Tudom, hogy van már Lancia topik, csak ott nincsenek Kappa tulajok, akikkel meg lehetne vitatni a típust. Tervezem egy Kappa vételét, de szeretnék tulajdonosokkal értekezni róla, tesztek/népítélet alapján nagyon jó lehet, és nincs annyi hibája, mint amennyit egy olaszról gondolna az ember(egyébként imádom az olasz autókat), ugyanakkor több tulajdonos megkérdezése nem ezt támasztja alá.
Szóval Kappa tulajdonosok, légyszi segítsetek! Vegyek? Ne vegyek? Jöhet minden info! Képek eladó Kappák is jöhetnek, bármi, ami a típussal kapcsolatos!
Kösz előre is.
Jó fényviszonyok között nem kunszt jó képet csinálni.
Ez így (szvsz) eleve nem annyira igaz.
Alap: magas felbontású kép is bőven lehet rossz, viszont alacsony felbontású kép meg bizonyos feladatokra nemhogy rossz, hanem teljesen alkalmatlan. (Most a pixel méretekbe ne menjünk bele, teljesen más egy telefonba épített képérzékelő, egy APS-C, vagy éppen Full-Frame érzékelő mérete. Hasonló feladatra szánt készülékeket hasonlítsunk össze.)
Egy HD-s fedélzeti kamera képe már alapból sem az igazi, jó fényviszonyok mellett sem részletgazdag, a nagyítás meg értelmetlen, szétesik a kép. Egy nagyméretű molinóhoz pl. eleve szóba se jöhet alacsony felbontás.
Egy 4K-s kép más világ, vidáman bírja a nagyítást.
Nekem ez már akkor büdös volt, mikor hozták ki az újabbnál újabb telefonokat a nagyobbnál nagyobb képfelbontásokkal meg többnél több lencsével. Lehet az én hibám, de én még nem tudtam olyan fotót készíteni telefonnal közelről, ami pont azt mutatta volna, amit a szememmel láttam...
Ezért mondom, hogy -szerintem- ekkora különbséget áthidalni nem lehet. De ha mutatsz konkrét példát, tényleg érdekelne. Pro Natura díjas fotóművész, ex-BME tanár, fotós tanfolyam szervezőtől / előadótól sem hallottam még ilyesmit. Épp ezért tényleg érdekelne, "jó pap is holtig tanul" :-)
Televíziós stúdiotechnikával foglalkozom :) Ha nem is autókamerákkal. Az a helyzet, hogy rengeteg mindenen múlik a végső képminőség, az üvegen, a fényérzékelőn, utána a képfeldolgozó, összevissza interpolálják közben a képet, és akkor még valahogy le is tömörítik egy fájlba több-kevesebb sikerrel. A felbontás csak egy szám, de a kép és hang egy vizuális élmény és nem írható le egy matematika fügvénnyel.
Fiat Panda Kia rendszámmal? Biztosan jó ez a kamera? :D
Amúgy nem is a felbontás a lényeg, sok kamera sima HD felbontással jobb képet produkál, mint egyesek 4K-val. Meg kell nézni, sok tesztvideó, főleg sötétben és azután dönteni.
Mert 10-ből 9 ember nem érzékelné a hibát, valamint 10-ből 11 nem is foglalkozna vele, hiszem a kocsi megy. Sőt ismerősök már fogadnak arra hogy soha nem is lesz meg a hiba amíg nálam van az autó. :) Mondanám hogy rámenős menyecske vagyok és kitartóan sz*pok, de az félreérthető lenne.
Igen, igen de a fejlődés mértéke azért néha mégis meglepi az embert.
A közlekedési morál, a zsúfoltság miatt a gk. legfontosabb alkatrésze vsz. fedélzeti kamera:-D
Másfél éve lecseréltem az ilyen kütyümet egy sok tesztben nyertesnek kikiáltott -elvileg angol, de inkább kínai- Nextbase 622GW-re. 4K felbontást tudott, tényleg jobb volt mint az elődje. Aztán a beforrasztott akkuja elszállt, hősies hosszú küzdelem után kártalanítottak, vettem egy nagyon új típust, 70mai A810S. Ez valós 4K, HDR... nagyrészt kínai, Sony "üvegekkel", kicsit olcsóbb is, mint a Nextbase, viszont pár nap tapasztalata: elképesztően jóóóó... 3 év körül lehet mindössze a két konstrukció közötti különbség.
De gépjármű diagnosztikához remek, én lazán rákötném közvetlenül az ODB-re :D
Persze, segíthet, mint ahogy a jobb diag műszerek, programok is.
De orbitális szopatásra is képes, pl. drága alk.részek indokolatlan cseréje, írtam pl. az eszetlen mennyiségű téves lambda szonda cseréről.
Más. Ha ez így pikk-pakk megy, lazán, hogy a fikába lehet, hogy annyi ideig szívtál a Toyo gondjával, amennyi idő alatt más már rég benne lakik a maga épített házában:-DDD És még most is a -valószínű- hibafelismerésnél tart a történet, még a márkaszerviz bevonásával is? :-DDD
Igyekszünk napi szinten használjuk az AI-t fejlesztéshez, cég előfizet, még mondhatni kötelez is rá. Azért a meglévő, 15 éves, általunk sem átlátott logikát nem mindig merjük odaadni neki, de egyszerűbb rutinokat, vagy a keretét egy alkalmazásnak, ami még nem üzleti logika megoldja.
