Keresés

Részletes keresés

cleo86 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 21043

Tényleg jó részletesen leírtad. Ebbe már minen benne van.

Köszi.

 

Próbálom keresni a legjobb megoldást.

Főállású vállalkozóként nagyon gáz a dolog, mert akkor magára a macskatenyésztésre nem érdemes kiváltani szerintem, mert nem tudod miből fizetni a járulékokat. Kell mellé valami olyasmi, ami állandó bevételt hoz (havonta).

A legjobb tényleg az, ha van munkahelyed és amellett váltod ki.

Előzmény: norsycat (21039)
cleo86 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 21042

Nem tudom pontosan milyenre gondolhatsz.

Ha nyitottat szeretnél, akkor fából csinálsz egy vázat és valami dróthálóval behálózod, az elejére egy ajtót raksz (ha minden oldalát le akarod zárni).

Ha zártabbat, akkor talán OSB lapból a legegyszerűbb.

 

Én egy zárt helyet csináltam a macsnak OSB-ből, a teteje nyitható, az oldalain lyukfűrésszel csináltam különböző méretű lyukakat hogy menjen be valami fény, de abban melege van ha bemegy.

Maj még rakni kellene bele polcot, mert most elég a nagy a légtere, így elbújásra nem érzi annyira alkalmasnak.

Előzmény: saisha (21041)
saisha Creative Commons License 2012.07.30 0 0 21041

Kedves Tenyésztők!

 

Kezdő tenyésztőként várjuk az első almot. Érdeklődni szeretnék, hogy a szülőboxot házilag, hogyan tudnám megoldani pár ezer Ft-ból? Esetleg valahol olcsóbban tudnék-e venni?

 

köszönöm a segítséget!

 

szép napot!

norsycat Creative Commons License 2012.07.30 0 0 21040

Ja, az iparűzési adót kifelejtettem. Azt is kell fizetni, akkor is, ha veszteséges vagy.

norsycat Creative Commons License 2012.07.30 0 0 21039

Sziasztok!

 

Luca 41 tömören összefoglalta a lényeget, de ahogy ígértem, kicsit részletesebben is megírom a legfontosabb tudnivalókat:

 

Tetszik- nem tetszik, kishazánkban az a törvény, hogy minden jövedelem után adózni kell. A jövedelem nem azonos a bevétellel, hanem a bevételből a ténylegesen felmerült és törvényesen levonható költségek levonása utáni rész.

Magánszemélyként bárkivel előfordulhat, hogy alkalmilag elad valamit, de egyébként nem foglalkozik annak a dolognak az értékesítésével. Pld. ház, kocsi, telek, bútor, stb. Az így szerzett jövedelmet az éves adóbevallás megfelelő sorába kell beírni, és ki kell fizetni utána az adót. Más kérdés, hogy az emberek nagy része nem szokta bevallani az ilyen jövedelmeit. Addig nincs is baj, amíg valamiért nem kerül az adóhivatal látókörébe, és nincs nyoma az adásvételnek, mert pld. a szomszédnak készpénzben adott el valamilyen nagyobb értékű ingóságot. Ez nemigen tud kiderülni. De ingatlan esetén ezt már nem lehet megtenni, mert biztos a bukta. Vagy ha valakit egyéb tevékenysége miatt éppen ellenőriz a NAV (lánykori nevén APEH), és a bankszámláján nyoma van a bevételnek, akkor is meg fogják kérdezni, hogy mi volt ez.

 

Ha viszont valaki rendszeresen, bevételszerzés céljából végez valamilyen tevékenységet, akkor azt már nem teheti magánszemélyként, hanem csak valamilyen vállalkozási formában.

A macskatenyésztés ilyen tevékenység, még akkor is, ha netán évente csak egy alom születik, és egyébként tök veszteséges az egész. Az erre vonatkozó előírásokat nem az állatvédelmi törvényben kell keresni, mert az nem erről szól, hanem az állatokkal való bánásmód feltételeit szabályozza, mint például a tartásmód, állatkínzás tilalma, stb.

