Keresés

Részletes keresés

JPBemondó Creative Commons License 2006.01.23 0 0 250

A katolikus egyházra elsősorban, és főképp azért, mert a katolikusok nyomulása a leggusztustalanabb.

Világszerte.

Nem mérem. Viszont te is érzékeled, ha olvasol újságot, nézel TV-t, én nem utolsósorban beszélsz emberekkel.

Az elmúlt egy-két évtizedben ez a tendencia folyamatos, és egyáltalán nem meglepő. A katolikus mutatott ugyan halvány igyekezetet a modernizációra, de saját konzervatív erői a kísérleteteket rendre meghiúsítják.

A tények körülötted vannak, ha látod őket, jó. Ha nem, nekem akkor is jó misikém...

Tudod mit, én még azt is hajlandó vagyok elhinni, hogy a katolikus egyház jobban virul mint valaha. Buzgó híveinek száma mint égen a csillag.

De akkor miért is kell a költségvetés körül kuncsorogni?

Előzmény: Vitéz Misi (249)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.23 0 0 249

Tudom, nagyon nehéz megélni, hogy az egyház támogatottsága egyre csökken, de a tények attól tények maradnak, misikém.

Vegyük sorra:

- Melyik egyházra gondolsz? Vagy melyekre?

- csak Magyarországra értetted?

- Hogyan méred az egyház támogatottságát?

- Milyen időszakra érted a csökkenést? (mihez képest?)

- Miféle tények? Hol vannak ezek?

Ha ezeket sikerül tisztázni, felvetésed megvitatható.

Előzmény: JPBemondó (247)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.23 0 0 248

Tehát, ha megkereszteltek, és azóta is tagja vagyok annak a közösségnek, akkor szerinted:

hermetikusan elzárt, bigottan keresztény vallási közösségben élsz

Értem.

Persze vannak nyitott, liberális, vagy a régi rendszer hazugságain szocializálódott, okosok is.

Értem.

És számokra a szavak is mást jelentenek.

Pl, ha azt kérdezném, hogy mi a neme, akkor nem arra gondona, hogy férfi, vagy nő (bár látszólag azt válaszolná), hanem valami másra.

Összefoglalom:

Azt kérdezték: Mi a Vallása?

Azt válaszolta: Római katolikus.

Szerinted: nem gondolta, hogy ő római katolikus.

Mert aki így értette, az bizonyosan egy hermetikusan elzárt, bigottan keresztény vallási közösségben él.

Előzmény: JPBemondó (247)
JPBemondó Creative Commons License 2006.01.22 0 0 247

Esetleg olvass vissza, ha elkerülte volna figyelmed a hozzászólásom vagy kettővel ezelőtt. Lehet persze, hogy hermetikusan elzárt, bigottan keresztény vallási közösségben élsz, ahol a "milyen vallású" kérdésre adott válasz automatikusan jelenti azt is, hogy nem csak megkeresztelték, hanem azóta is aktív tagja annak a közösségnek.

Tudom, nagyon nehéz megélni, hogy az egyház támogatottsága egyre csökken, de a tények attól tények maradnak, misikém.

Előzmény: Vitéz Misi (246)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.22 0 0 246

Akkor mit gondoltak?

Magyarul beszélő, ha azt kérdezik, tőle, hogy milyen a vallása, akkor azt hiszi, arra kiváncsiak,

hogy milyen a vallása....

De szerinted arra, gondolták, hogy a dédapjukat miféle helyen keresztelték...

:-)))))

Előzmény: JPBemondó (245)
JPBemondó Creative Commons License 2006.01.22 0 0 245

Nem, nem így gondolták, misike.

Bármennyire nem illik ez bele tömjén zsolt meg agyalágyulay endre világképébe.

Előzmény: Vitéz Misi (244)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 244

Ismétlem: a vallásást kérdezték, nem a vallásgyakorlatát.

A kérdésre válaszoltak. Ők így gondolták.

Száz átlagkatolikusból gondoltam.

Fele, legalább évente valamennyivel támogatja az egyházát.

