Osszuk meg egymással élményeinket erről az országról. Ha meg valaki sosem járt még ott, csak érdeklődik, h milyen, szintén szívesen várjuk, hiszen a legszebb országok egyike.
For City / Highway, are not allowed on any off-road
For Easy Off-Road, are allowed on any road except Tusheti, Ushguli and Lentekhi regions and Aklatsikhe – Khulo road.
For Difficult Off-road, are allowed any official road in Georgia
None of our vehicles are allowed to cross occupied territories (Abkhazia & Osetia) "
Ha jól sejtem, ebből a 3. megfelel neked. Mondjuk az autók beosztása elég fura, a Duster 3., de Subaru Foresterből mutat 2-es kategóriába soroltat is :D Nézegesd a kínálatot, remélem, találsz az időpontodra megfelelő autót.
Én béreltem tőlük egyszer, nem volt gond. Most azt írja, nincs deposit, akkor még volt: 300$ kp-ben. A végén este, sötétben vittem vissza az autót, a fickó fél perc alatt körbesétálta, majd pontosan kiszámolva, neten nézve az árfolyamot, visszaadta lariban. Szerencsére nem rohantam egyből a reptérre, volt még időm átváltani :-)
4 éve pont az őszi szünetben voltam Grúziában. Sajnos igazad van, akkor is igen hideg volt Mestiában. Enyhe fagy volt éjjel, de előző héten még sokkal hidegebb volt, és viszonylag komoly hó is esett. A fűtéssel meg ott is és a lentebbi, 10-15 fokos régiókban is hadilábon álltak :D a mestiai panzióban elvileg volt cirkó, de nem üzemelt, hidegek voltak a radiátorok, egy kicsi (de a szobához végül is elegendő) elektromos hősugárzót adtak. A közös területen nem volt hősugárzó, így a reggelit kabátban kellett megenni :D
Mivel mindketten az oktatásban dolgozunk, nálunk a szeptember a csúcsidőszak, nem lehet szabit kivenni. (már ami nem megy el most erre a 6 hetes performance-ra...), no meg a gyerek is kezdi a gimit.... Szóval csak a szünetek jöhetnek szóba. Sajnos vsz. már az őszi szünetben sincs olyan idő, hogy Szvanétiben lehessen túrázni (legalábbis hótalp nélkül :-), a következő nyár meg még sehol sincs, így sajna a módosítás nem igazán opció...
nem egészen két hete elestem biciklivel, eltörött a térdkalácsom, azóta gipszben vagyok. Sajnos nem tudunk utazni...egész évben ezt a 2 hetet vártam/vártuk... :-(
Ha a büdzsé engedi, foglalj hotelt - úgy kevesebb lehet a probléma.
Rápillantva, augusztusra 20-30 E Ft között vannak háromágyas központi, parthoz közeli, vállalhatónak tűnő hotelszobák, akár reggelivel is. Ez a tengerpart felára, szerintem 1-2 éjszakát mindenképp megér, nem gyakran látsz ilyet, a tenger meg tenger.
(A személyi igazolvány 2 éve működött minden gond nélkül)
Már a második batumi apartman akarja lemondatni a foglalásunkat, ezúttal technikai okokra hivatkozva. Ez most komoly, hogy hiába foglalok be vmit, úgyis lemondják?! A Booking meg az elsőnél is csak annyit csinált, hogy a reptér kerítésének tövében ajánlottak másik helyet, aztán amikor írtam, hogy ugye ezt nem gondolják komolyan, na azóta sem válaszolnak. Gondoltam nem gond, mert befoglaltam magamnak a második szállást, de most az is szivat...
A vége az lesz, hogy nem megyünk Batumiba... Pedig a gyerek miatt pont ez lett volna a lényeg...
Legalábbis működött 4 éve :-) Bármi megtörténhet, hiszen ott is putyinista kormány van, de nem tudok róla, hogy felrúgták volna az EU-val kötött egyezményeket.
0. nap Nagy "dőzsölés", mert már a 0. napra is foglaltunk szállást, így hajnali 5-kor, már aludtunk, 10-kor reggeliztünk, és 12-kor már frissen túráztunk az Okatse kanyonban :D (Green Town hotel Kutaisi). Az előző utazásokon nem így volt, így az első nap szinte teljesen kuka volt. 1.nap Green Town hotel Kutaisi
2.nap Elio Inn Batumi
3. nap Khulo, Anna Palace Vendégház
4-5 nap Light House Old City (innen mentünk az örmény határra Bavrára)
6-7. nap Moscow House Jereván
8.nap Har-Mar Hotel Goris (Tatev kolostor miatt)
9-10 nap Moscow House Jereván, Jerevánból repültünk haza
Mindegyiket direktben foglaltuk, hosszú beszélgetések során, szerintünk egész jó áron. Jó utat!