A macskatenyésztés adózási kérdéseiről azok a törvények szólnak, amelyek általában szabályozzák az adózást, vállalkozási formákat, számviteli előírásokat. Ezek egyike sem tér ki konkrétan külön a macskatenyésztésre, ahogyan a porcelán kereskedésre vagy a bicikli szerelő vállalkozásra sem, hanem mindegyikre vonatkozik. Tehát nem kell kimondani, hogy akkor mától legyen adóköteles a macskatenyésztés, mert eddig is az volt, csak legfeljebb sokan úgy vágtak bele, hogy erről nem tájékozódtak. Sajnos nemegyszer tapasztaltam, hogy hiába mondtam el sok tenyésztőnek, hogy erre figyelni kell, félvállról veszik. Mikor pár évvel ezelőtt egy tenyésztőt felnyomott egy elégedetlen gazdi az akkori APEH-nál és 300.000 Ft-ra büntették, és ennek híre ment, akkor néhányan gyorsan kiváltották a vállalkozóit. De szerintem a többségnek azóta sincs fogalma sem, hogy mekkora veszélynek teszi ki magát, vagy azt hiszi, hogy rá nem vonatkoznak a törvények. Pedig ahhoz, hogy eladja a kölykeit, hirdetnie kell magát, honlapot kell készítenie. Innentől kezdve nyilvánosan dokumentálta, hogy tenyészt és értékesíti a cicákat, ezért úgy is kiszúrhatja magának az adóhivatal, hogy senki nem jelenti fel. Ők is neteznek és onnan is szereznek tippeket, hogy kit ellenőrizzenek. Az is bárkivel megtörténhet, hogy kifog egy elmebeteg gazdit, aki feljelenti valamiért. És ha akkor kap egy ellenőrzést, és kiderül, hogy engedély nélkül csinálta és nem adott számlát a kölykökről, akkor pontosan az történik, mint most szili43 topiktársunkkal, több százezer Ft-ra megbüntetik.

 

Adózási szempontból nincs olyan, hogy hobby tenyésztés meg nem hobby tenyésztés. A tenyésztés, az tenyésztés, nem érdekli őket, hogy hol vagy tag, vagy tag vagy-e egyáltalán, a fajtajegyeket akarod-e fenntartani, meg egyebek. Ha eladási céllal születnek kölykeid, akkor tenyésztő vagy. Ha van bármilyen macskád, akinek kölykei születnek és azokat elajándékozgatod, az nyilván nem tenyésztés. Az a hobbiállat tartás, ami magánügy, nincs semmilyen gazdasági vonatkozása, nem kell hozzá engedély, és értelemszerűen nem is kell utána adózni sem. De a tenyésztés nem keverendő a hobbiállat tartással.

Az egyesületek sem érdeklik őket, legfeljebb annyiban, amennyiben őket is ellenőrzik a saját gazdálkodási tevékenységük miatt. De az egyesület semmilyen mértékben nem felelős azért, hogy te betartod-e az adótörvényeket vagy sem. Te felelsz saját magadért. Az előfordulhat, hogy ha téged ellenőriznek, akkor bekérnek adatokat rólad az egyesületedtől. Engem most tavasszal ellenőriztek, és például az állatorvosomtól és még néhány olyan helyről kértek be adatszolgáltatást, akiktől nagyobb értékű számláim voltak. Azt keresték, hogy valósak-e ezek a számlák, nem fiktívek, vagy hamisak-e. Tehát ilyen vonatkozásban szóba jöhetnek az egyesületek, de egyébként nem. Már csak azért sem, mert nem mindenki tag, nem mindenki törzskönyveztet, aki macskákat ad el. Az Expressen hirdetők között többségben éppen ilyenek hirdetnek. Az meg ugye nem lenne igazságos, hogy a normális, bejelentett tenyésztők adózzanak, a szaporítók meg nem. Ez a megkülönböztetés csak bennünket érdekel, mi dühönghetünk miattuk, de szerencsére az adóhivatal ebben a tekintetben nem tesz különbséget. Aki eladja a kölyköket, annak adóznia kell. Ennyi.

