Keresés

Részletes keresés

wndr Creative Commons License 2026.03.10 0 0 33

Ment 1946 -ban a Nemzeti Szinházban e cikk szerint. A szereposztás fantasztikus (nem éltem még akkoriban)

https://mandadb.hu/tetel/301680/Ernest_Hemingway_Otodik_hadoszlop

Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2026.02.17 0 0 32

Olvasási sorrend ajánlat.

Fiesta. (első regénye)

Öreg halász és a tenger

(ha netán angolt gyakorolsz, ezt érdemes úgy is, és filmen ezt az egy művét, ahol Ő is stábtag volt Peruban)

Búcsú a fegyverektől,

Akiért a harang szól,

A Kilimandzsáró hava,

Szigetek az áramlatban,

Vándorünnep,

Veszélyes nyár,

Cikkek, vallomások.

Ennyi, persze fakultatív, nylván látható, hogy sokmindent kihagytam.

Az író messze nem volt annyira "macsó", mint ahogy beállítják. Nem volt notórius "állatöldöklő".

Nem volt "nőgyűlölő" sem, csak nem írt rózsaszin butuska álromantikus selejteket elolvadó hölgyek részére.

Feleségei röviden tömören (ahogy szokta) írásaiban megjelennek, konkrétan a Vándorünnep,

vagy a Cikkek, vallomások kötetekben, illetve regény formájában a Szigetek az áramlatban (-ban).

Törölt nick Creative Commons License 2026.02.08 0 0 31

Csak érdekesség. ' Az ötödik hadoszlop ' 10 évvel ezelőtt ment Londonban.

https://hu.euronews.com/culture/2016/03/28/hemingway-az-otodik-hadoszlop

Hem egyetlen színdarabja, nem annyira közismert és nem is annyira népszerű. Ment itthon is 1945 után Pesten.

Törölt nick Creative Commons License 2026.02.01 0 1 30

Az eredeti "Halál délután" angolul, benne a képillusztrációk is.

https://www.la.utexas.edu/users/bump/images/Hemingway/death_in_the_afternoon.pdf

Megjegyzés.

Csak magyarul olvasok, utálok angolul olvasni (és pc -ről is. A valódi könyveket olvasom lehetőleg)

De. Vannak könyvek amelyekbe alaposan belenyúlt vagy a cenzúra, vagy a fordító, vagy mindkettő.

Nem vagyok otthon a témában, csak néhányszor vettem észre véletlenül. Elgondolkodtató ...........

Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2026.01.23 0 1 29

A két bikaviadalos könyve. Nem a Fiesta, hanem 

a Halál délután,

https://misogakazimir.weebly.com/konyvek-2/ernest-hemingway-halal-delutan

és az eredetileg riportból lett könyv, amit halála után adtak ki, a kiadó által tömörítve. 

https://adoc.pub/nncl-v10-ernest-hemingway-veszelyes-nyar.html

Törölt nick Creative Commons License 2025.04.28 0 1 28

Garcia Marquez újságírói munkássága "Az évszázad botránya" c. gyűjteményben jelent meg.

Az "Én Hemingwayem" cikket is tartalmazza a könyv.

Itt spanyolul van, a magyarra fordítást a PC végzi, de azért jól érthető.

https://circulodelectores.pe/gabriel-garcia-marquez-hemingway/

Törölt nick Creative Commons License 2025.04.17 0 1 27

Az oroszok háborúja. Halottak, menekültek ....  " Akiért a Harang Szól " idézete

„Senki sem különálló sziget, minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja. Ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz  kevesebb; éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy a barátaid házát, vagy a birtokodat. Minden halállal én leszek kevesebb, hiszen egy vagyok az emberiséggel. Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól."

Ez stimmel a putyini orosz inváziós háborúhoz is. Európa tragédiája nem csak Kijevé ...

Törölt nick Creative Commons License 2023.08.18 0 1 26

Hemingway, Gertrud Stein írónő tanítványa volt, aki ugyan nem lett sikeres,

de Hemingwayből világsztárt kreált még Párizsban a 20 -as években.

Hemingway "kiakaszthatatlan" (id. G.S.) írásait is eladta,  "első a karrier" (id. E.H.)

aki jól szórakozott-keresett az egésszel amíg az alkohol tönkre nem tette.

"Nagy kár, hogy Hemingway nem arról írt amiről őszintén beszélt", (id. G.S.).

Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.15 0 1 25

Kiegészítésül néhány nemzetközi vélemény is "zanzásítva".

Hullámzó a színvonala, mert bár voltak megtörtént alapjai a bátorságának, macsóságának ..

de a kialakult legendára alaposan rájátszott. Mikor épp nem tudott írni, fotóztatta magát kellékekkel.