annál sokkal öregebbek vagyunk, hogy élveznénk a vezetéssel járó "kihívásokat"
a helyi sofőr, egyúttal fontos "titkok" tudőja is, így sokkal többet kapunk tőle, mint a szimpla eljuttatás A-ből B-be.
meggyőződésem, hogy egy "bérelt autó+saját vezetés" költsége csak minimálisan olcsóbb, mint a "taxi", különösen akkor, ha az utazók száma nem osztható néggyel.
a mostani utunk ugyan nem ilyen volt, de az előzőknél több napra megálltunk (Szvanétia, Kazbegi, Tusheti) ahol túrázgattunk, és az autó nem mozdult, de a bérleti díj ketyegett volna.
ráadásul most 18-an voltunk (pont egy mikróbusznyi és 3 terepjárónyi utas)
3 terepjáró hatnapnyi bérleti díja minimum 3*500 EUR lett volna, kb. 1000 km-t utaztunk, üzemanyagra alsó hangon kb 3*100 EUR-t kalkulálnénk, ez összesen 1800 EUR, ami, már meghaladja azt az összeget, ami mi fizettünk a helyi közlekedésért sofőr(ök)rel együtt.
Terepjáróval csak Khulotól-Akhaltsikhéig mentünk, a többi útvonalra elég volt a mikrobusz.
Én vagyok a harmadik. Mi is béreltünk autót. Tényleg nem vészes, ha megszokja az ember, hogy bármikor elé vághatnak. Ennél sokkal rosszabb Vietnámban a helyzet (szerencsére ott nem engedik a külföldieket vezetni).
Úgy tűnik, az indexes olvasók közül csak ketten járunk Grúziában:-) Gondolom, 4x4 -el mentetek és Ti vezettétek: korábban nemigen javasoltam volna a grúz utakon a vezetést, de az utóbbi időkben, még a hegyi menetekben is egészen normálisak. Én különben nem vezetek, itthon sem szeretek, kint meg nézelődni szeretek: elég volt végigvezetnem Albániát meg Bosznia-Hercegovit, de mivel írni akartam róla könyvet, kénytelen voltam. (De meg is jelentek és több autókázás nincs.)
Batumitól Khuloig már aszfaltozott az út, utána kb 30 km-nyi terepjárós (de zajlik az útépítés, pár év múlva gondolom kész lesz). A hágó tetején van egy remek szatócs bolt, legutóbb volt egy "étterem" is, sajnos az idei tél sok másik épülettel együtt tönkretette, a helyiek szerint valószínűleg újra megépítik. De a táj fantasztikus, csak ajánlani tudom. És egy kis Vardzia a végére.
A Batumi - Akhaltsikhe klassz útvonal, és nem annyira ismert, pontosabban nem erre szerveznek a szervezők...Mert kényelmesek. A barátaim miatt volt ez a programunk, kóstoljanak bele Grúziába.
DE ELRONTOTTAM: 1. nap nem Gergeti, hanem Bagrati, a 7. nap nem Akhaltsikhe hanem Uplistsikhe... Nem ugyanaz :-)
Úgy látom, te sem tudsz elszakadni Grúziától :) Mi is így vagyunk :D, bár az idén csak tranzit volt Örményország felé, így maradtunk DNY-on, de így is remek volt
nap hajnali érkezés, pár óra alvás, majd az eddig mindig kimaradt Okatse kanyon (ennél sokkal jobb dolgok is vannak Grúziában, szerencse, hogy nagyon kevesen voltak)
nap Gomismta volt a terv, de az útviszonyok miatt, csak félútig jutottunk, (így a csoda naplementét helyette Batumiban nézhettük) De volt helyette teaültetvény (amit ugyan nem terveztünk, de imádtuk), volt egy rejtett kolostor (Shemokmendi) és már említett Batumi
nap Goderdzi hágó Khuloig. Útközben minden olyan megállóval, amit már sokszor láttunk, de volt néhány új is (Chorokinál a két folyó találkozása, Mirveti, Dandalo híd) Khuloban sajnos nem működig a "libegő".
nap tovább a hágón, egy csoda színes mecset (Ghorjomi) és a Zöld tó (Mtsvane), Zarzma kolostor (belülről még mindig fel van állványozva) és Akhaltsikhe
nap Vardzia és minden körülette lévő titok és gyönyörűség
nap Utazás tovább Jerevánba
Örményországban még diákkoromban majd 1 hónapot töltöttem, így nagyjából tudtam mire számíthatok, a táj ismét elvarázsolt, szerencsénk volt, mert sok remek, segítőkész emberrel is találkoztunk, de a szívem továbbra is Grúziához húz.
