ki lehetne más az Öregasszony mint Törőcsik ? én simán eljátszatnám az Öregembert Iglódival, vagy Kállaival, de az Öregasszony, ma Magyarországon a Törőcsik szerepe.
Addig rendben, hogy pl. én is műveletlen bunkó vagyok és magamtól nem értettem a dolgot, de itt Lengyel 1 perc csillogásért beszopatott két közmegbecsülésnek örvendő embert a szakma környékéről is.
És miért kellett a két nemzetszínészét nevén nevezni, miért nem volt elég az öregember meg öregasszony? Jahogy metafora, akkorseértem. Belerángatta őket a glosszájába értelmetlenül. Monnyonle.
A "Székek" egy metafora. A két öregember a Ionesco darabban azt gondolja, hogy tud valami a világról amit mindenkinek meg kell tudnia, mert ez a kulcsa mindennek, és azt hiszik, hogy figyel rájuk valaki, de a székek valójában üresek. Szerintem dekódolható.
Orbán Szobathelyen volt az egyetlen vidéki Holocauszt Muzeumban a megemlékezésen, Kövér meg a Parlamentben, több Fidesz-MPSZ Parlamenti képvíselővel.Én vártam, hogy az az egyetlen Parlamenti Képvíselő(Fonagy János), aki túlélője a Holocausztnak is szót kap ezen az első Nemzetközi Megemlékezésen, hogy ugyanazon házban, ahol születtek a Zsidóellenes Törvények, a mai Törvényhozásban egy túlélő is aktiv részvevője a Demokratikussá vált III.Magyar Köztársaságnak.Szép lett volna.
A Lengyel összekeverte a Dunaújvárosi Táncszínházat a Nemzeti Színházzal, a Törőcsiket meg egy balerinával. Már csak az a kérdés, hogy az SZDSZ-t melyik párttal keverte össze?
Hazudnak reggel, délben, este.
Azt hiték egyesek, hogy maguk mellé tudják állítani a népszerű jelképeket.
A forgatókönyvet megírták a bértollnokok előre.
A Népszabadság automatikusan leközölte.
Ma így megy ez.
Huszadszor olvasom az általam nagyra becsült Lengyel László: Tudtukmertüktettük című cikkét a Népszabadság Hétvége mellékletében (január 21.). Hiába olvasom, huszadszorra se értem. Az írás szerint "a magyar liberálisok hétvégi küldöttgyűlésén Ionescu darabját, A székeket játsszák. Az öregasszonyt Törőcsik Mari, az öregembert Garas Dezső alakítja."
Az egyik lehetőség, hogy Lengyel László információja téves: ilyen előadás nincs és nem lesz; sehol, soha szóba se került. A másik lehetőség, hogy a szerző mindezt csak képletesnek, fantazmagóriának szánta. Vagyis: "mintha" így lenne. De akkor ezt miért nem jelzi, és egyáltalában hogyan kerül egy "minthába" két konkrét név?
Ezért a leghatározottabban közlöm, nem tudtuk, hogy a magyar liberálisok hétvégi közgyűlést tartanak; az előadással kapcsolatban pedig azt, hogy nem tettük.
A kérdés már csak ennyi: Lengyel László hogy merte mindezt a nevünkkel kapcsolatba hozni?
Törőcsik Mari
A Népszabadság Hétvége mellékletében döbbenten olvastam Lengyel László Tudtukmertüktettük című cikkét, tanulmányát vagy mi a fenét. Azt írja, idézem: "A magyar liberálisok hétvégi küldöttgyűlésén Ionescu darabját A székeket játsszák. Az Öregasszonyt Törőcsik Mari, az Öregembert Garas Dezső alakítja." Továbbiakban egy elemzés következik a gyűlésről. Néztem ezeket a sorokat. Fölmerült bennem, lehet, hogy meghülyültem! Hiszen én nem voltam ott. Ilyen előadásban sem én, sem Mari soha nem játszottunk. Tovább bámultam a sorokat! De nem, sehol egy idézőjel, kurziválás vagy egy "mintha" szócska. Pont van! És kész! - Lehet, hogy a szerző ironizálni akart? Lehet, hogy így van, de akkor két eset lehetséges: vagy én nem tudok olvasni, vagy Lengyel László nem tud írni. De lehet, hogy L. L. mindezeket nem tudta, viszont le merte írni. Ez nem volt helyes tett!
Kérdésem a Szerkesztőséghez: már a Népszabadság is itt tart?