Minden, ami az egykori Bakony/Balaton/Somló Volánnal, ezek jogelődjeivel, valamint a megye jelenlegi helyközi és helyijáratos buszközlekedésével kapcsolatos.
Az SRD-205 és 206 helyett az AO AV-947 és 948 jár már július óta, korábban azt gondoltam, csak a nyárra, de kiderült, tartós csere. Kíváncsi vagyok, hogy őszre is maradnak-e a szólók a csukik helyén egy az egyben, vagy lesz-e valami változás.
Érdekes azért, hogy a selejtezése után 6 évet állt a telepen míg elvitték a bontóba. Azért ez nem volt jellemző az elmúlt években a Volánra, hogy egy selejtet ennyi ideig tároltak.
….”…..Pár hónapja kérdezted valahol, hogy voltak-e még az utóbbi időben olyan buszok, amik egész életükben ugyanott jártak.
Veszprém megyében volt az ISE-841 rendszámú török gyártású MAN SL283.
Ez a busz gyári újonnan került 2003-ban az egyik (akkori egyetlen) bakonynánai kintalvós fordára, és onnan lett selejtezve 2023-ban.
Ugyanazon a fordán járt a hét hét napján egész életében.
Sosem lett fregoli a fordáról lett selejt.
A legtöbb járata Bakonynána és Zirc között volt, napi egy bakonybéli és munkanapokon egy-két veszprémi körrel. Hiába volt hosszú szolgálat, nem volt stresszes forda.
Fejből mondva ez volt az utolsó ilyen busz Veszprém megyében.
Az előtt is jártunk vele távolságiba, meg különjáratba annó.
19 éves.
A 2010es években egyszer már meglett mentve, akkor a B.füred Zalaegerszeg járaton járat kezdéskor zárlatos lett a generátor, majd ki is gyulladt. Akkor időben ellett kapva a tűz.
Tegnap kora reggel elbaktattam a palotai telep mellett, és láttam hogy aknán áll éppen - úgy tűnik, még terveznek vele.
Nem szoktam arra járni, de Budapestről Almádiba kellett érnem 8 előttre, és az utazástervező feldobott egy olyan javaslatot hogy ott szálljak át vonatról buszra. Nem bántam meg, sajnos a 280-as ugyan pihent tegnap, de mivel a régi csuklós Credokat is kedvelem, az LKC-297-essel előrementem Pétfürdőig, aztán onnan meg a HRR-871-es E95-össel tovább. Atyaég, ez micsoda vezérgép lehetett valaha! Sárga rendszám persze, az első ülésnél pedig még az idegenvezető mikrofonja is megvan! A vezető is illett a járműhöz, kifogástalanul végezte a munkáját, a szeme sem rebbent, mikor a legforgalmasabb megállóban kértek tőle áfás számlával bérletet. :)
Napközben ráláttam a buszállomás forgalmára, általában elég pontosan jöttek-mentek a járatok. Ami érdekelne: hogy látjátok, mennyire vált be a Győr-Balatonfüred járatok betérítése Almádi felé? Ahogy hallottam, régi igény volt Győr felől ez a kapcsolat (nem véletlenül volt anno Káptalanfüredre is egy hétvégi járat), most hektikusnak láttam a kihasználtságot, de volt olyan busz ami legalább 30-40 utassal érkezett Füred felől. Az alsóörsiek sem jártak rosszul, a település alsó része kapott egy ütemesebb kapcsolatot a megyeszékhelyre.
Sajnos szétrozsdásodott, mert nem foglalkoztak azzal, hogy legalább egy kisebb újrafényezést kellene kapnia, hogy ne rohadjon annyira szét, hogy selejtezni kelljen. Mert műszaki hibája meg gondolom nem volt olyan gyakran, gondolom műszakilag mindig jól bírta a strapát?
LOC-730 'S' ...erre a rohadt LKC-297 újra feltűnik Várpalotán! Azt mondták a nagy helyi fórumtársak még januárban, amikor átvette a helyit a Thury, hogy azt viszik Győrbe! Elvitték lehet csak éppen fél éves nyugovó után Várpalotán van kint megint. Biztos nem így akarták, csakhát a fehér busz szétrohadt. Úgyhogy nem szín tiszta jó még a helyzet, van még mit selejtezni, KLF-149/150 még ott van.