Keresés

Részletes keresés

Vernichter Creative Commons License 2012.11.16 0 0 633

"Az ítélet bombameglepetés, első fokon a bíróság még 24 év börtönre ítélte Gotovinát a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt."

nos ennyit az objektív birósági itéletekről még ha júniósak is ! A semmi és a 24 év között azért van valami külömbség !!

Egyébként vagy 3 hete Prágában mondta a volt ámérikai külügyér , hogy úndórító szerbek !

valahogy így !!

T.Tanácsos Creative Commons License 2012.11.16 0 0 632
Előzmény: soldat inconnu (631)
soldat inconnu Creative Commons License 2012.11.16 0 0 631

Hosszú lesz ez a hétvége Horvátországban... :-)))

Előzmény: T.Tanácsos (630)
T.Tanácsos Creative Commons License 2012.11.16 0 0 630
monfondir Creative Commons License 2011.04.16 0 0 629

Menj el Vukovárba aztán beszélhetünk arról ki mit tett (a sátorra gondolok a mécsessel ahogy beérsz a városba). Én voltam Eszéken az ostrom alatt, beszéltem olyanokkal akik a frontvonalban voltak. És igen itt Baranyában láttunk képeket arról, hogy mészárolták le a horvát rendőröket a csetnikek és azok napokig feküdtek kint az utcán 1991-ben. Nekem legjobban  megrendítő az eszéki ferences kolostor házfönöke volt aki több hónapot élt pincébe mivel nem hagyta ott a véreit bár  megtehette volna. Ő sokat mesélt erről az időről (amit épp ésszel nehezen lehetett kibirni).Baranyában nagyon jól lehetett  hallani a szerb lövegeket... És bizony voltak olyan szerb hangok, hogy karácsokor majd a Balatonnál ünnepelnek...

És nem tudom kinek mennyire rémlik de 1991-ben bizony repülőről lötték a horvát menekült oszlopokat.

Szóval aki szelet vet az lehet, hogy Vihart arat... Tisztogató hadművelet? Mert visszavették ami az övék volt?Nevetséges az itélet. Horvát barátommal ma beszéltem és mesélte milyen kiakadás van náluk minden szinten.

Szlovének lehet hogy magasabb színvonalon vannak gazdaságilag de ők nem harcoltak évekig, nem vesztették el az ország nagy részét. Szeretem Horvátországot, Hercegovinát, nekem nem csak a tengerpart Horvátország.

Előzmény: Glavo (624)
Glavo Creative Commons License 2011.04.16 0 0 624

Aki nekik hős, az védtelen polgári lakosok kínzására, gyújtogatásra, gyilkosságokra adott parancsot. Nem is beszélve az elüldözött 70.000 horvátországi szerbről. Nehéz tisztának maradni egy etnikai tisztogató hadművelet parancsnokaként.

Előzmény: frezenstein (621)
Glavo Creative Commons License 2011.04.16 0 0 623

Az oroszok már alaposan bevásároltak a MOL-ból, ha nem is örül a magyar kormány ennek. Amúgy a MOL már hosszú évek óta csak nevében magyar, alig van benne magyar tulajdonrész, a túlnyomó része amerikai befektetők portfoliójában van. Viszont Magyarországon van bejegyezve, s a vezetők többsége magyar.

Előzmény: Törölt nick (620)
Glavo Creative Commons License 2011.04.16 0 0 622

Hasonlítsd össse a szlovéneket a horvátokkal! Kik élnek jobban?

Előzmény: monfondir (619)
frezenstein Creative Commons License 2011.04.16 0 0 621

Nem kellett volna elitélni ezt a háborús hőst, akinek Horvátország olyan sokat köszönhet.

