Keresés

Részletes keresés

Erdeye Creative Commons License 2007.03.07 0 0 26

A teljesség igénye nélkül pár megjegyzést hamar idetűzök:

 

Pontosan erről van szó! De miért kéne ehhez pontos számítás?  írod

Mert nem "bigott technokrata" vagyok, hanem vegyészmérnök, lelkecském. Beszélő név, benne van, hogy mérésre, számításra támaszkodó valaki, t'od.

 

Mivel ez a net (a hozzátartozó illemszabályokkal), lelkecském, így senkit nem érdekel, hogy te a civil életben mi vagy. Emiatt se szégyenkezni, se kérkedni nem szokás. ITT AZ VAGY, AMIT IDE LEÍRSZ. Se több, se kevesebb.

Azt meg könnyű belátni, hogyha a Mo-on termesztett növénymennyiség egy év alatt beépíti magába a szenet, azt a következő év folyamán elégetik, az a légkör széntartalmát semmilyen irányba nem befolyásolja. Ezen nincs mit anyagmérlegezni. A többi szénforrást meg ne keverjük már ide! Mért kéne azzal foglalkozni, mennyit épít be a fosszilisekből, és mennyit saját kibocsátásából, mikor kilélegzett? A lényeg az, hogy ennyi ment be, ugyanennyi jött ki. Az energianövény használata NEM NÖVELI a légkör széndioxid-tartalmát, a fosszilisé meg IGEN.

Ezt bármennyiszer hajlandó vagyok leírni, amíg meg nem érted:-)

 

Tegyük fel, adott egy Paks-teljesítményű, bioetanoltüzelésű blokk/komplexum, vagy, ennyi teljesítményt összesen nyújtó kis erőművek összessége...

1) Milyen területen, milyen mennyiségben kell ehhez energiafüvet/fát telepíteni, hogy az éves kibocsátást hiány nélkül bevegye?

 

Még mindig fordítva ülsz a lovon, és nem érted meg, hogy a bioetanolban lévő szenet még előzőleg építette a növény magába! (Előállítani szenet ugye nem tud, ahhoz valami alkímia-szerű dolgot kéne a növénynek tudni:-) ) Tehát akár nem is kell UTÁNA növény, hogy elnyelje! Így is változatlan marad a légkör széndioxid-tartalma!Azt a növény MÉG ELŐZŐLEG VONTA KI a levegőből! PONT ANNYIT, ami az etanolban benne van. Ha azt elégetik, csak az a szén kerül vissza a légtérbe, ami előző évben kivonódott!

Pedig ez olyan egyszerű...

 

Gyanítom, hogy egy kb Veszprém méretű kisváros területe lenne elég

 

Ennél egyébként sokkal több kell. A teljesből az 1 %-os megújuló energiahordozó-arány eléréséhez (távlati kötelezettségünk 3,6 %) a magyarországi össz. 20%-os erdőterületnek (18 600 négyzetkilométer) az éves 7 millió köbméter fakitermeléséből kb. 2,3 millió, tehát a teljes termelés jelentős hányada oda kell, hogy menjen! (Jelenleg nálunk a zöldenergia 3/4-e keletkezik a fatüzelésű erőművekben.) 1 tonna fa energiatartalma egyébként 14,5 GJ, a 2,3 millió köbm. fa tömege 1,38 millió tonna, ez 20,01 petajoule energiát szolgáltat. Ez nem valami sok...

Látható, hogy mondjuk 20 % zöldenergiához nagyon kemény famennyiség kéne, a mai Magyarországon jelenleg egyáltalán nincs is ennyi fa! Sürgősen telepíteni kéne! Nem ez a megfelelő alternatíva egyébként, hanem a valóban tiszta energiaforrások.

 

2) Mit csinálnánk a vegetációs időszakon kívül keletkező széndioxiddal? Hm?

 

Csupán meg kéne várni a következő vegetációs időt, és a következő adag növény elnyeli...

Miért, a 10 millió éve keletkezett energiahordozót is egyben, föltorlódva most lökjük ki, és ezen nem aggódik majdnem senki! Miért ne tudna a Föld 3-4 hónapot várni, míg újra van növény, ami elnyeli? Másrészt el ne felejtsd, hogy a déli féltekén olyankor van nyár (elfújja ám a szél odáig!), és a repce például nálunk télen is zöld, tehát fotoszintetizál, a fenyőkkel együtt!

 

3) Egyáltalán nem t'om, honnan veszitek, hogy az erőmű kibocsátása a környéken "csapódik le"?

 

Mért kéne, hogy ez érdekeljen minket? Ha a bioenergia elterjedne, kiafrancot érdekelne, hogy a mi növényünk a Németországban kibocsátott szenet köti le, Portugália meg a mi kibocsátásunkat???

Az EGÉSZ Földet kéne nézni, globálisan! Az természetes, hogyha csak mi szarakodunk a zöldenergiával, és a világ többi országa nem, akkor akár mi se tegyük...

 

Ez hiba: olyan technológiai kérdésekről beszélsz, amiről halvány leheleted sincs, vagy ha igen, nem tudom, miért a brosúranyelvet preferálod helyette?!