 

Amikor most ellenőriztek, külön rákérdeztem, hogy kötelező-e egyéni vállalkozói engedélyt kiváltani, vagy lehet-e más módon adózni, például magánszemélyként az egyéb bevételek rovatban feltüntetve a jövedelmet. Egyértelműen azt a választ kaptam, hogy nincs semmi más mód, csak valamilyen vállalkozási formán belül. Őstermelőként sem, mert az a mezőgazdasági jellegű állattenyésztésre vonatkozik csak (pld. tyúk, disznó, vágó –és haszonállatok.)

 

Tehát ott tartunk, hogy aki tenyészteni akar, annak valamilyen vállalkozói formát kell találnia és kiváltania az engedélyt, legkésőbb az előtt, hogy kölyköket adna el. Akinek már egyébként is van valamilyen vállalkozása, annak egyszerűbb a dolga, mert csak a tevékenységi kört kell kibővítenie. Én az alábbi TEÁOR számokat találtam:

014901 Egyéb állat tenyésztése m.n.s.

014903 Hobbiállat tenyésztése

016201 Állattenyésztési szolgáltatás

Nekem már 1991 óta van főállás melletti egyéni vállalkozói engedélyem, sokféle tevékenységi körrel, ezt bővítettem ki. Nem szükséges hozzá semmilyen szakképzettséget igazolni, bárki beírathatja magának.

 

Az egyéni vállalkozói engedélyről a következőket fontos tudni:

Az okmányirodában lehet kiváltani, a jelenlegi díját nem tudom, de a legutolsó, amiről még tudtam, 5000 Ft volt. A NAV-nál kell adószámot kérni és egy vállalkozói bankszámlát is nyitni kell. Bár ha nem vagy áfás, akkor a lakosságit is elnézik.

Alapvetően 3 csoport van: főállású vállalkozó, főállás melletti vállalkozó, kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó (pld. nyugdíjas, nappalis hallgató)

A nagy különbség, hogy a főállású vállalkozó ebből a vállalkozásból él, tehát elvileg nem lehet tartósan veszteséges, és minden járulékot fizetnie kell a nyereségadón kívül is. Ha veszteséges, vagy nincs egy kanyi bevétele sem, a járulékokat akkor is fizetnie kell az első pillanattól kezdve. Tehát ezt senkinek sem ajánlom, mert a gatyája is rámegy, garantáltan. Aki netán munkanélküli, nehogy kiváltsa a vállalkozóit, mert ő akkor főállású lesz!

Akinek van másik főállása, ahol fizetik már a nyugdíj és TB meg egyéb járulékait, annak csak a nyereséges működés után kell adót fizetni. Ha veszteséges, vagy van ugyan vállalkozóija, de nem csinál semmit, akkor sincs gond, mert legfeljebb 0 adót kell bevallania és nem kell fizetni. Illetve veszteség esetén van egy un. „elvárt adó”, de az nem jelentős összeg. Ilyen vállalkozóit bárki kiválthat, a főállású munkáltatójának nincs köze hozzá, nem is kell tudnia róla. Vannak bizonyos speciális hivatások (pld. bírók), akik nem lehetnek vállalkozók, de bárki más igen. A munkáltatónak csak ahhoz van köze, hogy amikor neki dolgozol, akkor tisztességesen elvégzed-e a munkádat, munkaképes állapotban vagy-e. Ha igen, akkor semmi köze hozzá, hogy munka után mit csinálsz, van-e másik állásod alkalmazottként, vagy saját vállalkozásod. Úgyhogy cleo86, attól ne félj, hogy nem vennének vissza, ha kiváltod a vállalkozóit, mert ez nem tartozik rájuk. Az viszont meggondolandó, hogy ha határozott a munkaviszonyod, és előfordulhat, hogy nem hosszabbítják meg, ha lejár, akkor nagyon kockázatos lenne kiváltani a vállalkozóit. Mert akkor ugyan most munka mellettiként váltanád ki, de abban a pillanatban, ahogy megszűnik a főállásod átminősülsz főállású vállalkozóvá, nem kapsz munkanélküli segélyt, és fizetned kell legalább a minimálbér után járó nyugdíj és TB járulékokat. Úgyhogy azt javaslom, hogy olyan családtag nevén legyen a vállalkozás, akinek biztos a főállása.

