Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.06 0 0 146
,,A lényeg az, hogy egy pogány ünnepre csináltak egy keresztény ünnepet, hogy a pogányokat be tudják illeszteni maguk közé. magyarul ez egy jól kitalált ünnep."

De szép,és jó.
Jobban tettszik,mint a Valentin nap.
Előzmény: csakis_3 (142)
libapék Creative Commons License 2010.01.06 0 0 145
egyet értek!
én már a családban többekkel kiegyeztem, hogy hagyjuk már ezt az ész nélküli vásárlást!
max. egy jókívánság!

a gyerekek kapjanak oszt' jónapot!
Előzmény: nézőpont (-)
Álomvédelmi twist Creative Commons License 2010.01.06 0 0 144
Ezek szerint nem olvastátok őtet:-DDD
Előzmény: Álomvédelmi twist (143)
Álomvédelmi twist Creative Commons License 2010.01.04 0 0 143

Többen vagytok így ezzel...

csakis_3 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 142
A lényeg az, hogy egy pogány ünnepre csináltak egy keresztény ünnepet, hogy a pogányokat be tudják illeszteni maguk közé. magyarul ez egy jól kitalált ünnep.
Előzmény: Törölt nick (140)
Siphersh Creative Commons License 2005.12.25 0 0 139

Ismeretterjesztő gondolatbeültetés szövege, 2084, Magyarország.

 

A shoppingweek hagyományos nemzetközi családi ünnep, az ajándékozás és a kulináris élvezetek hete. December második hétfőjén, az üzletek nyitásakor kezdődik, és a következő szombat este, az üzletek zárását követően tartjuk az úgynevezett kicsomagoló estét, amit az nyer, aki a legtöbb ajándékot vette.

 

A shoppingweek eredetét az újkori karácsony hagyományára lehet visszavezetni. Karácsony napján a családok körbeálltak egy feldíszített fenyőfát, és dalokat énekeltek. Néhány történész szerint innen származik a jól ismert shopping induló hagyománya is, ami shoppingweek alkalmával félóránként felcsendül minden bevásárlóközpont hangszóróin.

Siphersh Creative Commons License 2005.12.25 0 0 138

Hát, Rézbagoly, azt remélem, hogy nem fogalmaztam sértő módon, igyekszem tárgyilagos maradni.

 

Gondolod, hogy a mai keresztények, és azon belül is az igaz keresztények nem tennének olyat, mint amit a korai és középkori egyház tett a hagyományos pogány kultúrával? Jól van. Elítéled a hagyományos szokások átalakítását? Oké. De akkor sem egy túl ízléses gondolatmenet szerintem pont a karácsony kapcsán azon panaszkodni, hogy ellopják a keresztény lelkülettől az ünnepet, merthogy ugye a kereszténység is úgy lopta és torzította saját képére a karácsonyt, mint sokminden mást. Nem rovom én fel az inkvizíció és a hittérítők bűneit a mai keresztényeknek, szó sincs ilyesmiről. Csak jelzem, hogy egy kicsit szerencsétlen dolog ezen panaszkodni, tekintve a dolog történelmét. Lopni rossz, úgyhogy ne lopjátok el tőlünk azt, amit az elődeink nekünk loptak, mert lopni rossz. Az elődeink is rosszul tették, hogy ellopták, legalább ne lopjátok tőlünk tovább... Érted, mire gondolok.

 

A keresztény ősökről szóló okfejtésedet nem értem. Ha nem a valódi életmódról és gondolatvilágról beszélünk, hanem a kulturális történelmünkről, az őseink kultúrájáról, akkor csak azt tudom mondani, amit a Csakis 3 is mond: az őseink pogányok voltak, valószínűleg a szibériai típusú sámánizmus határozta meg a spirituális életünket, légyölő galócát ettünk, és szarvasbőr-dobok hangjára, révületben kommunikáltunk az őseinkkel. Az ősök tiszteletéből mára csak a keresztény szentek tisztelete maradt, ez sem egy őskeresztény ötlet, hanem a pogány hitvilág átnevezése, eltorzítása, "bohóckodás" a hagyományokkal.

