Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.09.22 0 0 18
szakdolgozatok minden témában
bravogirl Creative Commons License 2007.03.17 0 0 17
Rá vagyok szorulva!
seth1 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 15
Ez tényleg jó ötlet! :) Egy másik topikon kaptam is néhány jó könyvjavaslatot, amik igencsak a sztereotípiákról szólhatnak szerintem.
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.06 0 0 14
Na most ezek, amiket írsz, sztereotípiák.
Akkor már lehetne a szetereotípiák megjelenése, és akkor máris közelebb vagy :) Ráadásul egész jó kis fejezetet lehetne rittyenteni a sztereotípiákból, mint olyanból. Hogy alakulnak ki, miket vesz alapul, és a többi.
Ennél többet sajna nem tudok segíteni, ha a témavezetőd sem, akkor nincs más hátra, mint könyvtár, és kulcsszavas keresgélés...
Előzmény: seth1 (13)
seth1 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 13

Sziasztok!

Mivel a témavezetőm nem nyelvész, nem nyelvészeti szempontból kell megközelítenem a kérdést. Kulturális különbségek számomra azt jelentik, hogy az angol korán kel, mindig elolvassa az aznapi újságot, ezt meg ezt kajál, sosem eszik/iszik ezt vagy azt, 5-kor teázik, 8 után fekszik, gyakran kirándul, stb. Ezzel szemben a spanyol stb. plusz lehet írni az akkori politikáról, az emberek életéről ebben és ebben a társadalmi csoportban, a történelemről. Nem tudom, de nekem ez a kultúra ebben a kontextusban. Csak arra vagyok kíváncsi, ismer-e valaki olyan könyvet, aminek mondjuk az a címe, hogy The Englishman, vagy akármi. Nem tudom. Amúgy írtam a témavezetőmnek, várom a válaszát.

Törölt nick Creative Commons License 2006.02.06 0 0 12
Hát nézd, erre nem nagyon lehet mást írni. Ez kb. olyan, mintha én azt írtam volna, hogy japán-magyar összehasonlító nyelvészetből írok, mondjatok japán ill. magyar nyelvészet témájú könyveket....Amíg nem tudod kicsit konkrétabban a dolgokat, nem tudunk nagyon pörögni, mert még az lesz a vége, hogy bantu vadászok párválasztási szokásairól fogsz írni :)))
Egyébként mély tisztelettel ajánlom Umberto Eco "Hogyan írjunk szakdolgozatot?" c. művét, ha még esetleg nem olvastad, sok hasznos tipp van benne úgy általában.
Előzmény: seth1 (11)
seth1 Creative Commons License 2006.02.05 0 0 11

Követem a topikot, a két tippadást köszönöm is, csak egy kicsit nagyobb mozgásra számítottam.

s.

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.03 0 0 10
Legalább a saját topikodat kövesd figyelemmel :)
Előzmény: seth1 (8)
Cida_509 Creative Commons License 2006.02.02 0 0 9

Szia! Én is csak azt tudom javasolni, mint Maczy: először azt kellene eldönteni, milyen szempontból szeretnéd a kérdést megközelíteni, szűkíteni kellene egy kicsit a témát, pl.

 

- Kulturális/szociális különbségek visszatükröződése a nyelvhasználatban. Itt kitérhetsz arra is, mi a humor forrása a nyelvhasználatban: rétegnyelvek használata, vagy valami más? (Ne haragudj, de nem ismerem túl jól a Waczak szállót). Mondok egy nagyon merészet: ehhez a témához megnézhetnél egy pár tanulmányt az ógörög ókomédia nyelvhasználatáról (Aristophanés), ott ugyanis ugyanez a nyelvi komikum helyzete: mindenkit a saját nyelvhasználata jellemez. A tanulatlan ember a saját szociolektusát használja, akárcsak az idegen, aki egyre csak idegen szavakkal keveri a görögöt, stb. Szerintem sok párhuzam adódik a kettő között. Ha ezt választod, érdemes a kurrens nyelvészeti bibliográfiákat átlapozni (az Akadémiai Könyvtár szabadpolcán van jó pár), elég a szociolingvisztikánál felütni.

 

Ha nem nyelvészeti jellegű munkát akarsz, elindulhatsz a szociológia irányába is, bár nem tudom, mennyire rugalmas az angol szak ilyen tekintetben: hagynak-e nem irodalmi vagy nyelvészeti jellegű szakdolgozatot írni. Ezt mindenképpen tisztáznod kell a témavezetőddel, nehogy később baj legyen belőle.

 

A nyelvészeti témához hozzáláthatsz így is:

 

1. A Waczak szálló műfajának bemutatása, története. Esetleg tehetsz egy kis kitérőt összehasonlításképpen más, ezt a műfajt képviselő darabokra is.

2. Mi az, hogy kulturális különbség? Próbáld meghatározni, mit értesz ezalatt pontosan!

3. Mindez hogyan tükröződik a nyelvhasználatban? Egészen pontosan milyen nyelvi eszközök használatával jellemzik a kulturális különbségeket? Mi a humor forrása?

