Keresés

Részletes keresés

toloba Creative Commons License 2006.03.10 0 0 67
Kolosi Tamás: a Tárki nem kampányol


Az intézet elnöke szerint régen Orbán is használta az adataikat



Hírszerző információ 2006. március 10. 12:45

Orbán Viktor szerint a kutatóintézet hiteltelenné vált, mert az életszínvonalról készült kutatását Gyurcsány Ferenc jelenlétében mutatta be. A Tárki elnöke ezt lapunknak nem kívánta minősíteni, de elmondta, hogy került Gyurcsány a sajtótájékoztatójukra. A cég azért lett szálka a Fidesz szemében, mert megállapította: jobban élünk, mint négy éve.

Tönkrevágta a hitelét a Tárki – mondta Orbán Viktor az InfoRádióban – mivel annak elnöke, Kolosi Tamás az emberek elégedettségéről szóló jelentését Gyurcsány Ferenc jelenlétében mutatta be. A korábban Fidesz-közelinek tartott kutatóintézet most szálka lett az ellenzéki párt szemében, miután annak kutatásai nem azt mutatják, hogy "rosszabbul élünk, mint négy éve".



Nincs ügy

"A rendszerváltás óta példanélküli jelentőségű életszínvonal-emelkedés történt ebben a négyéves időszakban" – mondta Kolosi kedden,[/bg a miniszterelnök jelenlétében tartott sajtótájékoztatón. A Tárki kutatása szerint a magyar lakosság 59 százaléka nem ért egyet a Fidesz kampányának központi motívumát képező kijelentéssel.



Kolosi Tamás a Hírszerző megkeresésére nem kívánta kommentálni Orbán Viktor kijelentését, mint mondta, nincs semmilyen "ügy", amelyben állást kéne foglalnia. Kérdésünkre, hogy Gyurcsány Ferenc jelenlétét a Tárki legutóbbi sajtótájékoztatóján minek tulajdonítja, Kolosi elmondta: örül annak, hogy a miniszterelnök elfogadta a meghívásukat és ott volt a rendezvényen, amit egyébként nem tart kampányrendezvénynek, az MTI részéről tehát "tévedés" volt, hogy a kampányesemények között számolt be róla.



Kolosi kérdésünkre elmondta: a kormány 2003 után 2005-ben másodszor finanszírozta a kutatás (a 12. háztartási felmérés) egy részét. "Természetes, hogy meghivtuk a miniszterelnököt. "Korábban a Tárki háztartás-monitorvizsgálatait Orbán Viktor is személyes figyelemmel kisérte és gyakran használta" - tette kozzá a Tárki elnöke.



Depresszió

"A depressziókampány véget ért, pontosabban a depressziókampány megbukott, mert nem a valóságnak megfelelő, mert félrevezet, és mert nem lehet jó politikát építeni valótlan tényekre" – reagált a kutatás eredményeire Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese.



A Fidesz eleinte saját érdemeiként kommunikálta a Tárki jelentését. Selmeczi Gabriella, a nagyobbik ellenzéki párt – mostanában igen gyorsan cserélődő – szóvivőinek egyike azt mondta: "a Tárki által bemutatott, 2001 és 2005 közötti időszakot elemző jelentésből kiolvashatóak a polgári kormány emberek érdekeit szolgáló intézkedéseinek pozitív hatásai".



Selmeczi szerint a kutatóintézet megállapításai "még pozitívabbak lehetnének, ha a luxusbaloldal kormánya - ígéreteivel ellentétben - nem verte volna szét a polgári kormánynak az életszínvonal növekedését szolgáló vívmányait”. A szóvivő ugyanakkor arra nem tért ki, hogy a Tárki által megállapított, 2001 és 2005 közötti életszínvonal-emelkedés miként írható az Orbán-kormány javára, hacsak nem arra gondolt, hogy ennek kulcsa a polgári kormány utolsó évében keresendő.



A Magyar Nemzet csütörtöki cikke azonban már Kolosi Tamás baloldali üzleti kapcsolatait sejti a nyilvánvalóan a kormánypártok számára kedvező kutatási eredmények mögött. A lap szerint több üzleti összefonódás fedezhető fel Kolosi és Gyurcsány között; előbbi ugyanis kapcsolatba került a kormányfő érdekeltségeibe tartozó Altus Rt.-vel, illetve Gyurcsány volt üzletfelével, Erdős Ákossal.



Jobban mérnek, mint négy éve?

