Keresés

Részletes keresés

i-w Creative Commons License 2019.09.06 0 0 14906

Szia! Nem tudok olyan oldalról, ahol kizárólagosságot kérnének, azt csak választhatod, ha akarod (már ahol van rá lehetőség egyáltalán). Alapból nálad marad minden jog. Számlára nincs szükség; az oldalak küldenek igazolást a náluk szerzett, előző évi jövedelmedről, amit bevallhatsz.

Előzmény: Atomnihil (14905)
Atomnihil Creative Commons License 2019.09.02 0 0 14905

Sziasztok!

Hobbiból szoktam fotózni, viszont most szeretném a fotóimat stock oldalakra feltölteni. Illetve újabban elkezdtem 4k footage-okat is készíteni. Tudtok  nekem segíteni a legfontosabb tudnivalókkal kapcsolatban? Olyan oldalakra szeretnék feltölteni, ahol nem kérnek kizárólagosságot. Videók esetén ez kevésbé érdekel, de a fotóim felett szeretném megtartani a szerzői és értékesítési jogokat.

Az is érdekelne, hogy hogyan lehet ezt legálisan csinálni (adózás, számlázás). 

Előre is köszönöm a segítséget!

i-w Creative Commons License 2019.08.12 0 0 14904

Szia! Ha érdekel a fórumozás ebben a témában (magyarul, mert angolul sokkal többet, jobbat találni), esetleg figyelmedbe ajánlanék egy Facebook-csoportot:

https://www.facebook.com/groups/stock.kerekasztal/

És ha a stockon kívül a POD is izgat (amikor nem a fájlt töltik le, hanem nyomatot rendelnek róla), akkor egy továbbit is:

https://www.facebook.com/groups/1814907488782477/

Mindkettő legalább annyira kihalt mostanában, mint ez a fórum, de ezek már csak ilyenek: hol leülnek, hol feltámadnak.

Előzmény: Naori (14902)
i-w Creative Commons License 2019.08.12 0 0 14903

Én ezeken az oldalakon vagyok fent, forgalmi sorrendben: Shutterstock, Adobe, Dreamstime, Alamy. A 2-3. hely táján szerepelt még a Getty, amíg szerencsésen ki nem rúgattam magam.
Közel egy éve nem töltöttem fel semmit sehová, ennek ellenére a négy oldal közül csakis a Dreamstime-nál tapasztaltam olyan visszaesést, ami talán ennek tudható be.
Egyébként korábban nekem is volt olyan tapasztalatom, hogy ha leállok a feltöltéssel, esik a forgalmam.

Előzmény: n i c k (14901)
Naori Creative Commons License 2019.08.12 0 0 14902

Sziasztok!

 

Jó pár évre visszamenőleg elolvasgattam a hozzászólásokat. Gondoltam csatlakozom, hátha vannak még akik érdekeltek a témában.

Néhány hónapja kezdtem el a stockfotózást. A tapasztalatom az volt eddig, hogy a Shutterstock pörög leginkább. (4 oldalon vagyok fent, Shutter, Dreamstime, Depositphotos, Adobe Stock) Tettem egy próbát az excusivity-vel Dreamstime-on, de nem nagyon jött be a dolog. Nagyjából 2 hónapot töltöttem exclusive-ként ott, noha klassz volt az elfogadott képenként +20 cent, de mivel csak az első 100 képre vonatkozott, utána nagyon kezdett hiányozni a Shutter pörgése. Szigorúbbak jóval tapasztalatom szerint, mint a Dreamstime - ez utóbbin lassan minden szemetet elfogadnak - de sokkal jobban tetszik a Shutter szigorúsága ami a képeket/grafikákat illeti. Sokkal inkább késztet a fejlődésre. Szóval felbontattam az exclusive tagságot, most újra a Shutter a fő.

 

Hobbiból természetfotókat készítek évek óta, gondoltam amellett, hogy a gépemen csücsül a több ezer kép, akár valamit lehetne kezdeni velük. Az elgondolásom akkor jött, mikor webdesigner tanfolyamot végeztem, és egy csoportos megbeszélésen felvetette valaki, hogy az elkészült vektorokat/illusztrációkat akár értékesíteni is lehet ilyen formában. Előtte csak felületesen ismertem a stockfotózást.

 

Izgalmasnak tartom, mert akkor is ösztönöz a fejlődésre, amikor éppen nem dolgozom nagyobb projekten. Általa kezdtem el lightboxot használni, ami szuper izgalmas, hiszen könnyen lehet jó minőségben termékfotókat készíteni (Na és persze kiélhetem a kreatív hajlamaimat ételfotó-készítésben :D ) Persze alapvetően megmaradtam a természetfotó és az illusztráció készítés vonalon, de jócskán bővítette a látókörömet. Ha hiszitek ha nem, azóta úgy járok-kelek a világban, hogy azon gondolkodom mit hogy kellene megfotózni, hogy sikeres stockfotó lehessen. ^^' És ha hiszitek ha nem, bármire lehet kereslet. Csak hogy egy mókás példát említsek, édesanyám mikor nyugdíjba ment kapott ajándékba a külföldi munkatársaitól egy kék plüssmacit - jópofa, aranyos tényleg - Megfotóztam lightboxban úgy, hogy a kép szélére van igazítva, mellette egy nagyobb üres fehér területet meghagyva (szövegnek, vagy bárminek). Feltöltés után nem sokkal már vitték is. Szóval fel a fejjel, sosem lehet tudni mi lesz majd épp sikeres. Sok esetben tényleg nem a tökéletesen megkomponált, PS-ben tökéletesre nyalt képek a kelendők.