 

Ez persze még nem vázlat, csak megpróbálok "hangosan gondolkodni". Leginkább persze azt javasolnám, hogy igenis fordulj a témavezetődhöz! Egyáltalán nem ciki, hogy első pillanatra nem áll össze a kép. Ő fogja tudni, milyen irányba érdemes elindulni, mihez van több/jobban hozzáférhető irodalom, és egyáltalán hol találsz irodalmat a témához. Hidd el, a többi szakdolgozónak is vannak problémái, pont azért van a témavezető, hogy segítsen, amiért ráadásul meg is fizetik, nem ingyen teszi. Azért persze itt is gondolkodhatunk rajta tovább:)

Előzmény: seth1 (8)
seth1 Creative Commons License 2006.02.02 0 0 8
Hahó! Sehol senki? Nem tudtok segíteni, legalább tippadás szinten sem? :(
seth1 Creative Commons License 2006.02.01 0 0 7

Miért mondod ezt? Egyébként igen, szerintem is, ezért kérek segítséget, hogy egyáltalán honnan közelítsem meg a témát. Lassan kellene írnom valami vázlatfélét, és addig nem akarom nyaggatni a témavezetőt, amíg nekem halvány lilám sincs az egészről.

 

Előzmény: bravogirl (6)
bravogirl Creative Commons License 2006.02.01 0 0 6
Ez elég érdekesnek tűnik!
Előzmény: seth1 (4)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.01 0 0 5
Hát csak tipp.
Ha a kultúrális különbségek a címe, akkor kell ugye valami alapelmélet, ilyen általános dolgok (én inkább nyelvészetben vagyok otthon, szóval arra lefordítva, ha a Waczak szálló társadalmi rétegeinek nyelvhasználatát akarnám vizsgálni, akkor mindenképpen kellene hozzá általános szociolingvisztika, és onnan szűkíteni az egyes csoportokra). Szóval szerintem előbb a szempontokat határozd meg, mert az, hogy "kutúrális különbségek" szerintem még elég tág. Miben? A nyelvhasználatban? Étkezésben? Szokásokban? Gesztusnyelvben? Esetleg mind?
Szóval én először túlesnék az alapismereteken (gondolom, antropológia szakosok ebben többet tudnának segíteni, ha már túl vagy ezeken, bocsi), aztán egy jegyzetfüzettel felvértezve jól megnézném a Waczak szállót végig, és kiemelném, amit vizsgálgatni akarok, majd szempontokat keresnék, és akkor innen már elég kis szűk csoportokat lehet kiemelni, amikre könnyebben rákereshetsz könyvtárakban, folyóiratokban.
Előzmény: seth1 (4)
seth1 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 4

A cím: Kulturális különbségek a Waczak Szálló c. műben.

Én igazándiból a Monty Python Repülő Cirkusza vagy a Waczak Sz. c. művek sajátságos humoráról írtam volna, ilyesmi szakdogával találkoztam is már a neten a L'art pour l'art társulat műveivel kapcsolatban, de ezt a témavezetőm nem támogatta.  Ő ajánlotta viszont a fent említettet. Ennek egy éve, és mostanában kezdtem kutakodni, hogy akkor hogy is kellene nekilátnom, milyen segédanyagokat találhatok hozzá, de egyelőre semmi eredmény, persze még teljesen az elején vagyok az ügynek. Van ötletetek? (Ja, és amúgy angol szakos vagyok, tehát mindez majd angol nyelven íródik.)

Köszönöm.

s.

Előzmény: Cida_509 (2)
bravogirl Creative Commons License 2006.01.31 0 0 3
Igen. Én is ezt akartam kérdezni. Így túl tág a fogalom.
Előzmény: Cida_509 (2)
Cida_509 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2
Konkrétabban milyen témáról? A kultúra meg a mindennapok túl tág témakör, egészen pontosan mi érdekel? Mi a szakdolgozatod pontos témája, esetleg címe?
Előzmény: seth1 (-)
M41 2152 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 1

Hello!

1 tipp: nézz szét a www.jegyzetek.hu weboldalon, hátha találsz vmit rajta, amit tudsz hasznosítani.

M41 2152

Előzmény: seth1 (-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.31 0 0 0
Jé, egy nullás.
0
seth1 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

Szakdolgozatírás előtt állok, és a témámhoz a brit, spanyol, amerikai kultúrákról, az emberek mindennapjairól, szokásairól keresek anyagot. Egyelőre az interneten kutakodok, de nem igazán találok semmit. Még az elején vagyok, tehát nem adtam fel, csak szeretném, ha tudnátok segíteni, hogy hol találok erről részletes leírást, tanulmányt, akármit, ill. van-e jó, a témáról megjelent könyv. 

Előre is köszönöm, ha tud valaki tanácsot adni!

seth

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!