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.16 0 0 620

Haha, kíváncsi vagyok akkor is így lelkendeznél-e ha a ruszkik felvásárolnák a molt. Horvátok nem hülyék, nagyon is tudják mit jelent egy ilyen felvásárlás, a magyarokat is jól ismerik, történelmi távlatokban is. Még szép hogy nem kérnek a mol-ból és nagyon is igazuk van. Ne felejtsük el hogy a neolibek se jutottak sokra Horváto-ban, míg Mogyaro-ot teljesen szétprivatizálták, ott addig Bokrost rövid idő után elkergették

Előzmény: rumcake (618)
monfondir Creative Commons License 2011.04.15 0 0 619

Nem mindenki olyan mint mi, magyarok. Van aki szereti saját többségi tulajdonban a nemzeti vagyonát hiszen az akkor neki fog "fialni". Az EON-t is elhajtották pedig már iroda is volt Zágrábban...

Előzmény: rumcake (618)
rumcake Creative Commons License 2011.04.15 0 0 618

Megjegyzem, a kapcsolatok romlásáért elsősorban a jelenlegi horvát vezetést teszem felelőssé. Hisztiznek az INA miatt, pedig teljesen nyilvánvaló, a legjobb, ami az INA-val történhet, ha a MOL többségi tulajdont szerez benne. Egyszerűen nem normálisak. Csak rá kellene nézniük a Slovnaftra, az is MOL tulajdon, és nagyon szépen prosperál...

Előzmény: Törölt nick (616)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.15 0 0 615

Gondolom , hogy nem.Sok horváttal beszélgettem az elmúlt években.

Előzmény: Törölt nick (613)
rumcake Creative Commons License 2011.04.15 0 0 614

Érdekes, hogy ezt írod, nagyon érdekes, mert gyakorlatilag ebben a pillanatban döntöttem el, hogy bemásolom ide az alábbi hozzászólásomat, amit nemrég írtam a Szabadka szerb ledózerozása? Című topikba. Talán, már akkor is ide szántam, csak még nem tudtam róla:

"Elég furcsa dolgok történnek a magyar balkáni diplomáciában, mióta Orbán(?)ék vannak hatalmon. Szinte nem telik el úgy hét, hogy egy miniszter ne loholna Szerbiába, ne csókolgatná a szerbek kezét-lábát, és ne hangoztatná, hogy milyen fontos Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozása.

Mindeközben, szinte megromlottak a magyar-horvát kapcsolatok a MOL-INA ügy miatt, és a magyar kormány gyakorlatilag kussol az elhúzódó horvát csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban, ahelyett, hogy soros elnökként az asztalt verné Brüsszelben.

Szóval, akár azt is hihetném, hogy a magyar külpolitikát a Dzerzsinszkij térről vagy a Vauxhall Cross-ról irányítják, vagy innen is meg onnan is... :-/"

Előzmény: Törölt nick (609)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.15 0 0 611

Ez az itélet jól jött a horvátoknak, megmenekültek az Eu ölelő karjából. Senki nem akar horvátorszuágban ezekután ebbe a körbe tartozni. Ezért kellett a forintot is belevenni az alkotmányba, hátha megmenekülünk a FED-hez hasonló öleléstől.

rumcake Creative Commons License 2011.04.15 0 0 608

Az "ítélet" elfogadhatatlan, végtelenül aljas és igazságtalan, de korántsem meglepő azok számára, akik nyitott szemmel járnak a világban, és értik vagy sokkal inkább érzik azoknak sötét, gonosz erőknek az aknamunkáját, melyek gyakorlatilag 1699. január 26-óta, a karlócai békekötés óta komoly, nemegyszer döntő befolyást gyakorolnak az európai politikára.

A Gotovinát sújtó vérlázító ítélet a Dzerzsinszkij tér és a Vauxhall Cross orgyilkosainak, helyesebben, az őket irányító sötét hatalmaknak tudható be. Ezek a csoportok bármire képesek Horvátország európai uniós csatlakozásának elodázása érdekében, mert azt akarják elérni, hogy Horvátország csak a szerbekkel együtt csatlakozhasson az EU-hoz. Tudják jól, hogy a horvát csatlakozás után Szerbia, a többszázezer háborús bűnös hazájának felvétele a beláthatatlan jövőbe tolódna ki.

