Keresés

Részletes keresés

bomtom Creative Commons License 2006.03.31 0 0 81
Valóban nem voltál az:-), de így már világos. Azt én is tudom sajnálni, amikor vki annyira belemerül a politikába (mondjuk mint publicista), hogy történelmi kutatásokra már semmi ideje nem marad és abba is hagyja azokat.
Előzmény: Carolus58 (80)
Carolus58 Creative Commons License 2006.03.31 0 0 80

Lehet, hogy nem voltam egyértelmű. Inkább arra akartam utalni, hogy R. Várkonyi, Péter Katalin NEM POLITIZÁLÓ történészként sokkalta maradandóbbat alkotnak, alkottak, sokkalta nagyobb formátumúak mint jó pár politizáló történész, akik a politikai konnotáció miatt exponáltabbak és a laikus világ a történész világot a politizáló de szakmailag nem igazán maradandót alkotó történészeken keresztül ítéli meg.

 

 

Előzmény: bomtom (79)
bomtom Creative Commons License 2006.03.31 0 0 79
R. Várkonyi Ágnes és Péter Katalin politizálna, politizált volna? Erről még nem hallottam.
Előzmény: Carolus58 (11)
pancer1 Creative Commons License 2006.03.08 0 0 78
pancer1 Creative Commons License 2006.01.28 0 0 77
sierra Creative Commons License 2006.01.07 0 0 76

"A rovat témája a "politizáló történészek". A témafelvetés kitűnő és jogos volt, mert meg kellene végre magyarázni, miért politizál annyi történész"

 

-- Nos, a történelem jórészt a régmúlt politikája. Aki tisztában van a múlt folyamataival, az könnyebben értheti meg a jelent, így egy történész egészen a legújabb kori demokráciáig egész jó politikussá válhatott. 

Előzmény: Tiszteletes úr (75)
labrys Creative Commons License 2006.01.06 0 0 74
Tisztelt hozzászólók!

A topic témája és címe: Politizáló történészek.

Tehát a továbbiakban minden, nem ezzel a témával foglalkozó hozzászólást törölni fogunk, a visszaeső módon offoló elkövetőket pedig letiltjuk. A fentieknek megfelelően ebben a topicban offolásnak számít például a finnugrizmus megalapozottságának, aktuálpolitikai problémáknak, nemzetkarakterológiai fejtegetéseknek a közzététele, valamint a moderáció taglalása is.

Továbbá a magam részéről (lásd néhai provó) azonnal letiltom azt a nicket, aki bármiféle olyan hozzászólást tesz, amely rasszista megnyilvánulásként is értelmezhető (pl. "zsidó külsejű", "magyar fajta" stb.).

Végül egy megjegyzés: provokálni csak azt lehet, aki hagyja magát, illetve a provokátorokkal szembeni egyetlen igazán hatékony fegyver a semmibevétel.

igen7 Creative Commons License 2005.12.28 0 0 45
egyetértek.
Előzmény: Törölt nick (44)
Qedrák Creative Commons License 2005.12.28 0 0 43

 

Egyetértek, óriási hiba a történésztársadalmat egyként kezelni.

Nincs olyan kategória, hogy az alternatív kutatók mind igaz magyarok, hősök, míg akik papírt szereztek a tudásukról, azok oktrojált szellemi téziseket kénytelenek hirdetni. Ezek az idők elmúltak.

 

De ha csak a '89 előtti kort vesszük, vajon tekinthető mindenki kommunistának, csak mert egyetemen tanított, és/vagy publikált? Néha nagyon feltűnően nem veszik észre azokat a különbségeket a kritikusok, amelyek pl. egy Mályusz Elemér, vagy egy Léderer Emma között vannak.

 

A moszadozást pedig tekintsd inkább viccnek, (márha annak lehet). Az izraelieknek fontosabb dolgaik is vannak, mint lefizezni 400 magyar történészt.

Előzmény: Carolus58 (41)
Carolus58 Creative Commons License 2005.12.28 0 0 41

Nem fiatalság kérdése, egyébként 30-n túli vagyok. Hanem az árnyalt gondolkodásé. Veletek szemben én nem tekintem a jelenlegi magyar történetírást egy nagy kommunista masszának, hanem pontosan tudom, hogy melyek azok a történészek, akik valóban korrumpálódtak és korruptak még ma is. És pontosan tudom azt is, hogy hány olyan történész van, aki az elmúlt rendszerben hátrányt szenvedett, illetve nem hagyta magát a rendszer által korrumpálni.

Egyszerűen nem vagyok hajlandó indulatból és demagógiából azonosulni olyan felületes és sekélyes álláspontokkal, mint Provóé jelenleg.

