Keresés

Részletes keresés

- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.06 0 0 114
Előzmény: marcipannyuszi (113)
marcipannyuszi Creative Commons License 2011.04.06 0 0 113

Mi lehet Fenyő özvegyével ?

Előzmény: - duplagondol - (112)
- duplagondol - Creative Commons License 2011.04.06 0 0 112

Felkerült a videómegosztóra mind a hat rész, vágva, értelemszerűen...

 

Számvetés - Perczel Tamás élete és halála

Dumás Sanyi Creative Commons License 2011.04.03 0 0 111

Viszont Schöntal volt az összekötő a Baumag-csapattal.

Előzmény: marcipannyuszi (110)
marcipannyuszi Creative Commons License 2010.11.07 0 0 110

http://nol.hu/archivum/archiv-321686

 

Perczel sötét figurának ábrázolta Bálintot. És nem igaz, amit róla (Perczelről) és a Schöntal-kapcsolatról írtak.

marcipannyuszi Creative Commons License 2010.09.16 0 0 108
Este 11-kor a befejező rész
marcipannyuszi Creative Commons License 2010.09.16 0 0 107

Röviden elmondta a KISZ-vagyon történetét meg a Kulcsár-ügyet.

 

A múltkor a Fenyő/Öcsike kapcsán Róbert Lászlót emlegetett ?

Előzmény: DexterMorgan (106)
DexterMorgan Creative Commons License 2010.09.08 0 0 106
De érdekes volt - nézni fogom!
marcipannyuszi Creative Commons License 2010.09.08 0 0 105
Kicsit elhúzódott a műsor.
Előzmény: Dumás Sanyi (104)
Dumás Sanyi Creative Commons License 2010.09.01 0 0 104
Dumás Sanyi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 103
(82)
http://www.animakonyv.hu/index.php?BODY=ProductInfo&OP=details&ID=66559
Előzmény: Luca Brasi (101)
Bumburnyák Creative Commons License 2007.10.13 0 0 102
..érdeklődj az ECHO TV-nél, ők vetitették..
Előzmény: Luca Brasi (101)
Luca Brasi Creative Commons License 2007.10.12 0 0 101
Hello!

Nincs meg vkinek a film? A Kapu kiadó honlapján nem találtam.

Köszi
MarK Creative Commons License 2006.03.27 0 0 100

Sztem csak azért tűnik néhány dolog ellentmondásosnak, mert többet nem tud(hat)unk róla... Ez nem a full sztori, csupán szemelvények. A film a teljesség igény nélkül készült, különben az egész életét kellett volna elmesélnie (s sokkal aprólékosabban). De a cél nem ez volt sztem.

Persze - mint gondolom sokan mások - szívesen hallgattunk volna még több mondatot tőle.

Egyébként a feleségével, házasságával kapcsolatban elmeséltekben nem találtam semmiféle ellentmondást...mindegy.

Előzmény: bkitty (97)
bkitty Creative Commons License 2006.03.17 0 0 99
Ez  kedves tőled, nem akartam ennyire drámainak tűnni azért. A film gondolatokat ébreszt, kérdéseket vet föl, lehetséges válaszokat is ad -  bennem most éppen az motoszkál, hogy mi lehetett még abban a plusz 16 órában, ami nem került bele a dokumentumfilmbe ?.. 
Előzmény: MySQL (98)
MySQL Creative Commons License 2006.03.17 0 0 98

túl drámaian látod a helyzetet, én örülök, hogy ittvagy, szerintem senki szemében nem vagy Lucifer:)

Előzmény: bkitty (97)
bkitty Creative Commons License 2006.03.17 0 0 97

"Meg merem kockáztatni, hogy a szavazók több mint 90%-ánál jobban tudta, hogy Magyarország vezetésére melyik párt alkalmasabb."

 

???

 

Visszavonulok a topictól, mert amit mondani tudnék, nagyon személyes, és semmi helye és értelme nem lenne. Örülök, ha tetszett a film - nekem is élmény volt.

