Keresés

Részletes keresés

NTHAM Creative Commons License 2008.06.06 0 0 12

Úgy tűnik ennyi volt az "igazi verseny új reménység"ének karrierje...

 

http://index.hu/tech/blog/2008/05/27/az_enternet_megvette_az_actelt/

team5 Creative Commons License 2006.07.15 0 0 10

Köszönöm tartalmas, kimerítő és közérthető válaszod. ;-))

 

Sajnálom, hogy ismét "vidékinek" kell éreznem.

 

Ugye, hogy hiába az M5? Önmagában kevés. ;-))

Előzmény: shabbarulez (9)
shabbarulez Creative Commons License 2006.07.15 0 0 9
A telefon havídíjtól a továbbiakban mentesültsz, csak a folyamat elindításának feltétele az élő telefonvonal megléte.

A telejes szolgáltató váltás során a megváltozik az a cég akivel szerződéses viszonyban vagy, a telefon esetén is vagyis a Tíkommal teljesn megszűnik a szerződésed csak az Actellel lehet utana.

Vagyis ha most Tíkom telefon előfizetésed van, akkor telefon alapdíjra csak velük lehet szerződésed. Kiegészítő telefonos csomagokat most már vehetsz másoktól is pl. Tele2, de az alapdíjra még mindig a Tíkommal kell szerződésben lenned. Ezen kívül a Tíkomnak ADSL-re van úgy két tucat szerződéses kiskereskedelmi partnere akik szintén vannak továbbiak így ADSL-t ezektről rendelhesz ahogy neked tetszik.

Ha teljes hurokátengedéssel szolgáltatót váltasz akkor onnantól csak azzal az egy céggel leszel és lehetsz is szerződéssel, mert ő már nem fog nagykereskedelmi szolgáltatóként viselkedni, törvényileg kötelezve ahogy ez Tíkom esetén van. Vagyis ha teljes szolgáltató váltással átmész Actelhez akkor a továbbiakban az ADSL-t és a telefont is, ha lesznek további szolgáltatások pl. IPTV akkor azt is csak az Acteltől vásárolhatod meg. A telefonnál pl. Tele2-es kiegészítő csomagokra már nem köthetsz szerződést mert az Actel nincs üzleti viszonyban a Tele2-vel és nem válogathasz az ADSL szolgáltatók között sem, onnantól azon a vonalon minden csak Actel lehet. Visszatérni csak úgy tudsz ha újabb teljes szolgáltató váltással visszamész Tíkomra és akkor onnantól minden a régi rendszerben lehet de akkor nincs Actel mert a két rendszer kizárólagosan működik.

Természetesen nem csak az Actel kínál teljes szolgáltatóváltást hanem a Pantel és rövidesen a GTS-Datanet is fog, rájuk is igaz az előbb leírtak.

Van részleges hurokátengedéses szolgáltató váltás is, ilyen pl. a TvNet 3G fantázianevű szolgáltatása, ott csak az ADSL az ami lecserélődik, vagyis onnantól nem választhatsz más ADSL-t csak a TvNet 3G-jét és a többi szolgáltató nem lesz elérhető, mert azok Tíkom ADSL-esek. Részlegesnél az alapdíj marad a Tíkom felé mert telefon fronton ilyenkor nincs szolgáltató csere.


Jelenleg tudtommal még csak Tíkom területen működik a hurokátengedéses szolgálatóváltás a gyakorlatban, vagyis itt van pár cég akik egyes területeken ilyen szolgáltatást kínálnak. Ilyen az előbb említett négy cég de ezek is csak Bp. egyes kerületeiben kínálják a szolgáltatásukat, egyedül Pantel az aki egy-két vidéki város egyes részén elindult, és GTS-Datanet jelente hogy jővőre ők is megjelennek majd egyes vidéki városokban de előtte idén még csak Bp-en belül terjeszkednek. Az Actel és a TvNet pénzügyileg jóval kisebb cégek, szerintem ők megmaradnak Bp.-en belül, vidékre nem tartom valószínűnek a tovább terjeszkedést vagy csak erősen kimazsolázva egy-egy nagyvárost.

