Keresés

Részletes keresés

Marley Quinn Creative Commons License 2019.09.19 0 0 514

De jól néznek ki! Támogatom! :D

Előzmény: Ghabes (512)
Ghabes Creative Commons License 2019.09.19 0 0 513

Vagy fehérben. Az is jól látható lenne:

Előzmény: Ghabes (512)
Ghabes Creative Commons License 2019.09.19 0 0 512

Lehetne több színben is, nem csak narancssárgában meg citromzöldben. Pl. az UV színek többi mintájára alapozva is. :)

freestyleszeged Creative Commons License 2008.10.18 0 0 511
ez igy van,ahogy mondod,reméljük csak fejlődünk valamerre
pacorro Creative Commons License 2008.10.18 0 0 510
"Láttassuk magunkat,megéri."

Ez így van, csak nem elég, hogy láttatjuk magunkat, azt kellene elérni, hogy lássanak is bennünket (ez pedig sajnos nem a mellényen múlik).
Előzmény: freestyleszeged (509)
freestyleszeged Creative Commons License 2008.10.18 0 0 509

sziasztok,

tenne ezért lehet valamit és kell is.

Hátizsákra húzható zsákokból egyre több van már a magyar piacon.

A montisok részére pedig ott a fényvisszaverős matrica,különböző méretekbe,darabolható verziókban,néhányat azért el lehet helyezni a vázon.

Karpántokból,ami a lábra is rátekeredik, per pillanat már 7-féle van a piacon.Láttassuk magunkat,megéri.

üdv,

tom

multiplas Creative Commons License 2008.10.09 0 0 508
Biztos jó dolog a mellény.
Különösen, hogy a saját tesztjeink alapján csak a holland tipusú, azaz tanyabájkon kerekező élő célpont csíkjai látszanak az autó lámpafényében.
A mountin és országútin ülő ember testpozíciójában a beesési szög annyira alacsony, hogy csak egész közelről látható a szerény fényvisszaverés. Ilyennel teker a magyar bringások javarésze.
És akkor nem is beszéltem a hátizsákos mellényesekről, akik természetesen a mellény fölé veszik a zsákot.
Hasznavehetetlen az egész ötlet.
Lábon jól látszódna a csík, munkaruházatiban remek felszereléseket lehet venni ilyen célra.
Előzmény: Caprine1 (503)
bolsh Creative Commons License 2008.10.09 0 0 507
Lehet hogy ismétlem magam (itt), de még mindig sok baj van a témában. És ez főként az államapparátusban keresendő.

Először is a kötelező mivolta. Aki akar az tegyen, aki meg, nem az nem. Aki meg szíván viseli az ügyet, hátt álljon elő kampánnyal. DE a kötelezőséggel csak annyi van előidézve, hogy a hivatalnokokká leépített rendőreinknek csak újabb ütközési pontjuk legyen velünk, a társadalom töbi részével. A sok kötelező, és agyonszabályozott rendelet, törvény nem az igazi rendet szolgálja, csak azt, hogy állampolgár és (a hivatalnokká züllesztett) rendőr el legyen foglalva egymással, és oszágunkban az igaz gazdasági, és egyéb vidéki bűnözés zavartalanul folyhassék.

Másrészt a HIVATAL, amikor megyünk alkalmassági vizsgálatra, elvárja tőlünk hogy sasszemünk legyen. Az apróbetűt is elolvassuk messziről. Mondjuk ez így helyes. De ugyanez a HIVATAL attól fogva hogy megvan a jogsink, és kikerülünk a közútra, sas helyett azonnal vakondnak néz. Csak saját magamból indulok ki, de megette a rosseb azt a közlekedőt aki nem lát meg egy autót nappal tompított fény nélkül, vagy egy kerékpárost szabvány pedál és küllőprizmákkal, hátsó világítással (vagy elsővel).

