Most meg az jár a fejemben, hogy vajon lehet arra számítani, hogy az európai únió és az usa nyíltan szembefordul egymással? Ha nem is katonailag de akárhogy? Azért kérdezem itt mert nem tudom van e történelmi precedens ilyesmire? A kelet és a nyugat római birodalmakkal fordult elő ilyesmi?
Ja, igen, ezért hoztam itt szóba ezt itt sok hozzászólással lejjebb.
Az előzménye ami nagyon hasonló, a "jobban élünk mint 10 éve"korszak és a szent sír kifoszás a korszellemnek ugyan úgy megfelelő kezdet mint most a wuhani laboratóriumban nyitva felejtett ablak, vagy szándékosság. A változatos tünetek miatt azonosíthatatlanság is hasonlít. Azt nem tudom, hogy nem e akkor is voltak szkeptikusok akik a császárról gyanították, hogy nem akarja mondani, hogy nem jó a rendszer, meg nincsen sok választás azért nincs mert stb.... De aztán csak megtapasztalta mindenki magán vagy a közelében létezését. Majd 10 év grasszálás után a védekezés miatt fokozatosan elhalt és amikor észrevették ezt akkor látszólag hirtelen szűnt meg. Gyanúsan közeli időpontban a császár halálához, mint ha már csak ő tartotta volna fenn mert valamiért szüksége volt az emberek félelmére.
Vajon nem ilyesmi lehetett az antoninusi járvány is? Mert, hogy olyan hirtelen ért véget és mint ha összefüggésben lett volna a császár személyével? Eleinte gondolom nem hitték el, aztán nagyon is végül azért tűnt el látszólag hirtelen mert valójában már jó ideje nem volt semmi. Nem tudom, csak hangosan gondolkodok.
A fenti ábra mutatja, hogy a Haspelmath-féle gyűjtés szerint az európai sprachbund (avagy SAE) magját a német és a francia nyelv alkotja, melyek mind a 9 számításba vett jelenséget mutatják. A belső maghoz tartoznak még a további újlatin nyelvek (kiv. román) és az albán, valamint a holland 8-8 jellegzetességgel. A következő csoportba az angol, a román és a görög tartoznak. 6-ot mutat a cseh és az északi germán nyelvek. Az 5 jellegzetesség fölmutatása esetén még a nyelvszövetséghez tartozónak tekintik a nyelveket. Ide tartoznak a szláv nyelvek, a lett és a litván, valamint a kakukktojás: a magyar. Mint látható, ezek szerint az európai sprachbundnak nem tagja a máltai, a baszk, a velszi és a breton. De az észt és a finn sem.
Érdekességképpen elárulom, hogy a klasszikus latin sem. :)
"Csak azt nem értem, hogy miért ebbe a topikba tetted be. :-)"
Végignézted te a videót? :D
Minket itt a történelem fórumon a dolgok története érdekel. Az európai sprachbund eredete pedig vélhetően a Római birodalom bukása és a népvándorlás forgatagába vész.
A germán és az újlatin blokk nyelveinek szoros, néha meglepően szoros szerkezeti rokonsága eddig is közismert volt a nyelvészek között.
Hasonlóan a balto-szláv csoporton belüli szerkezeti hasonlóság is, de ez a két nagy blokk - mondjuk úgy, hogy a germano-latin és a balto-szláv - egymással is sok hasonlóságot mutat szerkezetileg, amelyek egy része ősi IE örökség, más része pedig a hasonló nyelvfejlődés (paralell, illetve konvergens nyelvfejlődés) eredménye.
A görögről és albánról ismerethiány miatt nem merek nyilatkozni, de a magyar - ahogy Te is mondod - tényleg inkább csak periferikusan tartozik be ebbe a Sprachbundba, bár a párhuzamos történelmi fejlődés tényleg sok hasonlóságot idézett elő, elsősorban különben a némettel és bizonyos szláv nyelvekkel, mindenekelőtt a szlovákkal és a szerbhorváttal.
Egyébként már korábban is olvastam egy kisebb kiterjedésű, ún. "dunai" Sprachbundról, amelybe a német, a nyugati szláv csoport, a szerbhorvát, a szlovén és a magyar tartoznak bele.
Meg talán részben az oláh is, de erre most nem emlékszem biztosan.
Csak azt nem értem, hogy miért ebbe a topikba tetted be. :-)
Érdekes nyelvezet, nem is értek minden rövidítést benne. (-:
De nem is erre gondoltam, hanem a keresztény üldözésre Rómában, úgy rémlik annak volt ideológiai alapja, hogy bár rendes békés emberek, de közéjük keveredve a bajkeverők, a "terroristák".
Nem sok ismeretem van a korai kereszténységről, talán a Sienkiewicz regény a Quo va dis? (-: de van abban valami elit ellenes, fogyasztói társadalom ellenesség is, olyan zöld. Tényleg mint ha valami általános szabály működne amit nem ismerünk.
Szerintem is provincia lett volna a Kárpát-medence ha nincs a járvány és nem viszi el Marcus Aureliust. A kereszténység tényleg egy felforgató mozgalom volt, de a 4.században sikerült integrálni őket az államba.
Valószínűleg igen, szerintem igen, ha nem jön a járvány mint provincia betagolódott volna a birodalomba.
Vagy más korlátja is van a növekedésnek? Mert most itt már mindenki várt egy gazdasági megtorpanást, vírus nélkül is. Jó lenne tudni, hogy akkor a rómában nem volt ilyen? A korabeli zsidókat keresztényeket nem érdemes párhuzamosítani a mai zöld greta thunbergekkel?
(-: A prekoncepciómba az illene, hogy biológia fegyver bevetésével verték vissza a sokkal erősebb római birodalmat. De ha jól érzem azért olyan formán provincia az csak nem lett belőle mint Egyiptom vagy Judea. A hipotetikus kérdés, hogy a járvány nélkül se lett volna belőle az?
Nem tu'om, de tényleg van valami tervezett biológia fegyver jellege ennek a dolognak. (-:
Szerintem az könnygáz volt amit idéztem a bibliából, elég pontosan leírva, tehát foglalkoztak ilyesmivel valahol, valamikor, valakik
Caracalla idején még volt egy sikeres hadjárat ellenük, azután fellázadtak a perzsák Ardasir király vezetésével és elfoglalták a birodalmat, létrejött az újperzsa birodalom, amivel az arab hódításig harcolt Róma majd Bizánc.
Mint ha érdemes lenne tovább gondolásra ez? Ui. a hirtelen gyors terjedése és az ugyan olyan gyors eltűnése, az alacsony mortalitása valóban mint ha egy megtervezett katonai eszköz lenne.
Te biztos többet tudsz? Leszálltak utána már a partuszokról a rómaiak? Volt még sikeres hadjárat ezt követően ellenük?