 

Amikor kiváltod az engedélyt, választani kell, hogy EVA-s leszel-e, vagy SZJA-s. Az EVA-t nem javaslom, mert ez azoknak előnyös, akiknek nincs sok költségük, nekünk pedig van. Tehát válaszd az SZJA-t. Ez azt jelenti, hogy az egyébként is benyújtandó éves adóbevallásod mellett innentől fogva a vállalkozói adóbevallást is be kell küldened minden februárban, és a nyereséged után személyi jövedelmadót kell fizetned. Ha veszteséges vagy, akkor nem csökkentheted le a főállásod után fizetendő SZJA-t ezzel az összeggel, hanem a veszteséget átviheted a következő évre. Ha akkor nyereséges a vállalkozásod, akkor onnan levonhatod az áthozott veszteséget.

Arról is döntened kell, hogy bejelentkezel-e az ÁFA-körbe. Ez bizonyos bevétel felett kötelező, alatta lehetsz „alanyi mentes”. Azt javaslom, ne jelentkezz be, ha nem akarod feleslegesen megbonyolítani az életedet újabb bevallásokkal. Ha nyereséges vagy, akkor az ÁFA miatt több adót kell fizetned. Ha veszteséges vagy, akkor elvileg jól jársz, mert visszaigényled az ÁFA különbözetet, de akkor szinte biztos, hogy behívnak ellenőrzésre. Engem is azért ellenőriztek az idén, mert visszakértem ÁFÁ-t, és meg is mondták, hogy mindig piszkálni fognak, ha ezután is visszakérek. 1991-től, 20 éven keresztül nem érdekeltem őket, pedig eddig is mindig veszteséges voltam. Úgyhogy jövőre ki is fogok iratkozni az ÁFA körből.

 

Vállalkozóként könyvelést kell vezetned a költségeidről és a bevételeidről. Ezt teheted pénztárkönyvben vagy egyszeres naplófőkönyvben, papíron, vagy számítógépes szoftverrel. A pénztárkönyvet javaslom, az a legegyszerűbb. Magad is el tudod végezni, de előtte egy könyvelővel pontosan magyaráztasd el, hogy azt a néhány számlatípust, ami nálad felmerülhet, melyik rubrikába kell írni. Le van írva a törvényben is, de azt úgysem fogod megérteni. Az olyan kiadványokkal, amik a törvényt magyarázzák, már többre mész, de ha meg akarsz spórolni pár sírógörcsöt és könyvfalhozcsapkodást, akkor inkább egy könyvelő ismerőssel okosíttasd ki magad. Bár sajnos azt is tapasztalom, hogy a pénztárkönyvhöz kevesen értenek, annyira a kettős könyvelésben van benne a legtöbb könyvelő.

A költségeidet néhány évre visszamenőleg is elszámolhatod (2-3 év?, már nem emlékszem pontosan). Tehát ha te egy éve vettél egy tenyészmacskát, eddig etetted, tartottad, de csak most váltod ki a vállalkozóit, akkor utólag elszámolhatod az eddig felmerült költségeket, persze csak ha számlád van róluk. A macska vételárát viszont csak abban az évben, amikor ténylegesen tenyésztésbe vetted. Korábban ezt is csak több részletben lehetett leírni „amortizációként”, később változott a jogszabály.

Minden költségedről a nevedre szóló számlát kell kérned, a nyugta, blokk, sajtfecni nem elég.

Az eladott macskákról –vagy bármi más eladott termékről pedig számlát, de minimum nyugtát kell kiállítanod. A számla és nyugtatömböket szigorú számadású nyomtatványként kell kezelned, illetve ha számítógépen számlázol, akkor a programnak meg kell felelnie a hatályos törvényeknek, és erről a fejlesztő cégnek nyilatkoznia kell.