Invitel és a többi három távközlési szolgáltató területén mint Hungarotel, Emitel, Monortel a lehetőség megvan vagy 2-3 éve ahogy Tíkomnál is megvolt, de eddig tudtommal ott még nem kezdett el senki így szolgáltatni. De Tíkom esetében is ez csak az elmúlt évken kezd elindulni és még nagyon lagymatagon halad. Szerintem még ezer ilyen ügyfél nincs a három szolgáltatónál összesen, Tíkom meg 400 ezer fölött jár, és Invitel is 50 ezer körül. Talán majd év végéig jobban beindul ez, de inkább jővőre lesz ebből valami.

A két cég közül jelenleg egyiket sem tudod igénybe venni Szegeden mivel elég korlátozott a területi elérhetőségük, Bp-en is csak részleges, pár kerületet érint. Ahogy Actel lefedettségi térképén is láthatod alig 10 telefonközpont vonzáskörzetében települtek be eddig és ez igen lassan is fog tovább bővülni. Ha év végéig elérnek egy közel teljes bp. lefedettséget az már eredmény. Pantel és TvNet lefedettsége sem sokkal nagyobb csak kevéssel.

A teljes hurokátengedés terjedése hosszú folyamat, évekig tart hisz az alternatív telefonszolgáltatónak ki kell építenie a saját infrastruktúráját addig a telefonközpontig ahová be akar települni és ott elhelyezni a saját eszközeit. Ha ezt megtette akkor a továbbiakban már csak azt a rézdrótot bérelnie a helyi telefonszolgáltatótól, ami a lakásod és a telefonközpont között van. Ezt a kábelszakaszt nevezik előfizetői huroknak, innen ered a teljes/részleges előfizetői hurok bérlet kifejezés.

Ahhoz hogy pl. az Actel megjelenhessen Szegeden kellene hogy legyen nekik egy összeköttetésük Bp-Szeged között és Szegeden belül további az ottani telefonközpontokhoz és akkor a telefonközpontok vonzáskörzetének előfizetőihez tudnának kapcsolódni. Csak épp a nagy távolságú, regionális összeköttetések bérlete drága dolog, kiépíteni ilyen meg még drágább ezért egy kis cég ilyenbe igen kis eséllyel fog belevágni. Épp ezért ilyen jellegű beruházás inkább olyan cégektől várható akik nagyobbak és van saját optikai infrastruktúrájuk regionális városokba.

Ezért is van hogy a hurokátengedéssel szolgáltatni kezdő cégek először Bp-en jelennek meg, mivel ez a legnagyobb piac és infrastruktúrában itt a legjobbak a lehetőségek, üzletileg ez a legkevésbé kockázatos és így a megtérülés itt várható leghamarabb. Ezek a cégek elsődlegesen csak nagyvárosokban jelennek meg ott ahol üzletileg a legjobbak a körülmények. Nem fognak olyan fejlesztésbe mint pl. az inkubens telkók hogy elviszik az ADSL-t kistelepülésekre is, mert az üzletileg ráfizetés lenne, és ezek a cégek csak a legjobb profitot termelő területeket mazsolázzák ki.

Mivel Szeged azért elég nagy város, ezért idővel akár ott is várható az ilyen jellegű szolgáltatás megjelenése, főleg ha már Bp-et lefedték ezek a cégek és így új célpontok után néznek. A GTS-Datanetnek van optikai kapcsolódása Szegedre és Pantelnek is, ráadásul ott van Tíkom is aki ugyanúgy mehet akár Invitel területre betelepülni a saját infrastruktúrájával. 1-2 éven belül ez akár meg is történhet, de holnapra biztos fog. Ez a folyamat még csak most indult el és évekig fog tartani mire jobban kibontakozik. És akkor is csak a nagyvárosokban fog igazából megjelleni, ott ahol üzletileg érdemes belevágni.
Előzmény: team5 (7)
team5 Creative Commons License 2006.07.15 0 0 8
A kettő közül szerinted melyik cég szolgáltatását tudom igénybe venni Szegeden?
Előzmény: shabbarulez (6)
team5 Creative Commons License 2006.07.15 0 0 7

"Mivel a jelen szabályozás szerint inaktív vonalról nem lehet teljes hurok bérletre migrálni ezért kell hogy élő telefonelőfizetése legyen az előfizetőnek."