Előzmény: Rézbagoly (133)
csakis_3 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 137
Jaj, nem kell ez az ősei mik voltak duma, mert ha elkezdesz visszamenni az idő, kiderül, hogy az őseik mind pogányok voltak, nem keresztények!
Előzmény: Rézbagoly (133)
csakis_3 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 136
Persze. Nem inkább azok, akik az ünnepet találták ki? Soha senki sem bizopnyította, hogy Jézus akkor, azon a napon született.
Előzmény: Törölt nick (134)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.25 0 0 135
"A nagy középosztály jó dolog, nem? Hogy az emberek nagyrészének autója van, meg hifitornya, meg saját lakása"...... Jó dolog, csak ebből a nagy középosztályból még kevesen gondolkodtak el azon, hogy hova fog vezetni, ha mindenkinek lesz autója, hifije, mikrója, stb-je. Akkor már késő lesz gondolkodni, amikor kincs lesz a tiszta víz és a tiszta levegő....
Előzmény: Siphersh (132)
Rézbagoly Creative Commons License 2005.12.25 0 0 133
Nem is arról van szó hogy elmennek-e a templomba az emberek. Csupán arra próbáltam rámutatni, hogy másként értelmeztétek a "kultúra" (egyébként több jelentésű) szó jelentését, és úgy látom még most se beszélünk ugyanarról.

Templomba járás, vallásosság, imádkozás...stb. ide vagy oda, Európa egy többségében keresztény kontinens, ezt nem kéne vitatni mert ez egzakt tény. És ezt nem érdemes azzal vitatni hogy hányan járnak, vagy járnak-e egyáltalán templomba, meg ilyesmi, mert ha hitehagyottá, pogánnyá, ateistává váltak is egyesek az idők során, attól még keresztény ősöktől származnak. Keresztény templomból van a legtöbb a kontinensen, az emberek 90 %-ban keresztény szokások szerint és legtöbben keresztény szertartással házasodnak, temetkeznek, keresztény ünnepeket ünnepelnek fő ünnepekként...stb.
Viszonylag kevés olyanról tudok pl. aki indiai szokás szerint az utcán égeti el a halottait, vagy mecsetben esküszik...stb.

Pontosan milyen fájdalomról beszélsz? Ha valakit megölnek vagy üldöznek a hitéért és a szokásai miatt, az egy rossz dolog. De senki nem üldözi vagy öli meg a keresztényeket azért, mert keresztény karácsonyt tartanak.

A "fájdalom" szó valóban nem a legmegfelelőbb, inkább sértőnek mondanám azt, ha valaki, egy másik nép más kultúrájából nem tiszteli az övétől eltérő szokásokat. Márpedig vannak dolgok amivel nem illik bohóckodni. Ilyen a vallás és a hozzá kötődő szokások is.
A keresztényeket ugyan ma még nem ölik meg, bár pont egy évvel ezelőtt tettek erre szándékolt kijelentést egy rádióadó műsorában. Megtörténhetett, nem volt elhatárolódás, bocsánatkérés, döbbenet és szégyenkezés. Volt helyette pikírt kioktatás, még több sértegetés, provokáció, és az egész valahogy úgy lett összefoglalva hogy: "Na a hülye keresztények most mit rinyálnak annyira."
Ebben a topicban is sokan pejoratíve emlegetik a kereszténységet, keresztényeket. Megtehetik.

Ha a zsidóságot érné hasonló verbális támadás, nyilván kitiltanák a moderátorok a "zsidózókat". Joggal. A "keresztényezőket" persze nem tiltja ki senki. Nekik (nekünk) tűrniük kell a sértegetést. Egy kereszténynek tűrnie kell pl. a soxor ismételt bornírtságot, hogyaszongya a kereszténység történelme során hány embert végeztek ki a gyilkos papok a máglyákon, hány ember életét tették tönkre, hányat kínoztak agyon az inkvizítorok...stb. Ami nyilván igaz, de aki ezeket hajtogatja, az nem hajlandó elismerni hogy nem ebből áll a kereszténység mibenléte, a papok (pláne a mai világban) pedig nem mind gyilkosok, pedofilok és homoszexuálisok, mint ahogy ez utóbbi kettőt egyesek olyan határozottsággal állítják és terjesztik mintha legalábbis fizetnék(?) őket érte.
Mint ahogy a zsidóság sem kizárólag a farizeusok tanait hirdető, a kereszténységet blaszfemizáló, őket állatnak tekintő, kizsákmányolókból és megnyomorítókból áll.
Előzmény: Siphersh (118)
Siphersh Creative Commons License 2005.12.25 0 0 132