Nemrég vettem egy elektromos kerékpárt, robogó stílusú. A hátsó lámpája 7 db szuperfényes piros led, akkora fényerővel, mint egy személyautóé. Ráadásul gyári prizmákkal agyontűzdelve. Na most jön a hivatalnok, előírja a mellényt, aztán ha nem húzok, jön a másik hivatalnok (régen rendőr, vagy csendőr! volt), leint, számonkéri, és elindítja a huzavonát, beindul a siserehad, egy egész rohadtul felesleges gépezet fog napokig(hetekig) azon nyikorogni (13. havi fizuért..), hogy én (meg még sokan mások) nem viseltünk mellényt amikor ELŐ VAN ÍRVA!! Hűha.
Közben a bankokat, a költségvetést, a pályázatokat, a kormány- és kisebb szintű hivatalokat kifosztják, lejjebb tekintve ami nincs bebetonozva azt ellopják, felszedik a síncsavarokat, hidakat bontanak, kábelt lopnak, nyugdíjasokat terrorizálnak, stb..
DE ÉN XY egyébként adózó, normális életvitelt élő kispolgár NEM viseltem mellényt
bazmeg.
Miközben úgy világítok mint egy tájmszkveri karácsonyfa.
kivi Creative Commons License 2008.10.08 0 0 506
Oké, de akkor pláne érdemes figyelembe venni, hogy ha láthatósági mellényről van szó, akkor van más alternatíva, mint az ócska áruházi darab. Igaz, sajnos drágább is, közel 6000Ft. De az egy normális kerékpáros ruházat, jó érzés hordani, kényelmes, stb.

Normál napi közlekedéshez jó lehet az olcsóbb is (pulcsira vagy dzsekire felvenni), de pólóra vagy rövid mezre sokkal jobb a drágább.
Előzmény: Caprine1 (505)
Caprine1 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 505
Biztos igazad van.

De tudod nálunk vidéken kissé tényleg el vagyunk maradva. Rendes bicajbolt is alig-alig van erre (sajnos ez tény). A mezről nem tudtam, a bicajos boltokban ilyen nincs nálunk... a neten meg nem néztem utána. Most is csak egyik ismerős miatt jártam kicsit jobban utána a jogi háttérnek, és nem a meznek. :-)
kivi Creative Commons License 2008.10.08 0 0 504
Kicsit le vagy maradva. Az Elastic például már 2 éve gyárt olyan Gamex anyagú mellényt, amire felvarrtak két csíkot. Tehát egyben normális kerékpáros ruházat (szélfogó mellény) és láthatósági is. Tehát szó sincs arról, hogy csak az a gagyi, kényelmetlen és merev anyagú mellény felelne meg, amit pl. a Tescóban lehet kapni.
Előzmény: Caprine1 (503)
Caprine1 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 503

Pár gondolatot engedjetek meg a fényvisszaverő mellényről:

 

Ahhoz képest, hogy a KRESZ 2007. június 1-től megváltozott, és azóta kötelező a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie. Még mindig nagy a bizonytalanság a köztudatban.

 

Bevallom bennem is. Ezért egyszer egy estét rászántam és az Interneten végigbogarásztam pár olyan oldalt ami a "kukás mellénnyel" foglakozott. 2 cikket leszámítva nem találtam érdemi információt ebben a témában.

 

A fényvisszaverő mellényre vonatkozó követelményeket az MSZ EN 471:2003. számú szabvány határozza meg. A fenti szabvány, el is olvasható… angolul (!!!).

 

Fordítása már megvan magyarul..... Magyar Szabványügyi Testületnél. A szabvány kiadásáért példányonként 4260Ft+Áfa ellenértéket kér.

 

Mivel a szabvány egy része már megvan a neten. A szerzői jogok tiszteletben

tartásával bemásolnám a szerzők írását, publikálók adatait.

 

"Fényvisszaverő: mennyi a megfelelő mennyiség?
 
Íme a szabály, megszületett. Sokat hangoztattuk, és végül sikerült is elérni, hogy ne a népszerűtlen nevén kukásmellénynek hívott förmedvényt kelljen viselnünk a kerékpáron, hanem helyette bekerüljön a szabályzatba az, hogy a fényvisszaverő ruházat is megfelelő. Utánanéztünk annak, mit is jelent a fényvisszaverő ruházat.

