A A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelével nyíltan beleavatkozik a válsztási küzdelembe.
Politikai erőként lép fel, ezért úgy is kellene bánni velük, - a hitéleti támogatást meg kell vonni tőlük, és a pártokra vonatkozó finanszírozási szabályok szerint kell támogatni őket.
Teremtsünk egyértelmű helyzetet, - ne beszéljen bele egy idegen hatalom magyar tagozata a magyar belpolitikába!
A szakszervezeteknek szabad politizálniuk? Vagy csak az egyházaknak tilos? Netán attól is függ, hogy melyik szervezet politizálhat, hogy melyik oldalra kampányol?
...meg aztán a nácizmus ellen nem is tiltakozott olyan következetesen. Inkább segítséget nyújtott a szegény üldözött háborús bűnösöknek a menekülésben!
Dicseretes, hogy az Egyhaz ujfent kiall a diktatura ellen. A XX. sz. ota nem az elso eset (kovetkezetesen tiltakozott a nacizmus, a kommunizmus, es a liberalizmus ellen is).
A kommunizmus fekete konyve szerint 110 millio. Az Europa tanacs amikor elitelo hatarozatot hozott a kommunista allamok buneit illetoen akkor 94 milliorol irt. Azert igy is az jon ki a legnagyobb nepirto rendszernek..(vannak egyebkent a 110 millional magasabb becslesek is).
” Persze értem én: a hívek egyénileg nem jelentenek semmi veszélyt egy ateista hatalomra, Legalábbis nem többet, mint az ateisták, egy bigott vallási álruhába rejtőzködő, egyszemélyi diktatúrára törekvő, álságos, szemforgató hatalomra! Csakhogy hiába legyezgetik a bibliával, folyton elő – előtör a személyi kultusz fertelmes bűze. Tudjuk: Orbán a kereszténydemokrata Európai Néppárt egyik (a 10 – ből) alelnöke. Csak két dologban nem passzol a dolog: 1. nem keresztény 2. nem demokrata. A többi stimmel!
” Én csak arra válaszoltam, hogy az egyik állításom ( az egyház egyik feladata híveinek testi-lelki jólétében segédkezni) - mely nem a mély goöndolatairól ismert nettársunkat az inkvizícióra emlékeztette. Ez történt. ”… Az egyház fő hívatása a hívek testi-lelki jólétének, a keresztéyn elvárásoknak megfelelő éltvitel megvalósításához, vagy megközelíéséhez vezető út kijelölése.” Már megbocsáss, de te valamiféle út kijelöléséről írtál! Nos az a bizonyos inkvizíció kijelölte az utat és gondoskodott róla, hogy aki arról letér, az megkapja érte a magáét!
Én csak arra válaszoltam, hogy az egyik állításom ( az egyház egyik feladata híveinek testi-lelki jólétében segédkezni) - mely nem a mély goöndolatairól ismert nettársunkat az inkvizícióra emlékeztette. Ez történt.
Az egymásik dolog, hogy erre te a személyeskedést elítélve (!) nagyon is személyemet sértő mondatokat írsz le és tartasz egy harcos ateista előadást. De még ezt is úgy teszed, mintha semmi bajod sem lenne a hívekkel- el kívánod őket választani az egyházaiktól. Persze értem én: a hívek egyénileg nem jelentenek semmi veszélyt egy ateista hatalomra, de szervezetten, az egyházuk vezetésével...Erről van szó az erősen kiemelt "eltartani" ige használatável. Kiket tartasz te el az adódból? Milyen rovatban van a pénzed a költségvetésben, mely összeg direkt az egyház hasznára van? Mert az átvállalt állami és önkormányzati feladatok finanszírozása úgye nem az adományod? Akkor azt is meghatározhatnád, hogy a járulékodból kiket gyógyíthatnak?
Amilyen fölényes és kioktató szöveggel indítottál, azt hittem, hogy van valami a puttonyodban. De látom, hogy csak Villányi-úti foxi-maxi szöveg. De lehet, hogy igazad van- ezzel is lehet érvényesülni MA. Gábor
Mit cáfoljak macskajancsi? Idebüfiztél egy marhaságot, adat meg sehol.
Azért annyi energiát fordíthatnál, mielőtt beléböfögsz valamibe, hogy honnan is indult a vita. Barátot tengernyi adattal indított a 180 ból: 180 még sok háborúra van szükség, hogy le lehessen körözni a katolikus egyház k,miatt meghalt asok-sok millió embert!
