Köszi szépen! :) Igen, közben elő is került, mert pénteken már dolgozott. :)
A 4 közül a 489 volt a legmegkíméltebb állapotban, mert az csak Siófok és Ádánd között forgott, meg néha Siófok és Tab között, Ádándon keresztül. :) Abban elvileg még 200 ezer km sem volt, amikor elvitték tőlünk. Ugye 2021 júliusában állították forgalomba és pont 4 évesen vitték el, tehát évi 50 ezer km mozgás egy busztól szinte semminek tekinthető. :)
Szia, a 487 javításon van és azért van helyette a 773, de egyébként mindegyik a paksi erőműbe érkező, vagy onnan távozó járatokat végez, kiegészítve egy-két helyközi járattal...
Azt nem tudom melyikben van a legtöbb km, de talán a 487 ami a leginkább "beteges"...
Az a 4 db kaposvári "SSM" szériás Econell valójában nem volt kaposvári. Abból a négyből három hivatalosan siófoki telephelyű volt, de még ez sem fedi a valóságot:
SSM-487: ezt ismerem a legjobban, mert nagyon sokat utaztam vele, amíg nem volt saját autóm. Balatonfenyvesen volt kintalvós, reggel csinálta a Balatonfenyves-Siófok járatot, majd napközben fordult egy kanyart Marcaliba, majd késő délután Siófokról ment vissza Fenyvesre.
SSM-489: ez a Siófok-Ádánd járaton volt és emlékeim szerint Ádándon volt kintalvós.
SSM-490: ez jellemzően a Balatonboglár-Hács járaton volt, de csinálta a Fonyód-Buzsák és a Fonyód-Lengyeltóti járatot is.
SSM-407: ez eredetileg azt hiszem fehérvári illetőségű volt, de aztán nagyon gyorsan átpasszolták Somogyba. A négy közül ez mozgott ténylegesen Kaposváron is, de valójában Gamáson volt kintalvós. A hét mindennapján a Gamás-Fonyód járattal kezdett, munkanapokon a Fonyód-Lengyeltóti-Kaposvár járatra fordult. Hétvégén Fonyód és Gamás között mozgott sokat, majd fordult egyet Siófokra, ahonnan este fordult vissza Gamásra.
Most egyébként mi a helyzet ezzel a 4 Econellel? Az SSM-487 elvileg az esti Szekszárd-Paks járaton dolgozik, de most egy ideje az LKN-773 van helyette. A többiről nem nagyon tudok semmit.
Nem vagyok oda az Econellekért, de sajnáltam, hogy a 487-et elvitték tőlünk, sok kedves emlékem fűződik hozzá. :)
Forrnádpuszta, nevelőtavak - Kecsegepuszta, fürgedi elág. közötti útszakasz március 30. - április 8. között teljesen megújul. (ez volt a legrosszabb rész)
az 5572 Tamási - Fürged buszvonal ketté lesz vágva. Az alsó részen Tamási - Fornád között le tud közlekedni. A felső részen Kecsege - Fürged között szintén.
A sertéstelep zárt, de előtte van egy placc, ott parkolnak, egy Buszrentes van Hídvégen, a másik a sofőr miatt Mezőkomáromban van, harmadikról nem tudok.
Azt nem bánom, hogy ha valami megközelíthető placcra terelik össze a nyájat, de amikor a sertéstelep utolsó utáni dűledező csarnoka mögötti bokortól 70 méterre rejtik el a fotótémát... :)
Dégen is száműzve lett a volán az alkotmány utcai tárolóra. A múlt héten a béke téri templom mögül is elköltözött a Credo. Viszont az egykori IDZ gazdája csináltatott egy köves placcot a háza mellett, így ő ott tárolja a buszt. Régen a 260-asok miatt nyüszögtek a lakók a zaj miatt, pedig azokban középen volt a motor.
Volános kocsi nincs Hídvégen, mert a sofőrök Lajoskomáromiak, és így a buszok is Lajosban vannak (LHL-990, PPH-600), a Buszrentes (RTG-908) kocsi a főutcán áll, a maszekok meg kint felsőnyék fele a sertéstelepnél, a kisbuszokkal meg a korlátozást figyelmen kívül hagyva bemennek a ház elé.