 

Miért lenne? A dolognak nem úgy kéne működnie, hogy az ökológusok, természetvédők értsenek minden franchoz, és szemben áll az összes többi, hanem a természetvédők KÖZÖTT IS KELLENEK vegyészek, gépészek, meg mindenféle szakma képviselői, akikkel EGYÜTT DOLGOZZUK KI a természetbarát technológiákat!

Neked nem VELÜNK szemben kéne állni, hanem az élhető élet MELLETT.

Nem a partvonalról kéne bekiabálnod az okosságokat, mert NEM A PARTVONALON ÁLLSZ, hanem a "pályán", itt, köztünk, a TÖBBI FÖLDLAKÓVAL EGYÜTT! Te is kapod meg a sterilitást, a tüdőrákot, és egyebeket!

Ha pusztulunk, t'od, te fogsz menni elöl...

Nem azért nem szabad tovább rongálnod a Földet, hogy nekem, vagy a másik természetvédőnek adj igazat, hanem hogy SAJÁT UNOKÁDAT IS hagyd ÉLNI.

Mert ha minden így megy, és te is így élsz, ahogy eddig, őt akár világra se érdemes leszármazottaidnak hoznia...

Erdeye Creative Commons License 2007.03.06 0 0 25

Sajnos most nem tudok neked érdemben válaszolni, mert nincs időm rá. Egy azonban jól látszik, és ez nem tudás- hanem emberi oldalról: te nem tudod kezelni, ha valaki nem ért veled egyet. Mert nem vezet az sehova, ha ilyenkor a másikat elkezded ócsárolni.

Azt hiszem, ezen tudnivalókat, az érvelés képességét a vezetéstechnikai ismeretek-előadásokon nem sikerült teljesen magadévá tenni. Pedig enélkül nem mérnök egy mérnök, csak szakbarbár.

Első soraidra megkapod válaszom, ha alaposabban elolvasol.

A többire meg: itt abszolút nem az volt a fő téma, milyen értékes anyagokat lehet MÉG előállítani kőolajból. Tök felesleges volt a vitát félrevinni amiatt, hogy végre hazai pályán érezhesd magad, és ha már a természetvédelemhez nem tudsz többet hozzátenni, megpróbálj máshol lemosni. Ez EZT a vitát nem viszi előrébb.

Mint mondtam, pár nap múlva szívesen, hosszabban is válaszolok. Addig: teljenek nyugalomban napjaid:-)

Előzmény: noirp (24)
noirp Creative Commons License 2007.03.05 0 0 24
Ha most azt mondod, hogy a bioetanol tüzelésű erőmű/jármű kibocsátását elnyeli a környékbeli energiafű-ültetvény, kiröhöglek, vagy pontos számítást kérek.


Pontosan erről van szó! De miért kéne ehhez pontos számítás?  írod

 

Mert nem "bigott technokrata" vagyok, hanem vegyészmérnök, lelkecském. Beszélő név, benne van, hogy mérésre, számításra támaszkodó valaki, t'od. És éppen azért kérek számítást, anyagmérleget, mert "engem nem lehet retorikával becsapni", amit szintén Te írsz, csak épp pont az ellenkezőjét olvassa az ember a soraid között.

 

Arra kérlek, h az alábbiakat olvasd végig, választ szeretnék. Előre is köszönöm!

 

Tegyük fel, adott egy Paks-teljesítményű, bioetanoltüzelésű blokk/komplexum, vagy, ennyi teljesítményt összesen nyújtó kis erőművek összessége, szanaszét az országban (Hálózattervező villamosmérnökeink hadd örüljenek; bár ez az, ami, tudtommal, megoldható lenne).

1) Milyen területen, milyen mennyiségben kell ehhez energiafüvet/fát telepíteni, hogy az éves kibocsátást hiány nélkül bevegye? Gyanítom, hogy egy kb Veszprém méretű kisváros területe lenne elég, de utána fogok járni a neten. A nagy területű monokultúrákat pedig mostanság szintén közellenségnek állítjátok be; aminthogy tényleg nem praktikus, főleg erdőből.

2) Mit csinálnánk a vegetációs időszakon kívül keletkező széndioxiddal? Hm?

3) Egyáltalán nem t'om, honnan veszitek, hogy az erőmű kibocsátása a környéken "csapódik le"? Bár nyilván meg lehetne tervezni a helyi áramlási viszonyoknak megfelelő "fogadó erdőt", erről még sohasem szóltatok, hogyan képzelitek; a szénre épülő körfolyamatról csak brosúraszinten beszéltek.

4) Biztonsági kockázatok: Azt sem hiszem, hogy egy nagyobb "hagyományos" hőerőművet ne érné meg felrobbantani. Persze, nem járna radioaktív anyag kikerülésével a környezetbe, de azért takarosan porrá égne széles -a -környék. Az etanol (jól figyelj) olyan tisztaságban, ahogy erőművi felhasználásra alkalmas lenne, robbanásveszélyes, s jobban is ég, mint (mondjuk) a tüzelőolaj (tökéletesebb égés, kevesebb korom; magasabb hőmérséklet). Elég lenne vmelyik tárolótartály v. a turbinához menendő túlhevítettgőz- vezeték alá egy bombus.