A stílusa lenyűgöző, de a témakörei unalmasak, depressziósak, humortalanok (a novellái).

Maradandó Az öreg halász és a tenger, A Kilimandzsáró hava, Akiért a harang szól, Fiesta,

Búcsú a fegyverektől. Korának bulváros drámaírója volt. Az egyértelmű, hogy az írás szenvedélye volt, abba menekült az ital mellett saját maga elöl.

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.13 0 1 24

Mindent elolvastam Tőle mert  kíváncsi voltam, remek író természetesen, de ....

Ami megmaradt, az a ---  Szigetek az áramlatban --- Göncz Árpád fordításában,

Hemingway halála után 10 évvel adták ki, a Vándorünnep kötet után közvetlen.

Már nem volt ideje a tömörítésre, lehet, ezért is tetszett egyedülállóan ez a 3 összetartozó kisregény.

Nem feltétlen előny a tömörség, még jó, hogy pl Dumas erre nem szokott rá.

De akár Hemingway nyomott hangulatában írt novelláira is ráfért volna további húzás, amit

simán megtehetünk mi is, azok olvasása közben. A rövidségben vezet Örkény István Egypercesei.

Törölt nick Creative Commons License 2023.07.14 0 1 23

Néhány dolog kiegészítésül.

Hem (utálta a keresztnevét), állva is írt, de azért többnyire ülve és nem csak az otthonaiban,

hanem pl egy kávéház vagy egy kiskocsma sarkában megbújva elmerülve az írásban.

"Nem akkor érkezünk el a tökéletességhez, amikor már nem lesz mit hozzátennünk,

hanem akkor, amikor már nem lesz mit elhagynunk." Ezt St.Exupéry írta "A repülőgép" c. novellájában.

A "Vándorünnep" Hem egyik késői visszaemlékezése, írás gyűjteménye, 1957 és 1960 között írta.

A helyszín Párizs, az idő 1921 - 1926. Az egyetlen könyve ami egyesszám első személyben íródott

saját magáról. Ott volt vele az első felesége ("az igazi"), és kisfia is.

Ez a könyv ihlette az "Éjfélkor Párizsban" c. film íróját, rendezőjét, de a filmsztori más.

stika_ Creative Commons License 2012.01.21 0 0 22

Érdekes az írói hitvallása. Megírni a történetet és aztán húzni, húzni és megint csak húzni. Akkor jó, amikor már nincs mit elvenni.  Állva írt, így tartva vissza magát a felesleges fecsegéstől. Nem mondanám, hogy pl. Tolsztoj kisebb író, de a Háború és békét olvasva az volt az érzésem, hogy kilóra fizették.

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.28 0 0 21

A regényeitől valahogy nem estem hasra,ám a novellái,elbeszélései,visszaemlékezései meg nagyon betaláltak nekem.Tulajdonképp olyannyira,hogy hozzá hasonlítok minden írót.Ezzel el is árulhatom,hogy nekem kb.Ő a no1.Sok írót olvastam,de ennyire letisztultan,ügyesen fogalmazva szerintem egyse tudott írni.Benne van az a plussz,ami sok írónak mondott íróban nincs meg,vagy nem jön elő.Belőle előjött.Elég csak elolvasni az egyébként elég ártalmatlan Vándorünnepet ahhoz,hogy érzékelni lehessen,mitől is olyan nagyszerű Hemingway.

scarlett99 Creative Commons License 2011.08.20 0 0 20

Eladó az írótól:

Akiért a harang szól

Akit érdekel, írjon emailt: ivan-ildiko@freemail.hu

Árban megegyezünk.

zozo2121 Creative Commons License 2011.05.03 0 0 18

Eladó könyveim:

Akiért a harang szól 1963

A kilimandszáró hava 1960

Érdeklődni: zozo2121@gmail.com címen lehet.

fores78 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 17

Szaisztok!VAlaki el tudná küldeni Hamingway-Akiért a harang szól cimű könyvet,vagy más Hamingway könyveket ide   fuerzsi@freemail.hu. Nagyon megköszönném.

Constanzia Corleone Creative Commons License 2007.07.23 0 0 16
Hagyjak még időt az olvasásra?:)
Előzmény: Nickes Kelemen (15)
Nickes Kelemen Creative Commons License 2006.06.09 0 0 15
Hamarosan elolvasom mindkét novellát, h friss legyen az élmény.

Utána jelentkezem, s elmondom, h miért.
Már szerintem.

Előzmény: Constanzia Corleone (12)
Constanzia Corleone Creative Commons License 2006.05.11 0 0 14

Amúgy a Duna tv-n szerdánként megint adják a Hemingway nyomában-t.

