Keresés

Részletes keresés

ppgman Creative Commons License 2008.06.25 0 0 51
A napokban a Schiphol reptér illetve az észak-angliai Sunderland fölött fényképeztem.

Schiphol
Schiphol Google Earth
Sunderland
Sunderland Google Earth
- szikra - Creative Commons License 2008.04.07 0 0 50

Köszi Gyuri!

 

Ezt megemésztem, majd írok, hogy hogy sikerült :)

Előzmény: Vgyuri (44)
Vgyuri Creative Commons License 2008.04.05 0 0 49

Persze, mert szerintetek csak az szólalhat meg, aki mindent tud, vagy legalább azt hiszi magáról. Értsd meg, nemcsak geodézéiai célú fotogrammetria létezik, a Légifotó topicon állandóan azok az igények merülnek fel, hogy valamilyen területfelmérési, környezetvédelmi, rendészeti célra szükség van esetleg kismagasságú, tablózható (nem összedolgozható!) képekre. De nem három évenként, hanem esetleg évente kétszer. Aki ezt nem tudja a Fömi/Eurosense szintjén megfizetni, az dögöljön meg?

 

Te nyilván valamelyik fotogrammetriai céget képviseled, amelyik egy kiöntött olajoshordó "hatásfelmérésére" is a professzionális fotogrammetriai technikát vetné be, mert nektek ebben van a pénz. Én meg a szegény oldal "prófétája" vagyok, ha neked úgy tetszik. És tudok annyit a szakmából, amennyit ezen "földhözragadt" számodra alantas feladatok áttekintéséhez kell. Amit meg nem tudok, ahhoz szívesen igénybevenném a nálam nagyobb tudásúak segítségét, ha nem kapnám meg mindíg azt a kioktatást, hogy bízzam csak a dolgot a profikra.

 

Engem lehülyézhetsz, de mit csinálsz a Googleval? Szerencsésebb helyek ma onnan is olyan felvételekhez jutnak ingyen, amit a "szakma" milliárdokért szállítana. És ez is tulajdonképpen csak beetető reklámja olyan légi- és műholdfelvétel árusító cégeknek, akik már ismerik a "sűrű fillér jobb, mint a ritka forint" elvét.

Előzmény: ruttla (48)
ruttla Creative Commons License 2008.04.05 0 0 48

Vgyuri! Ezennel bocsánatott kérek Tőled.:(

(Nem gondoltam volna, hogy a téma félművelt felkent apostola hinti az igét személyedben.)

Részemről az ügy befejezve.:((

Előzmény: Vgyuri (46)
Vgyuri Creative Commons License 2008.04.05 0 0 47

Ha meg lenne oldva azok adatrögzítése a GPS pozició mellé,

 

Természetesen átszerelve a repülőben, ahol ezek ugyan megvannak, de régi analóg formában és biztonsági okokból nem lehet hozzájuk piszkálni. Viszont egy leselejtezett repcsi műszeráből lehetne ilyen segédeszközt csinálni.

 

Előzmény: Vgyuri (46)
Vgyuri Creative Commons License 2008.04.05 0 0 46

Érdemes lenne a téma iránt érdeklődő publikumnak elbarangolni a Légifotó topick elejére...

 

Amikor elkezdtem a hozzászólást, még én is ezt akartam írni, de azután a nagy filozófálásban elfelejtettem. De most már itt ragadtunk.  :-)

 

 

2, Nem a képet kalibrálják, hanem a kamarát, és azon belül a tubusokat /objektíveket/.

 

Én is így értettem

 

3, Mit jelent a Te olvasatodban, a "biztonságos" orthofotó? (Találkoztam már olyan ortofotóval melyen bizony lényeges képelemek "tűntek" el a kieggyenlítés során, nem is beszélve az épületek torzulásáról.) ...Mutassak orthofotót melyen öszze - na meg - vissza dőlnek az épületek? Vagy esetleg egész jól láthatóak az építmények oldalfalai?