Nagyon fontos még, hogy csak olyan költségeket számolhatsz el, amik a vállalkozás érdekében merülnek fel. Tehát a macskák beszerzési, etetési, orvosi költségeit, felszerelést, játékokat, kiállítási nevezési díjat, hirdetési díjakat, honlap költségeit, szakkönyveket, telefon arányos részét, rezsi arányos részét, utazási és szállásköltségeket, stb. Egy időben össznépi  divat volt minden magánköltésről a cégre kérni számlát. Ez mára nem annyira jellemző, gondolom jó sok büntetést kiszabott az APEH ilyenekért, már jobban meggondolják a vállalkozók. Valamennyi költség elszámolható így sutyiban, de nem érdemes az ellenőrt hülyének nézni, mert akkor begorombul. Ha valamiről úgy döntenek, hogy nem a vállalkozás érdekében merült fel, akkor egyszer le kell vonnod a költségek közül azt a számlát, meg kell fizetned az így keletkezett SZJA és ÁFA hiányt, plusz büntetésként ennek az összegnek a dupláját. Nem érdemes kockáztatni, mert az végül nagyon drága lehet. A döntés pedig náluk van, nem nálad.

Nálunk kritikus kérdés, hogy a kasztrált macskák költségeit el lehet-e számolni. Nekem erről volt némi vitám az ellenőrökkel. Szerencsére jóindulatúan álltak hozzá, így ezt most nem firtatták, csak jelezték, hogy akár firtathatnák is. De ha egy rosszindulatú ellenőrt fogok ki, aki úgy dönt, hogy a kasztrált macska már nem a tenyésztést szolgálja, ha megtartom, az attól kezdve a magánügyem, és nem számolhatom el a kajáját vagy egyéb költségeit, akkor nem tudok ellene mit tenni. Viszont olyan iszonyatos összeg lenne a büntetés, hogy belegebedek. Így én ettől az évtől a békesség kedvéért csak az ivarképes macskáim költségeit számolom el, a kasztráltakét nem, nehogy jövőre megbüntessenek emiatt.

 

Tervezem egy ideje, hogy kérek egy hivatalos, írásos állásfoglalást a NAV-tól ezekben a kérdésekben, hogy nyilvánossá lehessen tenni a tenyésztők számára a Cats of Europe-on, de egyelőre nem tudtam eldönteni, hogy ez jó ötlet-e. Mert eddig nem foglalkoztak a macskásokkal, és tudva, hogy ha foglalkoznának, nagyon sokakat megbüntetnének, inkább nem akartam ránk irányítani a figyelmüket. De ezek szerint ebből a szempontból már mindegy, akár kérhetek is.:-)

Egy biztos, komolyan kell venni ezeket a dolgokat, mert hatalmas büntetéseket szabhatnak ki, és akkor már késő a sírás.

Teodor Zokni Creative Commons License 2012.07.29 0 0 21038

 

 

Sikeresen túl vagyunk az ivartalanításon, meg sem kottyant a kis drágmnak. Azóta sokat alszik, biztos a meleg miatt is. Holnaptól új fordulatot vesz a kis élete, érkezik az új cica :) Biztos sok idő kell Nekik, de remélem örök barátság lesz a vége... :)

f.csilluska Creative Commons License 2012.07.29 0 0 21037

Köszönöm szépen, a segítségedet!

Előzmény: Minora (21021)
norsycat Creative Commons License 2012.07.29 0 0 21036

A jó b... életbe!! Egy órája írom nektek a választ adóügyben, erre egy áramkimaradás mindent kitörölt.:-(((( Megpróbálom újra összeszedni, de lehet, hogy már csak holnap, mert megjött a vihar és bármikor elmehet az áram.

cleo86 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21035

A díszállat, hobbiállat tenyésztést nem lehet őstermelőivel végezni.

 

Én anno ezt a cikket találtam

http://gyorimadaraszok.hu/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=7&id=1893&Itemid=118

 

Ebbe van, hogy ha nem üzleti céllal tenyésztesz, hanem hogy a fajta jegyeket erősítsd, akkor magánszemélyes adózó.

 

Csak azt nem tudom, hogy ezt hogy állapítják meg, hogy én üzleti céllal, vagy a fajta megőrzése miatt tenyésztek, mert ha születik egy alom, akkor abba több olyan egyed is lehet, ami megfelel a követelményeknek, de mindent nem tudod megtartani, a vérvonal egyezőség miatt.