A jobboldal tehát most azzal próbálja semlegesíteni a Tárki jelentését, hogy a kutatóintézetet és annak elnökét a baloldalhoz, illetve konkrétan a miniszterelnökhöz köti. Ami azért meglepő, mert [bga Tárki évek óta sokak - leginkább a baloldali sajtó - számára a Fideszhez húzó intézetként jelent meg a közéletben. Tény, hogy közvélemény-kutatásai rendre a Fidesz előnyét mutatják, akkor is, amikor más intézetek MSZP-előnyt, vagy kiegyensúlyozott erőviszonyokat mérnek.



Hiteltelen, vagy sem, nincs ez másképp most sem. A Tárki kutatásai szerint 2006 februárjában a biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékkal vezet a 43 százalékon álló MSZP előtt. A felmérés szerint az SZDSZ négy, az MDF két százalékon áll. Azaz: ha a Tárki kutatásai a választások végeredményét mutatnák, a következő Országgyűlés kétpárti lenne, stabil fideszes fölénnyel, és Orbán Viktor alakíthatna kormányt.



A közvélemény-kutatások, illetve az azokat készítő intézetek a 2002-es választások idején kerültek a figyelem középpontjába. Leginkább azzal, hogy mindegyik a Fidesz győzelmét jósolta. Közülük csak a Medián volt az, amelyik az Orbán-kormány hatalmon maradásának esélyét a hibahatáron belül jósolta.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=10002
szocska Creative Commons License 2006.03.10 0 0 66
2004 decemberében nem fizettek ki pénzeket, átvitték 2005-re. 13 havi bérek és egyebek.
Előzmény: szocska (64)
szocska Creative Commons License 2006.03.10 0 0 65
Ma a nyugdíjak végre többet érnek, mint a rendszerváltás előtti utolsó évben" - ezt mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az egyik fideszes képviselő által emlegetett Dorkota Lili családja, azaz átlagos magyar család jól járt a 2002-es kormányváltással. """"""""""A kormányfő azt állította: a nettó jövedelem 34 százalékkal,""""""""""""""" a családi pótlék 30 százalékkal, a szociálpolitikai támogatás 60 százalékkal, az anyasági támogatás: pedig 70 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben. http://www.tv2.hu/cikk.php?cikk=100000095868 Szerinted, hazudott a Gyurcsány?"
Előzmény: szocska (64)
szocska Creative Commons License 2006.03.10 0 0 64
"A bruttó nominális átlagkereset a 2004. januártól novemberig tartó időszakban 7,3 százalékkal, a nettó átlagkereset pedig 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, míg a reálkereset - a fogyasztói árindex 6,9 százalékos növekedése mellett - 0,5 százalékkal csökkent(!!!) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán."
Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 63
Ez sem teljesen korrekt, hisz akkor a másik térfélről is le kell számolni a zsigeri gyurcsányfanokat. Mivel nagyjából kiegyenlített a küzdelem, ezért a számok valósak.;))

Egyébként a (rosszabb-azonos-jobb) érzet a társadalmon belül (30-40-30) körül lehet és a mérések valóban torzítanak a pártszimpátiával súlyozva.
Mivel ez az első menet csupán, a második menet pedig feltehetően a maradék 70%-on, annak szétosztásán fog zajlani más szempontok hangoztatásával, így csak részeredményekről beszélünk.
Előzmény: sashimi (60)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 62
Ne terelj!

A Tárki 30%-os reáljövedelem növekedést mért!

A KSH adatai szerint 2004-ben csökkent az átlagos reáljövedelem.

Egyik sem úgy érezte.
Előzmény: sashimi (60)
sukinic Creative Commons License 2006.03.10 0 0 61
Ez a legmocskosabb ötlet amit a kampányidőszak alatt hallottam! Számok, tények alapján dönteni???? És az eszme? A zideológia? Fujjj! :)
Előzmény: pert1 (21)
sashimi Creative Commons License 2006.03.10 0 0 60
Ujabb tamogato hozzaszolas a Pisa jelentes mellelt!

A 35%-40% erzese szerint el rosszabbul. Szamold bele ebbe a - fogalmazunk igy - OV irant zsigeri szeretetet erzoket, akik elhiszik, hogy masfel millio ember volt a Kossuth teren, hogy javul a TB kassza egyensulya az ev vegere 10% pontos jarulekcsokkenes eseten. Ez a millios csoport mindig azt erzi, amit OV mond.

sashimi
Előzmény: Törölt nick (59)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 59
60-65% jobban, 35-40% rosszabbul él érzése szerint, mint 4 éve. 30%-os reálbérnövekedés mellett.

Gondolkodj már!

ha 35-40% rosszabbul él, vagyis csökkent a reáljövedelme, akkor a az átlagos 30%-os reáljövedelem növekedés mellett mekkorát növekedett annak a 60-65%-nak a reáljövedelme?