 

Örülök annak, hogy belevágtam, és nem csak a gépemen gyűjtögetem az elkészült anyagokat. Nem tudom hónapok/évek múltán mi lesz majd a tapasztalat, de szívesen olvasnék még hozzászólásokat a témában, hogy ki miket tapasztal.

 

Üdv: Andi

n i c k Creative Commons License 2019.07.10 0 0 14901

Pont ezt észlelem én is sajnos. Nem vagyok kizárólagos, nekem az Istock és az Adobe mindig csak zsebpénzt termelt, de a Shutterből tartottam el a családot (még mindig, de már nem sokáig). Az Istock nekem nem is esett vissza, a zsebpénz változatlan. A Shutterstock ugyanazt produkálja amit leírtál, az utóbbi kb. 2 évben hiába tolom a képeket nagyjából változatlan mennyiségben és minőségben, szinte csak a régieket töltik le és esik vissza az egész. Hogy miért azon sokat gondolkodtam, szerintem több ok összejátszik, de igazából mindegy hogy miért, pár hónapja tudomásul vettem hogy ennek a melónak nemsokára vége. 

 

Előzmény: ezanicknévmárfoglalt!! (14898)
ezanicknévmárfoglalt!! Creative Commons License 2019.06.26 0 0 14900

Köszi :)

Előzmény: Quark3r (14899)
Quark3r Creative Commons License 2019.06.25 0 0 14899

Nem tudom, esetleg nézz körül itt: https://www.microstockgroup.com/general-stock-discussion/50/

hátha másnak is van ilyen gondja és tudják az okát.

Előzmény: ezanicknévmárfoglalt!! (14898)
ezanicknévmárfoglalt!! Creative Commons License 2019.06.24 0 0 14898

Mostanság kevesebbet töltök de ahogy tudom istockon ez nem annyira befolyásolja az eladásokat. Shutterstocknál úgy hallottam hogy számít ki mennyire aktívan töltöget de istocknál nem.
Rosszul tudom ?
Meg amit még észrevettem hogy csak régi képeket vesznek. Hiába vannak újak (1 évtől nem régebbiek) azokat mintha észre se vennék.

Előzmény: Quark3r (14896)
ezanicknévmárfoglalt!! Creative Commons License 2019.06.24 0 0 14897

Hát ez nem túl biztató.. ilyen könnyen tönkrevágják azt amit más évekig építget.  

Előzmény: i-w (14895)
Quark3r Creative Commons License 2019.06.23 0 0 14896

Töltesz fel rendszeresen új képeket?

Előzmény: ezanicknévmárfoglalt!! (14892)
i-w Creative Commons License 2019.06.23 0 0 14895

Kifejezetten pimasz hatóságként viselkednek, és ahhoz nem vagyok partner. Az ellenőreik CIA-nek nevezik magukat (Contributor Investigation Agent), ami vicces is lehetne, ha lenne egy csepp humoruk. Szigorúan felszólítottak, hogy ha van fent olyan munkám, ami sértheti mások jogait, szedjem össze, küldjem el nekik. Megírtam, hogy nincs. Megírták még egyszer, még durvább hangnemben. Ugyanazt feleltem: ezt ne várják tőlem, mert nem tudok ilyenről, de ha ők bármelyikben jogsértést találnak, vegyék le az oldalukról. Erre egy harmadik levélben közölték, hogy miután kétszeri felszólításra sem engedelmeskedtem, törlik a fiókomat.

 

Hát csak tegyék; ilyen társasággal nincs kedvem dolgozni. Egyébként ez a harmadik levél volt az első, amiben érthetően írták le, mit akarnak: azt, hogy ha van fent olyan munkám, amihez a részletes ügyrendjük szerint release-t kellett volna csatolnom, pl. fejből rajzolt dolgokhoz vázlatot, spéci ecsettel készült grafikához ecsetmintát, bizonyítandó, hogy az ecsetet is magam készítettem, stb., azokat gyűjtsem ki.

Ez még akár érthető is lenne, de szerintem normális cég valahogy így írná meg: "Elnézését kérjük, de reviewereink figyelmetlensége folytán néhány munkája a szükséges release nélkül került fel oldalainkra. Ezek ellenőrzéséhez kérjük segítségét." Igazából még ez is csak a hangnemet tenné rendbe, a lényeget nem, hiszen nekik kéne megállapítaniuk, hogy melyik rajzomnál érzik release szükségét. Ne velem végeztessék már a saját munkájukat! Így aztán mégsem írtam a főnökeiknek, ahogy első dühömben akartam, hanem otthagytam őket.