Az e témát feldolgozó táblázatot innen le is tölthetitek. Ha figyelmesen elolvasod, rá fogsz jönni, hogy a most megszületett jogszabály - mondjuk - hiányos, hiszen nem tisztázza, hogy a kerékpárosnak 1-es, 2-es vagy 3-as kategóriájú fényvisszaverő ruházatot kell viselnie. Mindenesetre a táblázatban szerepel, hogy mennyi és milyen minőségű fényvisszaverő felülettel kell rendelkeznie a ruházatnak. Véleményem szerint Magyarországon, de a világban kapható kerékpáros felszerelések, ruhák egyike sem képes teljesíteni a táblázatban megadott feltételeket. Ettől függetlenül érdemes egy kis időt szánni az EU-s szabály megismerésére, és törekedni arra, hogy lakott területen kívül, rossz látási viszonyok közepette legalább az 1-es szintű, jó láthatóságú követelményeket tudjuk produkálni.

 

Hamarosan elkészítünk egy anyagot arról, hogyan tudod te is megfelelően fényvisszaverővé tenni kedvenc bringás ruhádat.

 

Jogszabályt beküldte Siklósi Ferenc, a táblázatot Tinának, a fordítást Kutyanyúléknak köszönjük."

 

Az általuk készített táblázat itt olvasható:

 

http://bringaut.hu/files/images/Osztalyozastabla.doc

 

Valahol egy értelmező írásban olvastam, hogy a fényvisszaverő, reflektív csíkok önmagukban, például karra, lábra rögzítve nem töltik be maradéktalanul funkciójukat, ezért kizárólag azok viselése nem elegendő. Bár aki ezt értelmezte, nem írta oda ki is ő. Ezek alapján én is értelmezhetek egy-egy jogszabályt az én felfogásom szerint, attól még nem lesz országos szinten kötelező. De hozzá kell tennem, hogy a szabványt kicsit átnézve igaza lehet.

 

A szabványtáblát áttanulmányozva mégis megpróbálok értelmezni, pár adatot kiemelve onnan: 
- Fényvisszaverő csíkok minimális szélessége: 50mm széles lehet
- Az alapanyag (amire a fényvisszaverő anyag kerül): Végig fedje a felsőtestet, a karokat, illetve a lábakat, tehát mind elöl, mind hátul

 

Tehát az én értelmezésem alapján (ami nem jogszabály!) bármiféle ruházaton ez fényvisszaverő rész csak min. 5 cm széles csíkokból készülhet...

 

Viselhetünk bármiféle bicajos mezt, amin van fényvisszaverő anyag... még ha a területe meg is felelne a szabványnak akkor sem jó... a szabványban leírt "Fényvisszaverő csíkok minimális szélessége: 50mm széles lehet". Vagy olyan mezt kell tervezni amin ez teljesül.

 

Így leginkább mégis csak a kukás mellény az ami megközelíti a szabványt!

sashimi Creative Commons License 2008.09.01 0 0 502
a jogszabály
fényvisszaverő ruházatot írja elő így én a Párommal varrattam kamáslit a kukásmellényből. Így az autósok tényleg meglátnak időben.


S a rendor is, aki azonnal jol meg is buntethet, mert sajnos valamely rendelet a fenyvisszavero rughazatot "kukasmellenynek" vagy "kukasruhanak" definialja.
Előzmény: dodi-64 (499)
dodi-64 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 501

Hi!

Nem fogalmaztam elég pontosan. Szembejövő bringás csalinkázott a sávja közepén mert olyan szar volt az út széle. Ezért mentem én is közelebb a terelővonalhoz. A fényszóróállítást pedig még csak tanulgatom .Sajna még csak huszonöt éve  a szakmám, úgyhogy van még tanulnivalóm. Köszönöm a kioktatást!Azonban a hsz -nek nem ez volt szándékom szerint a lényege,hanem az, hogy a törvény betűjét be lehet tartani a kukásmellény nélkül is,sőt.

Mellesleg, ha felnyitod a motorháztetőt, találhatsz alatta egy olyan matricát melyen egy lámpa rajza látható és mellette egy ilyen: 1,5% vagy hasonló.Ez azt jelenti,hogy a fénysugár, ami a lámpádat elhagyja, ilyen mértékben "lejtsen" az út (nem a jegenyefa teteje)felé.

