Keresés

Részletes keresés

afintha Creative Commons License 2005.12.13 0 0 4
Itt az alapveto kerdes nem az, hogy sokat dolgoznak-e az egeszsegugyi dolgozok, vagy sem.

Az alapveto gond az, hogy a hatalyos jogszabalyokat nem tartjak be az erre hivatott szervezetek.

Es erre semilyen mentseg nincsen.
Előzmény: borju (3)
borju Creative Commons License 2005.12.13 0 0 3
Ez sajnos száz éve így van az egészségügyben. Nem csak az orvosok, a röntgenesek, a laborosok is munkaidő után ügyelnek a másnapi munkakezdésig, akkor még ledolgozzák azt a napot is és délután már haza is mehetnek vagy szakrendelésre vagy a sunyiba...
Persze , ha valaki hibázik a 32. órában és nem bűbájos a betegekhez akkor rögtön megy a per.
Soha nem fog ez változni...
Kétszer több eü. dolgozó kellene, de ki fizetné meg????
afintha Creative Commons License 2005.12.10 0 0 2
Dr. Sólyom László
Köztársasági Elnök Úrnak

BUDAPEST

Alulirott dr.Köteles László háziorvos az alábbiak miatt fordulok Önhöz.

A Magyar Köztársaság Parlamentje 2003. év őszén megalkotta a 2003.évi LXXXIV.Törvényt, melynek hatálybalépése 2004. május elseje volt.

A törvény életbelépésétől, azaz 2004. május 1-től egyedül az Országos Mentőszolgálat tért át a 12 órás munkarendre, ugyanakkor az ügyeletek, kórházak munkarendjében törvénysértő módon 12 órát meghaladó mértékben, egyes helyeken a pihenőidő kiadása nélkül dolgoznak /háziorvosi ügyeletek/ orvosok (egészségügyi dolgozók), a törvényben előirt maximális óraszámot meghaladva.

Ezen állapot fennállása miatt nemcsak az egészségügyi dolgozók jogai sérülnek, hanem sérülnek a betegjogok (valamint a betegek és egészségügyi dolgozók alkotmányos jogai is).

A törvénysértő állapot fennállása annak is köszönhető:

-a törvényben felhatalmazott miniszter a részletes szabályokat nem készitette el,

-a minisztériumi tisztségviselők, sőt a miniszter és államtitkárai is többször, több helyen szóban és irásban is kijelentették, hogy a törvényt nem kell alkalmazni (különben felborulna az egészségügyi ellátás rendszere), hanem helyette egy kormányrendeletet kell alkalmazni,

-a tisztiorvosi szolgálatok elnézték a törvénysértést, sőt asszisztáltak hozzá annak ellenére, hogy a törvényesség felügyelete az ő hatáskörük,

-az ellátásért felelős önkormányzatok, kórházak, rendelőintézetek vezetői- bár végzettségük és jogkörük megvan hozzá- a törvény megszegésével kapcsolatban semmilyen vizsgálatot nem kértek, hanem az ügyelet szervezésekor "előirták" a törvénysértő beosztást.

Az elmúlt évben több alkalommal, fordultam az ellátást biztositó gazdasági szervezethez, valamint a tisztiorvosi szolgálathoz, ahonnan érdemleges választ nem kaptam, igy pl. a tisztiorvosi szolgálat vezetője szóban utasitott, hogy a törvényt megszegve 24-48 ! órákat is ügyeljek.

Ez év júliusától többször fordultam irásban az ügyelet vezetőjéhez, a megyei munkaügyi felügyelethez, a megyei vezető ügyészhez, a megyei és országos tisztifőorvoshoz, a Magyar Orvosi Kamara megyei szervezetéhez, a Megyei Egészségbiztositási Pénztárhoz.

Tekintettel arra, hogy érdemleges választ nem kaptam, kénytelen vagyok Önhöz fordulni.

(A rendelőintézet, ahol ügyelek elismerte, hogy csak napi 12 óra munkára kötelezhet, ennek megfelelően "büntetés cimén" decemberi hónapban engem 56 órában ügyeltet, míg mások 12-32 óra ügyeletet végeznek, az elmúlt 3 hónapban csaknem 120 óra ügyeletet végeztet velem).

A kialakult helyzettel kapcsolatban az is meglepő számomra, mint törvénytisztelő állampolgárnak, hogy azok a tisztviselők, miniszterek, államtitkárok, osztályvezetők, igazgatók akik a törvénysértés fenntartásában aktívan közreműködtek, azok jelenleg is büntetlenül ugyanabban a pozicióban dolgoznak, holott folytatólagos, tömeges törvénysértésre buzditottak iránymutatásaik alkalmával, valamint ezen ténykedésükkel az egészségügyi dolgozók számára több milliárdos kárt okoztak.

Az is meglepő számomra, hogy ezen kör tagjai, akiknek pozíciójuknál fogva kötelességük az Alkotmány, a törvények betartása és betartatatása, hivatali esküjüket megtartották-e akkor, amikor a törvénysértést elnézték, illetve amikor aktivan közreműködtek az egészségügyi dolgozók szóbeli kényszeritésével a törvénysértő cselekvésre.

Tekintettel arra, hogy az általam levélben válaszadásra megkért hivatalok vezetői (munkaügyi felügyelet Miskolc, országos tisztifőorvos Budapest) a közigazgatási határidőn túl sem válaszolnak levelemre, kénytelen vagyok az országos törvénysértő helyzetet bemutatni, tekintettel arra, hogy az Ön hivatalának jogköre van az ellenőrzésre.

Tisztelettel:

Dr. Köteles László,

Egyetértő orvosként: Dr. Keszthelyi Gyula

Sátoraljaujhely

2005-12-05
http://giulio.freeblog.hu/archives/2005_Dec_giulio.htm#1078051
afintha Creative Commons License 2005.12.09 0 0 1
milyen keson is kerult ez eszlelesre... :)
Előzmény: borju (0)
borju Creative Commons License 2005.12.09 0 0 0
Nem,nem a 0 ez!!! :)
afintha Creative Commons License 2005.12.09 0 0 topiknyitó
ööö 0

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!