Nagybaracska híres lett
Eddig egyetlen gyanús esetet sem találtak a településünket járó hatósági állatorvosok, akik összeírták a baromfiállományt - mondta tegnap tudósítónknak Király Sándor nagybaracskai polgármester. Ezen a településen és a közeli Csátalján rendeltek el szerdán egészségügyi zárlatot.
Tíz hatósági állatorvos járta tegnap a Bács-Kiskun megyei Nagybaracska utcáit: minden házba bekopogtattak, megkérdezték a házigazdákat, tartanak-e baromfit. (A szomszéd faluba, Csátaljára ma jutnak el az állatorvosok.) Ha igenlő választ kaptak, felírták a számukat. A legtöbb helyen meg is szemlélték az ólba zárt állatokat, és válaszoltak a helybeliek kérdéseire.
A korábbi időkhöz képest kevés baromfit tartanak ma már Nagybaracskán. Király Sándor polgármester szerint 1977-ben körülbelül ötvenezer szárnyas volt a faluban, ma nyolcezerre becsüli a számukat. Csak egy helyen láttunk az udvaron kóricáló baromfit - ott viszont nem volt otthon a gazda. Megkérdeztem, a háziszárnyasok találkozhatnak-e vadon élő madarakkal. Benn a faluban azonban leginkább verebek és vadgalambok próbálnak a tyúkok, kacsák élelméből elcsenni, ezekben a fajokban azonban még nem mutatták ki a madárinfluenza vírusát.
Sulyok Pétert, az összeírást végző állatorvosok egyikét elkísértük néhány házba. Hegedűs Józseféknél tíz tyúkot tartanak, szigorúan elzárva, ólban.
- Én nem félek a járványtól - mondta a házigazda -, azelőtt is voltak állatbetegségek, csak nem volt miattuk ekkora felhajtás. Például a beteg szarvasmarháról gyakran átterjedt az emberre a gümőkór. Baromfitól is lehetett valamilyen bajt elkapni. Valamikor az állattenyésztő telepen dolgoztam a téeszben, akkor meg a sertésorbáncot kapták el a dolgozók, még a telepvezető is megbetegedett. Betegségek mindig voltak, miért lenne ma másképp? Figyelem a tévét, hogy mit mondanak a madárinfluenzáról. Egybevág a tapasztalataimmal, hogy az állatról az emberre átterjedhet a kór, de az sohasem fordult elő, hogy amit az egyik ember megkapott a jószágtól, azt a másik embernek továbbadja.
Hegedűs József azt mondta: azért kevés a baromfi, mert nem éri meg tartani. Az ő utcájukban például majdnem mindenki nyugdíjas. Az egész utcában két helyen tartanak disznót, míg a téeszes időkben hétezer sertést hizlalt meg a falu népe a háztájiban. Az idősebb emberek ma is abból élnek, amit azokban az időkben félreraktak.
A Dózsa György utcában Kalló Ferenc nagyot káromkodott, amikor becsöngettünk hozzájuk.
- Pont nálunk kezdődött, az isten verje meg - mondta a férfi, aki egy régi autót berhelt az udvaron. - Ma már voltam egyszer Baján, oda-vissza négyszer állítottak meg a rendőrök, és nyittatták ki velem a csomagtér ajtaját. Még egyszer kell mennem, ugyanúgy fognak vegzálni minden egyes alkalommal.
Kallóék mindössze egy kutyát tartanak, ellenben a nagypapánál, aki beteg, ezért náluk tartózkodik, van tíz csirke. Sulyok Péter felírta a címet meg a baromfiak számát, és mentünk tovább. Az egyik közeli háznál egy idős asszony alig hallotta meg a csengetést. Be nem engedett, de néhány szóra beszédbe elegyedhettünk vele.
- Híres lett Nagybaracska - mondta.
- Félnek-e, hogy emberre is átterjed a betegség? - kérdeztem tőle.
- Félünk bizony. Ki tudja, mit hozhat ez majd magával? Enélkül is épp elég bajom van. A szemem rossz, nem hallok rendesen. Már úgyis mindenem fáj, most meg még ránk jön ez a madárkórság is! Hetvennyolc éves vagyok, énnekem már nem olyan sok van hátra, de sajnálom a fiatalokat, hogy mit kell megérniük.
A községházán eközben ülést tartottak a Bács-Kiskun megyei védelmi bizottság, a rendőrség, a határőrség és az állat-egészségügyi hatóság képviselői. Tolna és Baranya megyei rendőrök is jelen voltak, mert a tíz kilométer sugarú védőkörzet egy része a Dunától nyugatra esik. A tanácskozás tartalmi része nem volt nyilvános. Király Sándor tájékoztatott a történtekről.
- A hatóságok pontosították, hogy milyen áruféleségeket lehet átvinni az ellenőrző pontokon. A bajai kerületi főállatorvos elmondta, hogyan tájékoztatják a hatósági állatorvosok a baromfitartókat.
Arról érdeklődtünk ezután, hogyan fogadták a helybeliek a járványveszély hírét.
- Biztos, hogy jó páran felkapták a fejüket, mert szerda reggel, amikor elmentek dolgozni, még semmi sem volt, mire meg jöttek hazafelé, mindenkit megállítottak a rendőrök. Mindazonáltal nincs pánik - mondta a polgármester.
- Mi várható, ha újabb fertőzött vándormadarak érkeznek a Ferenc-csatornára?
- Az ég hál' Istennek nyitott, a madarak repülnek ide-oda, amióta világ a világ. Régebben egyébként lényegesen több vadmadár pusztult el a környéken.
- Okozhatta a pusztulásukat ugyanaz a vírus, amitől ma annyira tartanak a hatóságok? - kérdeztem végezetül Király Sándortól.
- Ki tudja? - felelte. - Azokat akkor nem vizsgálta senki.
Népszabadság