"Amint találnak olcsóbb megoldást Kínában, úgy elhúzzák a csíkot, mint a pinty"
Gondolkozz! Ha most idejonnek, azt azert teszik mert megeri nekik. Ha elhuzzak a csikot gazdasagi okokbol akkor azt azert teszik, mert olymertekben felfejlodunk, hogy nem eri meg nekik maradni.
Hát nem tudom. Amit én látok, hogy az az építőipari kisvállalkozás, amiben benne vagyok, az úgy tud csak munkát kapni, ha harminc napos fizetési határidőt biztosít. A munka végeztével meg le kell vonulni a helyszínről és ha nem fizet a megbízó, nincs háttértőkém még egy pert is megfinanszírozni.
Megbíz egy építőipari főválalkozót, aki az alvállalkozói lánc elől ellopja a profitot (meg aki általában szintén külföldi cég) a lánc végén meg ott az egyéni vállakozó/megbízási szerződéssel (és nem állandó munkaviszonyban) dolgozó Sanyi, a vilanyos meg Bélát a viz-gázszerelő.
Az utolsó ponttal kapcsolatban: vagy elviszi a Távol-Keletre, ahol van kikötő is meg szinte helyben megoldható minden másegyéb is (főleg ha Kina hatalmas néptömegéről, területéről és nyersanyagforrásairól van, ahol maga az emberi élet sem drága atermelékenyég érdekében) és könnyen teríthető a világpiac.
Szvsz az átlg magyar vállalkozó olyan ágaztban tud csak több-kevesebb eerdménnyel tevékenykedni, amiben nincs jelen multicég az országon belül, mertMagyarország annyira kicsi piac és kevés a nyersanyagforrása.
Ezek kb :
vendéglátás (sarki kocsma, kisvendéglő, panziók stb.)
használtruha-bolt
fittness-szolárium
utolsó szem a láncban (építőipar)
külföldről behozott nyersanyag félkész termékké feldolgozása vagy részegység előállítása (amihez kevesebb szakmunka/-ás kell mint a késztermék-előállításhoz; azt a betelepült multi/külföldi inkáb hazaviszi és a sajátjainak ad érte jó bért)
Nem értelek, ez most hogy jön ide. A multik meg kkv-k kapcsolatáról van szó, hogy abból a kv is jól profitáljon. Talán olyan jó áron veszik át a használt gumiabroncsokat annál a cégnél?
Pedig nemegy komoly vállalkozás épül a gumira. Haveromék cége pl. olyan gumit gyárt amit a játszóterekre kötelezően le kell rakni a hinták mászókák alá. De említhetem a margitszigeti futópályát az ugyanaz. Mindezt használt autógumiból. És sajnos van itthon konkurenciájuk is.