Némelyik ág a tengely és az oldalágak is nőttek majdnem 1.5 2 métert. A fák olyan 3 méter magasak. Hogy kell megmetszeni? A totav 3 m és Karcsuorsora szeretnem alakítani őket.
A film alatt ha megnyitod a nick nevemet akkor ott a többi film is és ugyanezen fa lemetszve zölden nyáron ! 110 kiló körül van a rekord 1 fán ! Blufri a szilva .
Én leszoktam kötni tavasszal a megfelelő ágakat kb vízszintesen, olyan laposra növesztem ezzel a többit meg kivágom ! így lesz 3 ág jobbról és balról is kb 50 100 150 cm magasságban a hosszukat olyan 130-140 cm kell maximálni ,a termő alapokat meg nem az ágak közzé hanem az ágak oldalára nyírom ,így szellős lesz és mindkét oldalról napsütött a fa ,könnyű permetezni ,szedni szellős korona lesz . Van erről filmem valahol berakom mindjárt !
Sziasztok, a hétvégén ültetett top-taste szilvák indító metszéséhet kérnék tanácsot. Az alsó ágak elég alacsonyan, kb. 50-60 cm-en vannak a fa teljes magassága kb. 2 m.
Hogyan kellene indítani őket, ránézésre felfelé igyekeznek, 3 m-né magasabb fát viszont nem szeretnék nagyon..
Simán minden olyat el lehet távolítani róla ami felkopaszodott ,száraz ,stb ,azokra tavasszal sem lesz szükség ! Sebeket kezelni , lombhullás után lemosóval átmosni ,amúgy is esős meleg telet jósolnak ,terjedni fognak a gombák .
Összeérnek a fák a kertünkben, és muszáj valamit csinálnom, hogy mindenki fényhez jusson. Emiatt néhol nagyobb ágakat is le kell vennem. A kérdésem, hogy ilyenkor kell-e és érdemes-e a statikai egyensúlyra figyelni? Pl. egy fáról észak felől leveszek két nagy ágat, akkor érdemes délről is levágni egyet? 30+ éves dió, cseresznye, gesztenye és hasonlókról van szó, nem 4 méteres "kis" barackfáról.
Értem. Pár napja levágtam kíváncsiságból egy jó fél centis átmérőjú ágat szőlőből, folyt belőle a víz rendesen. Akkor úgy voltam vele hogy erre a tőkére keresztet is vethetek. Köszönöm.
Nyugodtan én még nemrég metszettem az enyémeket ! Az egy rossz beidegződés hogy a szőlőt februárban metszik vakon ! Én akkor metszek amikor látom hol a fürt és be is tudom állítani mennyi maradjon rajta ! A fákat is nyugodtan lehet zöld metszeni ha szükséges akár mikor a vegetációban ! Nem fogok bújkálni a faág alatt ha nem férek el alatt a fűvágásnál vagy bármi más tevékenységnél ! Többféle fán meg májusban és augusztusban is végezni kell egy zöld metszést !
Részben időhiány, részben hanyagság miatt nem metszettem meg a szőlőt, szabad még hozzányúlni így tavasz végén? Eddig is elég rendezetlen volt, ha lehet kicsit igazítanék rajta.
Cseresznyefából legalább a zavaró és nagyon egymásra nőtt fél centis-centis vastag ágakból szabad levágni?
ezt a megtszőollót ismeri valaki? muta néven is fut, de a gazdaboltban, ahol 2700 ft-ért ma vettem, farmo se740s típusúként árulták. eddig ilyen lidlis metszőollóim voltak, azért ez masszívabbnak tűnik. hogy tényleg kovácsolt-e, nem tudom. tegnap szétcsesztem a lidlist, hirtelen kellett valami. hepci? néztem ám a webshopodat tegnap este, de nekem erős túlzás lenne egy 20 ezres olló. :( még az áremelések előtti 10 ezret rászántam volna, mert imádom a jó minőségű dolgokat.
amúgy meglepően nagy választék volt a boltban, szívem szerint legalább kettőt vettem volna. csak rohadtul nem tudtam eldönteni ránézésre, hogy melyik a legjobb. volt még ilyen narancssárga magyar, az is nagyon olcsó, 2000 ft volt. azt tudom, hogy haverom azt dicsérte. meg volt még "japán pengés" 6000-ért, az is farmo márkanéven. tetszett az is.
