Készítettem itthon gyümölcsjoghurtot, epreset, és nagyon jól sikerült. Bár vannak elképzeléseim, hogy hogy lehetne még jobb. Szokott ilyet csinálni valaki?
Hello, gép nélkül is lehet házilag gyümölcsjogurtot csinálni. Vanéliás pudingot megfőzöm a gyümölcs levébe, beédesitem izlés szerint. Hozzákeverek jogurtot, és belerakom a megfőtt gyümölcsdarabkákat. Félnapot hagyom állni, hogy összeérjen. Próbáljátok ki............Etus
Ma újfajta ízesítésű joghurtot alkottam. Kallódó narancs volt itthon, citromfacsarón kipréseltem, a magokat a rostok közül kipöcköltem. A levet a rosttartalommal együtt beleöntöttem a kb. 3 dl-nyi joghurtba édesítőszerrel és fél marék mazsolával együtt. Szintén félmarék diót lábosban pirítottam, majd durvára daraboltam, ezt is belekevertem és plussz még negyed fiolányi vaníliaaromát. Hát, igazán fincsi lett, ízlett a páromnak is.
Jó lett a mazsolás túrókrémre hajazó is, amibe reszelt citromhéjat, szintén negyedüvegnyi vaníliaaromát, (az igazi a rendes vaníliarúd lenne!), és mazsolát is tettem. Ezt mézzel ízesítettem.
A banánosba az összetört banánpürén kívül citromlevet, reszelt héjat, és vaníliát teszek. Próbálkozom a különféle müzlis változatokkal is, de a családból ez csak nekem jön be. Ők csak a gyümölcsös változatokat szeretik.
Sziasztok joghurtkészítők! Spinderella! A gépem Hyundai márkájú, A Metro-ból való, az összeg pedig jelentős, kb. 2.500,- Ft körüli. Szóval nem vertük miatta adósságba a családot. Tudom, a több kis, kb. 2 decis üveggel rendelkező gépek ettől jóval drágábbak. Mivel ebben azonban 1 darab kis vödröcske van, ami ráadásul műanyagból van, így kizárt hogy összetörjön, és pótolni kelljen, olcsóbb is, mint a többi változat. A fent említett ár tavaly szeptemberi, gondolom nem lett azóta horribilis árú. Igen egyszerű, melegítéses technológiával műxik. Kolleganőm azonban a befőttesüveg híve, így is nagyszerűen beválik a dolog. Jól körbedunsztolja, hogy sokáig langyos állapotban tartsa az anyagot, a végtermék ugyanaz.
Hétvégén, ha hazakerül a fényképezőgépem, teszek fel a masináról fotót, ha érdekel.
A kókuszos változat nem egészen saját találmány, annak idején a Flört márkanéven futó joghurtból kóstoltam ezt a fajta ízt. Megtetszett és megpróbáltam itthon is elkészíteni.
A gépben csak natúr joghurtot lehet készíteni, mint ahogy házilag is az üvegben. A nyers gyümölcs, netántán cukor egyvelege nem kívánatos erjedési folyamatokat indít be... :)
A kész natúr, hűtött anyagot aztán azzal lehet ízesíteni, amivel akarod. Ki mit szeret a családban. A gyümölcsös ízűeket nem cukorral, hanem édesítővel szoktam készíteni, mégpedig két okból: 1. A cukor a gyümölcsből vizet von ki, túlságosan felhigítja. (mondjuk turmixolásnál ez nem érdekes). 2. Az édesített joghurt nálam desszertkategória, így jó, ha nem hizlal.
Én is vettem a szüleimnek ajándékba ilyesmi gépet. Semmi delej, csak a szükséges (ugy emlékszem 38 celsius) hőmérsékleten tartja. Az nem egy nagy vödör, hanem 6 fedeles 2 decis pohár.
Mondanom sem kell, nem használják, dobozban áll. Továbbra is befőttesüvegben készítik.
Egyszer (még régebben) közelebbről is megnéztem egy ilyen gépet. A dizájnon :-) kívül annyi a technika benne, hogy adott (langyos) hőmérsékleten tartja a készülő joghurtokat. Szerintem Kampala módszere olcsóbb. :-)
Sziasztok! Én is itthon gyártom a saját joghurtomat. Géppel. Páromtól kaptam, imádom! Kis műanyag vödör van benne, ebben kell elkészíteni. Tisztára, mint egy kis fagyisvödör! 4 csésze tej, 1/2 csésze sovány tejpor, 1/2 csésze élőflórás joghurt szükségeltetik hozzá. Kb. 8-10 órás az elkészítési idő, majd a hidegre téve még sűrűsödik. Gyanítom, hogy a tejpor is ezért kell hozzá, amit fel kell oldani a tejben csomómentesre. Natúran is szeretem, korpával keverve, tejföl helyett saláták öntetéhez is egészséges. Az ízesítettek közül a kedvenc a kókuszos. Édesítővel készítem, így a cukor nem higítja fel és nem is hizlal. Kókuszreszelék + vanília keveréke kell még bele. Az a tapasztalatom, hogy egy kis állásidő jót tesz neki.