10:00 órakor Felsőnyéken fotóztuk még JOM-412-t aztán 10:28-kor KAZ-055-öt Ozorán. Kétszer akadtunk el a sok helyen megfagyott, jeges talajon de szerencsére szembe senkit nem kaptunk, hogy elővegyük a "na ki tolat vissza 1,5 km-t a vájatban" játékot :))
Azért nézegetve a streetviewt a google verda azért átment a 6407 sz. Nagyszokoly-Fürged átkötőn is, ott is azért vannak érdekes viszonyok a képek alapján... :)))
OFF ugyan, de a szabadhídvégi kintalvós kocsiknak ilyen korlátozás mellett mi lett a sorsuk? Mikor utoljára arra jártam, akkor még minden a helyén volt.
említett Csollányospuszta-Kecsegepuszta szakaszhoz van egy sztorim pár évvel ezelőttről.
Gimnáziumi éveinket lezárva már a nyárba belenyúlva Tamásiban tartott az egyik osztálytársam egy meglehetősen jól sikerült összejövetelt, ami után másnap reggel többedmagammal együtt Siófok felé indultunk volna, a Ramivo buszmegállótól menetrend szerint 7.21-kor. Történt azonban, hogy vagy kimaradt az érintett 5439, vagy sokat késett, a 7.39-kor esedékes 5572 (Fürgedi busz) előbb ért oda, és nem ment rajta a kijelző/nem figyeltünk, lendületből OB-vel felszálltunk mindannyian. A fornádi elágazásnál tűnt fel, hogy nem jó fele megyünk, de mit volt mit tenni, gyorsan megnézve, hogy mit tudunk csinálni, kimentünk Fürgedig, ugyan az a kocsi fordul vissza onnan 8.10-kor. Menetrend szerint nem kellett volna Csollányospusztáig kimenni, hanem Kecsegepusztán fordultunk volna, ehelyett a járatból kilépve kimentünk Csollányospusztáig a sofőr haverját lerakni. Teljesen abszurd volt, hogy ilyen helyen megy busz, és lévén, hogy indulni kellett vissza időben nyomta is neki rendesen, 40-45-tel végig azon a rettentő úton, azthittem felborul szerencsétlen Credo.
A kis kitérőnk után végülis eljutottunk Siófokra, de azóta is annyira legendaszámba megy ez a kör, hogy egy évvel később kocsival kimentünk ugyan oda, nem mondom, hogy nem féltettem az autó alját, amiben öten ültünk, hogy odaverem és a dögkeselyűk esznek meg minket a semmi közepén :D
... és ha már Sió: pár éve egy elég látványos művelet során felúsztak a balatoni kompok és katamaránok a Sión. Úgy alakult, hogy egy gemences C56 is pont akkor ment Sióagárdra, egy kiaknázatlan intermodalitást szemléltetni. :) (Korszakban a buszhoz jobban illő hajóval persze sokkal jobb lenne.)
Érdekesség, hogy kevéssel a Tamási-Budapest járat indulása után lezárták a mezőkomáromi Sió-hidat, felújítás miatt, és akkor először jelölték ki kerülőútként a Szabadhídvég - Felsőnyék - Tamási - 61 - Simontornya - 64 - Lajoskomárom - Mezőkomárom útvonalat.
OFF Most eszembe jutott, amikor 2015 októberében éppen ezt a kerülőt szerettem volna levágni, és tettem egy próbát, hogy a derék gépjárművemmel át tudok-e gurulni Felsőnyékről Ozorára földúton. Félúton kénytelen voltam visszafordulni, és még örülhettem, hogy nem akadtam el. Ha valahova kéne műút, akkor oda. ON
Neked is köszönöm a választ! Ezek szerint nem mostanában fogom összeszedni ezt a kocsit, de nagyon fura is, hogy ennyire beteges. Visszaolvasva azt találtam, hogy komoly motorprobléma merült fel a busszal, de a vártnál is komolyabb lehet, ha fél éve nem mozdult. (A másik hasonló alanyom NZM-359 volt Lentiben, amit pont az ottani látogatásom napjának reggelén dugtak el több hónapra, de szerintem tavaly többet javított az is, mint amennyit kint volt.)