Persze vannak nagy eltérések.

Minden történelmi egyházban a tagok állják a gyülekezetek kiadásait.

(kivéve a műemlékek épületek javítását)

Előzmény: JPBemondó (242)
JPBemondó Creative Commons License 2006.01.21 0 0 243

"Az egyházak ezekkel az adotokkal bizonyosan tisztában vannak. "

Persze. Ezért van megrémülve veres andrea, hogy esetleg a hívek adományaiból kell megélniük.

Előzmény: Vitéz Misi (240)
JPBemondó Creative Commons License 2006.01.21 0 0 242

"Megjegyzem,  se az izraeliták, se a protestánsok nem járnak misére..."

Rossz helyre címezted, okostóni, mivel (olvass csak vissza) a példámat a katolikusokra vonatkoztattam.

"mi a vallása"

Erre az átlagember azt jelöli meg, amibe beleszületett, akkor is, ha azt sose gyakorolta.

"Száz római katolikusból kb. a fele támogatja rendszeresen pénzzel is az egyházát."

Illenék ezt is úgy pontosítani, hogy száz gyakorló, templomjáró katolikusból. NEM száz olyan, aki a biztosoknak azt mondta, hogy ő római katolikus, misikém.

Nektek persze kényelmesebb, rózsaszínebb az a kép, hogy a statisztika katolikusai mind jámbor lelkek.

Előzmény: Vitéz Misi (237)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 241

Van, ahol szokás adni, olyan helyet ismerek, de kérni nem kérnek.

A fizetés nem feltétele a keresztelésnek.

A keresztelést ingyen végzik el. Ismereteim szerint.

Előzmény: kizsgé (239)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 240

Gondolom mindezt az államnak dolga eldönteni....

Vagy a mai kormánypártoknak?

:-)

Az egyházak ezekkel az adotokkal bizonyosan tisztában vannak.

A gyülekezeti közösségeket a hívek saját adakozásukkal támogatják, külső segítség nélkül.

Előzmény: JPBemondó (233)
kizsgé Creative Commons License 2006.01.21 0 0 239
Én ebben nem lennék olyan biztos..
Előzmény: Vitéz Misi (238)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 238
Szerintem a protestánsok biztosab nem kérnek, a katolikusokról sem hallottam ilyet.
Előzmény: kizsgé (236)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 237

Mert nem azt kérdezték, hogy járnak rendszeresen misére?, hanem , hogy mi a vallása.

Csak a "nagyon toleráns" liberális okosok maguk akarják megmondani, hogy ki számít vallásosnak, ki nem.

Megjegyzem,  se az izraeliták, se a protestánsok nem járnak misére...

De, ha mégis azt kérdezték volna, akkor az lenne a baj, hogy a gyónások gyakorisága felől érdeklődtek....

És ugyan a százból hányan volnának hajlandók pénzzel is támogatni az egyházat??

Száz római katolikusból kb a fele támogatja rendszeresen pénzzel is az egyházát. És vannak még akik kevésbé rendszeresen.

Nos "nagyotmondó"?

Előzmény: JPBemondó (231)
kizsgé Creative Commons License 2006.01.21 0 0 236
Várjunk: r.kat vagy ref. templomról van szó?
Előzmény: Vitéz Misi (235)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 235

Azt nem tudom, de nem hiszem, hogy ezért kérnének pénzt.

Nem hallottam még róla.

Előzmény: Törölt nick (230)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.16 0 0 234
dehogynem, az már buzgó és áldozatkész manapság, aki a KSH-nak kereszténynek vallja magát... ;-DDD
Előzmény: JPBemondó (233)
JPBemondó Creative Commons License 2006.01.16 0 0 233

A fene akarja őket felelősségre vonni. Csak tessék a dolgokat a saját helyükön kezelni. Ennyi és ennyi papírkeresztényünk van (tecc ez a terminus technikus) - nem pedig ugyanennyi buzgó és áldozatkész hívőnk.