5) Az olaj széntartalmának  óvatlan/meggondolatlan felszabadításáról azért magam is tudok. Sajnos előbb lesz három lába az emberiségnek, mint hogy a jenkiket lebeszéld az országúti cirkálóikról, vagy azt a néhány száz kecskékkel üzekedő barbár barmot az olajvezetékek robbantásáról Allah nevében...és még sorolhatnám; erre is értettem, hogy vétek elégetni, nemcsak a használható összetevők miatt.

 

 

Utolsó megjegyzésem: mind az olaj, mind a kőszén rakatnyi olyan anyagot (vagy alapanyagaikat) tartalmaz, ami az élő szervezetben is meglelhető, csak kicsiny mennyisége miatt sokkal nehezebb kiénekelni onnét. Megtalálhatod pl. azokat a hosszúláncú karbonsavakat, amiket az olívaolajban/lenolajban; vagy a klorofillal rokon (abból lebomlott) porfirinoknak  nevezett anyagcsaládot. stb. 

A felhasználás pedig egyáltalán nem csak a "nejlonbugyit" jelenti, hanem pl. alapvető gyógyszereinket (szalicilsav--ki lehet nyerni a fűzfa háncsából, szijácsából is, de ha csak ez az út lenne hozzá, hangyafasznyi mennyiségig jutnánk csak el, fújhatnánk egypár lázcsillapítót, gyulladáscsökkentőt; vagy a fél országot fehérfűz-monokultúra borítaná).

Ez hiba: olyan technológiai kérdésekről beszélsz, amiről halvány leheleted sincs, vagy ha igen, nem tudom, miért a brosúranyelvet preferálod helyette?!

 Pedig utána lehet nézni, szakkönyveket azért városi/megyei könyvtárban lelsz, ha akarsz.

 

Komolyan, jószándékkal ajánlom figyelmedbe (nem szűken szakkönyv, hanem jó és érdekes ismeretterjesztő):

 

Kajtár Márton:Változatok négy elemre I-II

Gondolat, 1984 Budapest

 

 

Üdvözöl:

noirp

Előzmény: Erdeye (22)
Erdeye Creative Commons License 2007.03.01 0 0 23

1) legtöbbször így is kivetik

 

Persze. A médiának hála, amely mostanában éppen azt szajkózza, hogy a szemét környezetvédők nem engedik szegény aranybányászokat a mindennapi betevőhöz (a Tiszát meg a mindennapi ciánhoz) jutni. Meg a disznó környezetvédők nem akarják szétb*szni az egész Budai-hegységet, a főváros tüdejét, emiatt a képviselők és kormánytagok tulajdonában levő, lakóparknak tartogatott fővároskörnyéki telkecskéken kell az MO-ást átvezetni:-( Tényleg, a rohadékok! Most irigylik a tűzközeli embertől azt a mindennapi koncocskát, azt a sz*ros pármilliárdot, amin az isiászát akarta kikúrálni a Maldív-szigeteken vett rongyos szállodájában???

Micsoda szemét környezetvédő az ilyen, le kéne köpni!

Nem csoda, hogy kormányközeli körök ráparancsoltak némely tévékre, hogy kezdjék hülyézni a környezetvédőket! Mi meg bevesszük:-(

2) ennek ellenére vizet prédikáltok és bort isztok

 

Ti is. Tudjátok, hogy megdöglünk (ti is!), ha a fogyasztás ilyen ütemben bővül, mégse lesztek tudatosabb vásárlók egy szemernyit sem.

Az vesse ránk az első követ...

3) ha nem így lenne, nagyon hamar kiderülne, hogy több követelésetek irreális

Persze. Mi sem vagyunk tökéletesek.

Ti igen?

Valahogy mindkét fél elveiből meg kéne tartani a jót, nem az egészet automatikusan elvetni... De ez széthúzással nem megy. Dehát: oszd meg és uralkodj... Sajnos akaratlanul is mindnyájan egy érdeket szolgálunk ki!

De az nem a miénk:-( Csak ostobák vagyunk ezt felismerni.

Előzmény: noirp (21)
Erdeye Creative Commons License 2007.03.01 0 0 22

Ühüm, a bioetanolból (biogázból) pedig, gondolom, bioszéndioxid lesz!?!

 

Már miért lenne? Pontosan ugyanolyan szándioxid lesz, mint a többiből!
Nem ezért kéne szeretnünk, hanem másért.

 

Ne szédíts, mondd el, miért jobb egyik szénbázisú energiaforrás a másiknál?
 
Szívesen. Azért, mert a fosszilis energiahordozók évmilliók alatt keletkeztek, és a légkörből kivont széndioxid más forrásokból (például a növények savakkal való mészkő-mállasztásának eredményeképp, de más forrásokból is) folyamatosan pótlódott úgy, hogy a légkör széndioxid-koncentrációja közel állandó maradjon. Ez egy nagy önszabályozó rendszer, tudod, mintha a búvárszivattyúd lenntartaná a pince alján a vizet – ha nő, bekapcsol, és kivonja. Namármost, ezt a borzasztó hosszú idő alatt kivált szenet száz év, tehát a kiválás mintegy százezred része alatt (!!!) visszacsesztük a légkörbe, ez „áradás”, ezt a „szivattyúk” már nem bírják. Nincs a világon olyan természetes önszabályozó rendszer, amely ezt követni tudja! Ezért a széndioxid-koncentráció folyamatosan nő, globális felmelegedést okozva. Ha a visszaalakulás is éppoly lassan ment volna végbe, mint a kiválás, akkor a megemelkedő széndioxid- és csökkenő oxigénszintben a mohák- zuzmók- stb. kevésbé szaporodtak volna, a sziklamállás és különféle oxidációs, lebontó folyamatok csökkennek, a fotoszintetizálás megnő, és a rendszer tudja magát tartani. De egy ilyen baromi lökést, amit mi a szénnel csináltunk, nem lehet kompenzálni.
Miért jobb a bioetanol?

