Keresés

Részletes keresés

gyermekvédőnő Creative Commons License 2020.10.29 0 0 173

Szerintem is jó odafigyelni a beszédfejlődésre, de nem kell túlaggódni azért a dolgot. Ha egy két éves csak szavakat mond, de egyébként ki tudja fejezni magát, hogy mit akar, világos mozdulatokkal, és egyébként figyel a szülőkre, testvérre, akkor nincs baj. Azért egy mozgásterapeutával nem árt megnézetni, ha esetleg kimaradt egy-egy mozgási fázis, akkor azt ilyenkor még be lehet hozni egy kis szakszerű fejlesztéssel, játékos tornával.

Előzmény: mávag_lokfabrik (172)
mávag_lokfabrik Creative Commons License 2020.06.07 0 0 172

Igenis oda kell figyelni a beszédfejlődésre! Minden kisgyermeknek más és más a fejlődési üzteme, ez természetes.  Azonban a mozgás fejlődéséből már következtetni lehet a beszéd, az idegrendszeri fejlődésre. A 2-7 éves kor között a le/elmaradásokat lehet pótolni, nem hiába van olyan, hogy korai fejlesztés, de olyan nincs , hogy "késői fejlesztő"... Tizenévesen már nagyon nehéz a nyelvi késé s(megkésett beszédfejlődés) által okozott további problémákt is kezelni.  Ha hirtelen nem tudtok "leakasztani" szakembert, akkor is kezdjétek el. most már vannak othon is jól használható segédletek, mint pl. a Látogatás a beszéd birodalmába könyvek.
https://szilvia-logopedia.hu/#konyvek   oldalon meg lehet találni, évekig hasznos segítségetekre lesz.

csibus Creative Commons License 2007.05.26 0 0 171

Dzsill,

Nem tudom, szoktál-e még erre járni, de ha igen, akkor kérlek küldj nekem egy e-mailt, hogy kapcsolatba léphessünk.

Szeretném visszaadni neked azokat a babacuccokat (mellszívó stb) amiket olyan nagylelkűen kölcsönadtál. És nagyon köszönöm, mert nagy hasznát vettük.

Remélem a kisfiad is megindult a beszédben, majd mesélj.

Várom, hogy jelentkezz!

 

csbeata Creative Commons License 2007.03.07 0 0 170
Kedves Anyukák, Kismamák!

Játszóházunkban (Bp. XVII. ker. Pesti út 41/c.) fejlesztőtorna indult 1,5-5 éves gyerekeknek.
A gyakorlatok elősegítik a beszéd és mozgásfejlődést.
Megelőzik a tanulási nehézségeket (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia).

A fejlsztőtorna foglalkozások csütörtökönként délelőtti és délutáni időpontokban is vannak.

Érdeklődni és jelentkezni a 06-70-503-4318-as számon lehet.

Bővebben a játszóházról és programjairól: http://www.beababakuckoja.fw.hu/

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
star-flower Creative Commons License 2007.03.01 0 0 169

Mazsolaaa,

hátha van valami okos ötleted, ismerős kisfia 6,5 éves és nem bezsél, vagyis beszél ő, csak praktikusan senki nem érti, eddig csak zagyvált, de azt folyamatosan, mostanában már magyarul is kommunikál - legalábbis az anyja érti időnként, amit mond. Koraszülőtt ikerpár egyik fele (olyan 6,5 hónapra kb), sajnos nem fejlesztették őket elég korán csak olyan 1 éves koruktól asszem, mert senki nem mondta nekik, szokásos történet. Vizsgálták a gyereket össze vissza, többen logopédusok, fizikai vizsgálat - mindent rendben találtak nála. Most logopédiai oviba jár, de nem sokra mennek vele.

Nem tudom, estleg tudsz valami olyan spec tornáról, foglalkoztatásról, ami valami más módon közeliti meg  a problémát?

 

