Keresés

Részletes keresés

Gregor Samsa Creative Commons License 2020.05.21 0 0 11

A Cholnoky testvérek története:

 

https://www.youtube.com/watch?v=KqvTVUiMEJY

Gregor Samsa Creative Commons License 2020.05.21 0 0 10

FÉJA ENDRE: CHOLNOKY LÁSZLÓ mennyei ÚTJA

 

https://obudaianziksz.hu/feja-endre-cholnoky-laszlo-mennyei-utja/

 

 

hurráoptimista Creative Commons License 2006.01.13 0 0 9
Lehet... Ez mind-mind hipotézis. A monográfiákból mindenesetre az derül ki, hogy a Cholnoky testvérek mind zaklatott, nyughatatlan lelkivilágúak voltak, ami magyarázhatja azokat a sokszor mesébe, sokszor az abszurdba, szürrealista fantáziavilágba hajló gyakori fordulatokat, képeket, amik rendre előfordulnak a novellákban, regényekben. Mégis, magam hajlok azt hinni, hogy erre a labilis alkatra "erősített" rá - művészi szempontból termékenyítőleg - az alkohol és annak "minden folyománya" [hú, de szóképzavaros!]... (delirium tremens, szorongások, fóbiák, téveszmék, hallucinációk, stb.) Hajnóczy is ugyanígy volt ezzel például. Míg általában az emberek többségére teljesen destruktívan hat az alkohol, az igazi művészeknél ez afféle "olaj a tűzre", és csak kidomborítja a tehetségüket... Na, ezzel most megint szép közhelyet mondtam, de hát ez van... 
Előzmény: Ver Sacrum (8)
Ver Sacrum Creative Commons License 2006.01.13 0 0 8
„Azoknak a lelkiállapotoknak és gondolatoknak a megírásához, amihez Csáthnak ópiumra volt szüksége, Cholnoky Lászlónak megtette az alkohol is...”

Szerintem ezek a víziók jöttek maguktól. A szerek talán csak egy kis lapáttal tettek rá.
Előzmény: hurráoptimista (7)
hurráoptimista Creative Commons License 2006.01.13 0 0 7
...na igen... én ismertem ugyan, viszont szégyenszemre nem olvastam semmit tőle/tőlük (Viktor). Eddig. Nekem a lenti hat regényét tartalmazó könyve van meg, szóval pótolom ami hiányzott, sebtibe'! (A Tamás-on már túl is vagyok, óriási. Kissé naivabb, mint Csáth, viszont hasonlóan morbid, groteszk a szereplők belső lelkivilága. Azoknak a lelkiállapotoknak és gondolatoknak a megírásához, amihez Csáthnak ópiumra volt szüksége, Cholnoky Lászlónak megtette az alkohol is...)
Előzmény: valtozat (6)
valtozat Creative Commons License 2006.01.13 0 0 6
Van itthon tőle egy gyűjteményes, meg Krúdy révén is ismergethető a Cholnokyak alakja.... ők is, akikről még többet kéne...
hurráoptimista Creative Commons License 2006.01.10 0 0 5
Egyelőre nincs tolongás... Mondjuk nem csodálkozom.
hurráoptimista Creative Commons License 2006.01.09 0 0 4
Köszi! Láttam magam is, de elfelejtettem berakni a linket... Remélem, jönnek mások is és nem csak mi ketten ismerjük Cholnokyt! :-)
Előzmény: Ver Sacrum (3)
Ver Sacrum Creative Commons License 2006.01.09 0 0 3
Ver Sacrum Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2
Meg egy link:

Vagy ha így sem, akkor:
http://mek.oszk.hu/01900/01953/01953.htm
Előzmény: Ver Sacrum (1)
Ver Sacrum Creative Commons License 2006.01.09 0 0 1
Három kisregény:

hurráoptimista Creative Commons License 2006.01.09 0 0 0

Tudtommal ez (még) kapható:

 

 

http://www.noran.hu/index2.htm

hurráoptimista Creative Commons License 2006.01.09 0 0 topiknyitó

Ki ismeri, olvasta?

 

(...) "Két leghíresebb novellájában, a Prikk mennyei útjában és a Bertalan éjszakájában szintén a társadalom meteoritjainak, elhulló, reménytelen sorsú embereinek életét írja meg a lehető legteljesebb átéléssel és mélyreható művészi intenzitással. Ha a novellák figuráinak társadalmi hovatartozását próbálnánk megközelíteni, azt mondhatnánk, hogy afféle Kakuk Marci-figurák, nagyvárosi változatban. De belső világuk egészen más, ők nem élnek meg a jég hátán, mint Tersánszky hősei, hanem ellenállhatatlan erővel sodródnak a megsemmisülés felé. Prikk zavaros tébolyában egy fára akasztja fel magát, Bertalan a Duna hullámaiba menekül, éppen úgy, ahogy majd a novella írója is ezt a halálnemet választja ötven éves korában. Mindkét novella menthetetlen alkoholista ember belső világát tárja fel, elkomoruló és felvillanyozódó hangulatait, elhatározásait, amelyeket a következő pillanat már keresztül is húz. Kitűnően érzékelteti az örök részegségben szenvedő ember zavaros érzelmi és tudatvilágét, állandó bizonytalanságát, űzöttségét, szüntelen ingerültségét. Cholnoky László leereszkedése az alkoholista tudat- és érzelemvilágának legmélyebb rétegeibe, korántsem jelent írói élményvadászatot, a figurák belső világának teljes feltárásában sincs nála semmi, ami a laboratóriumi analízisekre emlékeztetne. Teljes érzelmi azonosulása humanizálja extrém figuráinak sorsát és ez a rejtve ható líra, amely reménytelen alakjai tragédiáinak átélésében nyilvánul meg, emeli novelláit a bravúrosan megírt lélektani egzotikumok fölé.

Cholnoky László alakjai mindig filozofikus problémákkal vívódnak, még akkor is, amikor már tudatvilágukat teljesen megzavarta az alkohol mámora. Tamás című kisregényének a hőse a kételkedés szellemével viaskodik, amelyet számára Tamás apostol templombeli üvegképe szimbolizál, és amikor ez a jelkép megszűnik számára, az életével is végez, mert "az élet legértékesebb tartalma az örök kétség". (...)

 

Bővebben:

http://mek.oszk.hu/02200/02228/html/05/237.html

 

http://mek.oszk.hu/01100/01149/html/cholnokl.htm

 

Fanatikusoknak:

http://www.zetna.org/zek/folyoiratok/76/barath.html

 

Érdekesség:

http://www.ahet.ro/belso.php3?name=1400&action=cim

 

Egy elbeszélés:

http://epa.oszk.hu/00000/00022/00268/07932.htm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!