Üdv:Dodi

Előzmény: Degeczi (500)
Degeczi Creative Commons License 2008.08.24 0 0 500
rosszul van beállítva a fényszóród!

(az útjelző táblák kétszer olyan magasan vannak, de azokat is meg lehet látni, el lehet olvasni)
Előzmény: dodi-64 (499)
dodi-64 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 499

Üdvözletem !

Bevallom, nem olvastam végig a topikot, csak pár háeszbe olvastam bele. Ennekokán lehet, hogy nyitott kapukat döngetek. Azért elmondom mit tapasztaltam.

Teljesen tiszta időban szép nyári éjjelen haladtomban majdnem fellöktem egy bringát a hozzátartozó kukásmellényben utazó polgárral együtt. Az ok: a kukásmellény egy méter körüli magasságtól fölfelé van. Az autó tompított fénye pedig ez alatt. Így nem hozza a hozzáfűzött reményeket. Ezenfelül a jogszabály a

fényvisszaverő ruházatot írja elő így én a Párommal varrattam kamáslit a kukásmellényből. Így az autósok tényleg meglátnak időben. Azonkívül kapható olyan fényvisszaverő szalag is amilyen a kukásmellényen van, háromszáz ft per méterért.

Úgyhogy akinek mellény alkalmatlan (pl outisok) annak sem kell rettegnie sem a rendőrtől sem az autósoktól.Csak egy kis varrnitudás kell és egy kis fantázia.

Köszi a türelmeteket:  Szép napot!

Apa54 Creative Commons License 2008.07.15 0 0 498
Minek az a sok nyinyergés. Kell a mellény, hasznos, az életedet mentheti meg. Én használtam a kukásmellényt már akkor is, amikor még nem volt kötelező. Éjszaka, hidegben egy kicsit még melegít is. Ami kellemetlenséget okoz, azt a bringás igazán zokszó nélkül kibírja. Egyenes úton nappal már másfél-két kilométertől is kiszúrja még a "vakegér" is. A második bukommal sikerült akkorát perecelnem egy ügyes kamionos miatt, hogy a sisakom elrepedt, mintegy görögdinnye. Ha nincs, akkor most senkit sem agitálók az élete védelme érdekében.

mr.York Creative Commons License 2008.07.15 0 0 497
En most ezen gondolkodom: http://stopham.hu/
Igaz nem olcso, de lattam eloben, szerintem hati taskara is fel lehet venni, es egesz aprora ossze lehet csomagolni. Nem beszelve az egyedi mintarol :).
agytorzsy Creative Commons License 2007.07.10 0 0 496
Régebbi amerikai magazinokban láttam képeket ilyen kukásmellényben tekerő bringásokról. Azok jóval lájtosabb darabok voltak, láthatóan direkt bicajosoknak szabva, még jól is néztek ki. Pedig legalább 15 éves képek.
Nemrég a Lidl-ben vettem magamnak egy pólót meg egy ezüstösszürkés színű bringásgatyát, mert óccsó volt, gondoltam, ennyiért nem hagyom ott. Mint kiderült, ezek is valamilyen fényvisszaverős cuccok, mert a sötétben szinte világítanak.
pROF Creative Commons License 2007.07.09 0 0 495
A szabvány ugyan angol, viszont nem kerékpárosokra találták ki ott sem, ott pl. nem is kötelező ilyesmi semmilyen körülmények között.
Előzmény: jsipos007 (491)
jsipos007 Creative Commons License 2007.07.08 0 0 494
Köszönöm, megnézem!
Előzmény: Schnitt (492)
Sinbiciklis Creative Commons License 2007.07.08 0 0 493
Mivel a mellény, csak éccaka és rossz látási iszonyok köz5t k5elező, irigyellek, ha bele izzadsz.
Előzmény: jsipos007 (483)
Schnitt Creative Commons License 2007.07.08 0 0 492
Én intersparban vettem. Hálós, 2 tépőzáras, több méretben volt.
Ha valaki vékony alkat, egy XL-es alá felveheti az itatózsákot is.
Valami bringás kiegészítő cuccok akciója volt, egy ilyen rácsos ketrecben volt összeömlesztve biciklipumpákkal, kilométerórákkal, lámpákkal meg kulacsokkal.
Előzmény: jsipos007 (489)
jsipos007 Creative Commons License 2007.07.06 0 0 491
Várom ... azokat is megnéztem a marketekben, de még nem jött be. Külföldön nem készítenek ilyeneket? Azt gondolhatnánk, ha ott már előrébb tartanak (hiszen a hivatkozott szabvány is angol), már biztosan fellelhető láthatósági mez és nadrág!

