Az az AO AV 937 az AO AV 927 akart lenni. Elírtam, bocsánat. :)
Más érdekesség: az MNY-553 valamivel több, mint fél év után ismét visszakerült a Siófok-Kötcse járatra. Lehet tudni arról valamit, hogy újra állandó lesz vagy csak ideiglenes megoldás? Korábban is ezen a viszonylaton dolgozott rendszeresen, de átkerült a Siófok-Pécs (5606) járatra. Ennek fényében meglepő, hogy most megint megjelent felénk.
Közben megnéztem én is: mindkettőnek idén január végén járt le a műszakija és mindkettőt február 12-én vonták ki (ideiglenesen) a forgalomból. :(
Egyébként ez a két busz nem is olyan nagyon régen még a 6042-es járaton is közlekedett, azaz egészen Siófokig eljutottak és egymás váltói is voltak egy darabig. (Értsd: a GXD-204-et a JDY-843-mal pótolták és fordítva.) Ma már stabilan az NVF-250 (Inovell 12) dolgozik helyettük, de olykor-olykor a 250 helyett is "ijesztgetnek" valamelyik AO AV-s Econell 12 Nexttel is. (Nem jegyeztem meg a rendszámát, talán 937, de nem vagyok benne biztos.)
A GXD-204-et legutoljára Somogyvámoson, a fordulónál láttam parkolni, miközben egy Credo fordult körbe körülötte. Azon gondolkodom, hogy mikor volt ez. Talán október-november környékén. Nézegettem is utána a Volán Naplóban, hogy a rendszer szerint napokig nem is mozdult el onnan.
OFF:
A JDY-843 az Árpád hídi szolgálata előtt zsámbéki volt.
Na, most én várok tőletek segítséget. Somogyban az elmúlt évek során megjelent két számomra meglepetést jelentő busz. Az egyik a JDY-843 (NABI 700 SE), a másik pedig a GXD-204 (Ikarus C56), ezek forgalomban vannak még?
OFF: én Piliscsabán, a Pázmányra jártam egyetemre és a JDY-843 akkoriban az egyik "falujáró" buszon (Bp. Árpád híd->Solymár->Piliscsaba) járaton dolgozott, majd később már "csak" rövidebb távokon (Üröm, Pilisvörösvár felé) mozgott, illetve egy darabig dolgozott Szentendre környékén is. Meg is lepődtem, hogy ez a busz lekerült hozzánk. A GXD-204 pedig emlékeim szerint Pápáról került át.
ON: bízom benne, hogy a GXD-204-et még nem állították le, mert én nagyon szeretem az Ikarusokat és már-már kuriózum egy-egy ilyet látni menetrend szerinti járaton. :)
Valóban, az FHJ-973-at el is felejtettem. Az még akkor kék színű volt, még a kijelzőjén is emlékszem a kiírásra: "Barcs-Nagyatád-Marcali-Lengyeltóti-Siófok-Budapest", asszem talán 2005-ben kapta meg a "kaposos" zöld színt. Egy darabig volt valamelyik 250-es Ikarus is a Budapestin, talán a CCP-077.
A többire is emlékszem, de nekem valamiért úgy rémlik, hogy 2015 körül az MNY-904 és MNY-905 váltva is járt Budapestre. :) A GDK-110 kapcsán viszont nincs meg, hogy mikor "zöldült" be, mert eredetileg az is kék volt. :)
HFL-399>SYY-321>AOAV-919 GDK-110>FHJ-973>MNY-905 BPG-695>FHJ-973>valamelyik LXM Credo>MNY-904! A barcs-Budapest fordáról pedig az első emlekemben az FHJ-973 volt , utána pedig HFL-399. Az első két forda amit írtam azok jóval késöbb lettek !
Az a HFL-399 már nagyon a végén nem a HFL-398 volt inkább? :)
Akkoriban rengeteget buszoztam és elég intenzív emlékeim vannak mindhárom "kaposos" EAG95-ről. A 399 volt nagyon sokáig a Barcs-Nagyatád-Siófok-Budapest járattal (ami később már "csak" Nagyatád-Siófok-Budapest járat volt). A 398 volt eleinte a Kaposvár-Siófok-Győr járattal, de aztán emlékeim szerint eltűnt és helyette inkább a HRE-938 ment Győrbe, meg talán valamelyik "IAW" rendszámos (002 vagy 003). A 397 emlékeim szerint inkább siófoki illetőségű volt, mi még azzal mentünk a siófoki gimiből osztálykirándulásra is. :)
Nem biztos, hogy jól emlékszem, azért elég régen voltak már ezek. Több, mint 20 éves emlékek ezek, szóval a tévedés joga fenntartva. :)
OFF: A 398 azért rémlik nekem a végén, mint Siófok-Nagyatád járat, mert 2013-ban, friss diplomásként állásinterjún voltam Siófokon és akkor még nem volt autóm, de 5 fele végeztem és pont a nagyatádi buszt értem el és meg is örültem nagyon, hogy az a "399", de jobban megnéztem a rendszámát és a "398" volt. Utána kb. egy évvel később utaztam ugyanezzel a járattal és akkor is a "398" volt. Majd ugye egy darabig még 2015-ben, akkor már az MYR-704 volt, ami 2021 végén új rendszámot kapott (és így lett SYY-321).
ON: Kíváncsiságból lekövettem az AO AV 919-et, teljesen átvette azt a fordulót, amit az SYY-321 csinált előtte. Hétköznap (péntek kivételével): 5966->5916->6008->6101, magyarán hajnalban Nagyatádról Kaposvárra, utána Igalon át Siófokra, egy ádándi kitérő és utána vissza Balatonbogláron át Nagyatádra. (Ha jól néztem, akkor pénteken annyiban más, hogy Kaposvárról az 5916 helyett az 5906-tal megy Siófokra, tehát nem Igalon, hanem Balatonlellén keresztül.) Hétvégén pedig a 6103-on van ugyanúgy, ahogy annak idején az SYY-321 is volt. (Tehát Nagyatádról Keszthelyre/Hévízre megy.)
nekem úgy rémlik, hogy volt róla szó, hogy írnak ki távolsági tendert is.
aztán, hogy lett-e belőle valami, vagy lesz-e valami, azt nem tudom. Mindenesetre 2027-re ígérik az Inovell Nextet, szerintem benne van a pakliban, hogy arra lesz kiírva egy tender.
Illene még 50 Tourliner (vagy azzal egyenértékű kocsi), mert mindenhol már nagyon öregecske a másodvonalas távolsági felhozatal.
Ahogy látom próbálják az utasoknak talán kényelmesebb de sajnos öregedő kocsikat küldeni hosszabb távokra. Ha valamelyik Neoplan pihenőre kényszerül ezeket vetik be. HRE E95-ök, a három irizar..néha az Iveco-k, illetve az SWW301, RWE891 lehet a "távolsági" tartalék. De szemben sok területtel legalább nem Econell/Next megy a 2-3 órás távokra. Lesz vajon beszerzés a hosszabb távú járatokra alkalmasabb csomagtartós buszokra?