Keresés

Részletes keresés

Penele Creative Commons License 2024.02.29 0 0 1896

Sziasztok! Tegnap voltam fül-orr-gége vizsgálaton, ahol H9030 kódon sorolták be a halláskárosodásom. Este utánanéztem a MÁK oldalán, erre támogatás jár. Ma a háziorvosnál jelentkeztem, de az Ő állítása szerint a FOT nekem nem jár, mert 24 éves elmúltam. Ez tényleg így lehet? Mert én ilyet nem olvastam róla.

stefano33 Creative Commons License 2023.12.15 0 1 1895

Szevasztok!

 

43 éves vagyok, a párom már jó ideje mondja, hogy menjek el hallásvizsgálatra. A közelmúltban rászántam magam, elmentem a fül-ott-gégészhez. Belenézett a füleimbe, az egyiket kipucolta kicsit, és csinált egy gyors hallásvizsgálatot: 3, 2, majd 1 méter távolságról mondott számokat, amiket vissza kellett ismételnem. A jobb fülemmel egyből hallottam, a ballal csak 1 méterről értettem meg mit mondott.

Ez alapján beutalt audiologoára, ahol sima fülhallgatóval, “csontos“ hallgatóval, meg hangvillával megvizsgáltak, és ez alapján -fejvakarva- kevert tipusú hallásromlást állapítottak meg. (A diagrammot sajnos nem engedi a rendszer feltölteni. De az “x”-szel, és a “0”-val jelölt részek a balnál 30 és 50 decibel között mozogtak, a jobbnál 30 és 40 között. A nyillal jelölt részek a jobbnál 10 és 30 között voltak. A balnál is hasonló, de  az egyik érték sajnos lement 40-ig.

Az eredménnyel visszamentem a dokihoz, ő azt mondta, hogy hallókészülék kell.

A kérdés: ez ennyi volt akkor? Nincs szükség további vizsgálatokra, hogy az okot/okokat kiderítsük és esetleg máshogy orvosoljuk, ha van rá mód?

Előre is köszi, ha válaszol valaki!

Erinaceus Creative Commons License 2023.10.11 0 0 1894

Ahogy írtam, én a Widex pártján vagyok... Pesten az Astoria közelében vannak...

Előzmény: ny73 (1889)
recoil Creative Commons License 2023.10.11 0 0 1893

véletlenül nem Geers és a Vörösvári úti szalon volt a tettes?

Előzmény: Törölt nick (1869)
picur7777 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 1892

Szia 

A fülmögötti készülékek okosabbak, mint a hallójárati, mivel nagyobb, és több mindent tudnak beletenni

Nem utolsó szempont, h bluetoothtal való kapcsolódás, több mindent tudsz telefonon állítani rajta, tvt, telefont a készüléken keresztül hallod közvetlen a füledben

A hallójáratit nem lehet látni, de bezárja a hallójáratodat, nem szellőzik és nagyon hangosan hallani a saját beszédedet

4 nagy gyártó van:

Signia

Widex

Phonak

Oticon

Hallásvizsgálat  a készülék üzletekben ingyenes, és a próbahordás nagyon fontos! A lényeg, h jól be legyen állítva kimondottan a te hallásodra, görbédre!

Ehhez nagyon fontos az audiológus szakértelme, de a humánussága is

Érdemes először mindegyik készüléket kipróbálni és úgy dönteni!

Sok sikert!

 

 

Előzmény: ny73 (1889)
ny73 Creative Commons License 2023.09.01 0 0 1891

Nagyon hasonló cipőben járunk! 
Nekem pedig a Phonak készüléket ajánlotta nemrég valaki, mint megbízható, jó cuccot...

 

 

Előzmény: donbig (1890)
donbig Creative Commons License 2023.08.27 0 0 1890

Üdv!

Sok tapasztalatom nincs, még a maszkos - covidos időszakban szántam rá magam, hogy elmenjek magán fül-orr gégész szakorvoshoz. Tudtam, hogy rossszul hallok, egyre hangosabbra kellett állítanom a tévét, a kollégák is jelezték, hogy süket vagyok.