 

Az biztos, hogy ennél nagyobb a valószínüsége a jól tablózható képsorozatnak, mintha Gipsz Jakab kihajol a teszkógazdaságos fényképezőgépével a repcsi ablakán és megpróbál lefelé fotózni :-)

 

Szerény megjegyzésem, hogy a "kéttengelyes stabilizátor és robotpilóta nélkül" is egészen jól elvolt a fotogrammetria és a térképészeti repülés addig, míg a technikai fejlődés idáig jutott.

 

Sőt lovaskocsival is el lehetett jutni A pontból B-be, nem kellett hozzá TGV :-)

 

Minden megoldást a saját korának a technikai környezetébe kell belehelyezni. Emellett ma már a technika néha olyan dolgokat is pótol, amikért korábban súlyos milliókkal vagy temérdek többeltmunkával kellett fizetni.

 

Bár a Mig-21 es lőelemképzőjének giroszkópja igen hasznos szolgálatokat tett bizonyos, régebbi kamara felfüggesztésben

 

Sajnos senki sem foglalkozik a félprofesszionális felhasználásokkal, mert a "szakma" védi a saját biznicét. Ha a roncstelepeken kiszednék ezeket a giroszkópokat a repcsikből, tankokból, ma a fél-egykilós gépeket jól fel lehetne velük függeszteni.

 

Az én fixa ideám, hogy ha nem fotogrammetriai célra kell a felvétel, hanem csak a tablózhatóság miatt kell egyengetni a felvételeket, akkor a digitális képfeldolgozás már sokmindent pótolhat. Egy Photoshoppal ki lehet egyengetni némi tengelyferdülést, be lehet igazítani a sorba az irányeltéses képeket. De ehhez tudni kellene a korrigálandó hibát, erre kellene koncentrálni. Minden jobb terepjáróban van hossz- és keresztirányú dölésmérő, iránytű, legtöbbször digitális. Ha meg lenne oldva azok adatrögzítése a GPS pozició mellé, akkor meglenne a bemenő adat a felvétel számítógépes korrekciójához.

 

Előzmény: ruttla (45)
ruttla Creative Commons License 2008.04.04 0 0 45

Szevasztok! Csak, úgy a beledumálás végett; Érdemes lenne a téma iránt érdeklődő publikumnak elbarangolni a Légifotó topick elejére, hol kiéltem grafomán / Klaviaturmán! :D / hajlamomat.

Vgyuri! Egy cseppet kavarod a szakmai dolgokat.

1, Nem csak a mérőkamarás felvétel reprodukálható, hanem minden felvétel - reprodukció - , hogy milyen minőségben az már nem ide tartozik. 

2, Nem a képet kalibrálják, hanem a kamarát, és azon belül a tubusokat /objektíveket/.

3, Mit jelent a Te olvasatodban, a "biztonságos" orthofotó? (Találkoztam már olyan ortofotóval melyen bizony lényeges képelemek "tűntek" el a kieggyenlítés során, nem is beszélve az épületek torzulásáról.)

4, Szerény megjegyzésem, hogy a "kéttengelyes stabilizátor és robotpilóta nélkül" is egészen jól elvolt a fotogrammetria és a térképészeti repülés addig, míg a technikai fejlődés idáig jutott.

(Csak emlékeztetőül: Wild Rc-8, Rc-10 még még nem volt gíróstabilizált, az Rc-20, Rc-30 viszont már igen. Bár a Mig-21 es lőelemképzőjének giroszkópja igen hasznos szolgálatokat tett bizonyos, régebbi kamara felfüggesztésben.)