 

Ilyen szempontból a legegyszerűbb lenne az egyéni vállalkozói kiváltása, de ott meg a járulékokat nem tudod miből fizetni magad után.

Ha van munkahelyed, akkor elméletileg nem kell, de a mai világba én nem mernék erre alapozni, mert bármikor azt mondhatják, hogy pá, és akkor már fizethetsz is magad után.

Előzmény: andycat18 (21033)
Minora Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21034

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300114.TV

 

Itt az Állattenyésztési Törvény, sok mindent leírnak benne, a macskákat mint prémes állatot tudtam csak behatárolni benne, mert konkrétan nem írják ki sem a kutyákat, sem a macskákat........de azt sem hogy a tenyésztést épp milyen formában kéne megejteni ha valaki mint magán azaz természetes személyként végzi.

Vagy legalábbis nem találtam erre való utalást, ha valaki jobban beleveti magát talán sikerül kihámoznia valamit!!

Én ennyit tudtam segíteni, mint lelkes macskatartó:))

Előzmény: andycat18 (21033)
andycat18 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21033

Szia.Esetleg őstermelőivel?

Előzmény: cleo86 (21032)
cleo86 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21032

Ezt tényleg érdekes kérdés.

Én sokat gondolkztam rajta, hogy lehet-e magánszemélyes adószámmal csinálni, vagy egyéni vállalkozói kell hozzá?
Elméletileg 200.000.-Ft alatti jövedelmet nem kell bevallani, legalábbis mikor utánakresetem ez volt. 

 

Kaptam egy tanácsot, hogy vállalkozói igazolvánnyal lehet csinálni.

 

Nem tudom mennyire számít rendszeres bevételnek, mert pl. nem minden hónapban ad el macskát az ember. A járulékokat meg minden hónapban fizetni kell.

 

Jelenleg határozott idejű szerződéssel dolgozom, és valószínűleg nem vennének vissza ha kiváltom az egyéni vállalkozóit, és még az sem biztos hogy tudnának tovább foglalkoztatni a szerződés végéig (erre még nem kérdeztem rá).

 

Azt is olvastam valahol, hogy ha valakinél üzletszerűen azért születnek macskák, hogy eladja őket, akkor EV kell, de ha hobbytenyésztő, vagyis a nem megfeleő kölyköket adja el, és a jót megtartja, hogy a fajta jellegét vigye tovább, akkor magánszemélyes adózó elég.

 

Bementem ezügyben az APEH irodába. Elmondtam mi a felállás, néztek rám mint Rozi a moziba, utána azt mondta, mivel eladja és bevétel van belőle, egyéni vállalkozói kell.

A kezdeti tanácstalanság miatt, ami kiült az ügyintéző arcára, nem tudom hogy mennyire tudta hogy mire válaszol.

 

Ha meg egyéni vállalkozásba csinálod, kell-e hozzá külön végzettség, mert vannak végzettséghez kötött tevékenységek.

Luca_41 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21031

Nagyon ajánlom Neked is, hogy gyűtögets a számlákat, kérj adószámot, stb! 

A szövetségben a kiadott törzskönyvek alapján is vissza tudják nézni, hogy hány cicát adtál el.

Persze amelyiket nem törzskönyvvel azt nem.

 

Egyébként, ha úgy érzed, hogy nem volt nyereséged, kérvényezd a büntetés elengedését, mérséklését. Erre van mód, egy szívhez szóló levélle, amiben leírod, hogy olyan nagy a bünti, hogy ennek kifizetése ellehetetlenítené a megélhetésed. Próba, nyeresznye.

 

Előzmény: szili43 (21027)
Luca_41 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21030

"Az odáig oké hogy elvileg minden jövedelmet be kell vallani, DE akkor az összes Express hírdető vagy aki az Apród.hu-n nagyértékű tulajdont ad el azokat is meg lehetne büntetni!!

Nekem a logikája sántít!!"

 

A nagyértékű dolgok eladásából származó nyereséget kell leadózni. Ha valaki üzletszerűen végez valamit, az igenis adóköteles.Egy ház eladása, a x. kocsi eladása, stb.

 

A macskatenyésztés jövedelemszerző tevékenység. 

