Olvastam. Ezek egy ember morgolódásai az őt ért sérelmek miatt és ugyan van benne sok olyan elem, ami máshol nem történhetne meg, csak Budapesten, vagy ha máshol történik, mondjuk Brazíliában, akkor magyarok az elkövetők, de szerintem a többség nem a magyar emberről, hanem az emberi butaságról szól. Szerintem.
Elvtársam! Remélem, hogy csak tudatlanságból írsz valótlant!
A magyar-magyar viszály AMBRUS Attila
Gőg és Demagóg Néha a táltos sem lát a jövőbe. Tévedett sajnos Torda mai, Magyarországon élő utóda, aki azt állította a honfoglalás millecentenáriumának évében, hogy a turáni átok, a magyar–magyar ellentét oka szertefoszlott, s megvalósulni látszik a nagy magyar egység határon innen és határon túl.
Nos, a magyarországi közélet a múlt század első évei, az őszirózsás forradalom óta nem volt ennyire megosztott, a turáni átok még azokat a magyarokat is elérte, akik ősei nem voltak még Góg és Magóg népével az ázsiai tartományban. Bizonyára az átok fogta meg, mert csak így jelenthette ki a Szent István-i Magyarországon karácsony napján az állami költségvetésből támogatott rádióban egy részeg szpíker, hogy ő az összes keresztényt leölné... Hát ilyet azért még C.V.T. sem mondott a nyilvánosság előtt a zsidókról, cigányokról vagy magyarokról, ő is csak a koncentrációs tábor gondolatáig jutott el... A hirtelen kijózanodott rádiós aztán azzal érvelt, hogy őt csak felbosszantotta "a másik", a keresztény táborhoz tartozó egyén, aki hasonló sértéseket vágott a fejéhez. Ez a helyzet Magyarországon, hol a vallási, politikai nézetek, s a gazdaság gyenge teljesítménye megosztja a társadalmat.
Az anyaország határain kívül is megbomlani látszik az egység. A Vajdaságban a külön utakat választó népboldogítóknak sikerült legyőzniük önmagukat. Több magyar párt közt választhattak a vajdaságiak, szavazataik megoszlottak, így egyetlen magyar képviselőt sem tudtak bejuttatni a szerb parlamentbe. És éppen akkor, amikor a szerb nacionalizmus újra teret nyer Balkániában. Így foszlott szét egy szép és megvalósíthatónak tűnő álom: a gazdag és Magyarországgal szerves kapcsolatokat tartó Vajdaság autonómiája. Erdélyben meg éppen az autonómia nevében és a turáni átok szellemében folyik a harc, melynek eredménye mindkét tábor elvérzése lehet.
Ott van például Marosvásárhely. Három magyar polgármesterjelölt is indul. Az RMDSZ bejelentette, hogy Kelemen Attila parlamenti képviselőt jelöli a polgármesteri tisztségre. A Maros Megyei Polgári Körök közölték, hogy még e hónap folyamán megnevezik saját jelöltjüket. Annak a Romániai Magyar Szabaddemokrata Pártnak is szándékában áll jelöltet állítani, amely az önkormányzati választásokra mindig aktivizálódik, s amely a legutóbbi választásokon az első fordulóban körülbelül annyi szavazatot szerzett, amennyi még kellett volna az RMDSZ jelöltjének a győzelemhez. A választási kampány eleme pedig nem lehet más, mint a magyar gőg és a demagógia.
Marosvásárhelynek a jelek szerint - a magyarok viszálykodása miatt - nem lesz magyar polgármestere. S a vásárhelyi szindróma megismétlődhet a képviselőválasztásokon is. A megoldás? A párbeszéd, a nyílt vita lenne. Csakhogy miről beszéljenek, vitázzanak az urak, amikor mind egyet akarnak. No nem minket boldogítani. Naná! Mindannyian a hatalmat akarják...
No, ez legalább kölcsönös. Én azért sajnállak, mert te "vélekedsz". Tudod, a magamfajta, egyszerű mérnökember nem "vélekedik", hanem megfigyel. Aztán összesíti és lejegyzi tapasztalatait. Hipotézist állít fel, és ellenőrzi (v.ö.: "Ugye, maguk magyarok?" -- és még sok-sok, hasonló próba).
Te azért csak "vélekedjél" továbbra is, és ne hagyd, hogy a tények megzavarják helyes ítéletedet!
Emiatt ne edd magad. Az embert a tapasztalás segíti a mindennapi életben. Az "előítélet" nem velünk született tulajdonság, hanem az évek során alakul ki. Ad egy védekező mechanizmust, ami a "túlélés"-t segíti.
Az előítélet teljesen normális dolog, nincs olyna ember, akinek ne lenne.
Ha meg olyan románnal fogsz találkozni, aki a te elvárásaid szerint számodra elfogadható szinten van, eszedbe sem fognak jutni a román koldusok, buzikurvák, csak maga az embör.
Azt hiszem, hogy alapjában véve minden ember előítéletekkel, fenntartásokkal viselkedik a másik iránt. Ez természetes emberi dolog, bár nem kellene így lennie egyáltalán.
Sértve érezte magát minden Magyar, amikor a Bécsi üzlettulajdonosok kiírták a boltukra, hogy "Magyar, ne lopj "... Valamilyen szinten meg lehet érteni az ilyesmit, bár egyik-másik szemétláda honfitársunk miatt még az Osztrák tulajnak nem kelett volna általánosítania -nem?
Egy másik példa:
10 éven keresztül dolgoztam a belvárosban, és azóta is előítéleteim vannak a Románnal, Bolgárral, Szerbbel, stb szemben. Pedig tudom jól, hogy nincsen igazam!!!
Hogy ez miért lehet? Talán azért, mert láttam a Petőfi téren, a Corson a sok Román fiatalembert, akik kurtizán módjára árulták magukat a homokos nyugati turistáknak, láttam sok zsebest, koldusokat, akiket furgonnal szállítottak a Ferenciek terére - ezek egytől egyig a felsorolt népekből valók voltak, vagy láttam a Váci utcában a Bolgár "pörgetőst", aki átvágta a szerencsétlen pénzt váltani akaró embert......
Viszont nem láttam fényképezőgépes Román turistát - egyetlen egyet sem!!!! És láttam az idevaló rendőröket is, akik valamilyen oknál fogva az égvilágon nem tettek ezen dolgok ellen semmit sem....... Vajon miért? Ez egy másik kérdés.... / Ebből megint csak kialakult egy véleményem a - Rendőrökről......./
Ezekből a dolgokból helytelenül előítéleteim támadnak egy egész nemzet/ek iránt!!!