Ezt a sajnos nagyon is ismerős verziót láttam megerősítve Kertész Imre ápr. 5-én a Dagens Nyheter-ben (s korábban nyilván több európai sajtóorgánumban) közzétett cikkében: Tudósítás a költészet országáról – egy mitosz vége. Megvallom, mindig elszomorít, ha szégyenletes dolgokat kell olvasnom hazámról külföldi lapokban. Mindig is kényes voltam arra, hogy „hírünk a világban” makulátlan legyen. Megkönnyebbülten lélegzettem föl, hogy Európa mégis csak befogadott, ha talán megijedt is „antiszemitizmusunktól”. Immár lesz alkalmunk a „raffinált euro-antiszemitizmus” elsajátítására is. Ezideig ugyanis csak a „régi, klasszikus, ostoba, gonosz és végül Auschwitzba torkolló” antiszemitizmust gyakoroltuk, s „még a Magyar Írószövetség antiszemitái sem tanulták meg az európai etikettet: nyíltan – s mondjuk meg az igazat – zavartalanul folytatják üzelmeiket. Sem a törvények sem a társadalom tiltakozásai nem akadályozzák őket.” Ezeket olvasva elhatároztam, hogy tanulmányozni fogom a „raffinált euro-antiszemitizmust”, hátha egyszer kedvem szottyan fölcsapni antiszemitának, s akkor már legalább európai etikett szerint legyek az. Hiszen még azzal sem vagyok tisztában, hogy Hitler hamisítatlan „európai” antiszemitizmusát jobbnak vagy rosszabbnak tartsam-e Mikszáth Kálmánénál, aki a maga urambátyámos „ósdi, buta magyar” módján „zsidózva” előkészítette a tömeggyilkosságot.
íme a Tök Ödön nevű náci féreg szövege eredeti kontextusban. valójában Szenti Imre írja. a mocskos disznó hamisított. persze nem kiabál Deutsch Für.
Érdemben nem tudok erre reagálni - nincs mit. Tartalmatlan felvetésre...
De akkor már csak azt mondd meg kérlek, hogy melyik Wass Albert-mű véleményed szerint a legjobb! Mert gondolom olvastál néhányat, amiből választani is tudtál. Korábbi beírásodból legalábbis erre engedsz következtetni.
Mert azok az eszközök, amiknek köszönhető lenne a közismertség - média - még nem olyan "kettősmércementesek", mint amilyennek kellene lenniük. Elismerem, sokan nem tudják, ki is az a Wass Albert, mint ahogy Imre Kertészt sem ismerte a magyar emberek többsége a Nobel-díjas műve köztudatba való berobbanása előtt. De majd lassan-lassan változni fog.
Ez a topik gyönyörűen mutatja, hogy mennyire hamis egyes fideszkék hirtelen támadt filoszemitizmusa. Csak addig tart, amíg az ellenfelet lehet froclizni. De mihelyt mérlegelni kéne a saját bálványaik antiszemitizmusát, azonnal elkezdenek maszatolni.
Szerinted. Ezt is tedd hozzá! Csak a szerénység kedvéért.
"Csak a helyére tesszük. ahová való"
Az biztos, hogy a helyére fog kerülni, de egyelőre még nincs lehetőség erre. Most még csak a könyvesboltok forgalma tanúskodik arról, hogy könyvei egyre jobban fogynak...
Hi, akkó Wass Albit száműzni fogják a jobberek a könyvespócaikról, könyvesbóttyaikból? Sokat nem vesztenek a magyarosch, nyálas, giccses irományainak a szemétre vágásával, több hely marad épkézláb irodalomnak:-)))
És akkor Wass a nem zsidókat javasolta eltüntetni a közéletből? Ügyes! Esetleg cionista lett volna? Vagy ez valami álca? Netán Wass zsidó lett volna lélekben? Vagy ez a golyózás, maradnék ennél a változatnál, sportosabb; szóval nem tetszett neki az, hogy igyekeztek egyes zsidók beilleszkedni a nemzet szövetébe?
Kicsit más.
Mióta olvastam Teleky Pál örvendező parlamenti megnyilvánulását az x-edik zsidótörvény bevezetése felett, nagyon sokat esett az árfolyama nálam. Wassról mondják, hogy nem kedvelte a zsidókat. Fene tudja, talán volt közöttük pár jobb író? Aki magyar is volt, és talán tehetségesebb, mint WA? Vagy "erdélyi magányából" az írástudatlanok felelőtlenségét hamarabb magáévá tette, mint... Mindegy is. Úgyis helyére kerül golyózás nélkül, és így lesz az életművével is meg a bűnös-ártatlan kérdésben is. Azt hiszem, sok hasonló alakja van a történelemnek vagy akár az irodalomnak is, megfér közöttük, békésen.
Hát, te azok közé a szegény párák közé tartozol, akik beugrottak az egésznek, ugye? De miért reklámozod, ha már? Ez ugyanis éppen arról az oldalról van:
"A blogot egyik barátommal találtuk ki, azzal a szándékkal, hogy kicsit provokátorkodjunk, és felmérjük, hogy hányan dőlnek be neki, és hányan nem."