És a végén néhány fotó, amiket egyik társunk készített, és bónusznak egy fotó Gomismta-ról, amit, ha tehetitek nézzetek meg élőben, de ha biztosra akartok menni, csak június végétől.
Sziasztok, pár barátomnak megmutatni Grúziát, kiugrottunk 8,5 napra. Bár a legújabb Grúz útikönyvben elég sok javasolt útvonal van leírva, mi az alábbiakat tettük meg –a teljesség leghalványabb igénye nélkül… Ide írom, meg teszek néhány képet is, de alig most alig fotóztam.
1 GEL kb. 130 HUF.
1 nap: hajnali érkezés, Kutaiszi, du Gelati templom (hoppá, bezárva, renoválják), Motsameta templom, Gergeti katedrális, taxissal megalkudva. (80 GEL, ez sok, de négyen voltunk) Hacsapuri.
4. Innen Ushguli. Az út egy kis résztől eltekintve már betonozott. (Magánautó) 200 GEL Két templom is van, jó magasan, vitessétek fel magatokat az autóval. Remek freskók.
5. Vissza Kutaiszibe. csak 8-kor indul! 12.oo-kor csak Zugdidig megy, bár onnan már könnyebb tovább. Van közvetlen Batumi, Tbiliszi. Jegyet előre vedd meg! du Prométeusz barlang (magántaxis) (60 GEL) Itt egy reggeli: olajbogyó éppen nincs, fánk van, de már a fotó után jött.
6. Irány Tbiliszi, városnézés.
7. Tbilisi. Mtskheta, két templom, a hegyen Jvari templom, kilátás, Zedazeni kolostor (innen tűnik aprónak alatta a Jvari, látszik?), Akhaltsikhe, Shio-Mgvine kolostor. Magánautó, mozgalmas map, jó 8,5 óra… 300 GEL. Hűsölő kutya, bónusz.
8. Tbilisi. Davit Gareja, magánautó, 5 óra. 200 GEL. Sajnos az alsó kolostorban már le vannak zárva a freskós barlangok, most ugyan fel lehet ugyan menni a felső kolostorba, de ott is be vannak deszkázva a barlangok. Kilátás: a második fotón pl,. látszik, hogy már az alsó kolostorban is mennyivel több látnivaló mutatkozik. Odafönt két grúz határőr, akik amúgy, nyomogatják a mobilt a fa árnyékában és nem törődnek veled. A haveroknak tetszett, nekem már kissé csalódás. Du Tbiliszi: Városnézés. (Az útkönyv 5 különböző érdekes útvonalat mutat be, nem véletlenül.)
9. Nap Tbilisi városnézés, egyebek között Mtatsminda panteon, Sztálin anyja síremléke. Úgy vettem észre, errefelé sokan –talán nem kifejezetten szeretik őket, de- drukkolnak az ukránoknak, mert hogy pont azt hazafias harcot vívják az oroszokkal, amikben ők –mennyiségi különbségek miatt- 2008-ban alul maradtak. Este 10-kor Georgian busz (új helyről indul, a pályaudvar mögötti buszállomásról, 25 GEL/fő, vedd meg előre, eléggé tele lett) Kutaisi reptérre, 3,5 óra az út, egyszer megáll, a reptéren így is jó hosszú várakozás a ¾ 4-kor induló repcsire. Nem hiszem, hogy lenne a világon még egy rendes városi reptér, ahol a cuki –elvileg kóbor, de a teljes reptér a gazdájuk- kutyusok vannak rendszeresítve, csak úgy…
Utolsó képhez, ami egy szép csendélet: 250 g piros (orosz) kaviár 4,75 GEL, 250 g fekete (orosz) kaviár 7,75 GEL, sütike 1,3 GEL, gombás-csirkés „hacsapuri” 3,5 GEL, grúz konyak, 3 éves, 0,5 l, 40 %, 14, 56 GEL, grúz konyak 0,5 l, 5 éves 0,5 l, 18,75 GEL, sör, helyi, 2,5 l 11, 8 GEL.
Ez csak egy találom-formára összerakott ízelítő, és ne írjátok, hogy kimarad ez meg az, mert tudom, de ezek mind teljesen kitöltött napok voltak. Ha még lett volna pár napjuk, bele ment volna Kazbegi és egy jó kanyar Kakhetiben, meg pl. Batumi, vagy Vardzia. Meg a többi A részletek a Grúzia könyvben.