Tudod Gáborom…van egy emberfajta (félműveltnek is szokták nevezni), aki, ha fölényeskedik, abból biztosan lehet tudni, hogy zavarban van, mert nem tud adekvát választ adni. Arról lehet csalhatatlanul felismerni, hogy a felvetett téma helyett a partnert minősíti. No sebaj, azért téged is szeretünk, az együgyűek is kedvesek a szívünknek. Nem gondoltam volna, hogy az inkvizíció valahai léte még ma is ennyire nyomja a kereszténység kollektív lelkiismeretét. Persze jogosan. De akkor talán evezzünk mélyebb vizekre: 1.Noha magam meggyőződéses ateista vagyok, de magától értetődően semmi bajom mások istenhitével, legfeljebb mint kívülállónak – számomra minden hit és minden vallás egyforma. A hite mindenkinek a legszentebb magánügye. Ám nem úgy az egyház(ak)!! Ezen elsősorban a Katolikus Egyháza(ka)t értem. Ők nagyon jól megélnek a mások hitéből, de nem a másokért! Ennek teljes kifejtése persze köteteket igényelne, de gondolkozzunk csak el egy apróságon: az a pompa és gazdagság, amit mondjuk egy székesegyház sugároz, mennyiben egyeztethető össze a jézusi tanításokkal? És ez csak a felszín! Csoda hát ha jónéhányan úgy gondoljuk: az egyház(ak) politikai állásfoglalásait elsősorban vagyoni érdekek, méghozzá egy gyakorlatilag félkatonai szervezettségű hatalmi szervezet kőkemény pénzügyi érdekei motíválják. Lehet hogy szentségtörés, de szemforgatás nélkül ezt üzleti vállalkozásnak szokták hívni. Méghozzá a legnagyobbak közül valónak! És…tessék mondani: nekem miért kell az adómból eltartani ezt a mammutvállalkozást???
Az azért megér egy misét, hogy egy kihrdetetten ateista rendszer a fekete reakcióval szövetkezett hatalma megtartásához! Ne felejtsd el, hogy nem Paskai szervezte be a rendszert, hanem a rendszer Paskait. Nem védem, mert nem érdemli meg; de meggyőződésem, hogy amelyik rendszer ilyen eszközöket működtet, annak
csak a végső pusztulás é megvetés lehet az osztályrésze. Egy ilyen esetben a legfőbb bűnös nem az ügynök, hanem az, aki elrendeli a beszervezést, aki felhasználja a jelentéseket, aki kitalálja a behálózást, aki költségvetési pénz bocsát egy ilyen feladat végrehajtására. Persze a besúgó, a jelentgető is sokféle lehet. Nagyszerű művészeket is hoztak kényszerhelyzetbe. Nem ők az igazi bűnösök, hanem egy velejéig romlott, aljas rendszer és annak működtetői. Meg azok, akik érdekeik miatt egyszercsak visszafordultak a damaszkuszi úton és a kapcsolataikat felhasználva demokratikus nagykapitalisták lettek. Gábor
Olvass tőlem, ha kibirod, igaz, hogy nem harsogok, nem anyázok, sőt a nemiszerveket a lóét sem! keverem a politikai vitába, de azért megtalálod azt, amit
Valószínű, hogy igazad van! Csak azt nem értem, hogy a tanult és az ostoba ballib oldal miért hörög akkor, ha nincs jelentős hatása annak, amit az egyházak vezetői mondanak? Ha tényleg 1%-ra tehető azoknak a választóknak a száma, akiket az egyház befolyásolni tud, akkor a legkisebb párt hatása is nagyobb. Ismétlem: akkor minek napokig zakatolni? Csak nem a harcos ateizmus kér teret magának, mint "haladó komcsi hagyomány?" Gábor
A magyarnál sokkal vallásosabb társadalmak sem szoktak politikai kérdésekben a papjaikra hallgatni. A lakosság 5-10% jár rendszeresen templomba, ezek jelentős része úgyis jobboldali. Nem hiszem, hogy 1%-nál több embert tudnának a papok véleményük megváltoztatására késztetni.
Oly mértékben adtál ostoba választ arra, amit írtam- az inkvizíciót emlegetve a testi- lelki jólét megvalósulásaként-, hogy semmi értelme reagálni bővebben. Olvass, tanulj, értelmezd a szövegeket és ne a gyűlölet, a műveletlenség legyen szavaid szülője. Gábor