Mert az anyagmegmaradás törvénye alapján elégésével nem tud több szenet a légkörbe visszalökni, mint amit az energianövény élete – kb. egy év – alatt kivont onnan! Tehát nincsenek ilyen óriási bakugrások, hogy millió évekig ki, egy év alatt vissza, hanem a folyamat gyakorlatilag csaknem egyenletes, a légkörbe való be- és kiáramló szénmozgás lesz! Az emberek ezután nem betonos parkolókat csinálnának a termőföldek helyén, nem ugaroltatnák vagy alacsony produktumú gyomokat hagynának rajtuk, hanem energianövényeket, mert immár megérné, és a fotoszintetizálás megugrana, az vonná ki a széndioxidot, és ennek a növényproduktumnak eltüzelésével ugyanaz az egy éves mennyiség menne ki, ami egy év alatt kivonódott! Tehát ami a lényeg: a széndioxid KONCENTRÁCIÓJA nem változna, tehát NEM lenne felmelegedés! Ez csak egy picinyke különbség, ugye? De milyen sokat számít...

Namost igazad van, hogy EZ a széndioxid UGYANOLYAN széndioxid, mint a kőolajé, de immár nem a minőségéről, hanem a mennyiségéről van szó! Ugye érzed már a különbséget?:-)
 
Ha most azt mondod, hogy a bioetanol tüzelésű erőmű/jármű kibocsátását elnyeli a környékbeli energiafű-ültetvény, kiröhöglek, vagy pontos számítást kérek.


Pontosan erről van szó! De miért kéne ehhez pontos számítás? Gondolkozz visszafelé! Elég hozzá azt tudni-feltételezni, hogy abban az erőműben (ahogy a többiben is, és hagyják ezt a rohadék kőszenet a fenébe) CSAK a környékbeli energiafűvel tüzelnek, és a fent említett anyagmegmaradási törvény okán NEM KERÜLHET KI több szén a levegőbe, mint ami előtte megkötődött. Ugye nem hiszed azt, hogy az energiafű széntartalma, miközben a földekről beszállították, valami furcsa UFÓtevékenység folytán hirtelen csudálatosmód TÖBB LESZ, mint amennyit a légkörből kivont??? Mert ha te varázsütésre tudsz szenet szaporítani, fogsz érte kapni 5-6 Nóbeldíjat, azt garantálom!

 

A fúziósreaktor-kísérletek ellen is a Greenpeace tiltakozott, pedig az valóban tiszta energiát jelentene.

 

Részint a reaktorokat a mai terrorveszélyes időkben talán hanyagoljuk, mert nem tudjuk, milyen lesz a politikai helyzet 20-30 év múlva (ennél csak rosszabb!). A fúziós reaktorok KEVÉSBÉ veszélyesek (ez majd nem fogja vigasztalni azt a százezer embert, akinek a városában levegőbe repítették a terroristák, ugye?), és a leállítás után "csupán" párszáz évig sugároznak, tehát tökéletesen környezetBARÁTOK, nem? Én mindenesetre kicsit se szeretnék olyan lenni, mint egy sz*rrályuggatott teaszűrő, nemcsak nagyon.

Maradjunk abban, hogy „tiszta” energia (ugye ismerjük Murphy-t és barátait? ami elromolhat…) csak természetes energiaforrásokból van (szél, víz, nap). Részint pedig ki állította, hogy a környezetvédők MINDIG HELYESEN CSELEKSZENEK, és nincs köztük éppen annyi hülye, mint a társadalom többi részében?
Vajon szerinted miért csak a kormányt illeti meg a tévedés joga (ugye elcsesztek azért itten nekünk egy-két dolgot???), és miért ne lehetnének hibás elképzeléseik a környezetvédőknek? Ez megint erősen részrehajló…
Szerintem a Greenpeace-nek éppen annyi tévedési joga van, mint neked, nekem, meg a társadalom többi részének. Hiszen BELŐLÜNK, EMBEREKBŐL VALÓK. Nekünk, a társadalom egészének (!!!) kéne olyan okosnak lenni, hogy együtt eldöntsük, pl. szavazáson, kinek van igaza. Csakhogy: hol a józan többség???
Ez az, ami ma nagyon hiányzik.
Sajnos a média, aki agymos, aki diktál, a pénz kezében van, az meg ugye tudjuk, hol áll.

 

Tudod, én egy szintnek érzem a politikust, a tévéprédikátort és a láncát csörgető aktivistát; mindből ugyanaz a természettudományos és technológiai analfabétizmus süt, miközben mindennek az ellenkezőjéről próbál meggyőzni!