 

Provó és mások is ezen a fórumon, úgy szídják a mai történésztársadalmat, emlegetnek szitokszóként Zakadémiát, hogy közben életükben közelébe se szagoltak egyetlen egy történelmi műhelynek. Márpedig, ha saját bőrükön nem tapasztalták meg, hogy ennek a szakmának hol vannak a valós árnyoldalai és a valós kíváló jellemei, akkor legyen szerényebb a kritikus, mert csúnyán leégeti magát és bumerángként saját magát minősíti.

Előzmény: najahuha (39)
provó Creative Commons License 2005.12.27 0 0 38

Mivel Kosáry és társai szégyenletes munkásságának taglalása nem e rovatba tartozik, részemről a témát befejeztem.

 

Csupán az oktatástól nem lesz valaki ilyen, vagy olyan (ha lepereg róla az oktatás szelleme). De pl. Kosáryról nem pergett le. 

Előzmény: Carolus58 (37)
Carolus58 Creative Commons License 2005.12.27 0 0 37

Valóban, feltehetően igencsak eltérő fogalmaink vannak sok dologról. Mit sajnáltatod magad, amikor olyan stílusba lépsz be erre a topikra, ami - ahogy ezt mondtam már - demagóg és agresszív? Szerinted a belépőd udvarias és tudományos volt? Hát akkor nemcsak a finnugrizmus fogalma zavaros nálad, hanem az udvariasság és a tudományosság sem tiszta számodra. Először gondolkodjál, utána dumálj.

 

"történészeket finnugrista (értsd: magyar- és tudományellenes) szellemben tanították." - ez színtiszta demagógia.

Szerintem, jobb ha észhez térsz és magadba szállsz: Mivel feltehetően te is 1990 előtt érettségiztél, a te logikád alapján te is finnugrista vagy, mivel a történelmet a középiskolában az 1990 előtt kiadott törikönyvekből tanultad... :oP De mondjuk, mert Petőfit és József Attilát olvastál, akkor feltehetően látens kommunistaszimpatizáns is lehetsz, hiszen a "proletár" költőkről is kellett tanulnod.

Ugye megsértődsz rajta ha ilyet állít rólad valaki, de az már nem jut eszedbe, hogy mekkora baromságot állítasz te a történészekről???

 

Veled szemben én ezeknek a történészeknek munkásságát jobban - kevésbé, de ismerem. Speciel mondjuk az 1526 előtti magyar diplomáciatörténetnek (Kosáry Domokos egyik legjobb munkája) semmi köze sincs a finnugrizmushoz, maximum olyan demagógok társítják, mint te. De erősen kétlem, hogy Ormos Mária II. világháborúval kapcsolatos művei, vagy az ő szellemisége mondjuk finnugrizmustól lenne átitatva, stb.

Előzmény: provó (35)
Carolus58 Creative Commons License 2005.12.27 0 0 34

Nézd, én udvariasan kértelek arra, hogy ne légy agresszív és demagóg. Ha mégse megy neked a dolog, olyan szépen szakad kint a hó, fuss egy kört, lihegd ki magad, aztán gyere vissza.

 

"finnugrista történészeink" - Te érted azt amit te magad állítasz? Mert szerintem ritka nagy káosz van a fogalommal... Ugye a történelem ősködtől napjainkig tart. Ebben a széles spektrumban a történészek szakosodnak, az alternativ önjelölt történészek meg azt hiszik, minden korhoz értenek... Ilyenekből párat láttam már itt is, máshol is...

Lejjebb felsoroltak pár nevet a politizáló történészek közül.

 

mond már meg nekem - anélkül, hogy magadból csinálnál hülyét - hogy Szabad György, Kosáry Domokos, Für Lajos, Ormos Mária, Krausz Tamás, Szvák Gyula, stb. valóban politizáló történészek közül ki az aki életében egy sort is írt a finnugor kérdéskörről, a honfoglalásról??? Tudod egyáltalán, hogy mi a kutatási területük a felsorolt történészeknek??? Mindegyikük az 1492-1990 közötti korszak valamelyik területén dolgozik és nagy ívben leszarja, hogy te suméroktól eredezted magad, vagy a finnugoroktól, esetleg türk népektől.

Szerintem neked fingod sincs arról, hogy mi az, hogy árnyaltan gondolkozni, hanem általánosítasz és berongyolsz ide egy sor demagóg dumával és úgy viselkedsz, mint elefánt a porcelánboltban.

 

Picit árnyaltabban, ha megkérhetlek és visszafogottabban...