Aztán csak, úgy kekeckedésből; Mutassak orthofotót melyen öszze - na meg - vissza dőlnek az épületek? Vagy esetleg egész jól láthatóak az építmények oldalfalai? :D

Előzmény: Vgyuri (44)
Vgyuri Creative Commons License 2008.04.04 0 0 44

A törvény nem a függőleges tengelyú felvételt korlázozza, hanem az ún. mérőkamerás felvételt, ami reprodukálható. kalibrálható, biztonságos ortofotót jelent. Mivel kéttengelyes stabilizátor és robotpilóta nélkül ez nem biztosítható, bárki próbálkozhat :-)

 

A torzulás ellen amatőreszközökkel a legtöbb, amit tehetsz, hogy minél hosszabb gyujtótávolsággal dolgozol. Az ideális valami nagyobb tele lenne, amihez persze nagyobb magasság kellene, hogy valamit be is fogjon. Az meg csökkenti a részletességet és párás idő sem nyerő. Tehát abból kell kiindulni, hogy mit akarsz látni a végső képen, azaz mire akarod használni.

 

A mellékelt kép 500 méter magasságból készült 70 mm-es zoom állásnál, 10 MP-es géppel. Ez nem a teljes kép, az 180*230 métert fog be. Viszont az úszómedence alakja nem torzult lényegesen.

Előzmény: - szikra - (42)
Görög András Creative Commons License 2008.04.03 0 0 43

"Mi van , ha jobbat akarok az earthnél."

 

Lehet jobban járnál kész ortofotoval. www.fomi.hu

A sok próbálgatás miatt szerintem még olcsóbb is. (Persze ekkor a repülés élmnye elmarad.)

 

Lehet friss berepülést is rendelni, de ez azért már jóval húzosabb ár.

www.telecopter.hu (Talán itt lehet régebbi ortofotot kedvező áron rendelni.)

 

Előzmény: - szikra - (38)
- szikra - Creative Commons License 2008.04.02 0 0 42
Ettől a kis apróságtól nem riadunk meg :)
Tehát?
- szikra - Creative Commons License 2008.04.01 0 0 41

:)))

Erről még nem hallottam.

Vicces, mert ugyebár mit nevezünk függőlegesnek.

Mondjuk egy halszemmel... :)

Ez nem igazán riaszt el :)

Előzmény: scarabaeus (40)
scarabaeus Creative Commons License 2008.04.01 0 0 40
(Bár amikor kidugtam a kezem az ablakon (kissé merészen az akkor már csuklószíj nélküli kompakttal, mert az már szétkopott rajta) függőlegesen lefelé tartva, sikeredett pár olyan is a városunkról. De erre felhívták azért a figyelmemet)
Előzmény: scarabaeus (39)
scarabaeus Creative Commons License 2008.04.01 0 0 39
Amennyire én tudom, egyszerű magánszemélynek csak szögben szabad fényképeznie. Függőlegesen lefelé törvénybe ütközik.
Előzmény: - szikra - (38)
- szikra - Creative Commons License 2008.04.01 0 0 38

egy kis segítség kéne a repülősöktől!

Mi van , ha jobbat akarok az earthnél.

 

Csak Szeged felett kb 10 x 10 km-ert kellene mátrixosan lefényképezni, egy 6 megás tükörreflexessel.

Vajon tiszta időben elég az 1 km magasság, hogy illeszthető képet kapjak, és az utcákra ne dőljenek rá az épületek perspektívában?

 

Mit javasoltok? Meddig lehetne felmenni, ahonnan még értékelhetző képeket kapunk?

 

 

scarabaeus Creative Commons License 2008.04.01 0 0 37
Kösz az infót, Miskolc mellett is van egy sáv, Tiszaújvárossal (mi még mindig nem esünk bele)
Előzmény: - szikra - (36)
- szikra - Creative Commons License 2008.04.01 0 0 36

Hali!

Most frissítették a earth-öt :)

Már Szeged is tiszta!!

BillyTheKid Creative Commons License 2008.02.17 0 0 35
Sziasztok,

ismeritek a bolygonk.hu oldalt? Találtam egy két érdekes google helyet...
Vgyuri Creative Commons License 2008.01.25 0 0 34

Hurrá, egy perc alatt sikerült regisztrálni magam, 5 perc alatt feltöltöttem 3 képet, most már csak az az érdekes, felveszik-e a GE-ba és mennyi idő alatt.

