Sziasztok!
Ide várnám olyan műkedvelők jelentkezését egy kis eszmecserére, véleményezésre, akik olvastak Hemingway műveket, vagy olvasni készülnek. Én az "Akiért a harang szól" c könyvön vagyok épp túl....így érdemben ehhez tudnék mit mondani.
Sziasztok!
Az oroszok háborúja. Halottak, menekültek .... " Akiért a Harang Szól " idézete
„Senki sem különálló sziget, minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja. Ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb; éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy a barátaid házát, vagy a birtokodat. Minden halállal én leszek kevesebb, hiszen egy vagyok az emberiséggel. Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól."
Ez stimmel a putyini orosz inváziós háborúhoz is. Európa tragédiája nem csak Kijevé ...
Érdekes az írói hitvallása. Megírni a történetet és aztán húzni, húzni és megint csak húzni. Akkor jó, amikor már nincs mit elvenni. Állva írt, így tartva vissza magát a felesleges fecsegéstől. Nem mondanám, hogy pl. Tolsztoj kisebb író, de a Háború és békét olvasva az volt az érzésem, hogy kilóra fizették.
A regényeitől valahogy nem estem hasra,ám a novellái,elbeszélései,visszaemlékezései meg nagyon betaláltak nekem.Tulajdonképp olyannyira,hogy hozzá hasonlítok minden írót.Ezzel el is árulhatom,hogy nekem kb.Ő a no1.Sok írót olvastam,de ennyire letisztultan,ügyesen fogalmazva szerintem egyse tudott írni.Benne van az a plussz,ami sok írónak mondott íróban nincs meg,vagy nem jön elő.Belőle előjött.Elég csak elolvasni az egyébként elég ártalmatlan Vándorünnepet ahhoz,hogy érzékelni lehessen,mitől is olyan nagyszerű Hemingway.
Szaisztok!VAlaki el tudná küldeni Hamingway-Akiért a harang szól cimű könyvet,vagy más Hamingway könyveket ide fuerzsi@freemail.hu. Nagyon megköszönném.
Amúgy a Duna tv-n szerdánként megint adják a Hemingway nyomában-t.
" Michael Palin ezúttal Havannában ered Hemingway kedvenc helyeinek nyomába. Ellátogat a régi városrész zugaiba, beül a Bodeguita del Mediába és a Floriditába. Ezek a "röpke " irodalmi látogatások azután komoly fejfájásban végződnek úgy hajnal felé. Greogorio Fuentes, aki valaha Hemingway hajóját irányította 102 éves korára az Öreg halász és a tenger világát idézi, ahogy rezzenéstelenül ül a forró nap alatt, havannai szivarját füstölve... Palin reménykedik benne, hogy a hajóra is felmerészkedhet, ám a Pilar fedélzetére lépni nehezebb, mint egy nemzetközi egyezményt megkötni... Havanna után ismét a "vadászmezők" következnek, amúgy cowboy módra. Irány a Yellowstone Nemzeti Park. Majd a végállomás következik: egy ház és egy egyszerű sírhant az idahoi Ketchumban."
" ... Az, ami most közeledett, nem nagyon érdekelte. Éveken át gyötörte, de most önmagában nem jelentett semmit. Furcsa, milyen könnyű az egész, ha az ember elég fáradt. " /A Kilimandzsáró hava/
Az Indián tábor, Valami végetér, Tíz indián és a A bokszoló tényleg a legjobbak közt van. És hát a Bérgyilkosok! Remek, a tömör mondatok nagyon ütnek. Akárcsak a Macska az esőbennél. Állati jól átadja a hangulatot és - már ha jól olvasok a sorok közt - azt, ami a történet mögött van...
A fehér elefánt elefánt formájú hegyek; Tiszta, világos kávéház... Ezekről mondanál valamit? Mégis, miért??? :)
Sajnos a Veszélyes nyárral ugyanúgy jártam, mint már korábban a Fiestával...
Ez a téma - finoman szólva - nem nagyon érdekel, úgyhogy le is tettem hamar, és inkább a novellák közül szemezgettem. Egyébként fura, mert a novellák közül pont Az álmok városa tetszett a legjobban. Ismered?
indián tábor (ez minden idők egyik legjobb novellája) valami véget ér (nagyon ütős) a bokszoló macska az esőben (egyetértünk, ez tényleg jó) a fehér elefánt formájú hegyek (minden idők egyik legjobb...ld fentÖ bérgyilkosok (minden idők egyik legjobb...ld fent) tíz indián tiszta, világos kávéház
A veszélyes nyár az a The Sun also Rises lenne - magyarul? Azt hiszem, h Fieszta név alatt is ez fut. Na, az egy jó könyv. AZ első és egyetlen jó regénye Hewmingwaynek.
Én még csak Az öreg halász és a tengert olvastam. Az tetszett. Úgyhogy niytott vagyok. Például melyik novellákat ajánlanátok, stormix, Nickes Kelemen (gratula a névért) ? Kedvencek?