Akkor a karácsony legföljebb eredetében keresztény ünnep. A kereszténység mentette át nekünk abból a kiterjedt kulturkörből, amit elég alaposan kiirtott, hogy elfoglalhassa a helyét.

 

Mondjunk már valami jót is a karácsonyról. Bizonyos értelemben a a jómódúság elterjedésének az ünnepe, a protestáns gazdasági forradalom és a modern nyugati kapitalizmus ünepe, ami meg azért jó, mert kevesebb a nagyon szegény és éhező ember, mint régen. Ez egy haladás. A középosztály ünnepe. A nagy középosztály jó dolog, nem? Hogy az emberek nagyrészének autója van, meg hifitornya, meg saját lakása, és soha nem éhezik, és soha nem kell fáznia, és még karácsonyfát sem kell lopnia (basszus, a szomszédunknak félbefűrészelték a kertjében a fenyőfáját, a szeretet és a tolvajok ünnepe), meg még ajándékokat is tud venni, tízezrekért, százezrekért. Éljen a modern nyugati proletárparadicsom!

Előzmény: csakis_3 (131)
csakis_3 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 131
És a karácsony pedig csak eredetében keresztény ünnep.
Még abban sem.
Előzmény: Siphersh (106)
Siphersh Creative Commons License 2005.12.25 0 0 130

Egyébként  ugyanez volt a helyzet a purgatóriummal is. Nem arról van szó, hogy összekeverednek a keresztény ünnepek és keresztény hitek a pogány kultúrával, hanem arról van szó, hogy fogták a pogány hitvilágot, és átneveztek egy-két dolgot, hogy keresztény legyen, és hogy az egyház fennhatósága alá tartozzon az egész kultúra. Amikor Szent Patrik a brit szigetekre érkezett, eszébe nem jutott, hogy kéne lenni valami purgatórium-szerű dolognak. De a helyiek annyira ragaszkodtak a tündérek világához, ami itt van körülöttünk, de láthatatlan, és mindenféle lelkek kóvályognak benne, hogy a Szent Patrick inkább azt mondta, hogy nem, nem, az a purgatórium, oda kerülnek az emberek, ha nem elég jámborak, hogy a mennybe kerüljenek. És annyira tetszettek a sikerei a római illetékeseknek, hogy be is vették a sztorit dogmának, és a szlávok megtérítésében is támaszkodtak rá.

 

Egy szó mint száz: őrizzük meg a karácsony eredeti szellemét: szedjünk be mindenféle drogokat, rakjunk egy nagy tüzet, és eksztatikus tánccal ünnepeljük a téli napfordulót!

Előzmény: csakis_3 (126)
csakis_3 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 129
Erre írták már elötted is, meg én is, de az írásod után, hogy a karácsonyt az egyáz meg keresztény ünneppé tette. Tehát alapból egyáltalán nem keresztény ünnep volt, ezt kellene már felfognia egyeseknek itt.
Előzmény: Rézbagoly (102)
csakis_3 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 128
kb mint amire válaszolt.
Előzmény: Rézbagoly (101)
csakis_3 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 127
Ja, csak azt nem veszed figyelembe, hogy mire írta azt!! Ez a gond veled.
Előzmény: Törölt nick (82)
csakis_3 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 126
Alapból a karácsony régen nem Istenről szólt, csak az egyház egy akkora pogány ünneppel találta szemben magát, amit nem tudott eltörölni, így csinált belöle egy keresztény ünnepet. Ezt jó lenne, ha tudnád!
Előzmény: nézőpont (73)
csakis_3 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 125
Te meg csak utálkozz, és fröcsögd a hülyeségeidet.
Előzmény: Demszkyváros (45)
Siphersh Creative Commons License 2005.12.25 0 0 122