Az első rossz tapasztalat itt volt, kb. 10 perc vizsgálat után kaptam egy papírt, hogy menjek halláscentrumba. Pedig ennél sokkal többet szerettem volna tudni, de hiába kérdeztem vissza többször is, csak motyogást hallottam a maszk alól. Könyörgöm, ha valaki hallásprobléma miatt megy oda...

Halláscentrumban vizsgálat, rendelés - Phonak Virto -, próbahordás 15 napig. Szerintem ez nagyon rövid idő a döntéshez. Akkor úgy éreztem jobb a helyzet, aztán hamar észrevettem, hogy ugyanúgy visszakérdezek mint régebben, ugyanúgy bólogatok akkor is, ha egy szót sem értek.Túl élesek lettek a hangok, karcosnak érzem. Már azt mondják, ugyanolyan süket vagyok. Egy alkalommal visszamentem állíttatni, most újra készülök, szeretnék újra hallásvizsgálatot is kérni, ki is fizetem, de ez így tarthatatlan. A hangokat felerősíti - sajnos a zajokat is, pedig elvileg hiper-szuper zajszűrős- de a beszédértésem katasztrófa. Kész vagyok új készüléket is rendelni TB támogatás nélkül is,  inkább többször kifizetem a próbahordás díját, de alaposabb leszek. 

Nagyon leromlik sajnos az ember életminősége. Nem tudok normálisan kommunikálni hétköznapi élethelyzetekben, csak bárgyún bólogatni és menekülni a társalgások elől. Színázban sem működött igazán, pedig ott kevés háttérzaj volt. 

Szűrő nekem is eldugul néha, szerencsére tudom cserélni. Egyszer egy németországi hegyi kiránduláson bent volt a fülemben. Utána kb. fél óráig szinte teljesen süket voltam, eléggé megijedtem.

 

Előzmény: ny73 (1889)
ny73 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 1889

Köszönöm hogy írtál.

Nekem eleve fül mögöttit javasoltak.  Nem is a mérete zavar, bár a covid alatt sok volt a "fülem mögött" a maszk, szemüveg, + a hallóka. De viszonylag sok a bajom vele: hol eldugul a szűrője (van pót belőle, de én nem tudom - nem látom - cserélni, csak akkor derül ki, ha visszamegyek vele az audiológushoz. Az, hogy nem hallok vele jobban, illetve csak alig - az az alap bajom. Ki kell várnom azt a jó pár hónapot, ami a "kihordási idő"-ből hátra van. Bár van aki azt mondja, hogy ha nem elég jó a mostani, akkor előbb is lehet újat kérni...?
Nagyon hiányzk a mindennapi kommunikációban, a színházba járásban (hallom, de nem értem...)

Neked ezek szerint jóval több a tapasztalatod...  Most orrba-szájba hirdetik az ingyenes hallásvizsgálatot. De melyik az a cég, amelyik a legjobb, legkorszerűbb, stb. készülékeket ajánlja/adja??? Hova érdemes menni, ha a jelenlegivel nem vagyok kisegítve? Vagy ugyanazokat a gyártmányú készülékeket forgalmazza mind?
Vagy pedig van olyan orvos, aki specialista ebben? Vagy mindegyik azt ajánélja, amelyik fizet neki?
Jó sok kéérdést feltettem, ne haragudj. De kösz a választ előre is...

Előzmény: Erinaceus (1888)
Erinaceus Creative Commons License 2023.08.27 0 0 1888

Üdv!
Fül mögötti akkor szokott kelleni, ha nagy teljesítmény kell, tehát ha a 80-100 db kell.
Ma már olyan kicsik a fül mögötti készülékek, ha nem zavaróak, bár az izzadás lehet probléma.
Nekem Widex van, szeretem a hangját, de az is igaz, hogy megszoktam kb 45 év alatt, 5 éves koromtól fogva...

Előzmény: ny73 (1887)
ny73 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 1887

Nem járt erre senki, aki válaszolni tud?
Amp.-nál voltam, de elhajtottak azzal, hogy majd ha alejár a kihordási időm...

