"Tudod, ha én mentem volna be mondjuk 10 milla hitelért még ma is röhögnének."
Nem hiszem, föltéve, hogy megfelelő fedezetet tudtál volna fölmutatni, no, meg olyan üzleti tervet a pénz fölhasználására, ami valószínűsíti, hogy a pénzt, kamataival együtt, vissza tudod fizetni. Ezt viszont aligha helyettesítené a bankelnök szóban vállalt garanciája - és nem hiszem, hogy Gyurcsány esetében helyettesítette volna.
Tudod, ha én mentem volna be mondjuk 10 milla hitelért még ma is röhögnének. Persze ha valakiért maga az elnök vállal garanciát az más. Pláne ha az ügyletet is segít szervezni privatizátorokkal. Gondolom az apró név jobban csengett még akkor minta gyurcsány..
"Van két politikus: Az egyik évekig üzletember volt és milliárdos lett, majd elment politikusnak."
Tedd az elejére, hogy szegény sorban nevelkedett gyermek volt - úgy jobban néz ki. Ezután lett, hipp és hopp, évekig üzletember. Csak úgy, tehetségből.
Elmesélném talán itt is, hogy annak a banknak Apró Piroska az elnöke volt. Az elnök meg nem a bankot vezeti, hanem az igazgatóság üléseit, meg a részvészesek közgyűlését. A bankot a vezérigazgató és a menedzsment vezeti. Na, a vezérigazgatót ekkoriban Járai Zsigmondnak hívták, a vállalati hiteügyletekért felelős helyettesét meg Auth Henriknek. Nem tudom, ismerősek-e ezek a nevek.
Ők meg jól tették, ha hitelt adtak Gyurcsánynak. Alacsonyabb kamatra adták neki, mint másnak? Nem. Visszafizette Gyurcsány a hitelt? Vissza (legalábbis rendesen törlesztette a részleteket, azt nem tudom, lejárt-e már a futamidő). Jól járt ezzel a bank? Jól. Hát akkor??!
Tudod, egy bank főleg abból él, hogy kölcsönad, és kamatostul kéri vissza a kölcsönadott összeget. Ajánlanám figyelmedbe Széchenyi: Hitel c. munkáját.
Szabad ám olvasni is Széchenyit, nem csak tervet elnevezni róla.
Az MSZP, főleg a Medgyessy-időszakban, nem vette komolyan,hogy ebből baj lehet. Bíztak a növekedésben stb. Rosszul tették.
Mára már világos,hogy sürgősen újra be kell avatkozni restrikcióval. De azért korántsem olyan kritikus a helyzet,mint 95-ben, akkor ugyanis az infláció is magas volt, és a GDP is stagnált.
Pl. jól látszik rajta a Bokros-tól kezdődő restriktív gazdaságpolitika üdvös hatása, amihez az első két évében a Fideszes kormányzat is tartotta magát.
Aztután viszont, valószínűleg az új választások megnyerésének kedvéért, feladták a szigort,és elindították az újbóli eladósodást, ami máig is tart.
Tehát szerinted ez a grafikon azt jelenti, hogy a fidesz emelkedő adósságpályára állította az országot, és az mszp ezt összes gigászi erőfeszítésével sem tudta újra csökkenő tendenciává változtatni.