Ez mint igazi keresztény ünnep is a "szeretet" ünnepe? És mint igazi keresztény ünnep is van benne ajándékozás? Szerintem már eleve eléggé torz dolog a "szeretet" ünnepét összehozni az ajándékozással. Vagy legalábbis engem nem emlékeztet a keresztény lelkületre vagy a krisztusi tanításra. Nevezzük inkább a szeretet megvásárolása ünnepének. És ezt most a "fogyasztói mámortól" fügetlenül mondom. Már eleve elég gyermeteg dolog azt hinni, hogy a megelepetésszerű "kedveskedésnek", az ilyen öncélú ajándékozásnak bármi köze lehet a szeretethez. Ha valamiről lemondok, hogy a másik ne szenvedjen szükséget, annak van köze a kereszténységhez. De annak, hogy valakit lefizetek, hogy valamijét adja nekem, amit aztán továbbadok valakinek, függetlenül attól, hogy szüksége van-e rá, az nem tudom, hol kapcsolódik a szeretethez.

 

Ezt most azoktól kérdezem, akik otthon vannak az "igazi, keresztény" karácsony témájában. Miről szól a keresztényi karácsony?

Előzmény: Törölt nick (119)
P.I. Creative Commons License 2005.12.25 0 0 121
lenyúlták:=lenyúltak
Előzmény: P.I. (120)
P.I. Creative Commons License 2005.12.25 0 0 120
Csak Luther Marci óta. Nem ez az egyetlen, ami lenyúlták a keresztények.
Előzmény: Törölt nick (119)
Siphersh Creative Commons License 2005.12.25 0 0 118

Szerinted karácsonykor például Magyarországon az emberek "többsége" elmegy templomba? Én nem hinném.

 

Az évezredes, keresztény kultúra a felvilágosodás kora óta, a polgárosodás kezdete óta oldódik. Igen, a modern, bevásárlós karácsony más, mint a keresztény áhitattól átitatott karácsony. Mint ahogy a keresztény karácsony is az eredeti, pogány karácsony sajátos hangulatának a "meggyalázása". Ezt hívják kulturális változásnak. De a fogyasztói lelkület legalább nem erőszakkal és gyilkolással terjed, mint ahogy a kereszténység terjedt a pogány szokásokkal szemben. Persze, a fogyasztói kultúrát túlzás "kultúrának" nevezni, ez leginkább a kulturálatlanság kultúrájának lehet mondható, de tekintve a keresztény egyház és a keresztény hatalom történelmét, szerintem azért túlzás azon panaszkodni, hogy elveszik a hagyomány. Az európai népek nagyrészétől éppen a kereszténység vette el az eredeti hagyományait, vagy torzította el a hagyományokat a saját képére.

 

Pontosan milyen fájdalomról beszélsz? Ha valakit megölnek vagy üldöznek a hitéért és a szokásai miatt, az egy rossz dolog. De senki nem üldözi vagy öli meg a keresztényeket azért, mert keresztény karácsonyt tartanak. Azt nevezed "fájdalom okozásnak", hogy vannak, akik máshogyan élnek, és ez téged zavar? Erről a fájdalomról beszélsz, Rézbagoly?

 

A kínaiak vallását a Nyugat egyébként már rég "átparodizálta" életmódtanácsokká és üres életvitelbeli szlogenekké. Mit szólnak ehhez a kínaiak? Én nem tudom. De úgy sejtem, hogy nem nagyon zavarja őket.

Előzmény: Rézbagoly (117)
Rézbagoly Creative Commons License 2005.12.25 0 0 117
Úgy veszem észre, kicsit elbeszéltek egymás mellett. Vagyis másképpen értelmezitek a "kultúra" szó jelentését, ami persze valóban értelmezhető többféleképpen is.
Te pl. azt írod: A kultúra az, ahogyan élünk. Ez is igaz.

