Keresés

Részletes keresés

Lúdas Matyi Creative Commons License 2006.10.09 0 0 41
Mikor lesz újra ilyen örömünnep ? :)D
Wic Creative Commons License 2006.04.03 0 0 40
ÖRÖMÜNNEP VOLT A NAGYGYŰLÉS

 

MTI/mszp.hu, 2006. április 2.

Mióta van demokratikus, modern baloldal, ehhez fogható nem történt - fogalmazott Gyurcsány Ferenc

 

Sokak számára örömünnep volt a köztársaság barátainak nagygyűlése - értékelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati rendezvényét késő este Budapesten az Amőba egyéves évfordulóján.

Nagyon fura, soha nem látott tömeg, amit az ember onnan fentről látott - mondta a miniszterelnök szombat este az Amőba, az Alapítvány a Modern Baloldalért egyéves születésnapi rendezvényén.

Mióta van demokratikus, modern baloldal, ehhez fogható nem történt - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki nagygyűlésükről azt mondta: sokak számára örömünnep volt.

Az Amőba rendezvényén, egy zsúfolásig megtelt budapesti szórakozóhelyen a miniszterelnök köszönetét fejezte ki a több száz, az Amőba-keretei között életre hívott politikai és közéleti társasjátékban és a naplóírásban résztvevőnek. Velük kapcsolatban megjegyezte: politikai tevékenységében iszonyatosan nagy bátorítást adnak. Az elmúlt egy év eredménye részben rajtatok is múlott - tette hozzá.

Az alapítványt a modern baloldalért 2005. február 15-én jegyeztek be, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István, az MSZP elnöke és Lendvai Ildikó frakcióvezető hozta létre magánszemélyként. Az alapítvány tavaly AMŐBA néven országos baloldali társasjátékot indított azzal a céllal, hogy hidat építsen a fiatalok és a politika között. A kormányfő mellett az MSZP elnöke és frakcióvezetője is részt vett a születésnapi rendezvényen.

 

http://www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fnHid=92221&glAlone=1&noFooter=1

 

 

Előzmény: Fortissimo (35)
Fine Tune Creative Commons License 2006.03.21 0 0 39

 

"Például a futballpályák lelátóin. Egyszer a hatvanas évek közepén a B-középről néztem végig egy Ferencváros–Vasas meccset. Amikor a Vasas csatára, Farkas János három védőt kicselezve lőtt egy gyönyörű gólt, a körülöttem ülők felugrottak a helyükről, és ezt üvöltötték: ???Rohadt cigány!” Farkas csak úgy őrizhette volna meg magyarságát, ha a Fradi ellen rosszabbul focizik."

 

Közben elmegy amellett a tény mellett, hogy Orbán is csak úgy őrízhetné meg magyarságát, ha kilép a fideszből. Igaz, ehhez ide kell jönnie az Indexre, vagy el kell mennie egy MSZP-s (SZDSZ-es) naggyűlésre.

 

A jobbosok egyébként Gyurcsányt komcsizzák, de nem zsidózzák.

 

Tipikus ballib árokásó médiacseléd (megmondóember) ez az Eörsi és ezen a tényen az sem változtat, hogy nem pénzért (vagy ma már nem pénzért), hanem érzelmi alapon.

 

Igy nyilván a lelkiismeretfurdalásal sem kell foglalkoznia:)

 

 

Előzmény: Fortissimo (35)
Fortissimo Creative Commons License 2006.03.21 0 0 38

Az Orbán-csomag. A Fideszt zavarja a csend- panaszkodott  gyurcsányo ui anno (most a szélkakas az ellenkezőjét mondja :)))
NOL • Gyurcsány Ferenc • 2001. október 13.

http://www.nol.hu/cikk/33309/

Előzmény: Fortissimo (37)
Fortissimo Creative Commons License 2006.03.21 0 0 37
[b] Az Orbán-csomag. A Fideszt zavarja a csend[/b] - panaszkodott  gyurcsányo ui anno (most a szélkakas az ellenkezőjét mondja :)))
NOL • Gyurcsány Ferenc • 2001. október 13.