 

Az, hogy a "főhős" kit szeretett életében és kit nem, magánügy. Olyan furcsa, mindenki úgy él, ahogy akar, de ha valaki a magánéletét is filmre viszi, akkor csak lehet rá reflektálni. A felesége sokat kibírt, de az, hogy 20 éven át miért nem vette feleségül őt,  aki miatta (is) vált el, miért nem akart tőle gyereket, miért volt mellette/helyette egy csomó más nő ezalatt... aki felhívta a figyelmet arra, hogy "felesége egy parasztcsaládból származott, akit az ő nemesi családja nem tudott elfogadni" - fenéket, ő nem tudta elfogadni, hisz csak azt becsülte igazán, akinek "4-5 generációra visszavezethető könyvtárral rendelkezett" (ez nem azt jelenti, hogy nemesi családból származik az illető?)...

 

Sajnos a sok pozitívum mellett sok ellentmondás is van a filmben, sok póz és önáltatás. Bocs hogy én voltam itt Lucifer, de ugye nem kötelező tömjénezni a címadót.

Előzmény: MySQL (95)
fanyűvő Creative Commons License 2006.03.17 0 0 96
A tájékozottabbaknak nagyobb a felelősségük is. Perczel egyenesen az értelmiség árulásáról beszélt.
Előzmény: MySQL (95)
MySQL Creative Commons License 2006.03.17 0 0 95

"Senki se jókedvű, ha nem a hozzá közel álló politikai szerveződés jut hatalomra, de ez benne van a pakliban, és ha az emberek többsége ezt akarta, hát ez lett."

Szerintem inkább az nem tetszett neki, hogy az emberek többsége ezt akarta. Aktívan foglalkozott a politikával, művelt is volt, kapcsolatai révén pedig jó rálátása lehetett arra, hogy mi hogyan működik. Meg merem kockáztatni, hogy a szavazók több mint 90%-ánál jobban tudta, hogy Magyarország vezetésére melyik párt alkalmasabb.

Előzmény: bkitty (93)
MarK Creative Commons License 2006.03.17 0 0 94

Mivel személyesen nem ismertem, nem tudok vitatkozni Veled. Lehet, nem is kell:).

 

Igen, a szituáció emberközelibbé tette. Egyébként pedig tetszett, hogy a hiúsága ellenére nem arról szólt a film, hogy instenitse magát, sokszor beszélt a hibáiról is, amennyire lejött, volt önkritikája.

A nőkkel való kapcsolatainak boncolgatásakor nem találtam semmi problémásat: szinte mindenki így van ezzel - sikerélmény esetén van önbizalom is. S valljuk be, a kor előrehaladtával természetes módon csökken a "vadászösztön" többek között azon okokból is, amit PT elmondott.

Úgy tűnik, tényleg nehezen állapodott meg, talán - ahogy mondani szokták - "két végén égette a gyertyát". Elég későn nősült, de amit a házasságáról mondott, abból számomra egyértelműen az derült ki, hogy szerette a feleségét.

 

A világ-vége hangulatról: a depresszió talán túlzás, de egyébként aki ilyen rendszeresen politizál, akit ilyen mélyen foglalkoztatnak az események, az nyilvánvalóan nagyon csalódott a kedvezőtlen eredmény hatására. Akit nem érdekel annyira az egész, még csak el sem megy szavazni, vagy netán elmegy azért, de csak kötelességből, az nyilván nem lesz elkeseredve...lepereg róla a dolog.

Előzmény: bkitty (93)
bkitty Creative Commons License 2006.03.17 0 0 93
Szemellenzősnek én sem mondanám soha, és azt sem, hogy személyekhez vonzódott volna, és nem a világnézete határozta meg a politikai nézeteteit. Ez természetes. Azt viszont picit furcsállom, hogy a világnézetével nem egyező párt kormányra kerülése miatt hónapokig tartó depresszióba kell esni, és világvége-hangulatba kerülni. Senki se jókedvű, ha nem a hozzá közel álló politikai szerveződés jut hatalomra, de ez benne van a pakliban, és ha az emberek többsége ezt akarta, hát ez lett.