 

Éppen ezért jegyeztem meg- amit, tehát nem mentesül a telefon havidíjtól.

 

"Miután megtörtént a teljes szolgátlatóváltás..."

Mit jelent a teljes?

 

"a tíkom előfizetésed megszűnik és többet nem kell feléjük havidíjat fizetnek csak az actel felé."

Szerinted vonatkozik ez az Invitel szolgáltatási területére(Szeged) is? 

 

Számítok válaszaidra! ;-))

Előzmény: shabbarulez (5)
shabbarulez Creative Commons License 2006.07.14 0 0 6
Az Actel Solo-ból csak a legkisebb csomag az ami jó ajánlatnak minősül, az összes többi nem túl vonzó. A legkisebb 2Mbps-es 1-2 év hűség mellett kihozható 7.4-8.3ezerből, míg pl. a Pantlenél ugyanez 9300ft, igaz ott bonusként jár hozzá a telefon is a nap 24 órájában igyen hívható belföldi vezetékes számokkal az alapdíjban foglalva. Ha csak az ár az elsődleges szempont akkor az Actel itt tud nyerni mert 1000Ft-tal olcsóbb azonos hűségidő mellett, 2 évvel pedig 1900Ft-tal.

A 4Mbps-es csomagnál viszont ez már nem mondható el. Ott 10.4 rongy az Actel a Pantelé pedig 10 rongy. És a Pantel ennyért már telefonvonalat is ad 24 órás ingyen vezetékes hívással és a feltöltési sebesség 3x nagyobb, ezzel szemben az Actel drágábban ad csak netet. Ha pedig Actel Duo-t vennél aminek az árazása irreálisan drága ott 15 ezret kellene fizetni azért hogy telefonod is lehessen és abban még semmi ingyenes híváskedvezmény nincs benne, és a percdíjak is elég drágák ráadásul perc alapú a számlázás. Ráadásul ha veszel hozzá 1000 perc belföldi beszélgetést akkor az további 5 rongy, míg Pantelnél a az alapdíj része 100 órányi ingyen belföldi beszélgetés. Vagyis rosszabb minőségi paraméterek mellett az Actelért 2x többet kellene fizetni, ez elég rossz ajánlat.

A legnagyobb csomagnál a különbség mégjobban kiütközik. Pantelnél kapsz 13 rongyért egy 6-24Mbps közötti kapcsolódást attól függően mit bír a vonalad, 768kbps-es uploaddal, telefonnal amivel egész nap ingyen hívhatsz vezetékes vonalat. Actelnél a legnagyobb csomag csak nettel 6Mbps/256kbps-es sebességgel 12400 vagyis alig 600Ft-tal olcsóbb úgy hogy sebességben jóval gyengébb és még telefon sincs hozzá. Ha pedig telefont is rendelesz az Actel mellé akkor az már 18 ezerről indul úgy hogy semmilyen híváskedvezményt nem tartalmaz, ezer ingyen perccért pedig további 5 rongyot kellene fizetni. Ez is egy tizessel drágább mint a Pantel ajánlata és még a netsebesség paraméterek is gyengébbek.

Ráadásul Actel elérhetősége is területileg igen korlátozott, míg Pantel lefedettsége nagyobb és várhatóan jobban is fog növekedni hisz nagyobb, tőkeerősebb cég.