"A politikusok és a pártok értelmiségi holdudvara szerint a 2002-es választás szinte élet-halál kérdése. Aki győz, az támogatóival együtt több ciklusra betonozhatja be magát - így szól a már korábbi választások alkalmával is hangoztatott jóslat. Az MSZP győzelme visszatérést jelent a posztkommunista kádári elitek nemzetrontó és családellenes politikájához - állítják a Fidesz - MPP támogatói. A megvádolt szocialisták ezzel szemben azt mondják: a Fidesz Európa helyett a Balkánra vezeti az országot, a múltidéző nemzeti szólamok mögött egy szűk elit erőszakos és köztörvényes hatalmi politizálása fog kiteljesedni.

A választók többsége csak legyint minderre. Elegük van a politikából. Ők ott fent csak lopnak és hazudnak - mondják. Majd hozzáteszik: a politikai küzdelem csak színház, a kulisszák mögötti egyezkedésben a politikusok mind jól járnak, és csak az biztos, hogy aki lent van, az lent is marad, aki szegény, az szegény marad."

http://www.nol.hu/cikk/33309/

Előzmény: Fortissimo (36)
Fortissimo Creative Commons License 2006.03.21 0 0 36

Eörsi: 2002 áőrilis

Csakhogy az emberek lelki szükségleteiket is ki szeretnék elégíteni. Ha nincs eszmekínálat, akkor eszmepótlékokkal is elbódíthatók. Ezt az esélyt ismerték fel a hatalom megszállottjai. ???Keresztény”, ???Magyar”, ???Tizenötmilliós politikai nemzet”, ???Idegenszívűek”, ???Hazaárulók”, továbbá ???Viktor”, ???Viktor”, ???Viktor” – ezeket a hívószavakat prefasiszta reminiszcenciákba burkolva, történelmi kontextusuktól és a valóságos viszonylatoktól megszabadítva drogként fröcskölik az egyetlen testté pépesedő tömeg ereibe. E droggal szemben a demokratikus politikának szívósan és higgadtan a valóságot kell felvonultatnia. A honmentő frázisokkal szemben szociális és emberjogi elkötelezettséget. Nagy-Magyarországgal szemben Európát, melyben otthonra és egymásra is találhat minden magyar. Az ellenfél gyűlöletével szemben a gyűlölet gyűlöletét. Az alkotmányos berendezkedés elnyomorításával szemben a hatalmi ágak felelősségteljes önállóságát. A hangos és képes hülyítő helyett közszolgálati rádiót és televíziót

 

 

gyurcsány 2001 okt 13 :(

 

Az Orbán-csomag
A Fideszt zavarja a csend

NOL • Gyurcsány Ferenc • 2001. október 13.


Alig több mint fél év múlva választunk. A kérdés látszólag egyszerű: a szocialisták vagy a fiatal demokraták kormányozzák az országot a következő négy évben? A végletekig leegyszerűsödött politikai erőtérben nincsen harmadik párt, amelynek esélye lenne rá, hogy a következő kormány fő erejét adja.
http://www.nol.hu/cikk/33309/

 

Előzmény: Fortissimo (35)
Fortissimo Creative Commons License 2006.03.21 0 0 35
 

zerző: Eörsi István
Forrás: Népszabadsaág - 2002. május 2.

A fasizmus mint lelki igény

Félve veselkedem neki a témának, amely napok óta üldöz és szorongat. Megszököm előle, és aztán figyelem, ahogy oson utánam. Megrázom a fejem, hogy kiröpüljön belőle, de akkor meg körülötte zümmög, mint valami bögöly.

Előrebocsátom: ennek az írásomnak nincs aktuálpolitikai célja. Csak megállapítok valamit, ami – ha igazam van – feladja a leckét minden demokratikus erőnek, hogy miként politizáljon a következő években.

Magyarországon a választási hadjárat során és főként a két választási forduló között tömegméretekben jelentkezett a fasizmus nem mint összefüggő ideológiai rendszer, hanem mint lelki igény. Jó arcú fiatalok gyűltek össze változó nagyságú, olykor gigászi tömegben, hogy éltessék a Vezért, és hogy énüket elveszítve feloldódjanak egymás odaadásában. Ennek a tömegpszichológiai rémségnek ismerjük sztálinista, iszlám és egyéb változatait is, de hívószavai, mint erre később kitérek még, geopolitikai térségünkben a prefasiszta és fasiszta eszmények és indulatok gerjesztésével toboroznak tábort.