 

RJancsi Creative Commons License 2008.01.24 0 0 33

Úgy tűnik, a Zindex sokallta a képméretet. Tehát itt látható a help, és az aktuális sorszám.

 

 

Előzmény: RJancsi (32)
RJancsi Creative Commons License 2008.01.24 0 0 32

Egy kis kiegészítés. A próba kedvéért most raktam fel a Panoramio-ra egy, a Moszkva térről készült fényképemet.

 

 

 

A kép alatt látható a sorszáma "ID:....." Ha az előtte levő kérdőjelre kattintasz, a help-ben (pirossal bekereteztem) látható, most melyik képet bírálják éppen. Ha időnként visszatérsz ide, láthatod, mikor kerül sor a tiédre. Ha jónak találják, kap egy kék csillagot. Akkor érdemes a help előző bekezdését is megnézni, mikor lesz legközelebb képaktiválás, ugyanis nem folyamatosan rakják fel a képeket, hanem egyszerre többet.

 

 

Előzmény: RJancsi (31)
RJancsi Creative Commons License 2008.01.24 0 0 31

Szia, ha már felraktad a képet pl. a Panoramio-ra, kap egy sorszámot. Pontosan nem tudom hogy hol, de a "help"-ben valahol meg lehet nézni, a "zsűri" hányas sorszámú képnél tart, és kb. mikorra várható, hogy a Te képed sorra kerül. Régebben ez egy-két hét volt, manapság akár 3 hónap is lehet, olyan sokan töltenek (töltünk) fel képeket.

Előzmény: gobe22 (26)
Vgyuri Creative Commons License 2008.01.24 0 0 30

Odáig én nem jutottam el, már a regisztrációnál leragadt.

 

Előzmény: GYA (29)
GYA Creative Commons License 2008.01.24 0 0 29

Kb. azt jelenti, hogy nem garantálják, hogy felkerül a képed és nem is reklamálhatsz, ha nem.

 

Én egyidőben raktam fel kettőt, az egyik megjelent egy hét múlva, a másiknak több mint három hét kellet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Vgyuri (28)
Vgyuri Creative Commons License 2008.01.23 0 0 28

És ez működik. Én kétszer próbáltam oda regisztráltatni magam, mindkét alkalommal csak ácsorgott és nem történt semmi, végül én untam meg.

 

Előzmény: GYA (27)
GYA Creative Commons License 2008.01.23 0 0 27
Előzmény: gobe22 (26)
gobe22 Creative Commons License 2008.01.22 0 0 26
Meg tudnátok mondani hogy kell képet megosztani google earthben?
Végignéztem rengeteg ezzel kapcsolatos cikket/videót, de sehogyse müxik.
Odáig teljesen jól megy, hogy akár picasaban akár panoramiaban megosztott légi képeimet be tudom rakni a megfelelő helyre a térképen, de azon kívül, hogy az én gépem tökjól megjegyzi, és mutatja ha belépek, a többiek totál nem látják, nem jelenik meg kis kék pontként. Hogy kell azt megcsin??????? Hogy kell rábeszélni google earth elvtársat, hogy kicsi kék pöttyként ott legyenek a képek, és mindenki láthassa?
Segítséget előre is köszi!
ppgman Creative Commons License 2006.07.23 0 0 25

A minap Newcastle folott jartam, a gepbol szep ralatas volt a Tyne folyo hires hidjaira 

 

a Tyne folyo hidjai

 

scarabaeus Creative Commons License 2006.04.10 0 0 24
Megnézheted Zamárdit is pl.
Előzmény: palacsik92 (22)
GYA Creative Commons License 2006.04.10 0 0 23

Akkor jól használod :-)

 

Előzmény: palacsik92 (22)
palacsik92 Creative Commons License 2006.04.09 0 0 22
sziasztok!le tudnátok írni hogy hogy kell használni ezt hogy teljesen jó képet kapjak lásam a házakat meg ilyesmi?eddig csak pestet találtam meg!!!!!!!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!