Keresés

Részletes keresés

sportember Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2
Köszönöm, ez elég részletes. Az utólagos sebészi beavatkozás mit takar? És: ha eltelt két hónap, a helyzet mennyiben változik meg? Előfordulhat, hogy összeforr rosszul?
Előzmény: Besenyő Pista (1)
Besenyő Pista Creative Commons License 2006.01.29 0 0 1

"A törés követeztében általában megsérül az orrüreget bélelő nyálkahártya is, ami orrvérzéshez vezet. A nyálkahártya és az egyéb lágyrészek gyorsan kialakuló duzzanata miatt néha a törést nehéz megtalálni. A törés általában az orrnyerget az egyik irányba félretolva az ellenoldali csontok benyomódásával jár. Ha vér gyülemlik fel az orrüreget kettéosztó porcos orrsövényben, az a porcszövet fertőződését és pusztulását vonhatja maga után, majd emiatt az orrnyereg középen besüppedhet.

 

Valószínű a törés, ha valakinek egy tompa sérülést követően fáj és vérzik az orra. A vizsgálatot az orvos rendszerint az orrnyereg tapintásával kezdi, szabálytalanságokat keresve az orr formájában, és a csontok kóros mozgékonyságát kutatva. Törött csontok esetében a tört végek egymáson elmozdulva jellegzetes ropogó hangot adnak. Az orvos a tapintás során megfigyeli, hogy a beteg jelez-e fokozott érzékenységet. A törés igazolásához röntgenképet kell készíteni.

Az orrtörés helyretételéhez a felnőtteket helyi érzéstelenítésben részesítik, míg a gyermekeket általában altatják. Az orrsövényben összegyűlt vért elvezetik, megelőzendő a fertőzést és a porc elhalását. A törött csontok elmozdulásának korrigálása után az orrot gézzel kitamponálják, kívülről pedig rögzítik. Az orrsövény töréseit nehéz összeilleszteni, ezért gyakran utólagos sebészi beavatkozásra van szükség. "

Előzmény: sportember (-)
Szab_pazsit Creative Commons License 2006.01.29 0 0 0
Miért 0rv0sh0z mész ilyen problémával?
Előzmény: sportember (-)
sportember Creative Commons License 2006.01.29 0 0 topiknyitó
Ütés következtében két hónapja feltételezhetőleg eltört vagy elrepedt egy orr. Sem orvos, sem természetgyógyász nem látta. A tulajdonosa azt mondja, korábbi tiszta légzése helyébe orrsövényferdüléses, részben gátolt légzés lépett. A terület máig érzékeny és fájdalmas.
Szeretném szakember véleményét kérni: rövid és hosszú távon milyen következményei és szövődményei lehetnek a kezeletlen problémának? Úgy tűnik, a sérült nagyon fél az orvostól ("csak újra eltörik"). Ezért kérdem: milyen kezelési módok jöhetnek szóba?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!