Előzmény: mazsolaaa (162)
sfi Creative Commons License 2007.01.04 0 0 168
azaz nem birkák vagyunk.
Előzmény: sfi (167)
sfi Creative Commons License 2007.01.04 0 0 167
Én úgy vettem ki, hogy azt mondja, évek óta nem iszik. 1 dl bor szerintem bárkinek belefér, sőt még jótékony hatása is van. Az én nagyobb fiam 2 éves elmúlott, amikor elkezdett beszélni, a kicsi most múlt 2 és alig néhány szót mond. Pedig nem iszom, az apjuk sem, nincsenek nálunk csaták, veszekedések, szerintem teljesen normális család vagyunk. A gyerekek egy évben esetleg egyszer hallanak minket veszekedni, ezen kívül legfeljebb kisebb viták vannak. De ez szerintem mindenhol így van, mert birkák vagyunk.
Előzmény: Törölt nick (166)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.04 0 0 166
alíz, az egy sorozat. ez meg az élet. megmondom őszintén, én sem gondoltam, hogy ennyire beletrafálok. de akkor ijedtem meg igazán, amikor dzsill elkezdte magyarázni, hogy mikor nem iszik. nézd, az alkohol nagyon súlyos probléma, a beszédkésésnél még sokkal durvább dolgokat is okozhat egy gyereknek. ha ez a helyzet, akkor bizony minél előbb szakemberhez kellene fordulnia. ha nem ez a helyzet, akkor természetesen elnézést és remélem, minden rendben lesz a gyerekkel.
Előzmény: AliceCsodaországban (164)
zso70 Creative Commons License 2007.01.03 0 0 165

hátrányos szociális helyzet valóban, megspékelve, az általad említett állandó harccal a szülők között, testisértéssel kombinálva.

A hirtelen változás miatt bekövetkezett bezsédfeljődés megakadással/dadogással/ bármilyen más bezséd problámával teljesen egyetértek. Csak azzal nem, hogy egy állandósult helyzetben élő - tételezzük fel iszákos anya - miatt ilyen bekövetkezhet.

De, ez nem a topic témája, ugy gondolom.

És az is igaz, hogy nem vagyok szakember.

Előzmény: mazsolaaa (162)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.01.03 0 0 164

Hűűű hát itt legalább annyira tapintatos megértő és akciózós voltál, mint Lynett a Szül. fel.-ből!

Utnanéztem: dzsill anyunak összvissz 8 beírása volt, ebből egy volt olyan, hogy azt írta, hogy ma este "is" segít neki szürkebarát vagy valami hasonló - mindez egy bazdmegeős topicban, aholis mindenki elengedi magát , és vagánynak akar látszani.

 

Erre te azonnal kikiáltod őt alkoholistának, elküldöd szakemberhez, még szerencse, hogy nem hivattad fel a Névtelen Alkoholistákkal is - és mindezt magyarázatként arra, hogy a gyereke még nem beszél, persze nem abban a topicban ahol erről szó volt még ha viccesen is, hanem egy teljesen másikban... mit ne mondjak te sem az a személy vagy, akinek én ezek után bármi bizalmasat is mondjak... megvallom ekkora bunkóságot nem is tételeztem fel rólad. :-(((

 

Mit szólnál, ha veled csinálta volna ezt valaki más?

Előzmény: Törölt nick (156)
beth74 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 163

Ilyen este a mi baráti körünkben is van ahol a szülők eléggé eldurvult válása alatt a gyerek elkezdett dadogni.

 

Viszont ahová hordjuk Martin beszédjnídításra ott lényegében az összes gyereknél oxigénhiányos előzmény van, Dévényezett gyerekek. Gondjuk van az utánzással, szerepjátékkal, mozgástervezéssel, beszédértéssel.

Előzmény: mazsolaaa (160)
mazsolaaa Creative Commons License 2007.01.02 0 0 162
Amire te gondolsz, az a hátrányos szociális helyzet, az megint más. :o) És annak is vannak következményei. A kisebbségnek az a része, akinél a családi környezet nem megfelelő a 'nem megfelelőség' jórészt abban mutatkozik, hogy nem akkora a szókincse, nem tudja úgy kifejezni magát, nehezen tanul verseket, mondókákat, nem tudja elmesélni, hogy mi történt vele aznap stb. és általában valamennyit késik is a beszéd indulása, de nem jelentősen. Szóval az alacsony iskolázottságú felmenők kérdése más tészta. De lehet, hogy nem értem kristálytisztán, hogy mire gondolsz...!
Előzmény: zso70 (161)
zso70 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 161

óh, igen, , de Te is írod a "változás" szót. Szerintem, ha valakinek születése konstans módon ugyanolyan a családi háttere, biztos, hogy lassabb az érés, a fejlődés, de ilyen esetekben akkor a kisebbésg 80%-a 4-5 éves koráig nem beszélne.

szerintem.

Előzmény: mazsolaaa (160)
mazsolaaa Creative Commons License 2007.01.02 0 0 160

Márpedig Zso70, erős összefüggés van az anya/apa lelkiállapota, a családi folyamatok (válás, folyton veszekedő szülők, haláleset, nagy változás az életkörülményekben stb)  és a gyerek pszichés fejlődése között. A pszichés egyensúly pedig összefüggésben van a beszédfejlődéssel. Természetesen van olyan gyerek, aki jól viseli pl. a szülei folyamatos marakodását és pl. nem dadog emiatt (de tuti, hogy valahogy nála is kijön, hogy valami nem stimmel a családban). És természetesen, ha egy gyerek későn kezd beszélni nem az az elsődleges, hogy arra gondolunk, hogy anyuci mindennap fakanállal veri apucit a gyerek szeme láttára, de az okot firtató kérdések között ez is előjön, mert bizony ez is lehet ok. Olyat már biztos hallottál, hogy válás után kezdett dadogni a gyerek. Nem? Ilyen esetben szinte biztos, hogy ez az oka és nem más fizikális folyamat (persze az se zárható ki teljesen).

