Keresés

Részletes keresés

fraki Creative Commons License 2006.03.23 0 0 3
+ és a rendszerszerű eltérés annak a jele, hogy a felülbírálás jogos.

+ ha a "fel", "meg" stb. nem összetételi tag, akkor szvsz a "bel" meg a "kül" (meg talán "had") sem.
Előzmény: fraki (2)
fraki Creative Commons License 2006.03.23 0 0 2
Csak részben értek egyet. Az idézett példákkal éppen nem. Részben az itt leírtak miatt (nem okoz félreérthetőséget a nagy kezdőbetű miatt).

Saját vélemény következik (mi más).

Amint látható, a jelenség elég rendszerszerű (intézménynevek kicsit furán viselkednek), és ez már eleve gyanús. Feltételezhetően egy olyan mögöttes alapelv működteti a dolgot, hogy a különírás jobban preferálandó, mint az egybeírás, másképp: az egybeírást ha lehet, kerüljük. Persze ez így túl általános, de az intézménynevek úgy tűnik, megtalálták a kitörési lehetőséget. Talán hasonló ilyen tekintetben a folyóiratnevek szabályai, mely szerint azokban minden szó nagybetűvel írandó. Miért? Mert tul.név, de a végeredmény mégis az, hogy a több szóból álló név minden tagja "fontos".

A hosszú összetételek kötőjeles írásmódja -- sőt, végső soron maga az egybeírás is -- voltaképp szükségmegoldás, ami az intézménynevekben nem jól venné ki magát, ezért ott megmaradnak a szavak a maguk természetes megoszlásukban, azaz különírva.

Ez alól az ügyminisztériumok kivételt képeznek, de ez sem véletlen (és nem hiszem, hogy a szervilizmus, vagy valami kézhezálló tekintélykritika a magyarázat). A minisztérium 5 szótag, a másik kettő összetételi tag meg (ugye a pénz-, bel-, kül-, had-ról van szó, amik tényleg nem tudnak 7-nél kevesebb szótagúak lenni, de több sem, vagyis megkövült formulák egy szűk, rendhagyó paradigmában) 1-1. Ez elég durva aránytalanság, és a hátam borsódzna egy olyan szörnyűségtől, mint hogy hadügy-minisztérium. Az, hogy ezek az arányok nem érdeklik a helyesírási szabályzatot, nem nagy baj, a szabályzatban sokminden nincs benne, ami benne lehetne (például máshol -- az igekötők szótagszáma többszörös összetételekben -- érdeklik).

A helyesírás azért olyan, amilyen (az én felfogásomban legalábbis így is meg lehet fogalmazni), hogy ne nézzen ki hülyén, amit leírunk. Ez azt is jelenti egyben, hogy felül lehet bírálni épp az alapelve miatt.

Előzmény: Abszolút Nulla (-)
Kis Ádám Creative Commons License 2006.03.23 0 0 1

Kedves Abszolút Nulla!

 

Tódítanék:

 

Nekem is kinyílt a bicska a zsebemben, amikor terminológiaszabványosítással foglalkoztam. Ugyanis, ha a szabványos terminológia hibás helyesírási tekintetben, sajátos erőviszonyokat teremt. Az AkH csak ajánlás, ugyanakkor a terminológia törvény.

 

Különben a szervilizmus helyesírási precedensei az -ügyminisztériumok. Ugyanis nem tudnak hatszótagosak lenni, csak hosszabbak. Mégis, mindet egybe kell írni.  Mert ők minisztériumok.

 

 

Kis Ádám

Előzmény: Abszolút Nulla (-)
rumci Creative Commons License 2006.03.23 0 0 0
Lehet, hogy sokakat meg fogok rökönyíteni, de maximálisan egyetértek veled.
Előzmény: Abszolút Nulla (-)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2006.03.23 0 0 topiknyitó

Nem tudom, ki van úgy vele, hogy végképp kinyílik a bicska a zsebében akkor, ha valamilyen állami hivatal által kibocsátott, alapvető jelentőségű dokumentumban, közleményben, intézménynévben stb. fedez fel kiáltó helyesírási hibát. Engem az ilyenek különösen idegesítenek. Legalább az ilyen helyeken miért nem telik arra, hogy egy nyamvadt lektor átnézze, amit kiadnak a kezükből?

 

Arra gondoltam, érdekes lenne néhány ilyen példát összegyűjteni itt a topicban. Az ötletet közvetlenül az imént a kezembe került "Magyar igazolvány" ihlette, de az "Állami Nyelvvizsga Bizottság"-ot aligha lehet túlszárnyalni ezen a téren.:-/

 

A0

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!