Én használok ilyet kb. a 2000-es évektől, anno 2500 Ft-ért vettem. Előtte 5-6 telet bírt az akksi, (DACIA, benzines Kb. 40-50 Ah-ás volt benne, 24 év alatt 5 akksi, gyakori indítás). 2006-tól diesel van, ekkortól használom ugyanolyan körülmények között, a 2. akksi (74 Ah) a vége felé jár (most volt a 10. teles), a 2023. év végét nem kockáztatom már (a kapocsfesz. 3 nap állás után 12,3 V). Az autó garázsban tartott, mikor eszembe jut, kb. 2 hetente rátöltök, soha nem volt nagyon lemerülve, ha kellett, mindig után töltöttem. Egyszóval az a gyanúm, hogy a normális gondozás mellett is jót tett az akksinak ez a kis készülék.
Még lemaradt, ezeknél a töltőáramot a trafó belső ellenállása, esetleg még pluszban berakott ellenállás korlátozza, így a töltőáram nem stabil, illetve ahogy telítődik a cella, lassan csökkenő az áram, miután a trafó feszültsége is úgy van megválasztva, hogy nagyon túltölteni ne tudjon.
Amit hozzátennék a teljesebb kép kedvéért, ilyen kisáramú töltők azért is vannak csak biztonsági időzítővel ellátva, mert túltölteni, azaz cellát túlhevíteni nehezen képesek. Nem mondom, C/10 feletti áramnál már jól bemelegedhet, de ezek az akkuk annyit még épp elviselnek.
Léteznek még kisebb áramú töltők (van a lomtárban ilyen is), ami még időzítőt sem tartalmaz.
Eleve nem is tudhatjuk általában, hogy mennyire volt lemerülve, illetve nem is feltétlenül kerül azonos állapotba két cella. Valaki azt hiszi, hogy lemerült, közben "félig van" valamelyik. De ez nem is jelent problémát, mert a kisáramú töltőnél, ha hamarabb telítődik egy cella, a töltés még maradhat rajta (míg az időzítő lekapcsol), a feleslegben bevitt energiát ezek a cellák képesek elfűteni, haaz áram nem túl nagy.
Nagyobb áram értelemszerűen nagyobb hőmérsékletet generálna, ami ellen már védekezni kell, egyéb töltési technikák valamelyikével, illetve azok kombinációjával. Időkorlát + hőmérés + deltacsúcs + abszolút csúcsérték stb.
A szóban forgó konstrukciókban általában egy kis trafó van és diódás egyenirányító, miáltal az akkut teljes vagy félhullámú egyenárammal tölti. Az akkunak mindegy a hullámzás, átlagérték a lényeg. De ilyen egyszerű multiméterek a hullámzó DC átlagértékének pontos mérésével bajban lehetnek, azaz nem feltétlenül mérvadó, amit ilyenkor mutat.