Keresés

Részletes keresés

ökocsaj Creative Commons License 2012.11.20 0 0 36

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy titeket is érdekel a környezetvédelem. Én ebben a témában végzek kutatást, ha kitöltenétek a kérdőívem az nagy segítség lenne.

http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/5bd6e18dd8c119b8302d6364b3cb1d75

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!!!

cc Creative Commons License 2006.01.04 0 0 33
reg volt mar a fizkem, de mintha az entropia kiszamitasaban a szabadenergia is helyet kapna. marpedig ha taplalkozol, akkor a novenyek altal a nap fenyenergiajabol osszeszedett szabadenergia csak egeszen kis reszet tudod felhasznalni. ergo, ha a sajat entropiadat csokkented, kozben a kornyezetedben az entropiat noveled.
Előzmény: Callie (30)
kavkaz Creative Commons License 2006.01.04 0 0 32
A csalás kifejezést nem negatív kontextusban használtam. Alább akár a tévedés is szinoníma lehetne!
Előzmény: kavkaz (31)
kavkaz Creative Commons License 2006.01.04 0 0 31

mindenféle rendezettség az élőlényeket segíti

Ezt már én állítottam (ha nem is ezekkel a szavakkal). Nem véltelen, hogy ezt az őserdőt kettészelő úttal szimbolizáltam.

Node mitől túlzó egy fogyasztás? Ezt azért kérdezem, mert így kezeled az élőlényeket:

Minden élőlénynek csak a neki éppen megfelelő rendezettség fenntartása jó,egészséges módon azt igyekszik fenntartani.

De nem tudja. Végül elpusztul. Pedig mindenáron arra törekszik, hogy a neki megfelelő rendezettséget fenntartsa. Ám mégis, hiábavaló a törekvése, mivel növekedése során minden élőlény eléri -optimális esetben- azt a mértet, amit struktúrája lehetővé tesz. És ekkor megindul az entrópia növekedése, amely a rendszer teljes széteséséig tart. Természetesen az élőlény még a teljes szétesés előtt elpusztul. Ebből a szempontból az élet egy növekedési és egy csökkenési ciklus. Hacsak nem jön valami közbe.

Hol láttál te egyensúlyi állapotot a természetben? Olyat, amely az idő múlásától függetlenül megállja a helyét!

Itt ugyanis -ha nem sértődsz meg-, kijelenteném, hogy te csalsz! Feltételezed, hogy az élet egyensúlyi állapotban is létezhet (ez a zöldek célja is a fenntartható fejlődéssel), csakhogy ilyesmi nem létezik. Valami vagy növekszik, vagy pusztul.

Vagy nem?

Előzmény: Callie (28)
Callie Creative Commons License 2006.01.04 0 0 30
Alapesetben igen; de mivel az élő szervezetek bonyolult kapcsolatokban - struktúrákban élnek, a szomszédja is hasonlóan cselekszik, és ha célszerűen együttműködnek - evolúció? - akkor végül is a közös entrópiacsökkentés árát átháríthatják a jó távoli környezetre; a Föld esetében a Naprendszer lenne ideális, egymás élőhelyeinek tönkretétele helyett.
Előzmény: cc (29)
cc Creative Commons License 2006.01.04 0 0 29
a kornyezetet ertelemszeruen noveli, hogy a sajatja csokkenjen.
Előzmény: Callie (27)
Callie Creative Commons License 2006.01.04 0 0 28

Na hol?

Ott,hogy úgy írtál vissza,mintha mi azt mondtuk volna,hogy mindenféle rendezettség az élőlényeket segíti, tehát jó az embereknek a rá való törekvése (pl. a túlzó fogyasztás, az esőerdők felszámolása stb).

Pedig dehogy mondtam ilyet, és a topiknyitó sem.

Minden élőlénynek csak a neki éppen megfelelő rendezettség fenntartása jó,egészséges módon azt igyekszik fenntartani. Egy hóvirágnak a hóvirág-rendezettség jó, és ha LCD-monitorszerű rendezettséget akarnak rákényszeríteni, az bizony nem.

Ha minden C-atom az Ir-szigeteken lenne sorba állítva, minden H-atom pedig Krétán, az nagyon magasfokú rendezettség, jóval alacsonyabb entrópia lenne; mégsem kívánatos az élet szempontjából.