Engem személyesen is ez zavart anno néhány éve leginkább: hihetetlenül nehezen tolerálta, ha valaki eltérő véleménnyel bírt, mint ő. A saját gondolatait szerette hallani vissza, és sokszor azt érezte az ember, hogy istent játszik, aki mindent tud és akinek mindent lehet. Persze a film, a halálhoz közeledés jó nagy pofon egy kissé nárcisztikus beállítottságú embernek, és emberközelibbé teszi.

A film értékei tényleg a múlt és jelen egy bizonyos szemszögből leírt korrajzában rejlenek, de érdekes volt a film 3. részében a nőkhöz való viszonyának elemzése is: ahogy elmondta, hogy ő tulajdonképpen nem a másikat szerette a kapcsolataiban, hanem "ahogy ránéztek", ahogy elájultak tőle, azaz saját maga tükörképét szerette. És mivel most már a saját tükörképével nem elégedett, kihátrál az adódó kapcsolatokból, nem tudja a nőket csak úgy elfogyasztani, "mint egy sültet". Lehet rosszul értelmezem, de a kapcsolataiban sem a másik volt a fontos, hanem saját maga (ami azért korántsem egyedi dolog.) Remélem azért volt az életében, akit magán kívül is szeretett.

Sajnálom, hogy ilyeneket írok, ugye halottról jót vagy semmit, de már annyi szépet írtatok róla úgyis. Amit én is megtehetek, mert tényleg nagy tudással bírt, én is nagyon sokat tanultam tőle.
Előzmény: MarK (92)
MarK Creative Commons License 2006.03.17 0 0 92

Arra, hogy ki mitől (nem) tud eltekinteni, v. mit (nem) tud elviselni, pro és kontra lehetne érveket felhozni...

...de ez nem az a topic:).

 

Egyébként persze, hogy kritikus volt a Fidesz kormánnyal szemben is, őket ismerte jobban, s mivel PT nem volt szemellenzős, s becsapni sem tudta magát, látta a hibákat a jobboldalon is...arról nem beszélve, hogy itt is, ott is akad bőven kirúgandó ember...

De én úgy vettem ki a szavaiból, hogy kevésbé a személyek, inkább történelmi okok, ill. világnézeti elhivatottság miatt állt ki a jobb oldal mellett.

Előzmény: Ivan Kozirev (88)
MarK Creative Commons License 2006.03.17 0 0 91

rák: sajnos nem egy, közeli hozzátartozóm esetében volt részem hasonló leépülést látni hónapokon belül... :(
Az ember, amíg van remény, közd. Sokszor reménytelen helyzetben is. Hiszen a saját maga életéről van szó...titkon bízik. Ha figyelmesen nézted, Perczel pl. az utolsó, őszi sugárkezeléséhez mintha indokolatlanul nagy hitet táplált volna (ez persze csupán annyiban nyilvánult meg, hogy abban bízott, az elkezdett szemesztert még végig tudja tanítani...2 hónappal később meghalt..)
Ezt leszámítva ő tényleg realista volt. De számára nem egy, nem kettő elismert specialsta tette egyértelművé, hogy nem műthető, végső stádiumban van, menthetetlen.
Akkor miben bízott volna?

 

De abban igazad van, hogy egy hasonló beteg embernek nehéz lenne végignézni a filmet.

 

Ami a tartalmi részt illeti: vki korábban itt megjegyezte, hogy milyen jó volt a riporter, nem a saját hangjára volt kíváncsi, hagyta, hogy Perczel Tamás vezérfonala mentén bontakozzon ki a mondanivaló. Igenám, de sztem túlságosan háttérbe szorult Brády Zoltán riporter. Néhány dologba azért én jobban belekérdeztem volna...persze PT biztos ennyit akart elmondani és nem többet.