Az egységben tombolni vágyók pszichikai késztetésével a köznapi életben is találkozunk. Például a futballpályák lelátóin. Egyszer a hatvanas évek közepén a B-középről néztem végig egy Ferencváros–Vasas meccset. Amikor a Vasas csatára, Farkas János három védőt kicselezve lőtt egy gyönyörű gólt, a körülöttem ülők felugrottak a helyükről, és ezt üvöltötték: ???Rohadt cigány!” Farkas csak úgy őrizhette volna meg magyarságát, ha a Fradi ellen rosszabbul focizik.

Az a tömeg, amelyről most beszélek, hasonlóképpen viselkedett. De érzelmi kitörései egy konkrét célon, a választás megnyerésén túl kapcsolódtak valami fennkölt ideához is: a Vezérnek és néhány alvezérének a személyéhez. ???Viktor szeret téged” – megszülethetett egy ilyen propagandacsemege, amely abszurditásában túlszárnyal minden eddig ismert jelszót, és Orwell szatirikus regényének, az 1984-nek a világát idézi fel. A kellemes, fiatal arcok a szemünk láttára torzultak el a kamerák pillantásainak kereszttüzében, ahányszor elhangzott egy szocialista vagy szabad demokrata politikus neve, és máris zengett a pfuj meg a gyalázkodás. Tartalmi indokolásra nem volt szükség (hacsak nem tekintjük tartalmi indokolásnak, hogy az ellenzék politikusai sátáni ösztönzésre külföldieknek akarják ajándékozni a magyar parasztok földjét, továbbá alig várják, hogy felemelhessék a gázárakat, és nehéz drogokra szoktathassák hazánk ifjúságát). A közös tombolás egyszerre volt eszköz és cél is. ???Tégy velünk, amit akarsz, Viktor!” – így önteném szavakba a rendkívüli lelki állapotot. Ez teremtette meg a rendkívüli politikai állapotnak, a hatalom erőszakos megtartásának pszichikai feltételeit. A szituációt is megteremtették hozzá. Könnyű elképzelni, mi történt volna, ha az első forduló súlyos vereségének sokkjától megkergült több százezres tömeget végigsétáltatják Pesten, a számukra lefoglalt Kossuth tértől a számukra lefoglalt Hősök teréig. A fanatizálás vezérkultuszos formájának az a sajátossága, hogy a tömeg a legvérlázítóbb aljasságot is erkölcsi pátosszal követi el. Amit a Vezér akar, az maga az Erény, mely magában hordja önnön igazolását.

A hatalom megtartásának erőszakos kísérlete nem talált volna támogatóra Európában. De kikísérletezték a hívószavakat, amelyekkel bármikor megpróbálhatják nyakunkba zúdítani a szittya fergeteget. Ilyen hívószó mindenekelőtt a ???Viktor”, aztán a ???polgár”, aki történetesen populista, hiszen éppen a bűnös várost tekinti ellenségének. Ez a ???polgár” gyűlöli a szocialistákat egyrészt, mert szocialisták, másrészt, mert a külföldi nagy- és finánctőke lakájai. A Horthy-rendszer hullájából irredenta és klerikális hívószavakat csaltak elő, amelyek – ismétlem – nem önmagukból merítik varázsukat, hanem főként abból, hogy a Vezér ajkáról röppentek fel újból. A hívószavak többsége látszólag elveket jelöl, valójában azonban csak elvpótlékok. Azért olyan veszélyesek, mert igazi és jogos igény hívta életre őket.