Az Duo árazásánál nagyon el vannak szállva Actel árai, a telefonért csomagtól függen 4-6ezres felárat kérnek úgy hogy ahhoz semmi plusz szolgáltatás nem jár. Ennyit azért a Tíkom sem kér pl. egy felező alapcsomagért és ott legalább az alapdíj fele le is beszélhető. 4-6 ezres ársávban Tíkom már Favorit csomagot ad amiért vezetékest elég nagy óraszámban lehet ingyen hívni.

Ha ezt az árazási szisztémát folytatják elég brutális árai lesznek majd a Trio csomagjainak amihez már IPTV szolgáltatást is kínálnak. Ha hasonlóan drágább felárral adják majd ezeket a csomagokat mint amennyit a kábeles szolgáltatók egyébként is elkérnek akkor nem hiszem hogy túl nagy kereslet lesz a portékájukra.


Szóval én akárhogy is nézem egyedül a legkisebb Solo csomagjuk az ami igazából kedvező, az is csak akkor ha egyedül az árra koncentrálok és a kapcsolt szolgáltatások hiányát teljesen figyelmen kívül hagyom. De a többi csomagjuk nem igazán nyerő.
Előzmény: kovacstamas (3)
shabbarulez Creative Commons License 2006.07.14 0 0 5
Mivel a jelen szabályozás szerint inaktív vonalról nem lehet teljes hurok bérletre migrálni ezért kell hogy élő telefonelőfizetése legyen az előfizetőnek. Miután megtörtént a teljes szolgátlatóváltás a tíkom előfizetésed megszűnik és többet nem kell feléjük havidíjat fizetnek csak az actel felé. Az őszre esedékes új MARUO-ban már van új szabályozás ami engedi a migrálást inaktív vonalról is (olyanról is ami valaha be volt kötve, de kiköttették és olyanra is ami tartalékként sosem volt bekötve). Ezen kívül úgy is engedi a migrálás elindítását hogy még van rajta harmadik féltől ADSL előfizetés - ugyanúgy mint most Tíkomon belül a kiesésmentes szolgáltatóváltásnál - így gyorsítva a migrálás folyamatát ami most legalább 6 hét, ez ősz után remélhetőleg lerövidül hasonlóan a kiesésmentes váltás időkeretéhez.

Az mondjuk nem szerepel a felsorolásban hogy az előfizetőnek ne legyen hűségszerződéses előfizetése az elmigrálandó vonalra akár telefon akár ADSL fronton mert annak idő előtti felmondása komoly költséget varr a nyakába. De persze ez nem korlátozó tényező, de attól még igen komoly költségtétel ha erre nem figyel oda az ügyfél.
Előzmény: team5 (4)
team5 Creative Commons License 2006.07.14 0 0 4

Ezt honnan veszed?

"Végre valaki kihozta a telefon nélküli ADSL csomagot, na végre, erre vártam!"

 

Én mást olvasok az oldalukon.

" Mi kell a sikeres teljes szolgáltatóváltáshoz

  • Az előfizető rendelkezzen T-Com analóg vagy ISDN vonallal (melyen nem működhet ikerállomás)
  • A telefon előfizetéshez nem tartozhat harmadik szolgáltató általi ADSL szolgáltatás;
  • Az előfizetőnek ne legyen díjtartozása;
  • Az előfizetőnek ne legyen folyamatban a vonalon más jogosult számára szolgáltatás nyújtása;
  • Az előfizető vonala ne álljon a felmondás alatt;
  • A szerződésen a telepítési cím egyezzen meg a T-Com által nyilvántartott címmel.

Előzmény: kovacstamas (3)
kovacstamas Creative Commons License 2006.07.14 0 0 3

sziasztok!

 

Láttátok az Actel Solo-t?

 

Végre valaki kihozta a telefon nélküli ADSL csomagot, na végre, erre vártam!

 

2 Mbit/s-os csomagot 6.900 Ft-ért, és ráadás ez nem a Nagy Testvér által kínált korlátos, vagy forgalom arányos konstrukció, hanem igazi korlátlan csomag. Nincs apróbetű, nincs trükközés, és még a szerződésed sem hosszabodik meg, ha lejárt a hűségnyilatkozat!