Bevétel a macska ára, kiadás az etetése, orvosi költség, a kennel fanayaga, a játékok, stb.

 

 

A különbözetet kell leadózni. Ennyi.

Az APEH pedig sajnos teljesen hivatalosan járt el, mert nem köteles senkit felhívni mielőtt odamegy.

 

 

"Ebben az esetben a tenyésztők igen hosszú évekig visszaigénylő pozicíóban lennének mert a költségük több lenne mint a bevételük!"

 

Legfeljebb veszteséges, mert amit nem fizetsz be, azt nem is tudod visszaigényelni.

De ne haragudj, ki az a hülye, aki elhiszi, hogy akár 5-6 anyamacska tartása csak passzuó, meg szépség, stb.? 

 

Nem akarom magamra haragítani a topicot, de nagyon egyszerű ennek a tevékenységnek a nyilvántartása, főleg úgy, hogy mindent tudsz számlával bizonyítani.

Előzmény: Minora (21029)
Minora Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21029

Az odáig oké hogy elvileg minden jövedelmet be kell vallani, DE akkor az összes Express hírdető vagy aki az Apród.hu-n nagyértékű tulajdont ad el azokat is meg lehetne büntetni!!

Nekem a logikája sántít!!

Ha azt akarják hogy be legyen vallva és most pont a tenyészeretkre másztak rá, akkor hozzon rendeletet hogy innentől kezdve adóköteles jövedelemnek számít és be kell vallani az adóbevallás X-ik sorában, de akkor a költségeket is le lehet írni ha számlád van róla (kaja, kiállítások, felszerelések...stb).

Ebben az esetben a tenyésztők igen hosszú évekig visszaigénylő pozicíóban lennének mert a költségük több lenne mint a bevételük!! Igaz kissé macerás mert mindent számlával kel igazolni hogy elfogadják, de ha nekik ez kell megéri szerintem válllakozásba bevinni a cicákat.

Aki tenyésztő annak tudnám javasolni ezek után hogy ha Egyesületi tag, azért kezdjen el utána járni az Egyesületénél!!

Előzmény: szili43 (21027)
macipofa Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21028

Igen , ezt jó lenne megvitatni. Ez fontos dolog. Ha valakinek van tapasztalata irja meg. Én évek óta gondolkozom , hogy beviszem a vállalkozásomba a 7 cicámat. Ami visszatart, hogy leirva sokkal brutálisabbnak tunik , mennyit fizetek rájuk mint igy :-) A beszerzésük, a kajájuk , az orvosi ktg, kiállitási ktg, alom, játékok, stb sokkal-sokkal több, mint évente-két évente egy alom. Mint sok tenyésztőnél nálam is vannak idős ivartalanitott cica, akik rondán mondva " nem hozzá, csak viszik a pénzt" Én tölük sem akarok megvállni..

szili43 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21027

Nem mindenki egyesületi tag. Sokan vannak, akik nem tagok csak csinálják a macskákat. Már minden fórumot bejártam az eset megtörténte után. Sehol nem értem el semmit. Azt mondják, minden jövedelmet be kell vallani. Örüljek neki, hogy nem adócsalás miatt indítottak ügyet ellenem.

Minora Creative Commons License 2012.07.28 0 0 21026

Szia!

Ez első olvasatra eléggé dúrva!!!

Csak épp felmerül a kérdés miért pont a macska tenyésztőket akarják így ellenőrizni, mikor sokkal egyszerűbben is megtehetnék. Mint tenyésztőnek valamilyen Egyesülethez kell csatlakozni, és azok ha hivatalos szerv kéri kiadják az adataitokat, akkor nem értem ezt a nyakatekert módszert.

Azt elhiszem hogy nem egyéni vállalkozóként csinálja valaki a tenyésztést, bejelentve meg minden, de honnét tudják hogy a jövedelem bevallás egyéb rovatában(mivel nem épp a mezőgazdasági tenyésztő a megfelelő titulusa ennek, oda azért mégsem lehet besorolni) nem szerepel a cicák után kapott összeg, ha számlát nem is adsz minden cica után, de a szerződés is jó hivatalos pénzügyi okmánynak!!

