Nekem sikerült megnéznem a szemlén, és amint vége lett, rögtön tudtam, hogy ez a film lesz az idei fődíjas. Nem vagyok oda a szó szoros értelmében vett művészfilmekért, bár eleve az ilyen irányú kategorizálástól is a hideg kiráz. Ez a film minden elemében meglepő és újszerű, és talán pont ettől ilyen nagyszerű. Az emberről szól, arról, hogy miből is áll az ember - ez minden értelemben értendő, kívül-belül. Kimondott agresszió nincs a filmben, annál több finom humor és megdöbbentő elem.
Durva kisarkítás lenne az mondani róla, hogy a maszturbálásról, a hányásról vagy a vérről szól -mert ennél sokkalta összetettebb- pedig igazából mindegyikről. Szerintem mindenképpen olyan film, amit látni kell. Magasan kitűnik a hazai filmek közül, mind vizuálisan, mind a történet, a mondanivaló és a színészi alakítások tekintetében is. Szóval mindenki nézze meg, azt ajánlom, és utána fanyalogjon. Nem mondom, hogy életem legjobb filmje volt, de hogy az elmúlt évek egyik legjobb magyar filmje -nekem mindenképpen- azt bátran kijelenthetem. Nem mondom, tényleg felkavaró és néha gyomorforgató, de mindez csak erősíti a mondanivalóját.
Az Index ismertetője alapján, sok más művészfilmhez hasonlóan, ez is a deviáns viselkedésformák meglehetősen expresszív ábrázolásával "tűnik ki" (maszturbálás, agresszió ezerrel).
Az én finom kispolgári lelkem nem veszi be az ilyesmit.