A beszéd (és a rajz) az önkifejezés eszköze, amire a pszichés folyamatok nagy hatással vannak, főleg gyermekkorban.

Előzmény: zso70 (157)
dzsill_anyu Creative Commons License 2006.12.31 0 0 159
ja, még valamik
- a kislányommár mondja hogy apa, nem, hamm, pipi, tessék, no és a tesú nevét.
neked is lányaid vannak? azoknál ritkább a megkésett beszédfejlődés.
- a szakemberes ötleted jó, de már túlvagyunk rajta, a fő-fő szakértői bizottságot elkápráztatta a fiam, megállapították, hogy nagyon értelmes, ügyes, a logopédus is dicséri meg a játszóházban is, meg a Gekkoban is.
a mozgásával, egyensúlyával semmi hiba, a magasságával és súlyával veri a korosztálya felső percentilisét,
hopp, megyek,
nagy a szilveszteri zaj, félek a kislány felébred.
BUÉK
dzsill_anyu Creative Commons License 2006.12.31 0 0 158
Ejj, malena ezt már nem kellett volna...nem tudom mit hol olvastál, ha a B+ topik, akkor az hosszú történet lenne, de ne higyj el mindent,
most már nem úszod meg
az ivásról:
a fiam 3 éves és amikor 1 volt, már terhes voltam a kislányommal. Akkor már nemittam ugy egy ideje, s 1 éves koráig szoptattam, akkor sem ittam, még egy pohár bort sem, mert nemesett jól
a lányom 1 éevs és 3 hónapos volt amikor már nem szopizott, és most sem ittam.
Tegnap ittam, kb. 1 deci bort.
és ez igaz.
még az is lehet, hogy te többet iszol mint én? ;o)
(mostanában már csak azért sem ittam, mert mindig arra gondolok, mi van ha gyorsan kell őket vinni dokihoz, s azt most még egy darabig kocsival kell, mert messze van.)
na.
ennyi az off,
take care
d
Előzmény: Törölt nick (156)
zso70 Creative Commons License 2006.12.31 0 0 157

Malena, már megbocsáss, de ez elég nagy butaság! 3 gyerekem van, teljesen eltérő beszédfejlődéssel, a háttér a beszéd indulásnál ugyanaz volt, mindhárom esetében, változás, vagy bármi a késés számlájára írható nem történt, nem ittam, nem drogoztam, nem voltam kevésbé depis egyik esetében sem.

Egyébként még az életben nem hallottam ezt a megközelítést, pedig megfordultam egy-2-125 szakembernél.

teljesen függetlenül a topic nyitó egyéni problémájától írtam mindezt.

Előzmény: Törölt nick (156)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.31 0 0 156
nem bántásból írtam, hidd el, és nincs benne szidás, bár biztos nem esik jól. egy netes fórumon nyíltan leírtad, hogy rendszeresen iszol, úgyhogy részemről semmi szemétkedés, csak a tények tudomásul vétele. de azt gondolom, hogy bizony összefüggés van az anyuka állapota (depresszió, alkohol, bármi) és a gyerek beszédfejlődése között. barátilag tanácsolom, hogy keress szakembert, magadnak is, a gyereknek is.
Előzmény: dzsill_anyu (155)
dzsill_anyu Creative Commons License 2006.12.30 0 0 155
Köszi lányok,
malena, igazából egész nap fogalmaztam mit fogok majd irni, ha leszidsz mint a bokrot,
hogy elmesélem, mióta várok arra, hogy a kisfiam azt mondja nekem: "ANYU"
meg hogy milyen érzés azt hallani emberektől, h "nahát még mindig nem beszél?"
de már megint felülkerekedtél rajtam :o)

Boldog újévet Neked, és minden kedves valaha itt megfordult embernek!
Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.30 0 0 154
az a kedélyállapodon még javíthat is. de ha iszol hozzá rendszeresen, akkor az sem segít. :-(
Előzmény: dzsill_anyu (152)
eszton Creative Commons License 2006.12.30 0 0 153

Szia, ne aggódj, két hónap az még semmi, ez egy lassú folyamat, majd fél év után nézd meg, mennyit fejlődött!