A zöldek (ha normálisak), meg nem a rendezettséget akarják növelni, hanem a rendezettséget növelő-fenntartó folyamatok közül azokat szorgalmazzák, amelyek lehetőleg támogatják az emberek és a többi élőlény életét, és nem ellene dolgoznak.

Lehet, hogy a "csal" kifejezés most erős volt, akkor elnézést. Valamennyi tudatos félremagyarázási törekvés azért kellett ehhez, nem?

Előzmény: kavkaz (19)
Callie Creative Commons License 2006.01.04 0 0 27

Ezt hogy érted?

Én úgy értettem a negentrópiával való táplálkozást,hogy a saját entrópiáját csökkenti - nem hagyja növekedni - az élő szervezet, természetesen a környezetéét nem.

Előzmény: cc (23)
cc Creative Commons License 2006.01.04 0 0 26
teremeszetesen nem mindig, hiszen az egyeb elet folyamatok naluk is entropia novekedese mellett tortenik.

no, mindegy, szerintem a kornyezetvedelemnek azert ez egy eleg spec megfogalmazasa es ha valamivel nem lehet ravenni az embereket arra, hogy figyeljenek oda a korulottuk levo vilagra, hat akkor ezzel.
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.04 0 0 25
Van rá egy tippem, de nem tudom, hogy az autotrófnak tekintett lények is teljes életciklusukat és a környezettel való minden anyag- és energiacseréjüket szemlélve növelik az entrópiát. Ez egyelőre megkerülhetetlennek tűnik (lásd még termodinamika). Ettől függetlenül a környezetvédelem idealitása az entrópia csökkentése. Gyakorlatban ez egyelőre az entrópia növekedésének lassítását jelenti.
Előzmény: cc (23)
kavkaz Creative Commons License 2006.01.04 0 0 24
Na hol csaltam? :) Különösen, hogy a te szövegedre nem is fordítottam figyelmet, mivel csak egy gondolatot kölcsönöztem onnan.
Előzmény: Callie (22)
cc Creative Commons License 2006.01.04 0 0 23
nezd, ha nagyon szukiteni akarnank a dolgot, akkor egyedul az autotrof joszagok azok, amik a kornyezetukbol felvett energiaval valoban csokkentik az entropiat. az osszes tobbi (heterotrofok) noveli azt. merthogy nem birnak 100% hatasfokkal dolgozni.
akkor most mi legyen? heterotrofok irany a vagohid?
csucsragadozok oszolj!
Előzmény: Törölt nick (20)
Callie Creative Commons License 2006.01.04 0 0 22
A (nick)neves illuzionistát, kavkazt láthatjuk munka közben, amint igyekszik lényegesen más értelmet adni az olvasott szövegnek. A klaviatúráját nézzék,ott csal.......
kavkaz Creative Commons License 2006.01.04 0 0 21
A természet kizsákányolása az emberiség nevű rendszer anyagcserefolyamata. Amikor elveszünk, legyen az ásványkincs, termény, vagy tér lényegében táplálkozunk. Csökkentjük emberiség nevű rendszer entrópiáját. A terjeszkedés fázisában többet fogyasztunk, mint amekkora a szükségletünk, így ekkor csökken az entrópia. Ha csak annyit fogyasztunk, mint amekkora a szükségletünk, akkor növekedni fog az entrópia, mivel a rendszer bezárult.

Mivel zárt rendszerben csak olyan folyamatok mehetnek végbe, amelyek növelik az entrópiát. Namost a zöldek célja egy zárt rendszer létrehozása a természet kizsákmányolásának csökkentése és lehetőség szerint megszűntetése révén.
Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.04 0 0 20

Huhh ezt hogy szűrted le?

Az, hogy negentrópiával táplálkoznak, úgy értendő, hogy anyagcserefolyamataik révén igyekeznek entrópiájukat csökkenteni. Negentrópiára van szükségük az életbenmaradáshoz, de azt nem forrása az életnek, hanem feltétele.

kavkaz Creative Commons License 2006.01.04 0 0 19

Tehát a fogyasztás növelése a természet kizsákmányolása csökkenti az entrópiát (már csak azért is, mert egy növekedésben levő rendszer nyílt rendszer), a fogyasztás, a kizsákmányolás csökkentése növeli (mivel az ilyen rendszerek magukba záródtak).