A rendszerváltozás után olyan gazdasági és politikai képződmény alakult ki térségünkben, amelyet a korszerű eszmék és elvek torokszorongató szűkössége jellemez. Az összefüggő, nagy világnézetek elvesztették vonzerejüket, a helyükbe tóduló posztmodern divatok ásatagok voltak már születésük pillanatában is. A politikai szabadság a szociális bizonytalansággal együtt köszöntött be, és ez megviselte a szabadságfilozófiák vonzerejét. A kapitalizmus, amelynek építésébe belefogtunk, egyébként sem kedvez az emberbaráti eszményeknek, mert az egyenlőtlenség nem pusztán folyománya virágzásának, hanem feltétele is. Az egyetlen baloldali gondolat, amely az utolsó évtizedben eltökélt és önfeláldozó híveket toborzott magának, az antiglobalizmus. Ez leginkább a korai kapitalizmus gépromboló mozgalmaihoz hasonlítható, és győzelemre is körülbelül annyi az esélye, mint elődjének volt. Életképes, totális alternatíva híján csak arra törekedhetünk, hogy a feltartóztathatatlan globalizációs folyamatnak szociálisabb irányt adjunk, de egyelőre ez a feladat sem az elvek és eszmék, hanem csak a praktikus részelképzelések szintjén jelentkezik.

Csakhogy az emberek lelki szükségleteiket is ki szeretnék elégíteni. Ha nincs eszmekínálat, akkor eszmepótlékokkal is elbódíthatók. Ezt az esélyt ismerték fel a hatalom megszállottjai. ???Keresztény”, ???Magyar”, ???Tizenötmilliós politikai nemzet”, ???Idegenszívűek”, ???Hazaárulók”, továbbá ???Viktor”, ???Viktor”, ???Viktor” – ezeket a hívószavakat prefasiszta reminiszcenciákba burkolva, történelmi kontextusuktól és a valóságos viszonylatoktól megszabadítva drogként fröcskölik az egyetlen testté pépesedő tömeg ereibe. E droggal szemben a demokratikus politikának szívósan és higgadtan a valóságot kell felvonultatnia. A honmentő frázisokkal szemben szociális és emberjogi elkötelezettséget. Nagy-Magyarországgal szemben Európát, melyben otthonra és egymásra is találhat minden magyar. Az ellenfél gyűlöletével szemben a gyűlölet gyűlöletét. Az alkotmányos berendezkedés elnyomorításával szemben a hatalmi ágak felelősségteljes önállóságát. A hangos és képes hülyítő helyett közszolgálati rádiót és televíziót...

Nem folytatom tovább, mert még elsodor a parttalan pátosz. Ironikus személyem máris feszeng. Csak nem fordított ki magamból a veszedelem? Magyarországon megjelent az utcákon és a képernyőkön, mindenki számára jól láthatón és hallhatón a fasizmus mint őszinte lelki igény. Minden olvasómat arra kérem, fontolja meg, hogy igaz-e ez a megfigyelésem; és ha igaz, akkor mi a teendő? Én pedig elhallgatok, mert érzem, hogy ez a veszély nemcsak az országot fenyegeti, hanem a stílusomat is.

Előzmény: Fortissimo (33)
Fortissimo Creative Commons License 2006.03.21 0 0 34
 

A magát toleránsnak gondoló baloldali értelmiség, úgy tűnik, bosszúra szomjazik. Nem elég számára a politikai győzelem. Válogatatlan szavakat vág ellenfelei fejéhez, a nyelv statáriális bírósága elé idézi őket, a másik oldalra tévedteket. Nem veszi észre, hogy e hangulatkeltéssel milyen helyzetbe hozza saját politikusait és országát (lásd Medgyessy Die Welt-interjúját). S nem veszi észre azt sem, hogy ezzel közös nyelvünket, közös kultúránkat rongálja, pusztítja le. Vagy észreveszi? Eörsi István mindenesetre a következőképp fejezi be cikkét: "Én pedig elhallgatok, mert érzem, hogy ez a veszély nemcsak az országot fenyegeti, hanem a stílusomat is." A közeljövő közbékéjének egyik feltétele, hogy vajon képes lesz-e az állítólag békebarát baloldali értelmiség az önmérsékletre, saját stílusa kritikus felülvizsgálatára?

 

 http://www.hetivalasz.hu/cikk.php?id=3827

Előzmény: Fortissimo (33)
Fortissimo Creative Commons License 2006.03.21 0 0 33
 Mérgező szavak http://www.hetivalasz.hu/cikk.php?id=3827

A napokban megtudtam: a Fidesz fiatal támogatóit fasiszta lelki igények mozgatják. A Népszabadság május 2-i számában írta meg Eörsi István: "Magyarországon a választási hadjárat során és főként a két választási forduló között tömegméretekben jelentkezett a fasizmus, nem mint összefüggő ideológiai rendszer, hanem mint lelki igény." Erőteljes tételét a szerző nem hagyja egy pillanatra sem magyarázat nélkül: "Jóarcú fiatalok gyűltek össze változó nagyságú, olykor gigászi tömegben, hogy éltessék a Vezért, és hogy énüket elveszítve feloldódjanak egymás odaadásában."