A Synergonnal kapcsolatban gondolom hasonló a történet, mint a Fenyő, v. a többi személyesebbé vált kapcsolat esetében: orvos-beteg, v. vmilyen üzleti, tanácsadói kontakt jegyében induló ismeretség lehetett, amely a közös tőről fakadó szellemi, világnézeti, egyéb stb. ok kapcsán barátsággá teljesedett.

Én nem is vártam el tőle, hogy minden ilyen kapcsolat hátterét megossza velünk, bár mint említettem, biztosan érdekes lehet az a maradék 16 órányi anyag... ;)

 

Újranézés: felvettem dvd lemezre, ugyhogy ezzel nem lesz gondom, bár éppen a minap tudtam meg, hogy kijött origi dvd-n is a Kapufilmtől... :)

Előzmény: mamicska (89)
mamicska Creative Commons License 2006.03.16 0 0 90
Nem tenném kötelezővé - túl szubjektív, aki felületesen nézi azonnal tele lesz előítéletekkel a főszereplőt illetően, a pártkatonákról nem is beszélve!

Nem mindenben volt tisztázva a szerepe, a részvétele dolgokban néha indokolatlan volt - nem értettem miként keveredtek hozzá a Synergon - akták.
Az volt az érzésem, hogy kis magán-titkosszolgálata van, nyilvántart adatokat, amelyeket elő lehet húzni a megfelelő időben...szóval ez a rész homályos.

Jó lenne újra megnézni!

Előzmény: MarK (87)
mamicska Creative Commons License 2006.03.16 0 0 89
Egy dolgot találtam, ami miatt meggondolnám a vetítését, ha ez rajtam múlna.

Hihetetlen pesszimista volt a betegségét illetőn, bár szerintem inkább realista, de aki éppen most küzd a rákkal, annak ezt a reménytelenséget sugallni - azt hiszem nem mindenki viselné el.
Azok, akik még az ezredik csodaszernek kikiáltott vacakban is hisznek és tele vannak csodavárással, nekik szörnyű üzenet lenne ez a film.
Előzmény: MarK (87)
Ivan Kozirev Creative Commons License 2006.03.16 0 0 88

Ahogy nézterm, kritikus volt ő a Fidesz kormánnyal szemben is, bár érdekesen fogalmazott, így nem is tudtam komolyan venni...

 

Szavai szerint ez a kormány eszmeiségében valami olyat nyújtott, amit az embereknek jobban értékelni kellett volna. Hozzátete közben, hogy tekintsünk el a napi gyakorlattól a kormány tevékenységében.

 

Na, ez az, amit az emberek egy része nem tudott megtenni, azaz nem tudott eltekinteni a kormányzás Fideszes gyakorlatától...

Előzmény: bkitty (85)
MarK Creative Commons License 2006.03.16 0 0 87

Nekem is nagyon tetszett a film.

 

A kritikákra csak annyit, hogy persze, biztos nem volt PT sem szent... De ne felejtsük el, hogy pszichológus volt. Szakmai szinten értett az emberek nyelvén, s ezen belül is számtalan támával, gazdasági elmélettel, üzleti modellekkel, munka- és szervezetpszichológiával, értékorientációval, s ezek emberi vetületével foglalkozott. Nem kellett neki kevernie a szart ahhoz, hogy egy idő után a történések közelébe kerüljön. Ezeknek az embereknek orvosa, később barátja volt, természetes, hogy sokat tudott meg idővel. Ha csak kicsit is sáros lett volna az elhíresült ügyekben, már rég rámeszeltek volna ezt-azt...hiszen neki már nem fáj, ő már nem tud védekezni, kiváló alany lenne ebből a szempontból... A halála óta egyedül Kulcsár próbálkozott, de a vádakat a rendőrség nem találta megalapozottnak...nem csodálom.

 

Perczel Tamás teheséges fazon volt, tényleg kár érte. Sajnálom, hogy a dokumentumfilmet elsősorban, mint a Fenyő gyilkossággal kapcsolatos "titkok"-kal akarják "eladni". Persze megértem, kell egy mézesmadzag, sokan enélkül talán meg sem néznék.