Ez esetben a környezetvédők épphogy növelik az entrópiát! Elvégre a terjeszkedés negentrópiát, a terjeszkedés feladása, a visszavonulás meg entrópiát gerjeszt.

A topiknyitó tévedett. 

Előzmény: Callie (18)
Callie Creative Commons License 2006.01.04 0 0 18

cc

nem jó

1. Vegyünk egy síma,üres homosivatagot.

2. Vegyük ugynazt, benne egy oázissal, forrással,pálmafákkal, karavánszerájjal és hastáncoslányokkal.

Melyiknek nagyobb az entrópiája ? (ha feltesszük,hogy az oázist alkotó atomok is ott voltak az üres sivatagban, csak nem összekapcsolódva oázissá).

A kérdés matematikai nyelven: számoljuk meg a két esetben az aktuális  makroállapotot megvalósító mikroállapotok számát. (ennek ln-jével arányos az entrópia).

Nyilván az első esetben nagyobb, ha pontosan nem is tudjuk megszámolni.

Az élőlények tkp.negentrópiával táplálkoznak.

Előzmény: cc (11)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.04 0 0 17

A változatosság és rendezetlenség épphogy ellentétes fogalmak.

Előzmény: cc (15)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.04 0 0 16

Az élőlényekre, a bennük lejátszódó folyamatokra is érvényesek a fizika törvényei.

Előzmény: cc (15)
cc Creative Commons License 2006.01.04 0 0 15
bar nem konnyen lehet az entropiat biologiai dolgokra rahuzni, de egy magas biodiverzitas igy latatlanban is magasabb entropiaval rendelkezik, mint mondjuk egy styeppe. es ehhez kepest a sivatag meg kevesebe valtozatos.
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.04 0 0 14

Az emberi szervezet működésének, anyagcsere-folyamatainak lényege sem más, mint az állandó küzdelem az entrópia ellen.

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.04 0 0 13

Ebben tévedsz szerintem. A sivatagnak épphogy magas az entrópiája, a "rendezetlensége".

Előzmény: cc (11)
waxxablaze Creative Commons License 2006.01.04 0 0 12

ld még fenntartható fejlődés.

olyan nincs.

Előzmény: Törölt nick (6)
cc Creative Commons License 2006.01.04 0 0 11
ez marhasag. a globalis entropiat ugy tudod legjobban csokkenteni itt a foldon, ha minden elot eltorolsz. egy kosivatagnak pl. egeszen alacsony az entropiaja pl. egy oserdohoz kepest.
Előzmény: Törölt nick (-)
Pirimidin76 Creative Commons License 2006.01.04 0 0 10
a papírszalvéta nem eldobása része az egész környezetvédelemnek. nem az eldobás-nem eldobás-szennyező-nem szennyező miatt, hanem a komplett gondolkodásmód miatt. óriási szemléletváltás kellene ebben az országban. szerintem egy környezetvédő sem mondta, hogy a szalvéta káros anyag lenne...
Előzmény: Törölt nick (6)
RontóPál Creative Commons License 2006.01.04 0 0 9
Eccer már majnem becsaptál!;-)

Szegény termodinamika II. főtétele megsértődne...
geszthi Creative Commons License 2006.01.04 0 0 8
Ezert is kerdeztem a topiknyitotol, hogy az egyre novekvo emberiseg kapcsan hogyan is probalja csokkenteni az entropiat.

Az emberek letszamanak csokkentese nelkul erdekes lesz....
Előzmény: Callie (7)
Callie Creative Commons License 2006.01.04 0 0 7
Kb. a rendezetlenség mértéke; az élet lényege,hogy bizonyos állandó rendet tartson fenn a szervezetekben, pedig a világ folyamatai általában a rendezetlenség, az entrópia növekedésének irányába tartanak.
Előzmény: Törölt nick (1)
geszthi Creative Commons License 2006.01.03 0 0 5
Jo akkor legyen egy provokativ keres, mert az a fo gond.

Az emberekkel mit akarsz? Ki akarod oket ....?
Demszkyváros Creative Commons License 2006.01.03 0 0 4
Fel lehet fogni így is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!