Köszönöm szépen a részletes választ! Azt hittem, rendszabályi változás történt, vagy valami belső ukáznak köszönhetően bújtak el az utcákról a Volánbuszok, de ennél egyszerűbb akkor a magyarázat. Csak azt nem tudom, hova tűnnek ezek a járgányok, mert még kisbuszokat csak-csak be lehet erőltetni udvarra, azért egy szóló már bonyolultabb téma.
Szerintem az inkább csak 45954,3 km, ami a sok álláshoz jobban ilik. Nem ritka, hogy a tizedesvesszőről nagyvonalúan megfeledkeznek az adatrögzítésnél.
Igazából itt is ontopik. :) Ugye az előzmény annyi, hogy az autóbuszok és a tehergépkocsik főszabályként telephely-kötelesek, közterületen (még érvényes műszaki vizsgával és hatósági jelzéssel) sem tárolhatók.
Ennek ellenére évtizedekig béke és nyugalom volt az országban, a falubeliek egyszerűen örültek annak, hogy van mivel eljutni kora hajnalban a faluból, és van, ami hazahozza őket. Aztán történtek változások, sokkal többeknek lett autója, illetve a fejleményeket én részben a közösségi felületek térhódításának tudok be: mindenki hatalmas jogtudós lett, mindaddig, amíg másról van szó. Név nélküli vagy éppen névvel kirakott "posztok" íródnak, a "miért parkol itt" kérdéskörben. Feljelentések sora születik manapság, a szomszéd kuyájának ugatásától kezdve a szél által átfújt permetező szerig vagy virágporig minden témában. (Nem vicc.) És ebben a hullámban a buszok is sorra kerültek... Az újabb építésű házak / ikerházak / lakóparkok lakói gyorsan kiművelék magukat a közlekedési jogból is, és bár index nélkül kanyarodnak be a szerény portájukra, a lízingelt elektromos gépjárművükkel, hogy utána gátlástalanul tartsanak egy üvöltő zenés házi bulit a kertben, de a reggelente elinduló autóbusz "hirelen zavaró" lett. (Akkor is, ha már simán megtartják a mai buszok a 8-10 bar nyomást, tehát nagyon várni sem kell a levegőtermeléssel.)
Az önkormányzatok egy része helyi rendelettel egyszerűsíti a kérdést, vagyis szűkíti a külső telephelyek ügyét azzal, hogy adott időablakban megtiltja a közterületi várakozást (adott tömeghatár felett). Mondjuk 23 és 06 óra között, vagy hétvégén 0-24-ig. Enying például ilyen, de ugye vannak az "egyenlőbbek", szóval azért ott sem mindenki ellen indul eljárás, lásd pl. a helyi érdekeltségű maszekot. ;) Szabadhídvég mást csinált, ők a mezőkomáromi, nagyberényi és felsőnyéki főirányok kivételével minden utcára kitették az "autóbusszal behajtani tilos" táblát, és mivel itt a menetrend szerinti jelleg ilyen szempontból nem kivétel (nincs a kis utcákban útvonal, buszmegálló), a buszok nem tudnak tovább otthon állni.
Adott egy képző szerv, szerintem sokan megfordultunk már ott, kategóriás képzés, GKI hosszabbítás, bármi más miatt. Egy üres ipartelep közepére épült az oktatóbázisuk, 25 éve. Mostanra körbevették őket a lakóparkok és ikerházak, hirtelen "lakópihenő övezet" tábla is kikerült, és naponta kapják a feljelentéseket, mert "túl nagy a hozzájuk tartó forgalom". Agyrém az egész, és semmit nem számít, hogy ki volt ott előbb, vagy éppen az, hogy a tevékenység, amit végeznek (azok is, akik oda látogatnak) teljesen szabályos.