Az almáshoz cukrot karamellizálok, apróra vágott almát átpárolok benne, fahéjjal ízesítem, kihűlés után keverem a joghurttal, és ennek sem árt egy kis összeérés. Az oltáshoz többféle joghurtot kipróbáltam, érdemes kisérletezgetni.
Jah, lehet, hogy a langyos tej hamarabb joghurtizálódik?:-)) Mindenesetre én szobahőmérsékleten csináltam eddig, és még az üveget se tekertem bele semmibe.
A második próbálkozásom igen fura eredményt hozott. Nem én vásároltam hozzá, így sajna valami noname joghurt volt az alapanyag. A savója olyan volt, mint a tojásfehérje, és sehogysem akart különválni, az állaga sem volt olyan, mint egy joghurtnak. A nagyját kiöntöttük, biztos ami tuti alapon.
Spinderella, szerintem nem kell annyit várni. Én általában egy liter langyos tejhez szoktam egy élőflórás natúrjoghurtot és egy kávéskanál cukrot keverni, aztán beletekerem az üveget egy plédbe, vagy fürdőlepedőbe és félrerakom kb. 3-5 órára, ennyi idő alatt elkészül. Mi mézzel, és anyukám gyümölcslekvárjával (+korpával, búzacsírával, vagy zabpehellyel) esszük.
ne lovagolj már a szavakon, én legalábbis érteni vélem, hogy Zitka úgy gondolta, a gyümölcsjoghurtnak nem a frissen szedett gyümölcstől lesz olyan íze, hanem mesterségesen javítják fel, vagyis fokozzák, íz-fokozó, érted!
Az az ízfokozó amit úgy hívnak.Az pedig az E-621,631 páros. Az ilyen-olyan aromáknak nincs is E számuk.Van ugye természetes aroma(ez mint a nevében is benne van "igazi") valamint természetazonos aroma(na ez a legelterjedtebb mert mondjuk a nyírfakéregből lesz bodzaíz,ez egy nem helyes példa csak ez a lényege) és van a mesterséges aroma.(amikor kémiai anyagból csinálunk mondjuk áfonyaízt).
Házi készítésű kefir 2-3 dl, két kanálka darabos dzsem (szintén saját, eper, meggy, áfonya a legjobb, de a sárgabarack se rossz), zabkorpa, elkever, hamm.
Gyümölcsszezonban darabolt gyümölcs+ kevés méz a dzsem helyett.
Valamikor nagyon szerettem a boltban vett gyümjoghurtokat, de amióta elolvasom, mit tartalmaznak, valahogy kevésbé vagyok lelkes. Ráadásul nagyon kicsik a dobozok.
Nem a nátrium-glutamát ízfokozóra gondoltam. :-) Vannak egyéb huncutságok ;-) (a mesterséges aromákon kívül) amivel a gyümölcsíz hiányát fel lehet turbózni. Sajnos nem tudom az E-számukat, lehet, hogy "hivatalosan" nem ízfokozónak hívják őket, de gyakorlatilag az a szerepük.
Ízfokozó azokban sincs.Sok minden de az (E 621,631) nem.Azt a húsfélékbe szokás rakni,jópár felvágottba,párizsiba, virslibe és az összes magyar májkrémbe szokás rakni.
Sok trükkje nincs. Fagyasztott gyümölcsöt enyhén megcukrozok, mikor félig kiolvadt, villával összetöröm, mikor teljesen felolvadt natúr joghurttal elkeverem.
Friss gyümölcsb szezonban az olvasztást kihagyom. :))
Én ennél kicsit bonyolultabban csináltam. Kb. másfél liter házi tejet beoltottam egy pohár natúr joghurttal egy nagy dunsztosüvegben, hagytam két és fél napot lefedve állni, amitől a jó kis házi tejből joghurt lett, meg egy csomó savó. Savót leöntöttem, fél kiló fagyasztott epret kiolvasztottam, és a joghurtot az eper felével meg egy kis cukorral összeturmixoltam. Az eper másik felét pici darabokra vágtam, és belekevertem, aztán az egész cumót jól lehűtöttem. Család rácuppant, már a háromnegyede el is fogyott.:-))))
Lehet egyébként, hogy ez a két és fél nap kicsit sok volt, mert amikor a savót leszűrtem, azt vettem észre, hogy nem egyenletes az állaga, néhol bizony kicsit megtúrósodott, megsűrűsödött, de ezen a turmixgép segített. Gondolkodom azon, hogy egy kis tejszínnel, vagy esetleg tejszínes pudinggal (kifőzve, lehűtve) lehetne sűríteni, mert most kb. olyan sűrű, mint a Danone joghurtok, de az igazi azért a krémjoghurt lenne.
Különösebb trükköm nincs. Házilag készített darabos dzsemet teszek natúr joghurtba, és kész. Természetes az íze, és nincs benne semmiféle színezék, ízfokozó, vagy egyéb furfangosság. :-) Nyáron persze friss gyümölccsel, esetleg kis mézzel édesítve. Ha a joghurtot egy éjszakán át (hűtőben) szitán+gézen lecsepegteteted, kicsurog belőle a savó, és nagyon finom desszert krém-alapot kapsz. Ezt is lehet aztán a legkülönfélébb módon ízesíteni.