Keresés

Részletes keresés

Miki69 Creative Commons License 2006.08.20 0 0 10

Úgy tudom, nyugaton nagyon nagy iramban terjed e talajhőszivattyús fűtés. Az évekkel korábban létesített rendszerek is problémamentesen működnek. Akkor hol hát a probléma? Már a cseheknél is tizezer fölötti a működő geofűtések száma, és rohamosan terjed.
Magyarországon is terjed, de nálunk főképp intézményi méretekben, üzletházakban, sőt ahogy hallottam már igényesebb társasházokban is működik hőszivattyú.

A napkollektoros rendszerek talán jobban terjednek, Mo. adottságai kivállóak. A hagyományos síkkollektorok egy kicsit visszafogták a napenergiás rendszereket, de a vákuumcsöves technika remek paraméterei egy csapásra új távlatokat nyitott.
Mindehhez csak egy dolog kell: kezdő tőke, min. 2 milla. Utána kéne számolni, ha kormányzati szinten nagyon komoly összegekkel támogatnák az ilyen energiatakarékos rendszereket, talán sokkal többet nyerne az egész nemzetgazdaság a kiváltott drága energiahordozók ki nem fizetett árán.
Előzmény: szalámi (9)
szalámi Creative Commons License 2006.02.05 0 0 9

Egyébként miért csodálkozol a 2-3 millión? Ha olyan rendszert választasz, amelyik 100 m-es fúrásokat használ, akkor még több lesz. 1 m fúrás 10000 ft körül van! A talajvizes renszernél a talajvizet szivattyúzod ki kis mélységű lyukakból és abból nyered ki a hőt, majd a lehült vizet a területed egy távolabbi pontján vissszatáplálod.

Szvsz a jelenlegi rendszerek soha nem hozzák vissza az árukat.

Előzmény: Fossa Dei Leoni (6)
szalámi Creative Commons License 2006.02.05 0 0 8

Rengeteg információt találsz itt. Olvasgasd, azután elmondom mik a hátrányai, előnyei. Mindig tartsd szemelőtt, akik ide írtak, azok el akarják adni a terméküket és minnél drágábban.

Előzmény: Fossa Dei Leoni (7)
Fossa Dei Leoni Creative Commons License 2006.02.05 0 0 7

Szóval ha belevágnál egy ilyenbe csak olyan rendszert alkalmazz, amelyik nyáron fordított üzemmódban tud dolgozni, különben kb 10 év alatt felhasználod a rendelkezésedre álló hőmyennyiséget amelyett 30-50 m mélységig tartalmaz a talaj.

A lakás melegét vezetem vissza a földbe? Az is energiával jár...

Most nem értem, hogy mi a jó az egészben...

Előzmény: szalámi (4)
Fossa Dei Leoni Creative Commons License 2006.02.05 0 0 6

1. Én 100 méter mély fúrásokról olvastam.

2. Milyen a talajvizes rendszer?

3. Azt is hallottam, hogy ez 2-3 év alatt visszahozza az árát. no gáz. szvsz a villany sem lehet olyan egetrengető.

Mi igaz, hogy nyugaton ez már mindenapos megoldás a fűtésre?

Annyit hallottam még, hogy mivel 50-60 fokot lehet előállítani ezért a padlófűtés az ajánlott ill, a nagyobb radiátorok.

2-3 millió a beruházás????

szalámi Creative Commons License 2006.02.05 0 0 5
Kicsit siettem ezért van benne annyi helyesírási hiba. Nem szoktam itt a fórumon sem túl hanyag lenni, de most sikerült. :oDDDD
szalámi Creative Commons License 2006.02.05 0 0 4

Nos a' nélkül, hogy megnéztem volna az általad ajánlott linket néhány szóban a jelenleg alkalmazott rendszerekről:

A hőszivattyús fűtési rendszer nem más mint egy nagy teljesítményű "kifordított" hűtőszekrény. A földalatti talajegy részében található hőmennyiséget aránylag kis energia befektetésével átszivattyúzza a lakásba. Az átalad kifizetett azaz a rendszer által felhasznált energia és az átszivattyúzott mennyiség aránya kb 1:3 - 1:4 között változik.

Ez az első érvem ellene. Ugyanis a jelenlegi áram/gáz árak mellet - tekintettel arra, hogy a kapható hőszivattyúk árammal működnek - gyakorlatilag ugyananyit fogsz kifizetni áramban, mintha gázzal fűtenél. Ha azonos volna a két energiahordozó ára, akkor már lehetne nyereségről beszélni. Ebben az esetben is egy átlagosnál nagyobb családi ház esetében mennyi idő kellene, hogy bejöjjön a 2-3 milliós beruházási költség? De jelenleg erre esély sincsen.

A másik: a rendszereket általában gépészmérnökök tervezik és készpénznek veszik, amit fennhangon hirdetnek is: a Föld hője kimeríthetetlen. Hát azért ez nem így van, legalábbis lokális hőkivétel esetén. Mert mi pótolja/pótolhatja a kivett hőmennyiséget?

1: maga a földi hőáram. Na ja! De arról ügyesen nem szólnak, hogy at 0.1 W/négyzetméter. Ha a telked 1000 nm-es akkor el is éred a 100W teljesítményt. Ennyit pótol a föld maga.

2: Ha talajvizes rendszert alakalmazol akkor már nagyobb területről kaphatod a hőt.

3: Nyáron visszatáplálod, amit a házad hűtésére használsz.

Szóval ha belevágnál egy ilyenbe csak olyan rendszert alkalmazz, amelyik nyáron fordított üzemmódban tud dolgozni, különben kb 10 év alatt felhasználod a rendelkezésedre álló hőmyennyiséget amelyett 30-50 m mélységig tartalmaz a talaj.

Mindenkép a talajvizes rendszert ajánlanám, mert kisebb mélységű fúrásokkal, olcsóbban alakítható ki.

stb, stb, stb.

Na egyelőre ennyit.

Előzmény: Fossa Dei Leoni (3)
Fossa Dei Leoni Creative Commons License 2006.02.05 0 0 3
Erre kíváncsi vagyok.
Előzmény: szalámi (2)
szalámi Creative Commons License 2006.02.05 0 0 2
Én hallottam róla és lebeszélnélek. Részleteket később momdok.
Előzmény: Fossa Dei Leoni (0)
Tombolda Creative Commons License 2006.02.05 0 0 1
Elégtelen (1).
Fossa Dei Leoni Creative Commons License 2006.02.05 0 0 0
Fossa Dei Leoni Creative Commons License 2006.02.05 0 0 topiknyitó

Hallott már erről valaki?

Engem a beépítési költségek érdekelnének.

Ill megbízhatósági mutatók.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!