Előzmény: Törölt nick (232)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.16 0 0 232
ez gyakorlatilag (már) mindegy, azt mondták és kész, ezzel nem tudunk mit kezdeni

esetleg vonj felelősségre pár millió 'papírkeresztényt'
Előzmény: JPBemondó (231)
JPBemondó Creative Commons License 2006.01.16 0 0 231

"ők azt mondták, hogy igen"

Száz emberből, aki azt írta be, 'r.katolikus', vajon hányan járnak rendszeresen misére? És ugyan a százból hányan volnának hajlandók pénzzel is támogatni az egyházat??

No, Misike?

Előzmény: Vitéz Misi (229)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.16 0 0 230
ha jól tudom fegyelmi indítható a pap ellen, aki pénzt kér el keresztelésért
Előzmény: Vitéz Misi (227)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 229

Senki se vallotta meg hitét/felekezetét a népszavazáskor, fékezhetetlen agyvelejűkém.

Volt egy rublika: vallása. Azt lehetett mondani, hogy ilyen, olyan, amolyan. Azt mondták az emberek, amit akartak. Mert ezt kérdezték. Magyarul volt.

Nem vagy tisztában a szó jelentésével, ugye?) A KSH betett egy szemét kérdést, ami szvsz alkotmányellenes volt, aztán volt, aki válaszolt rá, volt, aki nem.

Nem lehetett alkotmány ellenese, mert nem volt kötelező válaszolni, valamint az egyénre nézve semmiféle következménnyel nem volt. Se előny, se hátrány.

Szabadon lehett dönteni, vagy nem dönteni. Demokrácia.

hű de mennyi vallásos ember él kis hazánkban.
Holott egy frászt.

Lehet, hogy nem, de ők azt mondták, hogy igen. Más kérdés, hogy neked nem tetszik :-)

Előzmény: Törölt nick (152)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 228

Nem ismerem pontosan a javaslatot.

De pl az baj lehet, hogy nem adózik mindenki, aki egyháztag.

Illetve a történelmi egyházak a korfa képét adják vissza, esetleg még előnytelenebbül.

Nevezetesen, hogy sok a nyugdíjas és jelentős számban vannak minimálbéresek, meg azéer vannak gyerekek is.

Továbbá az sem tiszta, hogy az embereknek azt kellene eldönteni, hogy pl a gyerekük iskolája alapítványának adják vagy az egyháznak?

Előzmény: Törölt nick (143)
Vitéz Misi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 227

Aki csak  temettet és kereszteltet, az egy szolgáltatást vesz igénybe, semmi több. Még fizet is érte... Azt miért kellene támogatnom?

A keresztelésért nem kell fizetni. Csak arra említettem példának, hogy mindenki maga dönti el a vallásást, nem más. Ha azt mondta: katolikus, én elhiszem, ha nem böjtöl is mikor kell. Ez rá tartozik.

Ki mondta, hogy őt támogatod?

Az egyházak a legjelentősebb közösségformálú szervezetek, amelyek jelentős másfajta tevékenységet is végeznek, amelyek hasznosak a társadalom számára, illetve nem zeti szempontból is jelentős értékeket őriznek, könyvtárakban, levéltárakban és múzeumokban.

Azért teszi, hogy nyugton legyen a lelke, mert mit lehet tudni... de azért egész életében leszarja a vallást és az egyházat, és kevesebbet tud róla, mint sok ateista.

Lehet. De, lehet, hogy másért. Az ő dolga.  A vallásszabadságba ez is belefér. Nem az állam dolga eldönteni.

Előzmény: Doppelstangel (141)
kizsgé Creative Commons License 2006.01.13 0 0 226
Tényleg érdekes, hogy a megtért pártnak nem emelegetik fel "istenkáromlásait"..
Előzmény: messelg (225)
messelg Creative Commons License 2006.01.12 0 0 225

Szégyellje magát Semjén Zsolt és a KDNP, mert összeállt azal a FIDESZ-szel, ill. az alapítók ugyanazok ma is, akik '92-ben nem szavazták meg az egyházi ingatlanok visszaadását.