Akkor a jövedelmi olló mekkorát nyílt széjjel?

Pontosan tegnap reggel mondogatta Lendvai, hogy zért olyan magas a kötségvetési hiány és az államadósság, mert a hiányzó összegeket a leszakadó rétegekre költötték, és isonyú erősfeszítések árán sikerül csökkenteni a jövedelmi különbségeket!
Ami persze ordas hazugság, de éppen jól jellemzi, hogy milyen szépen kavargatják az adatokat ide-oda.

Aztán, ha összefüggéseket keresünk közöttük, akkor ilyesmikbe ütközünk.

Egyáltalán fel tudod fogni, hogy 30%-os reáljövedelem növekedés mekkora azzal a kiegészítéssel, hogy 2004-ben csökkent a reáljövedelem??

Ha csak 0-ra veszek egy évet, akkor 3 év alatt kellett hozni a 30%-ot.

Nesze, a tények oldala!

Előzmény: Libertine (41)
szocska Creative Commons License 2006.03.10 0 0 58
hogyha harom fuggetlen kozvelemenykutato intezet””””””” Már nem jó, ezek pénzért dolgoznak.(1500 ember véleménye?) Az a hibás, akik rájuk mutogat. Te meg komolyan veszed.
Előzmény: egy pillanat (50)
Profán Béni Creative Commons License 2006.03.10 0 0 57

"Kolosi Tamás, a Tárki vezetője pedig Orbán Viktor miniszterelnöki főtanácsadója volt. A Tárki Fidesz-kötődésének látszatát erősíti Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere is, aki a cég független elemzője is egyben." (www.fn.hu, 2005)

Akkor mért nem omlott össze benned a világ?

 

Előzmény: Sir Balamber (19)
2pac Creative Commons License 2006.03.10 0 0 56
Miért a Fidesz leállt a "rosszabul élünkkel"?
Vagy az MSZP a "Ne forduljunk vissza"-val?

Pedig mindkét kampány eléggé elutasított a közv. kutatók szerint. Mégsem rúgják fel a stratégiájukat. Ennyi erővel, hetente kéne egy új strat.-ot készíteniük. És bár aki a parlamentbe kerül eleve ember feletti képességekkel rendelkezik (vagy nem?), de ezt még róluk sem feltételezem ;)
Előzmény: syllus (53)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 55
Ki az a 1stperson?
Előzmény: Törölt nick (48)
2pac Creative Commons License 2006.03.10 0 0 54
A "jobban élünk-e" Naplós kutatás meg eleve nem lehet hivatkozási alap, tekintettel, hogy véleményt nyilvánítani csak 200 Ft + ÁFA-ért lehet.
Ami azért adja a végeredményt :)))
Előzmény: syllus (51)
syllus Creative Commons License 2006.03.10 0 0 53
Elnézést kívánok, de akár a fidesz, akár az mszp változtatott a stratégiáján a trendek miatt. Ezt a terndet pedig a közvélemnymatatók jelezték. Ennyiben vehető komolyan, a konkrét adatok nem.
Előzmény: 2pac (52)
2pac Creative Commons License 2006.03.10 0 0 52
Miért, eddig ki vett komolyan bármilyen közvéleménykutatást? (...) Adatként annyiban jelelntősek, hogy alakítják a kampánystratégiát.

Abban igazad van, hogy nem veszik komolyan. (csak a két mondat egymásnak ellentmond)

Hogy alakítja a kampánystratégiát, abban súlyosan tévedsz.

Amennyiben a kampánystratégiát egy közvéleménykutatás befolyásolná, akkor folyamatosan rögtönöznének. Egy hosszú távú (3 hónapos) stratégiát (amit egyébként komoly kutatások előznek meg 5-10.000 fős merítéssel) nem lehet egy 500 - 1.000 fős közvélrménykutatás miatt felrúgni.
A közvélemény kutatás leginkább arra jó, hogy a szavazók foglalkoznak vele.
Előzmény: syllus (42)
syllus Creative Commons License 2006.03.10 0 0 51

Én is komolyan veszem, amennyire komolyan vehető az elég nagy szórást mutató eredmény: vagyis jelenleg fej-fej mellett az mszp és a fidesz, és erősödő pályán van az szdsz, illetve az mdf. Ennyi vehető komolyan, a %-ok nem.

 

A "jobban élünk-e" kérdésre meg annyi a válasz, hogy biztos nem él mindenki rosszabbul.

 

A Tárkit most a szocik fizették meg. Ha a fidesz nyer, akkor 1-1,5 év mosolyszünet után újra után a húsosfazéknál.