 

Részigazság. Lehet, hogy vannak hülyék az aktivisták között is. De a CÉL, amiért küzdenek: hogy maradjon még kicsit élve ez a bolygó, nekem Bussénál SOKKAL, DE SOKKAL szimpatikusabb. Akkor is, ha az AMIK a legnagyobb csöcsű, leghibátlanabb beszédű, legkívánatosabb szóvivőjükkel is mondatják el hibátlan irodalmi angolsággal és visszafogott stílusban, hogy milyen jó lesz nekem, ha kinyesik ezt a Földet, a Greenpeace meg csupa ordítozó aktivistát állít ki.
Engem retorikával nem lehet becsapni.

 

Miközben teszem hozzá, hogy mind az olajat, mind a kőszenet vétek csak úgy elégetni, hiszen hasznosnál hasznosabb anyagok kincsesháza mindkettő.

 

Kincsesház? Hát... most számodra, bigott technokrata ember számára eretnek dolgot mondok: sokmindent lehet velük kezdeni, az igaz, de én kincsesháznak sokkal inkább az élő Földfelszínünket mondanám! Mert OTT csak az ODAVALÓ dolgokkal tudunk harmóniában élni. Magam részéről úgy vagyok vele, hogy a fából, kenderből, agyagból, lenből készült dolgok helyett divatba jövő műanyagszekrényre, -székre, -söröspohárra és izzasztó műnájlonbugyira csak olyan fanyalogva nézek, mint ateista macska a templom egerére...

Előzmény: noirp (20)
noirp Creative Commons License 2007.03.01 0 0 21

Ja:  mértnem élnek a környezetvédők úgy, mint az ősemberek! Mert nem élhetnek, mert kivetnék magukat az összes többi ember közül ahelyett, hogy összefognának velük.

1) legtöbbször így is kivetik

2) ennek ellenére vizet prédikáltok és bort isztok

3) ha nem így lenne, nagyon hamar kiderülne, hogy több követelésetek irreális

 

Pl. csak az első kórházi ápolásra szoruló gp aktivistát nézném meg, amint mondjuk lemond az életmentő orvosi ellátásról, melynek eszközeit durvánál durvább szennyezések árán állítottuk elő! (S ezt most nem dühöngésképp mondom, részt vettem gyógyszergyári szennyvíz tisztítását célzó üzemrész tervezésében; tudom, hogy mi folyt ott szó szoros értelmében, éppen az volt a cél, hogy ne az folyjon)

Előzmény: Erdeye (19)
noirp Creative Commons License 2007.03.01 0 0 20

Ahhoz, hogy a 30 évvel ezelőttire csökkentsük a széndioxid-kibocsátást, ne pazaroljunk (...)
Nem állatinagy földgáztározó kellett volna nekünk, hanem bioetanol.

 

 

Ühüm, a bioetanolból (biogázból) pedig, gondolom, bioszéndioxid lesz!?! Ne szédíts, mondd el, miért jobb egyik szénbázisú energiaforrás a másiknál? Ha most azt mondod, hogy a bioetanol tüzelésű erőmű/jármű kibocsátását elnyeli a környékbeli energiafű-ültetvény, kiröhöglek, vagy pontos számítást kérek.

 

A fúziósreaktor-kísérletek ellen is a Greenpeace tiltakozott, pedig az valóban tiszta energiát jelentene.

 

Tudod, én egy szintnek érzem a politikust, a tévéprédikátort és a láncát csörgető aktivistát; mindből ugyanaz a természettudományos és technológiai analfabétizmus süt, miközben mindennek az ellenkezőjéről próbál meggyőzni! És ettől csattan el az agyam nagyon gyorsan!

 

Miközben teszem hozzá, hogy mind az olajat, mind a kőszenet vétek csak úgy elégetni, hiszen hasznosnál hasznosabb anyagok kincsesháza mindkettő.

 

 

Előzmény: Erdeye (19)
Erdeye Creative Commons License 2007.03.01 0 0 19
Farizeusok? Ez csak rossz propaganda! Ne kajáld meg!
Nem lehet egy társadalomból totálisan kiszakadni! Ha a környezetvédő tiltakozni akar, azt csak a jelen társadalom eszközeivel teheti meg, ő is számítógépen írja cikkeit, járművel utazik el odáig, festéket használ, és ruhákba öltözik! Csak EGYÜTT tudunk változni, külön-külön NEM.
Vagy te azt hiszed, hatékony lenne a mai világban, ha ők mind állatbőrbe öltöznének, vadászattal keresnék össze a napi betevőt, hónapokig gyalogolnának egyik európai találkozó színhelyétől a másikig, és kőlapokra vésnék rá, hogy mit akarnak?
Ugyan...
Mai problémák ellen mai eszközökkel, a mai embernek kell küzdeni. És változni nem megy egyik napról a másikra. Csak lassan lehetne, és csak ha mindenki követi. Ne vedd be ezt az átlátszó politikusszöveget, hogy mértnem élnek a környezetvédők úgy, mint az ősemberek! Mert nem élhetnek, mert kivetnék magukat az összes többi ember közül ahelyett, hogy összefognának velük.
Ahhoz, hogy a 30 évvel ezelőttire csökkentsük a széndioxid-kibocsátást, ne pazaroljunk, ne gyártsunk rossz termékeket és mérgező élelmiszert, ne pocsékoljuk eszetlenül az energiát éjjel-nappal bődületes fényárban úszó Las Vegas-okra, hogy ne használjunk végre szenet és kőolajat, ahhoz vajon miért kéne életmódban kétezer évvel visszamenni?
Ez akkora ostobaság, amit okos ember nem vesz be.
Nem állatinagy földgáztározó kellett volna nekünk, hanem bioetanol. ELŐRE kéne menni végre, nem visszafelé.
Ja, hogy ezt te politikustól nem hallod?
Nem csoda.
Előzmény: noirp (17)
Erdeye Creative Commons License 2007.03.01 0 0 18