Előzmény: ny73 (1886)
ny73 Creative Commons License 2023.07.18 0 1 1886

Sziasztok!
Kb. 5 éve van hallókám, (most épp szervízben). Lassan lejár a "kihordási ideje". Szeretnék egy másik társaságnál is szétnézni. Melyiket ajánljátok, kinek melyikkel mikyen tapasztalata van? Most szinte mindegyik hirdeti magát, ingyenes hallásvizsgálat, készülék kipróbálás...?
Eddig fül mögötti készülékem volt, van. Mi a tapazstalatotok a hallójárati készülékekkel?ŰMost egyenlőre "csak" ennyi... 
De előre is köszönöm a tanácsokat, ötleteket... 
(Nekem leginkább az Amp..fon-hoz lenne bizodalmam... de annyi más is van...?

Előzmény: Viperator (1885)
Viperator Creative Commons License 2023.06.13 0 0 1885

Van közületek, aki motorral jár...? Ha igen, milyen sisakot érdemes venni, amelyiktől nem visszhangzik a hallókészülék miatt?

Előre is köszönöm a választ!

ptca Creative Commons License 2021.10.20 0 0 1883
KiKutyus Creative Commons License 2021.10.05 0 0 1882

Sziasztok!

 

Pécsi halláscentrumokkal van tapasztalatotok?
Édesanyámnak lenne szüksége fül mögötti hallókészülékre (CIC, ICC nem jó), olyan helyet keresünk ahol valóban türelmesen, és időt rászánva segítenek a készüléket beállítani.

 

Köszönöm!

Bodzaspani Creative Commons License 2021.03.22 0 1 1881

Sziasztok!

Kétoldali otosclerosist állapítottak meg, elvileg műthető.

Még gondolkodom...ebben a vírusos helyzetben...

Jelenleg Phonak Marvel készüleket tesztelek 1 hete.Amit tapasztalok, hogy.öröm hallani, 10 órát van benn kb., viszont ha kiveszem mintha megsüketülnék.Dugultság -érzet van a füleimben.

Mi a tapasztalat az agy áll át nehezen vagy tényleg dugítja a fület, fülzsír? Akinek van gyakran kell kimosatni a fület, a hallásközpontokban mosnak fület? Bocs a hülye kérdésekért, de nyugodtabb szívvel kérdezlek bennetek.Köszi

.

 

GPS Creative Commons License 2021.02.09 0 1 1880

 

Sajnos kontrázni én sem tudok - holott nekem "csak" fülzúgás problémám van (már jó sok éve) - vagyis olyan 0,8 - 1 kHz körüli füttyött hallok éjjel nappal - változó intenzitással ugyan - de azt állandóan.

 

Gondolom emiatt szótagérthetőségi gondjaim is vannak - mert ugyan a suttogást tisztán hallom több méterről is... csak épp nem értem mit suttognak. Főleg ha van egy kis természetes alapzaj is.

 

Pl. a TV-ben, ha nagy alapzaj alatt dumáznak ( pl. egy visszhangos helyiségben mikroport nélkül csak a kamera fej-mikrofonjával véve) - hiába hangosítom fel bármennyire - a szöveg 50%-át nem tudom kihámozni a zajból.

Tiszta, zajmentes stúdióbeszélgetésnek viszont minimális hangerővel is tisztán értem minden szavát.

 

Gondolom ilyen úri huncutságokkal (hogy szótagérthetőség hiánya) hiába is mennék fülészhez, mert az megkérdi hogy "Innen hallja?".... "Hát innen? - mert ha igen, akkor maga jól hall".

 

Egy nagy túrót hallok jól - a fülzúgást meg szerintem kár is megemlíteni egy fülorvosnál.

Végig olvastam a nemzetközi internetet a témában (kétszer is - egyszer oda, egyszer vissza mint Chuck Norris) - de semmi használhatót nem találtam a fülzúgásról. Tippelgetésekre, meg magán-vélekedésekre nemigen vagyok már kíváncsi.

 

Szóval így állunk a 21. században ebben az ügyben - amikor úgy cserélgetik az ember-alkatrészeket, mint autóban vezérmű-szíjat... de hogy mitől zúg a fül és mitől nem érti a jobbágy a szótagokat... na erre még nincs (reális) magyarázat.  Gyógymód meg még annyira sem.

.

Előzmény: ptca (1879)
ptca Creative Commons License 2021.02.07 0 2 1879

Üdv mindenkinek,

kb 15 évvel ezelőtt hoztam létre ezt a topicot.
Örömmel látom hogy többé kevésbé még ma is "él" ami talán jelentheti azt is hogy
az elmúlt évek alatt valamennyit talán tudtunk egymásnak segíteni.