 

Én meg már láttam együtt Orbánt meg Stumpfot, pedig utóbbi közvéleményt is kutat nem meglepő eredményekkel...

Előzmény: Sir Balamber (46)
egy pillanat Creative Commons License 2006.03.10 0 0 50

"Valaki (Orbán Viktor) szóvá tette, hogy megint át akarták verni a többséget."

 

Kedves Orban Viktor!

 

Koszonom neked, hogy felnyitottad a szemem, es megmutattad a fenyt! Eddig azt gondoltam, hogyha harom fuggetlen kozvelemenykutato intezet kb. ugyanazt az eredmenyt hozza ki (hogy a massziv tobbseg jobben el, sot - magyartol szokatlan modon - elismeri, hogy jobban el), akkor azon erdemes elgondolkodni. Ha a fidesz altal kinevezett MNB elnok, a fidesz holdudvaraba tartozo kozvelemenykutato, a vilag elso szamu uzleti lapja azt allitja, hogy magyarorszag jo iranyba halad, akkor abban lehet valami. Ha a fidesz altal kinevezett legfobb ugyesz azt mondja, hogy a fidesz kommunikacios igazgatojanak feljelentesei marhasagok, akkor lehet, hogy tenyleg azok. Statisztikuskent azt gondoltam, hogy a KSH adatai tobbe-kevesbe megbizhatoak, kulonosen, ha meg harom masik forras kb. ugyanezt mutatja.

 

Most azonban belatom, tevedtem. Azok utan, hogy On, a jaszfenyszarui lakossagi forum nezoteren a leghatso sorban bal oldalt ulo nyugdijas neni szamitasai alapjan, felvilagositott, hogy mindenki mas teved, vegre tudom, kinek higyjek.

 

Remelem a szavaiba vetett toretlen hit a valasztasi eredmenyekben is megmutatkozik majd!

 

Tisztelettel!"

 

P.S. Ne rohogtess!

Előzmény: szocska (37)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 49
=> szocska.szanalmas.hu
Előzmény: szocska (47)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 48

=> oregrocker.szanalmas.hu

 

Előzmény: Törölt nick (43)
szocska Creative Commons License 2006.03.10 0 0 47
Melyik volt az három közvélemény-ferdítő? Csak bátran.
Előzmény: Libertine (41)
Sir Balamber Creative Commons License 2006.03.10 0 0 46
Sokan komolyan veszik. Ha nem vennék nem lenne értelme ennek a hatalmas erőlködésnek.
Visszatérve a kályhához, szerinted 100 vagy 150 topik nyilna ha mondjuk orbán jelenne meg egy közvéleménykutató cég kipviselőjével demonstrálandó, hogy igaza van?

Valahogy mindenki csak a saját békaperpektívájából hajlandó nézni a dolgokat, legfeljebb vanak közöttünk nagyobb és kissebb békák..
Előzmény: syllus (42)
Libertine Creative Commons License 2006.03.10 0 0 45
LOL
Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 44
Választáskor nem nehé középpontba kerülniük.
Ami nehéz, eltalálni az eredményt és egyuttal megszolgálni a köüzvélemény alakítási céllal nekik kitolt pénzt.;))
Előzmény: syllus (42)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 43
Ez egy üzenet.
Azt mutatja, ki mindenkit tudnak megvenni Gyurcsányék.
Azoknak szól, akik eddig még nem közölték az árat.
Előzmény: Sir Balamber (30)
syllus Creative Commons License 2006.03.10 0 0 42

Miért, eddig ki vett komolyan bármilyen közvéleménykutatást? Ezek nem mások, mint érvek a vitához. Adatként annyiban jelelntősek, hogy alakítják a kampánystratégiát.

A szakma lobbierejét jelzi, hogy ismét az érdeklődés középpontjába tudták kerülni a 2002-es blamázs után.

 

Előzmény: Sir Balamber (30)
Libertine Creative Commons License 2006.03.10 0 0 41

Múlt héten 3 közvéleménykutató jelentette meg a "rosszabbul élünk" témakörben végzett vizsgálatát, és hasonló eredmények jöttek ki: 60-65% jobban, 35-40% rosszabbul él érzése szerint, mint 4 éve. 30%-os reálbérnövekedés mellett. A tények makacs dolgok.

Előzmény: szocska (37)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2006.03.10 0 0 40

Hja.

Ezek szerint a Magyar Gallup lenne a hiteles intézet?
:-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.10 0 0 39

Mármint hogy ők?

Előzmény: szocska (37)
szocska Creative Commons License 2006.03.10 0 0 38
Átadom neki.
Előzmény: Libertine (35)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!