Előzmény: betonszarkofág (-)
morticia addams Creative Commons License 2006.03.21 0 0 32
már hogy ne lenne következetes. a hatalom bármi áron akarásában mindig is következetes volt.
Előzmény: Jelentkezz a moderátoroknál (31)
Jelentkezz a moderátoroknál Creative Commons License 2006.03.21 0 0 31
Bár látnám, hogy akár csak egy rövid ideig következetes valamiben! Nem olyan mint a szélkakas!
Előzmény: morticia addams (28)
xxx123 Creative Commons License 2006.03.21 0 0 30
Ki nevezteti magát Franzführernek, tényleg? Soha senkitől nem hallottammég ezt (baloldalró persze). A ti oldalatokon viszont rendesen hallani Vezénylő tábornokról, sőt újabba Jézust is a tisztátalan szátokra veszitek a főnökötökkel kapcsolatban. Térj már magadhoz, ember!
Előzmény: Törölt nick (22)
Wic Creative Commons License 2006.03.21 0 0 29

Eörsi, szegény most mit fog lépni?:-)))

 

semmit.

gondolom, tudod, miért.

 

Előzmény: Törölt nick (19)
morticia addams Creative Commons License 2006.03.21 0 0 28
Hitler jobb ember volt, merem állítani!

Viktor is csak a jóra, s mégjobbra törekszik...
Előzmény: Jelentkezz a moderátoroknál (27)
Jelentkezz a moderátoroknál Creative Commons License 2006.03.21 0 0 27
Az a baj, hogy nem lendülnek! Mindent eltűr a jelenlegi hatalom nektek, meg a Vezéreteknek. Adatlopást, zsarolást, megfélemlítést...Mindent. Hitler jobb ember volt, merem állítani!
Előzmény: Törölt nick (22)
Unua Creative Commons License 2006.03.21 0 0 26
Ha ufó nem is jött, de svéd griffmadarak érkeztek.
Előzmény: morticia addams (24)
figyelő Creative Commons License 2006.03.21 0 0 25

Nem.

Benneteket, ocsmánypofa, bárki.

Előzmény: Törölt nick (21)
morticia addams Creative Commons License 2006.03.21 0 0 24
elôbb nézz utána a náci szó jelentésének, majd vesd össze Vektorod nemzetféltô szónoklataival.
Magyar égre Magyar UFÓT!

Előzmény: Törölt nick (21)
Fine Tune Creative Commons License 2006.03.21 0 0 23

"főként a két választási forduló között tömegméretekben jelentkezett a fasizmus nem mint összefüggő ideológiai rendszer, hanem mint lelki igény."

 

:))))

 

Nem is csodálom, hogy egy másik topkóban SZDSZ-esek kérik az MSZP-seket, hogy juttassák be őket. Normális ember azt hiszi, az ilyenek Hárshegyen vannak és zsigerből utasít el egy ilyen marhaságot.

 

Ráadásul neki kellene tudnia a legjobban, hogy a naggyűlések náci, kommunista változatait úgy szervezik meg, hogy eleve kötelező elmenni. Apró, de nem jelentéktelen különbség, egy állítólagos demokratának feltűnhetne.  (Gondolom, az iszlám csak azért volt a felsorolásban, mert Eörsi zsidó, ugyanis az iszlám legfeljebb az ő agyában szinonímája a nácinak és a kommunistának, ami helyett Eörsi egyébként ügyesen sztálinistát ír, holott a későbbi naggyűlések is hasonlóan szervezettek.

 

Alapvetően akárki szervezi, két változata van a naggyűléseknek, civileknek kötelező (ajánlott) elmenni, vagy nem.

 

Persze én tudom, hogy szimplán Orbánékat akarja fikázni, de ez nagyon olcsó módja ennek. (Ráadásul káros is, hiszen az iszlámmal szemben rasszista).   