Az "ítélet" célja nem más, mint megalázni és provokálni a horvátokat.

Előzmény: monfondir (607)
monfondir Creative Commons License 2011.04.15 0 0 607

A horvátokban van büszkeség! Azt hiszem meszeltek az EU népszavazásnak. Láttam az áthúzott EU zászlókat a mai tüntetésen. Az itélettek mindenkit megaláztak aki anno harcolt vagy menekülésre kényszerült...

Előzmény: Törölt nick (606)
monfondir Creative Commons License 2011.04.15 0 0 605

Az M1 hiradó elég korrekt volt a témában. Kiakasztó az egész ítélet! Bezzeg akkor hol volt az EU amikor temetetlenül feküdtek a horvát halottak 91-ben az utcákon alig pár km-re a magyar határtól? Menjetek el Vukovárba! A mai napig gyászolnak!!!

Előzmény: Törölt nick (603)
Dumás Sanyi Creative Commons License 2011.04.15 0 0 601

tiranin Creative Commons License 2007.08.17 0 0 600
Előzmény: tiranin (599)
tiranin Creative Commons License 2007.08.17 0 0 599

Gotovina valódi "HEROJ".

Egy ilyen kaliberű hazafira egész Európának büszkének kéne lennie, a horvátok példát mutattak a világnak, hogy hogyan lehet nemzeti érdekeket hatékonyan képviselni.

Sokat tanulhatnánk tőlük. 

Előzmény: v_peti (598)
v_peti Creative Commons License 2007.08.17 0 0 598
Pont ez jutott nekem is eszembe! Ugyanis mivel a húgomék most voltak kint Horvátországban, és láttak Gotovinát éltető plakátokat. És ennek kapcsán egy kicsikét utánanéztem, hogy mit tett.
Ugyebár, ő a saját országát szabadította fel a megszállás alól. Bokor Gyuri meg egy idegen országot szállt meg. Gotovina számlájára 150 ember halálát írják. De Bush-éra hányét? Akkor ő miért nem háborús bűnös?
Előzmény: Maotai (490)
igen7 Creative Commons License 2005.12.23 0 0 597
különben meg szerintem arról az oldalról kell megfogni a dolgot, hogy fűződött e a japánoknak érdekük a szovjetek elleni támadáshoz?
alapvetően nem. mert mit tudtak volna megszerezni? kelet szibériát. azzal meg nem mennek semmire.
Előzmény: igen7 (596)
igen7 Creative Commons License 2005.12.23 0 0 596
a topikban leírtakat idéztem kb. nekem olyan sok infom nincsen mert alapvetően sosem érdekelt a csendes óceáni hadszíntér :)

olvasd végig a topikot, több ezer hsz az igaz, de rengeteg info van benne.
Előzmény: drzyx (595)
drzyx Creative Commons License 2005.12.23 0 0 595
jó, jó, de a Kvangtungnál csak 41 őszén cserélték le a téli felszerelést trópusira, Halhin Gol meg csak egy erőszakos felderítés volt, a moszkvai csatára Sztálin már Sorge jelentései alapján szibériai csapatokat dobott át, előtte nem merte, nem volt az olyan egyértelmű
Előzmény: igen7 (593)
igen7 Creative Commons License 2005.12.23 0 0 594
összefoglalva: a japóknak semmilyen érdekük nem fűződött a szovjetek elleni hadbalépéshez.
Előzmény: igen7 (593)
igen7 Creative Commons License 2005.12.23 0 0 593
az az oka, hogy még a háború kitörése előtt csúnyán elkalapálták őket az oroszok mongóliában.
másrészt meg az is az oka, hogy 41 végén nekik olaj kellett. sürgősen, mert fogyóban voltak a készleteik az amerikai embargó miatt.
olaj ugye Indonéziában van, amihez az amcsikkal kellett kötözködni (picit az angolokkal is, de ők itt nem voltak tényezők). utána meg nem volt értelme a szovjeteknek menni.

részletesebben kifejtették páran a témát a Német vereség okai a II. világháborúban c. topikban.
Előzmény: drzyx (592)
drzyx Creative Commons License 2005.12.23 0 0 592

elfele kanyarodtunk kicsinység...