Mint volt pénzügyes kételkedek kissé az eljárás törvényességében!!

Azért nem ártana jobban utána nézni mennyire volt hivatalos ez az egész, ha másként nem az Egyesületen keresztül informálódni!! Nekik mint hivatalos szervnek lehet jobban adnak ki információt mint neked, én felvenném a kapcsolatot az Egyesületemmel, levégre azért fizeted az éves tagdíjat meg a támogatást hogy megvédjék az érdekeidet és nekik kéne lenni jogászuknak meg ügyvédjüknek!!

Előzmény: szili43 (21024)
szili43 Creative Commons License 2012.07.27 0 0 21025

Neharagudjatok, rosszul irtam. Nem a honlapomon keresztül jelentkeztek be az APEHTÓL, hanem az expressz hirdetési oldalról.

szili43 Creative Commons License 2012.07.27 0 0 21024Sziasztok.

Egy szép történetet szeretnék megosztani veletek. Márciusban Maine Coon kis cicákat árultam az interneten, mivel tenyésztő vagyok. Már szinte mindenkit eladtam, mikor bejelentkezett nálam a honlapomon keresztül egy család. El is jöttek hozzám megnézni a cicát. Gyerekekkel jöttek. Megnézték, tetszet, kifizették, elmentek. 10 perc múlva csörög a kaputelefon, hogy felugranának még egy pillanatra gyerekek nélkül. Persze jöjjenek. Már az ajtó nyitáskor felmutatták az igazolványukat. APEH. Jegyzőkönyv, macska vissza, pénz vissza, feljelentés, honlapról kiszámolták ez eddig eladott cicáim után járó adót-járulékot. 15 napon belül befizetni, plusz 300 000 pénzbírság. Tenyésztés befejezve. Mikor már bensőségesebb volt a kapcsolat elmondták, hogy szeptembertől minden interneten hirdető állattenyésztőt ellenőrizni fognak, illetve addig is az adatokat összegyűjtik. Nevek, címek, honlapok, stb. Azért most osztottam meg veletek a kedves kis történetemet, mert eddig bombáztam kérelmekkel, a hivatalt, hogy engedjék el a büntetést, de nem tették.  Hát ennyi.

cety Creative Commons License 2012.07.27 0 0 21023

Köszönöm a segítséget. Lassan elkészülünk és gond nélkül kiengedhetem a cicám :) 

Nagyon köszönöm 

 Ő a mi mézengúzunk :)

 

Előzmény: Teodor Zokni (21008)
Brigi211 Creative Commons License 2012.07.27 0 0 21022

Szépen növögetünk :-) :

 

Szerencsére éjjel már jobban alszik,lassan 3 hete van nálunk,lassan teljesen megszokja a mi 'menetrendünket'. :-) Köszönöm utólag is mindenkinek a tanácsokat! :-)

Minora Creative Commons License 2012.07.26 0 0 21021

Szia!

 

Ha jól tudom akkor a felnőtt kategória az 9 hónapos kortól kezdődik és pont ott kezdődnek az igazi maradandó címek:))

Legalábbis az MMME honlapján amit olvastam a kiállítási kategóriákról.

Tehát nyugodtan viheted nem kitétel ha felnőtt és még nincsenek kölykei, legfeljebb szorosabb lesz a megmérettetés!!

Előzmény: f.csilluska (21013)
f.csilluska Creative Commons License 2012.07.26 0 0 21020
f.csilluska Creative Commons License 2012.07.26 0 0 21019

Most úgy csináltam és így se jó:S

 

f.csilluska Creative Commons License 2012.07.26 0 0 21018

  Ő lenne a cicus.

 

Luca_41 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 21017

Beillesztés "gombot" is nyomd meg, lletve, ha nagy a kép, kicsinyítsd le!

Előzmény: f.csilluska (21016)
f.csilluska Creative Commons License 2012.07.25 0 0 21016

Elnézést nem küldi el a képet a cicusról!.

f.csilluska Creative Commons License 2012.07.25 0 0 21015

.

f.csilluska Creative Commons License 2012.07.25 0 0 21014

Ő a cicus

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!