 

Előzmény: Wic (15)
Jelentkezz a moderátoroknál Creative Commons License 2006.03.21 0 0 20
És ki nevezteti magát Viktor Testvérnek? Házon belül meg "Nemzetvezető Testvér" a megszólítás. Olykor Vezénylő Tábornok. És néha már a karok is lendülnek!
figyelő Creative Commons License 2006.03.21 0 0 18

Bérhülye vagy?

Előzmény: betonszarkofág (-)
MGperY Creative Commons License 2006.03.21 0 0 17
az első lépés már megvan.
Előzmény: Wic (15)
racional Creative Commons License 2006.03.21 0 0 16

Lehetséges, (magamat is beleértve) hogy nem normális az az ember, aki nem normális emberek, nem normális idióta baromságait olvasgatja és erről vitatkozik, de hát mit tehetünk, ha nálunk ilyenek a közéleti "személyek"

Nekem most legutóbb ez tettszett a legjobban:

 

Arról, amiről már döntött (nálunk népszavazás nélkül!) a "kormány" és a napnál is világosabb....

http://www.hirado.hu/cikk.php?id=102481

Választás 2006 Gyurcsány: népszavazás döntsön az euró bevezetéséről!

2006. március 17. 18:18

 

http://hvg.hu/gazdasag/20060320eurobev.aspx?s=hk

 

Londoni elemzőknek nem tetszik a népszavazás ötlete
Wic Creative Commons License 2006.03.21 0 0 15

adjál már egy linket erre.
(amúgy is zabálom amikor izék hivatkoznak eörsire :)))

 

 

http://www.nol.hu/cikk/60193/

 

 

A fasizmus mint lelki igény NOL • Eörsi István • 2002. május 2.

<!-- var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); //-->

Félve veselkedem neki a témának, amely napok óta üldöz és szorongat. Megszököm előle, és aztán figyelem, ahogy oson utánam. Megrázom a fejem, hogy kiröpüljön belőle, de akkor meg körülötte zümmög, mint valami bögöly.

 

Előrebocsátom: ennek az írásomnak nincs aktuálpolitikai célja. Csak megállapítok valamit, ami - ha igazam van - feladja a leckét minden demokratikus erőnek, hogy miként politizáljon a következő években.

Magyarországon a választási hadjárat során és főként a két választási forduló között tömegméretekben jelentkezett a fasizmus nem mint összefüggő ideológiai rendszer, hanem mint lelki igény. Jó arcú fiatalok gyűltek össze változó nagyságú, olykor gigászi tömegben, hogy éltessék a Vezért, és hogy énüket elveszítve feloldódjanak egymás odaadásában. Ennek a tömegpszichológiai rémségnek ismerjük sztálinista, iszlám és egyéb változatait is, de hívószavai, mint erre később kitérek még, geopolitikai térségünkben a prefasiszta és fasiszta eszmények és indulatok gerjesztésével toboroznak tábort.

 

folytatás a NOL-on.

 

-----------

 

A piroshoz:

mivel nem aktuálpolitika, a jelen helyzetre is igaz...

Előzmény: MGperY (5)
janka néni Creative Commons License 2006.03.18 0 0 14

Minden hülyeségre van igénye, cska dolgozni ne kelljen!

Ne is dolgozzon, mert csak kárt tesz!

Don't panic! Creative Commons License 2006.03.18 0 0 13
1 ország, 2 millió követő, ha mindenki hoz magával még-egy-embert ;)
Előzmény: betonszarkofág (-)
Második Tiglátpilézer Creative Commons License 2006.03.18 0 0 12
Neked meg egy a vezér... Egy a tábor, egy a zászló...
Előzmény: betonszarkofág (-)
lujo2 Creative Commons License 2006.03.18 0 0 11

http://ma.hu/page/cikk/aa/0/143478/1,

Itt van, h kinek van lelkiigénye, és mire

Előzmény: libera nos a malo (10)
libera nos a malo Creative Commons License 2006.03.18 0 0 10
Szerintem rendben. És Eörsi nem egészen ezt írta.
Előzmény: betonszarkofág (4)
assziszi Creative Commons License 2006.03.18 0 0 9
Gyönge is, hülyeség is, de többi, na az igen!
Előzmény: betonszarkofág (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!