És igen, heti kettő legalább legyen!

 

Előzmény: dzsill_anyu (149)
dzsill_anyu Creative Commons License 2006.12.30 0 0 152
de igen, igazad van.
s sürgösen elkezdem nézni a SZületett feleségeket is.
Előzmény: Törölt nick (151)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.29 0 0 151
figyi, nem lehet, hogy neked kellene szakember? csak a többi hsz-odból gondolom...
Előzmény: dzsill_anyu (149)
zso70 Creative Commons License 2006.12.29 0 0 150

hallásvizsgálaton voltatok?

 

Előzmény: dzsill_anyu (149)
dzsill_anyu Creative Commons License 2006.12.29 0 0 149
anybanya, jól jönne egy kis nyugtatás. időközben 3 éves lett a fiam, s még mindig nem beszél..már járok vele beszédinditó terápiára, de 2 hónap alatt nagyon kevés a fejlődés..várjak félévet? te mit tettél? a havi egy az kevésnek tűnik, én 2szer hordom egy héten, de nem úgy tűnik, hogy egyből mondatokat fog szólni...
én bízom benne, csak.....

ja, én vagyok a topikindító
Előzmény: anyabanya (3)
Maggancs Creative Commons License 2006.09.27 0 0 148
ezen nehogy aggódj!
Előzmény: zsuzsahd (147)
zsuzsahd Creative Commons License 2006.09.27 0 0 147
:-) No, ez egyre megnyugtatobb, ezek szerint ezek a kislanyok mar csak ilyenek. :-) Jol van, akkor egyszeruen felhivom anyukam figyelmet, hogy bizonyara ra utott a kiscsaj, merthogy nala beszedesebb csaladtagot nemigen ismerek, lehet, hogy csak rosszul turi a konkurenciat. :-)
Előzmény: kicsinap (146)
kicsinap Creative Commons License 2006.09.27 0 0 146
Egyidősek a lányaink, és szerintem hasonlítanak.:-) Ő is sokat dumál, egész nap megy a csicsergés, és bizony költ verseket is, és néha, én úgy hívom guglizik. Tehát értelmetlenül beszél. Különösen akkor, ha zavarban van. Én ezzel nem foglalkozom.:-)
Előzmény: zsuzsahd (145)
zsuzsahd Creative Commons License 2006.09.27 0 0 145
Bebirepa, koszi a biztato velemenyt! Tulkepp nem veszem zokon a nagymamik velemenyet, tobb szem tobbet lat alapon, volt mar teljesen jogos eszreveteluk is (de azert tragikusan komolyan sem :-)).
Kislanyod nagyon jofej lehet! :-)
Előzmény: Bébirépa2 (144)
Bébirépa2 Creative Commons License 2006.09.27 0 0 144

Sziasztok!

 

A bántás legkisebb jele nélkül, de a nagymamák néha iszonyú dolgokat találnak ki, amit a Nusi néni mesélt nekik a közértben a pénztárnál...

Az én kiscsajom 28 hónapos és szintén képtelen befogni a száját. MIkor egyedül játszik a szobájában a földön ülve, akkor is mondogat magában, énekelget, szójátékokat talál ki (ezek bizony néha értelmetlenek, de nem baj!), betűket cserél fel szavakban és kacag rajta, kvázi anagrammákat gyárt tudatlanul, egyszóval folyamatosan tanulja és gyakorolja az édes magyar anyanyelvét.

Ami nekünk felnőttként felesleges szócséplésnek tűnik, az neki örömforrás, a nyelvi leleményből merített szórakozási lehetőség, a saját kreativitásának egyfajta megtapasztalása.

Na most erre azt mondani, hogy mentálisan, vagy lelkileg baja van a gyereknek, hát szerintem elképesztő nagy butaság lenne.

Szóval nyugi, nincs baja a gyereknek, sőt...

 

 

A kisfiúk késői beszédfejlődésének okait kiválóan, tömören,szabatosan írja le a nemrég megjelent Miért mások a fiúk és hogyan hozzuk ki belőlük a legtöbbet?  kissé hatásvadász c. könyv (Alexandra terjeszti), most nincs nálam, így idézi nem tudok, de olvasva teljes mértékben megnyugodtam, hogy a 23 hónaposan beszélni kezdett fiammal sem volt semmi gond, csak ő akkor a motorikus készségek fejlesztésével volt elfoglalva, nem holmi dumálással...

Most négy éves, és nem lehetne lelőni, olyan kifejezései vannak, csak dőlünk a röhögéstől...

 

Mindenkinek minden szépet és jót!

Br

Előzmény: zsuzsahd (143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!