 

Csak így tovább, éljen a Net!

Le Maginal Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2
Synthe Creative Commons License 2006.03.21 0 0 1
Azért még korai lelkesedni. A megjelent információkban nyoma sincsen semmiféle saját fizikai infrastruktúra tervének - különösen nem az előfizetői szakaszon. Ez két dolgot jelent: 1) csak a nagy ügyfélsűrűségű területeken (Budapest, esetleg a nagyobb városok) lehet így valamit kezdeni. 2) a mezei lakossági ügyfél nem tartozhat a célszegmensbe, legalábbis eleinte biztosan nem. További gond, hogy a "nagy testvér" hálózatának előfizetői szakaszait (a "rezet") ügyesen védi technológiai okokra hivatkozva (is), így a jól használható triple play ma még nem reális rézen. Meglátjuk, hogy mi jön ki az Actelből - ma ez kiszámíthatatlan. A főnök megfelelő, kellő ismertséggel, szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezik (valószínűleg kisebbségi tulajdonos is egyúttal), de ez még kevés a sikerhez. Az Actel kommunikációja jó, de ez még messze kevés az üzleti eredményességhez, az ügyfelek megnyeréséhez és megtartásához.   
Előzmény: NTHAM (0)
NTHAM Creative Commons License 2006.03.18 0 0 0

A Siemens szállítja a magyar távközlési piac új szereplője, az Actel széles sávú szolgáltatásainak alapját jelentő IP gerinc- és hozzáférési hálózatot, valamint a központi routert – jelentette be ma a Siemens Communications. A cég magyar szakemberei végezték el a berendezések és a hozzájuk szállított middleware rendszerintegrációját is. Az együttműködési megállapodás öt évre szól, ennek keretén belül 2006-ban Budapest területén 12 hálózati csomópontot építenek ki.

Az Actel Kft. – amelynek fő tulajdonosa Ciprus legnagyobb távközlési vállalata, a Cyta – IP-technológiára épülő távközlési szolgáltatásokat nyújt majd magyarországi előfizetőinek triple play modellben – azaz széles sávú internet-, telefon- és kábelszolgáltatás is szerepel majd a kínálatban.

A Siemens a szerződés keretében teljes körű Carrier Ethernet infrastruktúrát épít ki, amely Ethernet DSLAM-okat és Metro Ethernet hálózatot foglal magában közös felügyeleti rendszerrel. A nagy kapacitású központi IP-hálózati elemek és a szolgáltatásmenedzsment-platform lehetővé teszik, hogy minden egyes előfizető testre szabott és igény szerint bővíthető széles sávú szolgáltatáshoz jusson. A hálózat kiépítésén túlmenően a Siemens a rendszer üzemeltetéséhez is támogatást nyújt.

Előzmény: NTHAM (-)
NTHAM Creative Commons License 2006.03.18 0 0 topiknyitó

Ciprus vezető távközlési vállalatának, a Cytának 85 százalékos tulajdoni részesedésével megalakult Actel Kft. megkezdte kereskedelmi szolgáltatását – jelentette be Horváth Pál ügyvezető, aki korábban a Pantel vezérigazgatói székét is betöltötte. A ciprusi cég a magyarországi bejegyzésű Actel cégbe szállt be, amelynek kisebbségi tulajdonosa a szintén magyarországi Anotel.

A cég saját tőkéje 3,4 millió euró, és még az idén további 2 millió eurót kívánnak befektetni a cégbe – mondta Doros Ktorides, a Cyta és Actel igazgatósági tagja, aki azt is hozzátette, hogy a cég bevétele várhatóan egy éven belül fedezni fogja a kiadásokat. A társaság kis- és nagykereskedelmet is folytat, és ennek keretében triple play, azaz széles sávú internet-, telefon- és kábelszolgáltatást is nyújt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!