Pedig azt hittem...
Vajon MIÉRT van az,
hogy a társadalomban egyre nagyobb az ellenérzés olyan környezetvédő tagjai iránt, akik már felismerték, hogy ez így marhára nem mehet tovább, mert beledöglünk!
Mert azt tudom, hogy MITŐL.
A politikusok agymosásaitól, mert rájöttek a lelkecskéim, hogy szemtől szemben nem bírnak a környezetvédőkkel az új bányák nyitásánál, az olajbizniszben, az erdőirtásokban, és gondoltak egy nagyot, és a kezükben lévő médián keresztül elkezdett áramolni a mocsok, a köpködés. Buta ember meg beveszi, hogy a környezetvédő hülye, és őneki tökfasza lesz attól, ha romlott húst eszik mérgező paprikával, meg egyre szarabb minőségű műanyag-áruval szúrják ki a szemét a régi jó és tartós cuccok helyett.
Csak egy a bibi: a népnek marhára nem lesz jobb. Nemigen jön be a duma a "haladásról", mert mindig csak azt halljuk: még ezt a pár évet bírd ki, és utána jobb lesz. Már 60 éve. De vajon VALÓBAN boldogabb-e az emberiség, mint akkor? Színestévéje több van, azt elismerem. De tovább és egészségesebben élünk-e (nem! olvasd el, mennyi ma nálunk az átlagéletkor), szebb és természetesebb környezetben-e, több-e a szabadidőnk, amit családunkra fordíthatunk, meg magunkra? A fenét... Akkor kik "fejlődnek"? Az a párezer szemét, akik kihasználnak minket. Mert nem mi, az biztos. Nekünk csak több lom van otthon a szekrényünkben. És ez marhára nemugyanaz.

És nem tudunk összefogni, mert ők a társadalom egyik részét nekiugrasztják a másiknak, és röhögnek a markukba.

Előzmény: noirp (17)
noirp Creative Commons License 2007.03.01 0 0 17

Ide figyelj, Föld Szeme, nem az amerikaiakat/a sok teszkóbarmot magasztalom (az országúti cirkálóikkal együtt rohadna meg valamennyi!), csupán azért durrant el az agyam, mert gp-ék semmiféle használható alternatívát nem mutatnak föl. Valamelyik szárny mindegyik energiaforrás (ideértve a szelet is) ellen talál tiltakozásra alapot.

 

 Azonkívül pedig egyszerűen farizeusoknak tartom a kis drágáimat, mert  műanyag cuccokban feszítenek és belsőégésű motoros járműveken közlekednek (két nyálverő akció helyszíne közt), ugyanúgy, mint bárki más! b+ Majd ha evezős csónakkal regattáznak a tengeri fúrótornyok körül...

 

ja: nincs tévém, se katódcsöves, se plazma, és győzike dvd-m sem...

Előzmény: Erdeye (16)
Erdeye Creative Commons License 2007.03.01 0 0 16

A többi egoista, kicsinyes, sunyi, csak önmaga érdekéig ellátó szerencsétlennek viszont adni fejenként 2 autót 500 literes tankkal és utastérbe visszavezetett kipufogóval, 5 elektromos háztartási műanyag sz*r kacatot, amit havonta kicserélnek méxarabbra, két plazmatévét, hogy sztereóban tudja az agyát mosatni, egy örökös és kimeríthetetlen teszkó vásárlási utalványt, hogy legyen min élvezni szombat este, ha kiengedik a mókuskerékből, és leveszik róla a lakatot, és dévédén a Győzikesót minden héten kedden. Aztán az összes szemetet, amit életében megtermelt, visszahordani a lakásába, és végül egy táblát a nyakába, "ébresztő" felirattal.

Ja, a sok hülye grínpíszes nem akarja, hogy a világ egymilliomod része meghízzon a többi ostoba kizsigerelésén meg a Föld tönkrecseszésén, amikor az mindenkinek jó: Busséknak, mert utoljára, 20 évig még lehet igazán jól élni, aszt utánuk az özönvíz, a kicsiknek meg azért, mert hála a tömeghülyítésnek, a műanyagéletben mindenki talál egy kis semmiresejó koncot, amitől azt hiszik, hogy másnak még nincs, és ettől boldogok.

Nyugi, nem kell ide más, csak cserélje le az 1,4 milliárd kínai a bicaját autóra, mint a nagyok. Aztán bimmm- meg bammm... Lánchíd ide vagy oda.

Előzmény: noirp (15)
noirp Creative Commons License 2007.03.01 0 0 15

Egyszer definiálnák már, mi a túrót értenek zöld energia alatt!!?