 

Szomorúan konstatálom viszont azt hogy az elmúlt 15 évben lényegében semmi komoly fejlődés nem történt a hallásproblémák gyógyítása területén.
Semmi áttörő terápia, semmi korszakalkotó újítás, semmi átütő erejű gyógymód....semmi olyasmi amire elégedetten csettinthetnénk hogy ahhh ez igen, íme fejlődik az orvostudomány.
(sajnos a hallószőröcskék újranövesztése területéről semmi újdonságot nem találtam pedig -és állítólag- a madarak ezt már rég tudják...)

A hallókák kicsit szebbek, kicsit jobbak, kicsit kisebbek. Több csilivili marketing duma van rájuk akasztva de lényegében ugyan azt tudják mint 15 évvel ezelőtt.

 

Várom a pro és kontra észrevételeket.

 

üdv

ptca

rugo- Creative Commons License 2021.02.07 0 0 1878

"...az audiologus mit tud tenni..."?
Hat a szomorú valóság az hogy semmit.
Az audiologus fölveszi a (pure tone) hallásgörbét, fölveszi a beszédértés diagramot. Megcsinálja az illeszték mintát, megrendeli a hallókát.

Ha elég képzett és elég ügyes akkor "jól" beállítja a hallókádat (értsd: a standard előírásoknak megfelelően)
Esetleg néhány "extra" kívánságoddal kapcsolatban megpróbál "extra" beállításokat eszközölni, de kb ennyi....

Igazából a hallókészülék ellátás üzlet nem pedig gyógymód.
Ismétlem magam (már jó rég mondtamÍigy bizonyára lesz aki még nem hallotta):  a hallókára gondolj úgy mint a sánta a botra. Nem fog vele szaladni, de talán kicsit könnyebben tud járni vele.

 

Előzmény: kristof-25 (1877)
kristof-25 Creative Commons License 2020.11.22 0 0 1877

Ez egy nagyon fontos szelektálási kontrol. Soha nem tapasztaltam szó/beszédértés vizsgálat során. Viszont tovább megyek: ha itt valami kiderül (biztos kiderül) mi lesz tovább?  Pl audiológus mit tud tenni?

Előzmény: Törölt nick (1876)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.26 0 0 1876

GPS!

Egy kérdés, fura lesz. Románul, franciául, angolul, szuhaéliul, latinul, oroszul, németül, svédül, pekingiül, arabusul tehát amilyen nyelveken perfekt anyanyelvi vagy, azokban is ugyan olyan szinten rossz a beszédértésed mint magyarul? Vagy azoknál az eltérő hang-fontosság miatt jobb-rosszabb? Itt például az angolok idióta s, th, d szóvégződéseire gondolok, ami magyar klasszik hallássérült fülnek a legrosszabb, de más nyelveken más lehet a fontosság és így a beszédértés is máshogy bukik ki. Vagy mindenütt az egyszótagos a zsákbamacska? tép-lép-kép, kér-tér-bér, néz-méz-léz? A sokszótagos szavakkal is bajod van, vagy azokat helyre tudod már illeszteni, esetleg itt is csak bizonyos betűkapcsolatokat (hangkapcsolatot) nem?

Előzmény: GPS (1875)
GPS Creative Commons License 2020.10.26 0 0 1875

 

Sziasztok!

Lehet ki lett már tárgyalva, de azért csak megkérdem: a tapasztalatok szerint,

 

A fülzúgásnak van-e köze a hallásromláshoz, pontosabban: beszéd tisztán-értéséhez???

 

Nekem évek óta zúg a fülem, vagyis fütyül, olyan (saccra)  1 kHz körüli frekvencián.

Ezt már megszoktam de azt nehezen, hogy ezzel párhuzamosan romlott az emberi beszéd érthetősége a számomra.

 

Tehát a hallásom jó (a neszeket is meghallom) - de (főleg zajos környezetben) a beszédérthetőségemmel bajok vannak.

 

Pl. olyan filmeknél vagy TV-műsoroknál, ahol (egyre gyakrabban) a zene, vagy a háttérzaj hangerősségben elnyomja a beszédet - na ott csak foszlányokat tudok kihámozni a mondókából.