Az első fa : ültesd el és gondozd öntözgesd ,ne bántsd ! Majd júniusban vágd el ha hosszú ,vagy alacsony fát akarsz ezeknek megfelelően ! Minden kihajtást hagyjál meg rajta ,van időd eldönteni hogy vágd 4-5 ág kb egy magasságban kb szimmetrikusan ,felette elvágod . Én a minél alacsonyabb fát szeretem . Második kép : Már nagyon fel van kopaszodva a fád ! Nem kell ennyire elengedni ,akár egész évben is vághatod ha úgy látod hogy a vesszői túl erősödnek ,ne törjön felfelé mert akkor az alsó termőrészeket nem növeszti . A metszésekkel se siess az enyémek még nincsenek megmetszve ! Majd ha már látszik hol lesz a barack ,főleg ha kevés a virág rajta ,csak akkor szoktam megmetszeni . Ezután a felesleges külső hajtásait is vissza vágom ahol nem hozott termést ,próbálom tömören tartani . Ha sok a virág akkor megmetszem ,úgy hogy megtippelem a barack méretét és súlyát kb mennyit bírhat el egy ág annak megfelelően vagdalom ,de ezt is úgy hogy minél tömörebben legyen ,ne a hajtás végén hagyjak virágot .
De ha még is hajlítani szeretnéd esetleg akkor a tyúkláb metszéssel tudod eltéríteni a felfelé való törést ! A vízhajtást ha úgy vágod el hogy a korona közepe felé néző rügyre metszed el akkor ez a korona belső felé benő az alatta lévő két rügy meg lefelé kanyarodik ! Így lesz ez a tyúkláb forma . a következő évben a korona belső felé menő ágat le kell vágni tőben ,de ha termő bog képződött akkor csak a termőbogig szoktam én vágni . Ez egész a földre hajlásig folytatható vagy amíg el nem éred a kívánt szintet . Nem rossz ám a ha a cseresznyét már szájjal is tudja az ember szedni ((::!! Ha esetleg fajtát cserélsz érdemes a rövid száras cseresznyékből választani ,azokat nem rázza a szél ,nem verődnek össze . A Bigerau burlat a vízválasztó fajta ez még nem kukacos ,vagy az ettől korábbi sem de az összes ezután lévő már kukacos cseresznye lesz .
Végülis 1 méternél vágtam el, alatta közvetlen 1 rügy, kb. 10 cm-re lejjebb még 3db különböző irányban. Nem akartam nagyon lentebb menni, fűnyírás, ha gyerek szaladgál, elférjen alatta kényelmesen. Köszönöm válaszod.
Attól függ mekkora törzset akarsz ,vagy mekkora fát alacsonyan ! Egy biztos nem látjuk a suhángot, de a vágás olyan legyen, legalább egymás után négy rügy legyen egymás felett aránylag szimmetrikusan ! Ez most hogy hová esik nem tudom ! De ne kapkodj vele szépen várd meg a hajtó rügyeket hogy előtörjenek a virág rügyeket letörheted még nem kell termés esetleg 1-2 szemet hagyhatsz hogy tudd jó lesz -e . Én az alacsony fát szeretem ! Akkor az korona is lent lesz ha hely van ! Az lehet akár 30 cm magas is ,az is elég törzsnek . Ha rajtam múlik 30 50cm törzseket nyírok !
Sziasztok! Tavaly ültettem egy carmen cseresznyét az udvar kb. közepére. Az egész egy 2 méteres suháng, még semmi mellékágak, már szépen hozza a rügyeket, szerintettek hol kellene elmetszenem, megejtenem az első vágást. 70-80 centire ,ahogy az ültetvényekben vagy magasabban 130-140 centinél? Köszönöm.