 

Pedig a történet sokkal többről szól. A Perczel családról és a történelemről, a pszichológiáról, a szakmáról, a magyarságtudatról, a magyar értelmiségről, az "újságírásról", a közéletről, a hitről, a KISZ vagyon elherdálásáról, a K&H botrányról, a vadászat iránti szenvedélyről...és persze nem utolsósorban a betegségről.
OK, biztos voltak gyarlóságai, mint megannyi embernek... Kinek nincsenek? Nem vettem észre, hogy élete alkonyán a saját maga tisztaságát és erényeit igyekezett volna bizonygatni. Nem, a film nem ezért készült. Örülök, hogy létrejött, hiszen enélkül talán sohasem ismertük volna meg...legalább ennyire. Nagyon eredeti volt a gondolkodásmódja, és láthatóan hatalmas ismeretanyaggal rendelkezett. Humora megmutatta a dolgok fonákját, sokat ironizált önmagán. Lelkesen, választékosan, szépen beszélt, élvezet volt hallgatni. Ha belegondolok, hogy a 6 rész együtt kb. 4 óra 20 perces anyag, holott valójában 20 órás felvétel készült...


Szóval ez egy kordokumentum, sokkal több, mint a Fenyő gyilkosság háttere, sokkal több, mint a politika. Megrendítő, elgondolkodtató és vitára indító. Egy "szellemi injekció", amiből tanulni kellene. Én kötelezővé tenném minden középiskolás számára.
A világnézet, amit PT képvisel számomra etalon, igaz, elhiszem, hogy a baloldali nézőknek keserű pirula lehetett a film... Be kell látni, elfogultak vagyunk, elfogult mindkét oldal. Én tiszteletben tartom mindenki véleményét, csak legfeljebb van, akivel nem értek egyet. De ilyen kampányidőszakban csak a hangulat és az adrenalin emelkedik, esély sincs a dolgok megvitatására.

 

Mindenesetre annál többet érdemel a film, hogy tényleg csak úgy "elsikkadjon"...

mamicska Creative Commons License 2006.03.16 0 0 86
Nagyapám mondá valaha: egymás tökét szorongatják!
Előzmény: nem-írúrír (76)
bkitty Creative Commons License 2006.03.16 0 0 85
Ha jelezte már vki, bocs. A filmet a KAPU újság DVD mellékleteként az Anima könyvesboltokban árulják 2880 Ft-ért (3 DVD), ilyen könyvesbolt van pl. az Arany J. u. metrófeljárónál, vagy a Mexikói úti földalatti kijáratanál, de a Mammutban is és még sok helyen.

Nem tudom, mennyire objektívek a filmben elhangzott nevek, sugallatok, tekintve azt, hogy Perczelnek erős fideszes érzelmei voltak, saját elmondása szerint is abba betegedett bele, hogy 2002-ben elvesztették a választásokat és ő ettől mélyen depressziós lett, föl se akart kelni reggelente, élni se volt kedve, és ez okozhatta a betegségét. Mindezek után az, hogy végig arra utal, hogy a baloldal tette el láb alól Fenyőt, nem csoda. Ami furcsa, tekintve Fenyő szoros szdszes, baloldali kötődéseit, érzelmeit, kapcsolatait Fenyőnek nem volt módja filmet gyártani a viszonyulásairól, pedig lehet, ő más képet festett volna magáról, ki tudja.

Valaki írta korábban, hogy "szerencsés ember lehet akit tanított". Hm. Nekem a témavezetőm volt szakdoli íráskor, és finoman szólva elég vegyes érzéseim maradtak emlékként.
Ivan Kozirev Creative Commons License 2006.03.15 0 0 84

Egyébként az volt nagyon megdöbbentő nekem, hogy saját bevallása szerint először a '94-es választások után rendült meg az egészsége. Majd a rák ilyen gyors elburjánzását pedig annak tudta be, hogy 2002-ben nem a Fidesz alakított kormányt...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!