Viszont mindenképpen igaza van Scotus kollégának is. A különböző földrajzi területeken élő, de egy-egy nagyobb területen egymáshoz közel álló társadalmak történelmi fejlődése nagyjából hasonlatos. A kultúrális fejlődésnek pedig az évszázadok során igencsak meghatározó tényezője az adott földrajzi területen elterjedt és meghonosodott vallás.
Ebből a szemszögből nézve pedig egész Európa határozottan keresztény eredetű, és az itt élő népek nagy többsége valamely keresztény felekezethez tartozik, vagy tartoztak az ősei.

A templom szóról pl. egy átlag európainak nem egy sztúpa vagy egy mecset ugrik be elsőre, hanem nyilván egy keresztény templom. Az európai népek ha vallásra, Istenre gondolnak, nem kapásból Shivára, vagy Oziriszre és nem a kínai univerzizmusra gondolnak, hanem a keresztény istenre és Jézus Krisztusra. (Persze nyilván van kivétel, de az csak a szabályt erősíti ugye.)
Egy szó mint száz, még ha el is fordultak sokan a vallástól, még ha nem is tartja be a többség a keresztényi alapelveket, azért Európa szerte az emberek többsége ilyenkor karácsony táján (na meg persze az év egyéb szakában is aki templomba járó) keresztény templomokba látogat el, és keresztényként elmélkedik, imádkozik és éli meg belső lelki dolgait. Mert az itt élő emberek többsége keresztény, és ezt kár tovább ragozni.
Még akkor is, ha élete során alig, vagy egyszer sem látogat el a templomba, ennek a világvallásnak van rá a legerősebb hatása ezen a földrajzi területen, mert itt legerőteljesebben ez a vallás van jelen, és kíséri végig az itteni országok évezredes történelmét.
Előzmény: Siphersh (110)
Rézbagoly Creative Commons License 2005.12.25 0 0 116
Lehet hogy egy kicsit elragadtattam magam az indulattal, bocsánatot kérek azoktól, akiket esetleg megbántottam volna.
Természetesen nem kisajátítani akarom a karácsonyt a kereszténység számára, hiszen ez olyan, mindenki számára kedves és kellemes ünnep, amely átívelhet minden vallás és világnézeti sajátosság felett.
Nem bánom én hogy a pl. kínaiak is megtartják újabban a karácsonyt, engem inkább az bánt, hogy - nyilván valakik hibájából - csupán bizonyos csinált külsőségeket, kliséket vesznek át, aminek következtében az egész ünnep valamiféle rioi karnevál-szerű önfeledt dorbézolássá, pénzköltéssé, bulizássá degradálódik.
Ez által aztán, még ha nem is szándékosan, de valahogy meggyalázzák az ünnep szentségét és sajátos bensőséges hangulatát (legalábbis én így érzem).
Bizonyára a kínaiak sem örülnének annak, ha az ő legszentebb vallási ünnepüket akár itt Magyarországon, akár a világ bármely más táján, valakik valamiféle ócska bulizós happeningé parodizálnák át. Ugye nem örülnének?
Szerintem, már csak az egymás iránti tiszteletből is figyelembe kellene venni bizonyos határokat, amiket talán nem lenne muszáj átlépnünk annak érdekében, hogy ne okozzunk fájdalmat másoknak.
Talán nem túl nagy elvárás ez.
Előzmény: Siphersh (104)
things Creative Commons License 2005.12.24 0 0 115

Békés Boldog Karácsonyt kívánunk mindenkinek!

     :))))
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.24 0 0 114

Aha.

 

Ha csak így nem felfogva ...

Előzmény: Siphersh (110)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.24 0 0 113

Kedves topiknyitó!

 

Nem muszáj beállnod a sorba.

ferrke Creative Commons License 2005.12.24 0 0 112
Előzmény: nézőpont (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.24 0 0 111
Mindenkinek sikerült örömöt hazudni az ajándék kibontásánál az ajándékozó elvárásainak megfelelően?:)) A kevésbé szeretett rokon is bevette, hogy őszinte szeretet iránt vezetve ajándékoztad meg?:))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!