 

Be kéne rendezni ezeknek a barmoknak egy üzemcsarnokot párszáz biciklivel. Pattanj föl, szívem zöld virága, oszt pörgesd a dinamót. Abba az energiaforrásba kössenek később bele, hogy nem zöld...

PBGI Creative Commons License 2007.03.01 0 0 14
A Greenpeace egy Duna fölé kifeszített, óriási transzparenssel kezdett be nem jelentett akcióba a Lánchídon délelőtt, a klímaváltozás megfékezése jegyében. Egy tucat aktivista a híd korlátjához láncolta magát, a tűzoltóság és a rendőrség a helyszínre érkezett. Tudósítónk jelenti.

A demonstráción 8 sárga ruhás Greenpeace aktivista ereszkedett le köteleken a Lánchíd Parlament felé néző oldalán, egy 120 négyzetméteres vásznat tartva "Klímariadó! Zöld energiát!" felirattal. Eközben a Dunán a nemzetközi zöld szervezet tulajdonában lévő motorcsónak körözött.

A hvg.hu helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a transzparens kifeszítését követően légvédelmi sziréna kapcsolt be, hogy felhívja a figyelmet a szervezet klímariadójára, amelyet Budapesten kívül Rómában, Pozsonyban, Bukarestben, és Párizsban is megtartanak.

A demonstrálók ezúton üzenik a miniszterelnöknek, hogy március 8-án és 9-én az Európai Unió Energia és Éghajlatváltozás Csúcstalálkozóján az egészségesebb jövőt szem előtt tartva döntsön.

Mózes Szabina, a Greenpeace szóvivője elmondta: figyelemfelkeltő demonstrációjukkal azt kívánják elérni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő egy hét múlva Brüsszelben a legszigorúbb uniós klímavédelmi vállalásokat támogassa.

A szervezők a miniszterelnöknek szóló nyílt levél másolatát osztogatták a járókelőknek, majd egy tucat aktivista a híd korlátjához láncolta magát. A kiérkező rendőrök lezárták a Lánchidat és kiürítették a környéket, még az újságírókat sem engedik az aktivisták közelébe.

A tűzoltóság több kocsival vonult ki a helyszínre, hogy eltávolítsák a leláncolt tüntetőket, akik rendőri felszólításra sem hajlandók elhagyni a hidat.


napi.hu

comad Creative Commons License 2006.07.19 0 0 13
Egy gombostűnyi résecske azért van: a salakmotorok etanollal mennek :-)

Egy gondolat a biodízelről: nem tudom kinek mi a fene köze van hozzá, hogy a saját tulajdonomat képező autómba mi a fenét öntök. Nem tudom, kiállna-e egy komolyabb alkotmányossági vizsgálatot.
Előzmény: Törölt nick (12)
ivaan Creative Commons License 2006.07.18 0 0 11

Ja ujabb infó tipeljetek ki a legnagyobb nyersanyag beszálítója az bioetanol gyártó cégnek?.......................................Magyarország? Hát kérdem én nem egy égig kiálltó nagy baromság hogy mi nem gyártunk ilyet? Vagy csak az unióba nem tartozó országok használhatják?

 

comad Creative Commons License 2006.07.16 0 0 10
Nem olyan könnyű ám éhező országokat segíteni. Nem véletlenül éheznek ott. Egy ismerősöm volt arrafelé békefenntartó. A pénzbeli segélyek a korrupt vezetők (bizony, a mieink kismiskák azokhoz képest) svájci számláira mennek + a hatalmukat biztosító katonákra. Az élelmiszer segélyek a feketepiacra, a befolyó pénz sorsa u. a. Ha meg maguk a segélyezők akarják osztani a cuccot, azokat jól elrabolják/lelövik. Ha esetleg sikerül őket váltságdíjért kiszabadítani, a pénz sorsa u. a.

Az edők pusztítását nem tudom hogyan lehetne megakadályozni, ha a tulajdonosokat annyira nem érdekli a dolog, hogy őriztessék. No mondjuk egy nagyobb erdőt hatékonyan őriztetni horribilis pénz. Inkább a tulaj vágatja tarra az egészet és nincs gondja vele, sőt még bevétel is van. BAZ megyében lakom, az ország hivatalosan legszegényebb települései itt vannak egy köpésre. Meló nincs, ami segély kerül az kell a kocsmára meg a játékgépre. Mit csinálnak? Irány az erdő svarcban fát vágni, eladni. Ha lebuknak is, mit lehet velük csinálni hivatalosan? Semmit. Egész erdők tűnnek el. Próbálnának csak ide jönni azok a pár fáért nyavajgó Zengő-féle emberkék kordonozni, asszem örülnének, ha épségben hazáig tudnának futni. Itt ugyanis nem nyilvánosságot kapnának, hanem valami egészen mást. Nehéz ügy, nem is tudom, mit lehetne tenni.
Előzmény: ivaan (9)
ivaan Creative Commons License 2006.07.14 0 0 9

Jó kis topik !

Szerintem a "zödeknek" arra kellene koncentrálni ami a legfontosabb és nem ilyen M0 méretű problémákkal.

A levegő szennyezettség ami nagyon durva főleg a fővárosban.

Én környezetvédelemmel foglakozok a MÁV-nál és a fővárosunk légszennyezettsége kezd félelmetes méreteket ölteni.