 

Van még valaki így ezzel? Létezik erre bármilyen ellenszer is?

.

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.13 0 0 1874

Starkey lett a márkáj, Muse IQ 2000i cic p

Ugyanazt a tudást sokkal kisebb méretbe betették.

Ezen van pici gomb, nem is kell távirányító a hangerőhöz, vagy a programokhoz.

Az ár nagyon hasonló a phonak-hoz.

A phonak nagyon éles, karcos hangú, viszont a beszédet nagyon kiemeli.

A starkey lágyabb hang, természetesebb. Viszont a mérete sokkal kisebb, legalábbis  CIC jobban megy nekik.

Akinek az egyik van és azt megszokja, azt keresi utána.

 

 

Előzmény: Ali-bá (1873)
Ali-bá Creative Commons License 2020.08.10 0 0 1873

Mennyibe került és mi a márkája?

Előzmény: Törölt nick (1872)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.08 0 0 1872

Megjött a másik készülék. Méretében sokkal kosebb, hangzásában sokkal jobb. Ezzel elégedett vagyok.

Előzmény: Törölt nick (1871)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.19 0 0 1871

Tudom, hogy nem jár.

Természetesen kifizetem a külön árat érte. Már ha ezt a terméket választom.

 

 

Ugyanakkor a próbahordáshoz, ha már távirányítható a készülék, csak kéne adni távirányítót is. Vagy különben hogyan próbálom ki?

 

Az audiológussal kapcsolatban igaza van.

Eddig én is ehhez voltam szokva. Ez az első ennyire negatív tapasztalatom. Ugyanakkor az audiológus és a forgalmazó él belőlem, nem fordítva. Megnézek más cégeket is.

 

Nagyobb bajom a készülékkel, hogy belülről feszíti a fülem.

Vagyis nyomja, ami kényelmetlen.

Nem sikerült jól ez a termék, méret-problémáim eddig nem voltak.

És ehhez jön még a rossz beállítás.

Attól tartok, nem fogja kiállni a próbahordás próbáját, életemben először.

 

Kedden megyek egy másik céghez, majd beszámolok a tapasztalatokról.

 

Előzmény: stephenx001 (1870)
stephenx001 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 1870

Üdvözlöm.

 

Csak két apró megjegyzés :

 

1 :  Nem jár hivatalosan távirányító a készülékekhez.

2 : ha nem jól van beállítva a készülék nem megyek el 10 perc után , hanem addig maradok amíg beállítják rendesen , vagy ott hagyom a készüléket neki hogy tegyék ahová akarják.

 

Az audiológus van önért és nem ön ő érte .

Előzmény: Törölt nick (1869)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.17 0 0 1869

Nekem elég régóta hallókészülékem van. Mély hallójáratit használok és elég jól elvagyok ezekkel.

Már két készülékem volt, most csináltatnám a harmadikat.

 

Egyébként a hallásom azért romlott meg, mert egy Sztreptomicin nevű antibiotikumot kaptam gyermekkoromban, amelynek a mellékhatása a hallóideg károsodás. Ezért hallóidegi hallásproblémám van.

Erre használok készülékek, lassan 13 éve.

Az első egy siemens volt, a mostani pedig egy starkey.

A siemens az még egy egyszerűbb készülék volt, nem hangzásban, hanem abban, hogy semmifél állítási lehetősége nem volt, szó nem volt arról, hogy bármilyen módon általam beállítható lett volna. Viszont elég strapabíró volt, bár persze ez is meghibásodott néha. A siemens szervíztapasztalataim pozitívak voltak, órákon belül javítottak, ha bevittem a szervízbe.

Ma ilyen már egyszerűen nincs, be sem mehetsz te szinte sehová a szervízbe s legalább egy hétig mindenképp nélkülöznöd kell, ha javításra szorul. Persze nekem a régi siemens megvan még, tartaléknak használom. 13 éves és máködik, bár nyilván most már keveset van használva.

A starkey nekem nagyon szimpatikus készülék. Ehhez sem adtak még távirányítót, mert akkor még egy hallójáratiba nem tudtak beépíteni ilyesmit a méret miatt, de egy telefonnal lehet állítani a hangerejét, ami nagyon nagyon hasznos.