Gotovina elfogása már meghozta az első eredményét, az EU elvárja, hogy Szerbia is tegyen lépéseket és adja ki Mladicsot és Karadzsicsot, addig a társulási megállapodást nem folytatják...

off

tudja valaki, hogy végül is a japánok miért nem támadtak kelet felől az oroszokra és miért nem ragaszkodott ehhez Hitler?

igen7 Creative Commons License 2005.12.23 0 0 590
"sajnos pont a németek és a szovjetek között vagyunk"

nem. a németek és a szovjetek között Lengyelország van. lásd: térkép.
elvben ránk nincs szükség a szovjetek ellen. arra van szükség, hogy szállítsunk a németeknek, illetőleg arra, hogy biztosítsuk a román olaj szállítását rajtunk keresztül. a magyar hadsereg alapvetően gyenge volt.
az már egy másik történet, hogy a szovjetek erre jöttek, de arra normálisan fel lehetett volna készülni 44-ig. ha mindenáron német szövetségesek akarunk maradni. de ahhoz sem kellett volna ragaszkodni.

nagy vonalakban a helyzet a következő: geopolitikai okok miatt a háborúból kimaradni NEM lehetséges. ez világos. DE! szintén könnyen belátható, hogy a németek egyedül (mert Európában lényegében egyedül vannak) 3 világbirodalom ellen NEM nyerhetnek (emberanyag, erőforrások mennyisége, stb.) úgy, hogy Európa jelentős részét még megszállva is kell tartaniuk.
következésképpen, HA az a cél, hogy az ország a lehető legjobban jöjjön ki a háborúból, akkor
1) minimalizálni kell a pusztítás lehetőségét (lásd még: fegyveres semlegesség)
2) nem a németekkel kell cimborálni, hanem óvatosan, de jelezni a szöviknek (a szovjeteknek is!) hogy nem a németek haverjai vagyunk (szemben mondjuk a románokkal, szlovákokkal, horvátokkal). CSAK EKKOR van esély a revíziós eredmények elfogadtatására.

"azoknak a döntéseknek volt logikus alapja"

nem volt. az előbb vezettem le miért nem.
Előzmény: Baloghbacsi (589)
Baloghbacsi Creative Commons License 2005.12.23 0 0 589

Én nem olvastam erről a "fél-revízióról", de lehet, hogy Horthy volt ennyire "reál-politikus". Melyik könyvben olvastál róla? Megjelent az a nagy vastag k.b. 3-4 éve, azt még nem sikerült elolvasnom.

Ja, a re-revízióról írtál. Így már világos.

Pontosan arra gondolok, mint Te. Felmérem az erőviszonyokat: sokkal erősebb Németország mint mi. Ránézek a térképre: sajnos pont a németek és a szovjetek között vagyunk. Tehát "lefocizzák egymás közt", de ez sajnos pont Mo-n át fog történni. Ebből levonom a következtetést, hogy -sajnos- "nem maradhatunk ki a buliból".

A Donnál elpusztult katonákat Te hoztad témába.

Összefoglalva:

Utólag mindenki okos. Te is, én is. Csak annyit szerettem volna mondani, hogy szerintem -az utólag sajnos igazolódott- hibásnak biznyult döntések ellenére, azoknak a döntéseknek volt logikus alapja. Szerinted viszont "senki nem számolt semmivel".  Innentől fogva nincs értelme a kis vitatkozásunknak.

Előzmény: igen7 (588)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!