 A emissziós méréseket 180cm szokták végezni itt a határérték környékén mozog, de 70 cm ennek az értéknek a duplája is lehet már pedig a babakocsi magassága pont az! Ezért inkább északi országok példáján az EU által át nem vett árúkból a Magyar gazdáknak etanolt kellene gyártani és akkor a benzin ár a mostanihoz képest mindjárt a felére csökkenne (persze ez az államnak se lenne jó biznisz) a káros anyag kibocsátással együtt. A Shell erre kiadott egy közleményt hogy, hogy gondolják ezt asz xy ország, hogy Afrikába éheznek ők meg ételből csinálnak üzemanyagot. Jó mi? Én azért megkérdezném miértem utalja át az 1% át a hasznának mondjuk a Szomáliai éhezők számára?

 

Erdeye Creative Commons License 2006.04.10 0 0 8

A "megújuló", zöldnek hazudott energia kitétel nekem nagyon tetszik:-) Szerintem még maga a kormány se hiszi el, hogy ezzel a környezetet védi, pedig ez nagy szó!

A másik ilyen a "hivatásos erdőjáró". Sose hallottam még ezt a megélhetési rablóhordát ilyen szépen emlegetni:-)

Előzmény: csabaje (7)
csabaje Creative Commons License 2006.04.07 0 0 7
Ahol nem építkeznek, ott is irtják az erdőket a fővárostól távolabb. Az erdészetek által kitermelt fát az erőműveknek (Pécs, Kazincbarcika) adják el, mert azok jobban fizetnek. A "megújuló", zöldnek hazudott energia ugyanis néhányaknak jó biznisz, mivel magasabb áron veszi át az MVM. De miért számít az erdők eltüzelésével termelt áram annyira környezetbarátnak? Ugyanakkor a csórók meg vagy maguk termelik ki a szükséges tüzifát, vagy pedig "hivatásos erdőjáróktól" veszik meg, akik a magán és állami erdőket pusztítják és a jelenlegi törvény szabályozás melett megállíthatatlanok. Az illegális erdőpusztítás ugyanis csak szabálysértésnek számít, ha egyáltalán sikerül tettenérni valakit.
Előzmény: horizont53 (6)
horizont53 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 6

Üdv!

 

Jó, hogy jöttél már azt hittem egyedül gondolom ezt így ahogy fogalmaztad. De a legszörnyübb, hogy sztem igazad is van. Senki nem gondol a jövőre, a gyermekeire, írtjuk a természetet, rongáljuk, szétb**sszuk aztán meg sopánkodunk, hogy a természet meg szép lassan kinyír minket.

 

De sajna nem csak a természettel vagyunk így, ugyanúgy rongáljuk az épületi értékeket is.

 

 

Előzmény: Törölt nick (5)
horizont53 Creative Commons License 2006.02.07 0 0 3

Üdv!

 

Mondjuk az M0 megépítéséhez én csak annnyit tudok hozzászólni, hogy mint pesten élő nap mint nap a hungária körúton kell hogy menjek, és eszméletlen borzalmas állapotok vannak. Nem igaz hogy minden sz*r kamionnak be kell jönnie a városba ahhoz hogy átmenjen magyarországon. Ennek az elkerülő útnak már vagy 20 éve állnia kéne.

 

Persze valahol a tiltakozókat is meg lehet érteni...

 

horizont53

Előzmény: endru (1)
yenoee Creative Commons License 2006.02.07 0 0 2
Nem a Lebegő Munkacsoport az?
Előzmény: endru (1)
endru Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1
A greepeace évek óta akadályozza az M0 építését. Csak mert ők a janik.
Tiltakoznak a génmódosított termékek miatt, de egyetlen vizsgálatot sem végeztek, hogy bárakármennyire ártalmas lenne.
Előzmény: vanchu (0)
vanchu Creative Commons License 2006.02.06 0 0 0
1) 0
2) Szerintük.
3) Az is "lehetséges következmény", hogy nem lesz semmilyen környezetszennyézés, csak egy munkásnak eltörik a lába.

4) Ha a greepeace néha alternatívákat is vázolna eszetlen vagdalkozás helyett, akkor talán lehetne őket komolyan venni. Így nem.
Előzmény: horizont53 (-)
horizont53 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 topiknyitó

Na itt van végre egy olyan fórum ahol az ember végre megmondhatja , kimondhatja véleményét a környezet szennyezésről, illetve annak értékeinek megmentéséről.

 

Naponta hallott természeti katasztrófák, környezetszennyezések stb... és amit teszünk érte, hogy ez mégegyszer ne fordulhasson elő. Ha egyáltalán teszünk érte valamit, vagy tudunk ellene tenni? egyáltalán akarunk tenni? vagy ezt mi ölbetett kézzel nézzük végig.

 

egy rövid példa:

 

"A Rosia Montana Gold Corporation nevű kanadai vállalat Europa legnagyobb külszíni aranybányáját tervezi megnyitni a romániai Verespatakon. A terv áthág minden környzetvédelmi és szociális szempontot." (greepeace.hu)

 

Egy lehetséges baleset következménye: 40 szer nagyobb erejű pusztítás mint 2000-ben a Tiszán és más folyókban.

 

Ilyen és ehhez hasonló nyugtalanító hírekre és véleményezésére várok minden természetvédőt.

 

horizont53

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!