Bonyolultabb logika esetén amit én 3 napig fejlesztenék azt ő megoldja fél nap alatt, majd 2 napig javítom :)
De gépjármű diagnosztikához remek, én lazán rákötném közvetlenül az ODB-re :D
Munkámmal kapcsolatos... Kértem egy egyszerű feladattal kacsolatban (egy stadionkép volt, a bajnokságot tudtam, de hogy melyik csapat stadiona), melyik csapaté az adott helyszín. Na mondott egy harmadikat. Többször visszakérdeztem, de bizonygatta hogy de ez az a bizonyos harmadik. Erre mondo, pedig tévedsz mert nem az. Válasz? Tényleg, iagazd va, ez tényleg nem az.
De pl a Stiloba kerestem pcv szelepet, direkt kapott motorkódot meg mindent, de mindenképpen az 1.6 tök más, szelepfedélben lévő szelepét akarta rámsózni, nem akarta megérteni, hogy nem, nem az van benne. Majd nem tudom hányadik körre, ja tényleg, igazam van, az nem az. Szóval sokmindenre használható, de inkább csak egy kényelmesebb kereső programra hasonlít és valamiféle fogalmadnak kell lennie a témáról, mert szent meggyőződéssel elvisz az erdőbe.
Tehát a programozók után az autodiagnosztikával foglalkozók állását is elveszi az éééááááj!!!! :D
Nem félünk. Kicsit sem :-D
Már bő 20 éve voltak ilyen jóslatok, hogy a szupernél még szuperebb diag eszközök, programok munkanélkülivé teszik a diagnosztikával foglalkozó műhelyeket. Azután jött a -csak idehaza- évi sok ezer feleslegesen lecserélt lambda szonda, ... stb ...stb.
Hosszabb a várakozó listánk, mint valaha.
Lécci, kérdezz rá a mesterséges intelligenciára, miért is ?? :-D
Szóval a Google Gemini a Torque pro progi használatával megállapította hogy a Valvematic szorul: PID scannelés, aztán talált valami bájtfolyamot, ami tele van hexa számokkal. Keresett olyat, ami beleesik a szelep benyitás mértéke intervallumba (0.2 mm és 11 mm), valami képletet mókolt hozzá és voálá: menet közben 150 és 550 közötti értéken ugrált attól függően hogy mennyire nyomtam a gázpedált (ez lett neki a target érték), egy másik érték pedig fixen 5.1 volt, néha felugrott 10.2-re majd vissza (ezt kiáltotta ki actual értéknek).
Ez a két szám számára megdönthetetlenségeitekkel bizonyította hogy mi a hiba. Puszta udvariasságból nem hívta fel helyettem 23:30-kor az első neten talált felújítással foglalkozó műhelyt.
Tehát a programozók után az autodiagnosztikával foglalkozók állását is elveszi az éééááááj!!!! :D
Azzal nem értek egyet, hogy minden 2010 után készült, kicsivel is erősebb és extrásabb autó katasztrófa lenne. Van kivétel! A lesajnált, majd' 15 éves Citroën C5 2.2 HDi-m csak megy és megy.
Most kellett benne olajhűtőt cserélni, ez volt a második nem "normál" karbantartás (az elsőnél pedig én voltam a hibás), és már 192e km van benne.
Véleményem szerint az utóbbi 15 év legjobb, ha nem a legjobb konstrukciója, ha mindent egybevetünk. Motor viszonylag erős (204 LE), nincs is vele gond, kasztni kicsit sem rohad, hidropneumatikus rugózás jó, elektronika perfekt, klíma okés.
Komoly szakosodott szerviz lehetett, ha guglizni kellett. (A gyári diagban van amúgy asszisztált hibakeresés, funkcióleírásokkal, eléd tolja az összes releváns infót.)
Jóvanna, azért nekem felszámoltak 3 óra diagnosztikát és ott volt náluk a kocsi pár napot. Csak szerintem ott rontották el, hogy odavittem a kocsit olajmelegen, észlelték a teljesítménycsökkenést, agyaltak egy napot, cseréltek tömítést, ezalatt szépen kihült és másnap jé megvoltak a pacik :) És hozzá kell tennem hogy 10 emberből 11 szerintem nem foglalkozna ezzel a hibával a saját autóján, pár ember pedig akkor sem veszi észre a rántás/torpanás/habarást ha mondom neki hogy van. A sokáig tartott magas fordulat pedig nekem is csak az elmúlt fél évben kezdett furcsa lenni. Valami feature van ezekben az elektromos gázpedálos kocsikban ami megtartja a fordulatot gázelvételnél, de nekem azért a 3-4mp kicsit sok, főleg 1 és 2 váltásnál.
A "gyári diaggal is csak tömítéseket csereberélnek" mondatról eszembe jut, amikor a hibrid Lexust elvittem egy márkára szakosodott szervizbe, mert előjött a Check Hybrid System felirat. Nagyon jól szórakoztam, kb. ugyanazt csinálták, mint én otthon a kertben. Laptop, diag, kiolvasták a pontos hibakódot majd google keresőben kikeresték, hogy mi az, majd komoly arccal azt mondták, a nagyakkuval van probléma, azt kell cserélni. Nekem a kertben ehhez kellett egy hosszabbító, mert a diagra használt laptopban nem volt jó az akku.. :D Mosolyogni is csak azért tudtam, mert ez a művelet ingyen volt, jó volt a kapcsolat a szervizzel, ha ezért pénzt kérnek, akkor csúnyán néztem volna. :)