához egyetlen értelmes hozzászólást sem tudnak hozzáfűzni, csak megpróbálják hülye kötözködéssel kimozdítani az eszmecserét a menetéből. Persze, ahogy elnézem, a más topikokon is megtörténik ez. ;-)
Értsd, ha nem vagy szakember, ne gondolkodj, hanem fogadd el azt, amit készen kapsz. Gondolkodj csak olyasmin, ami a szakterületed.
Ugyanmár! Ki mondott ilyen marhaságot.
Te mindent beveszel kritika nélkül, amit egy a maga szakterületén szakértő mond?
Mindent ellenőrzök. De azt is a már megismert tud. eredmények alapján. Nem a levegőban lógunk, társadalomban élünk. Újat mondok ezzel?
Ezek az internetes fórumok éppen azért vannak, hogy olyanok is beszélgthessenek, gondolatokat cserélhessenek egymással mindenféléről, akik nem kimondottan szakértők az adott témában, viszont van elképzelésük.
De csak a legnaívabb pöttöm gyerekek keverik össze ezt a szórakozást a tudományos munkával. Sok a naív ember, de milyen sok is...
Értsd, ha nem vagy szakember, ne gondolkodj, hanem fogadd el azt, amit készen kapsz. Gondolkodj csak olyasmin, ami a szakterületed.
Te mindent beveszel kritika nélkül, amit egy a maga szakterületén szakértő mond?
Ezek az internetes fórumok éppen azért vannak, hogy olyanok is beszélgthessenek, gondolatokat cserélhessenek egymással mindenféléről, akik nem kimondottan szakértők az adott témában, viszont van elképzelésük.
Titkosított? Elmondod, mi állt bennük, vagy ez olyan info, hogy lehet beszélni róla úgy, hogy nem mondasz semmit, mert addig békén hagynak, de a konkrétumokra rátérve levadásznak?
Ez már okos beszéd. Csak ehhez szakembernek kell lenni, mert bizony a kutató (és a biológus is az) bizony ugyanúgy szakma mint mondjuk a nyomdász, vagy a takarítónő. :-)
Nosza, akkor gondolkodjunk, gondolkodjunk! Ezért vagyunk itt.
Lehet, hogy a darwini evolúció-elméletet nem kell megdönteni, csupán kiegészítgetni. Én legalábbis így gondolom. Az elméletek jó esetben egyre közelítik a valóságot, és szerintem már nem járunk messze tőle.
Ez igaz, de egy elmélet megdöntéséhez egy jobb magyarázóértékű kell, és olyanról még szó sincs. Az evolúció valóban akkor lenne közvetlenűl bizonyított, ha az egész folyamat le lenne filmezve. No de ilyen dolog a Föld, a Naprendszer, és az Univerzum története is. Ez van.
Te ne következtetgess arra, hogy én mit szeretnék, meg mit nem!
Nem nyilatkoztam a tudományról általában, hanem arra próbáltam volna utalni, hogy szerintem nem helyes egy elméletnél teljesen leragadni, annak minden szavát szentírásnak venni.
Azért van a fejünk, hogy gondolkodjunk vele. A tudomány jelenleg is alakul, nincs teljesen lezárva az evolúció kérdése se, és bármelyik pillanatban bekerülhet a tudomány körébe olyasmi, ami eddig nem tartozott oda.
Tehát amikor majd megérkeznek hozzánk az értelmes lények egy szomszédos galaxisból, akkor baráti kézfogás helyett fegyvet ránts, vagy húzzanak hazafelé? Világok Harca?
Ezt nem mondtam egy szóval sem.
A fantázia, ami létrehozza a jó sci-fi alkotásokat, nem hátrány a tudományban sem. Azonkívül, mint hívő, nem utasítom el Isten ilyen jellegű esetleges információközlését sem.
Én sem, de a tudomyányt, az Isteni kijelentést, és az irodalmat nem lehet összekeverni, mindnek megvan a amga szerepe.
Tehát amikor majd megérkeznek hozzánk az értelmes lények egy szomszédos galaxisból, akkor baráti kézfogás helyett fegyvet ránts, vagy húzzanak hazafelé? Világok Harca?
A fantázia, ami létrehozza a jó sci-fi alkotásokat, nem hátrány a tudományban sem. Azonkívül, mint hívő, nem utasítom el Isten ilyen jellegű esetleges információközlését sem.
Nos az a helyzet, hogy a tudomány hiába emberi tevékenység (és pl. a dinoszauruszok korában nem volt), ennek ellenére alkalmas az igazság totál objektív megismerésére. Ez van, mégha te nem is szeretnéd, és másrészt igencsak figyelek a vitára, csak relatíve gyorsan gondolkozok, és foglalkoztam is ezzel a kérdéssel.
Arra gondolok, hogy sci-fi novellákban a Naprendszerünkön kívüli bolygókon simán szerepelnek az emberrel párhuzamosan értelmes lények anélkül, hogy a bolygó ettől tönkremenne. Sőt, ha az Univerzumot mint egységet tekintem, ott se probléma az igen nagyszámú értelmes lény párhuzamos létezése.
A sci fi nem tudományos forrás, és az egymástól távoli bolygón élők éppen nulla fizikai hatással vannak egymásra.
Nem azt mondtam, hogy semmi alapja, hanem, hogy elmélet. Emberi, gondolati konstrukció, amiben - jelen esetben - sok igazság van, de nyilván van tévedés is. És nyilván nem tud mindent teljes körűen megmagyarázni.
Kicsit, csak kicsit, figyelj oda, hogy mire válaszolsz!
Ez tudati definíciónak elég jó lesz mostanra. A genetikai manipuláció is oké, viszont mivel mindenkinek van egy vesszőparipája, ezért ezt:
[i"Kihalásuk szükségszerű volt, mert nem bír el a Föld két értelmes lényt."
ha kérhetném bővebben.
Arra gondolok, hogy sci-fi novellákban a Naprendszerünkön kívüli bolygókon simán szerepelnek az emberrel párhuzamosan értelmes lények anélkül, hogy a bolygó ettől tönkremenne. Sőt, ha az Univerzumot mint egységet tekintem, ott se probléma az igen nagyszámú értelmes lény párhuzamos létezése.
Akkor hát a Földön miért is? Túl piciny? És mi lenne az elég nagy?