Hát, röviden ennyi. :) Lehetne még ragozni, vannak egyéb szempontok is (például amikor a Tolna megyében is szolgáltató maszek simán utasításba adja a járművezetőinek, hogy otthon, a ház előtt mossák le a buszaikat, ami természetesen teljesen szabálytalan), és ha emiatt is alakul ki az ellenszenv a buszok iránt, akkor van ebben is igazság. Nem mondom, hogy "régen minden jobb volt", de sok szempontból békésebben éltünk egymás mellett, az biztos. :)
AEFI-883 2023 novemberében érkezett. Elég beteges busz volt már újonnan is, 2024-ben is sokat volt helyettesítve, majd 2024 októberétől egészen 2025 május végéig szervízben volt. Alig dolgozott két hónapot, július 28 óta mai napig helyettesítik még mindig.
Amit furcsállok, hogy alig közlekedett, mégis valahogy 2025 novemberében friss műszakit kapott és akkor volt 453 ezer kilóméter benne.
Viszonyításképp, AEFI-882 szinten 2025 novemberében 138 ezer kilóméter volt benne, úgy, hogy az remdesen dolgozik, nincs ennyit szervízben.
Ugyhogy ez a téma engem is érdekel, mert egy időben napi szinten utaztam a 883-al, csak azóta már járatot is cserélt a másik bátaszékivel, a SSM-760-al.
Erről, ha fórumkompatibilis téma, tudnál pár szót mondani légyszi? Egy másik topikban már felvetettem a kérdéskört, jött is rá egy elég részletesen kifejtős válasz (amire aztán elfelejtettem reagálni - bocsi, kedves topiktárs, ha ezt olvasnád😅), de nem tényekkel, inkább logikával megmagyarázva azt, hogy ma miért tök üresek olyan települések, ahol korábban volt x darab kintalvós és miért lehet a fél országon keresztülautózni anélkül, hogy utcán álló Volánbusszal találkozna az ember. Egyébként nagyon jó képek!
Egyébként ha már itt vagyok, egy on kérdésem is lenne: létezhet, hogy az AE FI-883 már vagy fél éve nem jár, vagy pedig csak nem jelel? Konkrétan az utolsó volános Econell hiányzóm, voltaképpen ez az egy busz kell a gyűjteményembe, mielőtt a hobbit nyugdíjazom.
Találtam 1985-ös légi felvételeket, amelyek alapján a Felsőnyék és Szabadhídvég közötti út akkor még egyértelműen földút volt. (Ez azért érdekes, mert a két település között több különböző évben is tartottak "útátadókat", 1985 előtt is.) Így az Általatok átküldött hír bizonyosan a Felsőnyék és Szabadhídvég közötti útról szólt, bár a Tamási-Budapest járat még bő két évtizedig egyeduralkodó volt a cikkben érintett leshegyi útszakaszon is. (Ott csak az enyingi helyi járat megszűnése, illetve helyközi járattá alakulása után indultak el a területileg illetékes albás járatok.)
Akit ilyesmi érdekel, rengeteg kintalvós busz látható ugyanezeken az áprilisi légi felvételeken, Szabadhídvégen (és Mezőkomáromban, valamint Enyingen), nagyjából ugyanazokon a helyeken, ahol még a 2000-es elején is laktak (a most aktuális utcákból kitiltás előtt). Színes, jó minőségű felvételek. Persze, akkor még vonatcsatlakozás is volt Mezőkomáromban (az is látszik a légi felvételek egyikén).
Érdekesség, hogy kevéssel a Tamási-Budapest járat indulása után lezárták a mezőkomáromi Sió-hidat, felújítás miatt, és akkor először jelölték ki kerülőútként a Szabadhídvég - Felsőnyék - Tamási - 61 - Simontornya - 64 - Lajoskomárom - Mezőkomárom útvonalat. Ugyancsak ekkoriban, egy másik forrás szerint 6 darab buszjárat indult műszakváltásonként Felsőnyékről a környező üzemekhez.
Két képet kerestem még elő a közelmúltból, külön érdekesség, hogy mindkét busz szóba került itt, a topikban, azóta, hogy kikerestem.
JLW-977 Felsőnyéken (ha jól olvasom, akkor ő vonult most nyugdíjba)
PEP-761 hagyja el Nagyszokolyt, az említett "mindenes" tartalék, itt éppen a Budapest-Tamási járaton