Ahogyan tervezgetem az utakat, valószínűnek találom, hogy lesz benne éjszakai is. Egyrészt, mert így jön ki (nem csak biciklizni szeretnék, hanem más időtöltést is); másrészt mert szeretném kipróbálni, milyen holdfényben vagy anélkül, tücsökciripeléssel a háttérben tekerni. Utoljára tinédzserkorom végén tettem ilyet; szeretnék nosztalgiázni. :-))
Előzmény: agytorzsy (484)
jsipos007 Creative Commons License 2007.07.06 0 0 490
:-) Fórumozással pihenem ki a tekerést! :-)
Előzmény: kivi (486)
jsipos007 Creative Commons License 2007.07.06 0 0 489
:-) Hasonlót javasolt a párom is: öltöztessem be a hátizsákot a mellénybe!

Úgy tűnik, végig kell járnom a marketeket. Ma voltam a budaörsi két sportmarketben; láthatósági mellényt az egyikben találtam; ~ 1800 Ft volt; nem hálós, hanem elöl egy (!!!) tépőzárral záródó (pocak előtt két centi szélesen). Keresem a normális mellényt, keresem, de még nem találtam... Te hol vetted a tiedet?

Előzmény: Schnitt (487)
pacorro Creative Commons License 2007.07.06 0 0 488
Amíg Magyarországon nem tekintik partnernak a kerékpárost, addig nem lesz kevesebb a baleset. Sőt. Most, hogy bizonyos esetekben kötelező a mellény, valószínűleg még kevésbé fognak odafigyelni a biciklisekre, feltételezve, hogy úgyis könnyebben észreveszik őket a mellény miatt, azaz akár növekedhet is a balesetek száma.
Inkább meg kellene tanítani normálisan közlekedni az embereket. Változtatni a hozzáállásukon, hogy nem csak az a közlekedési eszköz, ami nagy és hangos.

"na de miért nem lehetett volna a rendelet kihirdetése előtt valamivel többet gondolkodni??"

Az ott nem szokás. :-)
Valaki olvasott valamit angolul, vagy egyéb idegen nyelven, megtetszett neki, és rájött, hogy ez olcsóbb, mint kerékpárutat építeni vagy egyéb értelmes dolgot csinálni. A helyzeten ugyan semmit nem javít, viszont kiválóan lehet rá hivatkozni, illetve büntetni miatta.
Előzmény: jsipos007 (483)
Schnitt Creative Commons License 2007.07.06 0 0 487
Szerintem ha egy hiperszuper marketben ~300 forintért kapható fényvisszaverős mellényt kettévágsz, és a hátrész két oldalára rávarrsz 2-2 cipőfűzőt, vagy tépőzáras csíkot, vagy bárnilyen rögzítőpántot, akár egy hátizsákra is fel tudod kötni, és senki sem fog belekötni.

Egyébként meg nem muszáj szélfogó dunsztban tekerni, nekem pl hálós szövésű mellényem van, amiben jár a levegő rendesen. És ez is bőven 1000 Ft alatt van, nem kell bazidrága cuccokban gondolkodni.
Előzmény: jsipos007 (483)
kivi Creative Commons License 2007.07.05 0 0 486
Szerintem ha csak feleannyi energiát fordítanál a kerékpározásra, mint az állandó mindenen fogáskeresésre, akkor szerintem mindenki jobban járna. Legfőképp te... :-)
Előzmény: jsipos007 (483)
Saosin Creative Commons License 2007.07.05 0 0 485

helló!

egy kérdésem lenne ha tudna valaki segíteni.

melyik a jobb választás: 661 fullcomp VAGY sh+ shelter?

ha valaki hamar tud segíteni az igen jó lenne!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!