" Michael Palin ezúttal Havannában ered Hemingway kedvenc helyeinek nyomába. Ellátogat a régi városrész zugaiba, beül a Bodeguita del Mediába és a Floriditába. Ezek a "röpke " irodalmi látogatások azután komoly fejfájásban végződnek úgy hajnal felé. Greogorio Fuentes, aki valaha Hemingway hajóját irányította 102 éves korára az Öreg halász és a tenger világát idézi, ahogy rezzenéstelenül ül a forró nap alatt, havannai szivarját füstölve... Palin reménykedik benne, hogy a hajóra is felmerészkedhet, ám a Pilar fedélzetére lépni nehezebb, mint egy nemzetközi egyezményt megkötni... Havanna után ismét a "vadászmezők" következnek, amúgy cowboy módra. Irány a Yellowstone Nemzeti Park. Majd a végállomás következik: egy ház és egy egyszerű sírhant az idahoi Ketchumban."

Constanzia Corleone Creative Commons License 2006.05.11 0 0 13
" ... Az, ami most közeledett, nem nagyon érdekelte. Éveken át gyötörte, de most önmagában nem jelentett semmit. Furcsa, milyen könnyű az egész, ha az ember elég fáradt. " /A Kilimandzsáró hava/
Előzmény: Constanzia Corleone (11)
Constanzia Corleone Creative Commons License 2006.05.11 0 0 12

Az Indián tábor, Valami végetér, Tíz indián és a A bokszoló tényleg a legjobbak közt van. És hát a Bérgyilkosok! Remek, a tömör mondatok nagyon ütnek. Akárcsak a Macska az esőbennél. Állati jól átadja a hangulatot és - már ha jól olvasok a sorok közt - azt, ami a történet mögött van...

A fehér elefánt elefánt formájú hegyek; Tiszta, világos kávéház... Ezekről mondanál valamit? Mégis, miért??? :)

Előzmény: Nickes Kelemen (9)
Constanzia Corleone Creative Commons License 2006.05.11 0 0 11

Sajnos a Veszélyes nyárral ugyanúgy jártam, mint már korábban a Fiestával...

Ez a téma - finoman szólva - nem nagyon érdekel, úgyhogy le is tettem hamar, és inkább a novellák közül szemezgettem. Egyébként fura, mert a novellák közül pont Az álmok városa tetszett a legjobban. Ismered?

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.11 0 0 10
Nem. A fiesta a "The Sun also Rises"

Előzmény: Nickes Kelemen (8)
Nickes Kelemen Creative Commons License 2006.04.02 0 0 9
Novellák?
egy pár a legjobbakból:

indián tábor (ez minden idők egyik legjobb novellája)
valami véget ér (nagyon ütős)
a bokszoló
macska az esőben (egyetértünk, ez tényleg jó)
a fehér elefánt formájú hegyek (minden idők egyik legjobb...ld fentÖ
bérgyilkosok (minden idők egyik legjobb...ld fent)
tíz indián
tiszta, világos kávéház
Előzmény: Constanzia Corleone (3)
Nickes Kelemen Creative Commons License 2006.04.02 0 0 8
A veszélyes nyár az a The Sun also Rises lenne - magyarul?
Azt hiszem, h Fieszta név alatt is ez fut.
Na, az egy jó könyv. AZ első és egyetlen jó regénye Hewmingwaynek.

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.31 0 0 7

Ok.

Tömegközlekedési eszközön ne olvasd ha ajánlhatom!

Előfordulhat, hogy a végállomásnál megkérdezik majd tőled, hogy akarsz-e menni még egy kört.

:-9

Előzmény: Constanzia Corleone (6)
Constanzia Corleone Creative Commons License 2006.03.31 0 0 6
Köszi, már veszem is elő a Veszélyes nyarat:) Majd beszámolok:))
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.29 0 0 5

Ez mindkettő kötet!

Ezekből bármelyiket, de ha javasolhatom, a Kilimandzsáró havát hagyd utoljára.

Törölt nick Creative Commons License 2006.03.29 0 0 4

A Kilimandzsáró hava.

Veszélyes nyár.

Előzmény: Constanzia Corleone (3)
Constanzia Corleone Creative Commons License 2006.03.27 0 0 3

Hello!

Akkor mesélj az Akiért...-ről:))

Én még csak Az öreg halász és a tengert olvastam. Az tetszett. Úgyhogy niytott vagyok. Például melyik novellákat ajánlanátok, stormix, Nickes Kelemen (gratula a névért) ? Kedvencek?

Nekem a Macska az esőben volt meg.

Látta valaki Michael Palin Hemingway sorozatát?

Előzmény: ingmar-b (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!