Cserébe a készülék tényleg kicsi, nagyon jól illik a fülembe.

 

Most eljött a pillanat, hogy legyen ismét új, ugye a TB hatévente finanszíroz meg egy új készüléket.

Ugyanoda mentem, mint eddig, de se siemens, se starkey nincs már ott. Hanem ajánlottak phonak-ot.

Korábban, még januárban éreztem, hogy romlott a hallásom, így akkor beállíttattam a starkey-t. 

Most, hogy júniusban bementem, az vlt az első, hogy meg sem mértek újra.

Ezen azért csodálkoztam.

Majd azt mondták, hogy mivel romlik a hallásom, ezért már erősebb hangszóró és erősítő kell, meg ha én szeretnék kérni olyan dolgokat, hogy a telefon szóljon a készülékben, meg legyen irányítható mondjuk egy telefonnal vagy távirányíthatóval, akkor ez talán nagyobb lesz a mostaninál.

Valójában nem tudták megmondani mekkora is lesz.

Nekem meg fontos lenne, hogy ezeket tudja, megjegyzem, mondjuk egy apple fülhallgató ezeket azért könnyedén meglépi, mármint az irányíthatóságot, szóval szerintem ez 2020-ban alap kéne legyen.

Meg is rendeltem próbahordásra, bár féltem kicsit a mérettől.

És jogosan.

Ugyan ez sem lóg ki a fülemből, de azért jóval nagyobb, mint a korábbi és nem csak hogy hosszabb, de belülről feszíti a fülemet. Ezen amúgy csodálkozom, mert méret ügyben azért a gyártók ekkorát nem szoktak bakizni. Ez így nem jó.

A kedves audiológus kolleganő kb 10 percet szánt e beállításra, kb rádobta a hallásgörbét és ennyi. Mert kint vártak már azok, akik gondolom az ingyen hallásszűrésre jöttek, vagy mit tudom én, mindenesetre a kb 600.000 forintos készülés mellé ez a 10 perc járt... 

Kicsit halkítani is kellett, meg a visszhangon állítani, hát amennyit bent egy csendes szobában tudtam mondani.

Majd akkor ennyi, menjek próbálni.

Na és a távirányító? 

Azt elfelejtett rendelni az audiológus, tehát hiába van elvileg benne mindenféle dolog, hogy állítható, meg a telefont hallom benne, ezt nem tudom kipróbálni.

 

 

Tehát kaptam próbahordásra egy elméretezett, rosszul beállított és nem állítható készüléket 600.000 forintos áron.

 

 

Kétszer is gondoljátok meg, hogy Phonak készüléket rendeltek-e és szívem szerint leírnám ide a forgalmazó céget is, annyira egy amatőr szar.

 

13 éve hordok készüléket, de ennyire még sosem volt rossz a szolgáltatás, mint most.

Nyilván nem fogom ilyen próbahordás után megvenni.

 

Megnézek egy másik üzletet és egy másik márkát.

 

 

 

 

 

Feri3500 Creative Commons License 2020.07.15 0 0 1868

Szia, hallássérųlt fiatalember vagyok ugyanakkora mértékű hallásveszteséggel. Ha gondolod beszélhetnénk.

Előzmény: Vivy22 (861)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.21 -1 1 1867

Annyira.... nem is tudom hogy fogalmazzak szépen... szóval ha egy kicsit tisztességesebben állna az egész szakma az emberhez, mindenkinek jobb, könnyebb élete lenne. Vannak akik totál analfabéták, őket senki se fogja elvenni tőlük, de aki műszaki, zenei érzékkel bír, számítógépes ismeretei is vannak, talán még a telefonjával se csak facebookozni szokott, azt miért nem lehet partnerként kezelni?

Előzmény: rugo- (1866)
rugo- Creative Commons License 2020.01.21 0 0 1866

sajnos így igaz. Én nem tudok olyanról hogy önként és dalolva adták volna az audiogramot a számla mellé. De kérésre általában kiadják (lemásolják).
(a beállítások szükségessége okán célszerű "jóban lenni" az audiologussal, igy aztán ha másnem "fű alatt" lefénymásolja...ha kéred)

Előzmény: Törölt nick (1865)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!