Én a XI. kerületbenátéltem helyben is, hogy a FIDESZ leszavazta a József Attila és a Kaffka gimnázium visszaadását. Én, mint SZDSZ-es megszavaztam a frakciómmal együtt. A többség megszavazta a FIDESZ ellenében.

Semjén, menj gyónni és szégyelld magad!

figyelő Creative Commons License 2006.01.12 0 0 224

Törvényeket mindig ki lehet játszani, mégis kellenek törvények.

A legszigorúbb, fillérre pontos elszámolást kellene megkövetelni, az ÁSZ jogait kiterjeszteni (ma szinte annyit tehetnek, hogy megállapítják: megkapták a pártok elszámolásait...).

Fontos volna keményen korlátozni (a felső határt megadni) a kampányban felhasználható pénzek összegét (a szabályok megszegőit súlyosan büntetni - akár a választásból való kizárással), hogy a választás eredménye ne legyen csupán pénzkérdés. De ezt a felső határt "életszerűen" kellene meghatározni. 

Előzmény: Arth_ur (223)
Arth_ur Creative Commons License 2006.01.12 0 0 223

Amit most írtál egyrészt jól mutatja a rendszer disznóságait, másrészt pontosan cáfolja egy előző hozzászólásodat.

("A lopást csak akkor lehetne - akkor is nehezen - megakadályozni, ha a pártok EGYÁLTALÁN nem fogadhatnának el adományokat. Csak költségvetési támogatást a támogatottságuknak megfelelően.")

Nyilvánvaló, hogy hiába szorítassz pártokat kizárólag közpénzes támogatásra. Informálisan pártközeli, jog szerint független szervezeteken, cégeken keresztül a tiszta és nyílt adománygyűjtéstől a legsötétebb pénzmosásig mindent meg tudsz oldani így is. Akkor már legyen nyíltabb és egyértelműbb a rendszer.

Előzmény: Libera nos, Domine! (222)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.01.11 0 0 222
Mondok egy példát. A budapesti V. kerületi önkormányzat fideszes-jobboldali többsége minden verseny és pályáztatás nélkül az Orbán-iskolatárs Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposternek adta a kerület összes hirdetőoszlopát 10 évre. Ezzel - a Népszava számításai szerint, amelyek persze lehetnek túlzók is - kb. félmilliárd forint "luxusprofithoz" jut a nevezett magáncég a kerület lakóinak vagyonából. (De ha mondjuk csak 400 millióhoz, az sem kevés.)
Egy televíziós műsorban a Magyar Vizsla álfőszerkesztője kikotyogta, hogy magánadományokból adják ki a példátlanul mocskos stílusú fideszes kampánybrosúrát, mégpedig - mások mellett - a Mahir Cityposter és a G.&G. nyomda adományából. Mindkettő magánadomány, lévén a cégek is (természetesen) magáncégek.

Itt még van egy kis trükközés, hiszen a Magyar Vizslát kamuból egy magát "civilnek" nevező szervezettel adatják ki Rogánék, de hasonló módon egyenesen a Fideszhez is befolyhatna Simicska pénze - ami korábban mondjuk az V. kerület vagyonából politikai segédlettel juttatott hirdetőoszlop-bérlettel jutott. Neki nagyon megéri mondjuk kb. 100 milliót adni a Magyar Vizslára - vagy bármelyik hasonló fideszes kampányötlet finanszírozására, hiszen újra meg újra etetik az egykori APEH-elnököt politikai barátai a köz vagyonából. Szerintem ez már nem egyszerű korrupciós ügylet (a törvények szerint, sajnos, még csak nem is bűncselekmény), hanem maga A Korrupció Rendje, a korrupt államrend struktúrája.
Előzmény: kizsgé (219)
kizsgé Creative Commons License 2006.01.11 0 0 221
Kicsit sántít, nem baj.. Mi a helyzet az istenkáromlással? Nem ő mondja, hogy káromol, hanem róla állítják..
Előzmény: Törölt nick (220)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!