Előzmény: ezanicknévmárfoglalt!! (14894)
ezanicknévmárfoglalt!! Creative Commons License 2019.06.23 0 0 14894

Akkor ezért nem engedte csak két felkiáltójellel :D
Miért tettek ki ? Ha megkérdezhetem.

i-w Creative Commons License 2019.06.21 0 0 14893

Bocs, hogy nem a kérdésedre felelek (nem tudok ugyanis; bő fél éve rúgattam ki magam az iStockról/Gettyről, amúgy sem dolgoztam sehová kizárólagossággal), csak nem tudtam megállni szó nélkül a lelki rokonságot: néhány éve és is az "ezanickmarfoglalt" néven regisztráltam valahol.

Előzmény: ezanicknévmárfoglalt!! (14892)
ezanicknévmárfoglalt!! Creative Commons License 2019.06.20 0 0 14892

Üdv mindenkinek!
iStockon vagyok kizárólagos.  Az elmúlt 1-2 évben drasztikusan visszaestek az eladásaim és ezzel együtt a jövedelmek is. Mások is tapasztalják ezt vagy csak én ? 
Köszi  a válaszokat.

i-w Creative Commons License 2019.05.27 0 0 14891

Hú, most látom, ez milyen nagyképűen hangzik. Pedig csak arról van szó, hogy egy ideje ritkán töltök fel bármit is. De ha majd újra belehúzok, figyelni fogom a hétvégi szigort.

Előzmény: i-w (14890)
i-w Creative Commons License 2019.05.26 0 0 14890

Nekem nem tűnt fel, de majd figyelem. Igaz, tőlem szinte mindent el szoktak fogadni, és nem is hajtom magam túlzottan, így nehezen veszem észre.

Előzmény: Yd23 (14889)
Yd23 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 14889

Egy angol fórumon olvastam, hogy pénteki és szombati napokon nem érdemes képeket küldeni elbírálásra a Shutterstockhoz, mert akkor nagyobb az elutasítás lehetősége. Ebben van valami? Van ilyen tapasztalatotok? Mondjuk nekem eddig bejött. :D Amiket pénteken küldtem, azokat mind elutasították, a vasárnapit, keddit pedig elfogadták, persze lehet, hogy ez szimplán véletlen.

Yd23 Creative Commons License 2019.05.17 0 0 14888
Köszi, igen sztem is, csak nem voltam benne biztos. :)
Előzmény: i-w (14887)
i-w Creative Commons License 2019.05.17 0 0 14887

Szerintem igen, hiszen a szerzői jogok a tieid maradnak. És ha több konkurens oldalra is felteheted, azokon árulhatod ugyanazt a képet, miért ne tehetnéd fel ingyen bárhová?

Előzmény: Yd23 (14886)
Yd23 Creative Commons License 2019.05.17 0 0 14886

Sziasztok!

A stock fotó oldalakra feltöltött képeidet  a közösségi oldalaidon (insta, fb) is kiteheted?

...andras... Creative Commons License 2019.05.07 0 0 14885
Stock videókat lehet ide is feltölteni!Miután feltöltötted és kulcsszavazod,ők tovább töltik még öt különböző stock oldalnak!Itt nemcsak feltöltő lehetsz hanem regisztrálhatsz nálluk mint curator,kulcsszavazhatod mások videóját és ha letöltik te is kapsz belőle részesedést..
Előzmény: i-w (14884)
i-w Creative Commons License 2019.04.27 0 0 14884

Eddig a nevét sem hallottam, semmit nem tudok róla. Csak azért írom ezt, hogy ne álljon le újra a forgalom teljesen :)

Előzmény: ...andras... (14883)
...andras... Creative Commons License 2019.04.19 0 0 14883

A blackbox.globalon fenn van valaki? Megéri ide feltölteni?

DC68 Creative Commons License 2019.04.18 0 0 14882

Sajnos SS-n igen megnött a várakozási idő, videoknal eddig gyorsan ment, most már ott is 2-3 nap. 

Előzmény: ...andras... (14879)
...andras... Creative Commons License 2019.04.13 0 0 14881

Igen kár,sokmindent megbírnánk itt osztani egymással,segíteni a másikat..

 

Előzmény: i-w (14880)
i-w Creative Commons License 2019.04.13 0 0 14880

Kár, hogy így elnéptelenedett, sokat tanultam itt...

Előzmény: ...andras... (14879)
...andras... Creative Commons License 2019.04.12 0 0 14879

Szerintem már csak mi ketten vagyunk itt,elbírálták már,2 nap volt..

Előzmény: i-w (14878)
i-w Creative Commons License 2019.04.11 0 0 14878

Én még ránézek, de a videóról semmit sem tudok. Hátha vannak még mások is.

...andras... Creative Commons License 2019.04.11 0 0 14877

A shutterstockon meddig tart a video elbírálás?Régen nem töltöttem fel de akkor gyorsabb volt...remélem ránéz még erre a fórumra valaki...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!