Előzmény: provó (30)
igen7 Creative Commons License 2005.12.27 0 0 33
"A finnugrizmus pedig egy tudományos alapokat nélkülöző, szégyenletes politikai kategória"

ezt a szánalmas hülyeséget (mármint amit állítasz) már kitárgyaltuk elégszer
itt

de ez is offtopik.


a topik történészekről szól , nem finnugrizmusról, kommunistákról, zsidókról. ez érthető?
Előzmény: provó (30)
sierra Creative Commons License 2005.12.26 0 0 27
Valóban lehetne finomítani a frazeológián. Nem akarunk pártharcokat vívni; strapás és tele van hazugságokkal.
Előzmény: Carolus58 (26)
provó Creative Commons License 2005.12.26 0 0 23
Csak szállj meg nyugodtan, ha futja rá, és kérdezd meg erről a véleményüket.
Előzmény: rev251 (21)
provó Creative Commons License 2005.12.26 0 0 22

Mint tudjuk, minden mindennel összefügg (vagy közvetve, vagy közvetlenül). Ez egy filozófiai alaptétel.

 

Ezért néha szükség lehet a politikai, társadalmi háttér megvilágítására is egy történelmi rovatban, hogy a történelmi nézeteket értékelni lehessen. A finnugrizmus ugyanis, amely mostanában még mindig túl erőszakosan próbálja magának kisajátítani a Tudomány szerepét, nem tudományos, hanem politikai kategória. Tudományos alapjai, vagy ilyenre épített módszerei ugyanis nincsenek, csak magyar- és tudományellenes politikai céljai.

Előzmény: igen7 (19)
rev251 Creative Commons License 2005.12.24 0 0 21
(a Hilton szállodalánc az egész világon a Moszad fedőszerve)

????

Akkor, ha én bemegyek oda megszállni...?
(Álnaiv kérdés)

A fő kérdés, hogy az most a "főhatás, vagy a "mellékhatás"? Ha egyáltalán...

bocs az OFFért
Előzmény: provó (18)
petey t Creative Commons License 2005.12.23 0 0 20

"S persze nagy szerepet kaptak a politizáló történészek, akiket - mint tudjuk - felsőfokon képeztek ki a hazudozásra." 

 

Mint tudjuk.

Előzmény: provó (18)
igen7 Creative Commons License 2005.12.23 0 0 19
ez nem a polidili....
Előzmény: provó (18)
Galgadio Creative Commons License 2005.12.22 0 0 17

szélsőséges vélemények szerint a rendszerváltást a kommunista elit likvidálásával kellett volna elkezdeni.

Persze vannak humánusabb megoldások is, mint pl. a cseheké, akik törvénybe iktatták, hogy aki az átkosban magas állami pozíciót töltött be, az a polgári demokráciában nem viselhetett állami hivatalt.

Lehet, hogy nálunk is elkelt volna valami ilyesmi, de ez már inkább politikai topikba való.

Inkább koncentráljunk a fény és a szeretet ünnepére!

Előzmény: sierra (16)
sierra Creative Commons License 2005.12.22 0 0 16
Tisztelem őt. Igaza volt, 89-ben alkotmányozó nemzetgyűlést kellett volna összehívni és tiszta lappal kezdeni mindent.
Előzmény: Carolus58 (7)
igen7 Creative Commons License 2005.12.22 0 0 15
ő geográfus volt nem történész!
Előzmény: Libatopp3 (12)
petey t Creative Commons License 2005.12.21 0 0 13

A mostani miniszterelnök nyilatkozott valami olyasmit, hogy neki a szellemi töltekezéskor Romsics Ignác volt az egyik múzsája.

 

Máig nem értem, mire is akart utalni.

Libatopp3 Creative Commons License 2005.12.21 0 0 12
Teleki Pál
Carolus58 Creative Commons License 2005.12.21 0 0 11
R. Várkonyi Ágnes, Kosáry Domokos, Péter Katalin. Ő róluk is emlékezzünk meg. Főleg amiatt, mert valljuk meg, mindegyikük nagyobb formátumú történész, mint Krausz, vagy Glatz.
Előzmény: Törölt nick (8)
Qedrák Creative Commons License 2005.12.20 0 0 9

 

Für Lajos.

Előzmény: Törölt nick (8)
Carolus58 Creative Commons License 2005.12.20 0 0 7
Láttam a közelmúltban egy nagydoktori védésen. Sajnos a kora miatt már csak árnya a régi énjének. Nagyon fura, lassú és feleslegesen elnyújtott szakmai véleményt mondott, miközben ő volt a bizottság elnöke. Tudtommal egyébként az Akadémián van.
Előzmény: sierra (5)
sierra Creative Commons License 2005.12.16 0 0 6
Xenophón. Hazatalált Perzsiából és ezt könyvben örökítette meg. Azt hiszem őt is száműzték Athénból, a lakónokkal cimborált.
sierra Creative Commons License 2005.12.16 0 0 5
Szabad György, a volt házelnök. Állítólag az egyetlen beszámítható és hasznos, lelkiismeretes előadója volt az ELTE történelemszakának a 80-as években. Ma nem tudom, mi lett vele.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!