Keresés

Részletes keresés

ZR Creative Commons License 2005.12.08 0 0 7
A alábbi fogalmak inkább a banditizmusra vonatkoznak, a háború összetett társadalmi jelenség...
Előzmény: kavkaz (6)
kavkaz Creative Commons License 2005.12.08 0 0 6

Szerintem ha valaki olyan fizikai allapotban van hogy el tudja venni mastol a letenek fenntartasahoz feltetlenul szukseges dolgokat akkor neki nincs olyan szuksege ra mint a masiknak.

Miért? Ha egyszerűbb elvenni a másiktól mint megszerezni máshonnan, akkor a zsákmányolása a helyes válasz, feltéve, hogy megvan hozzá a szükséges fölény.

De lassuk be, a haborukat altalaban nem is a kenyerert vivjak :)

De. Az esetek többségében így, vagy úgy de valamiféle "kenyérért" vívják.

Az hogy megrohanjuk a szomszed torzset, megoljuk a ferfiakat, elraboljuk a noket, a huskeszletet meg a premeket (kesobb aranyat, meg kesobb mukincset meg dollart) az nem a letszukseglet kielegitese hanem ha mindenaron tudomanyoskodni akarunk, territorialis agresszio.

Annál mi szervezettebbek vagyunk, hogy szimpla territoriális viselkedéssel el lehessen intézni a háborúinkat. Ugyanis a helyben talált lakosságot általában nem megöljük és el sem üldözzük, hanem így, vagy úgy de mint erőforrást kiaknázzuk. Nem csak az elfoglalt territórium erőforrásait zsákmányoljuk ki, hanem a rajta élő embereket is! Ez az a bonyolult helyzet amire utaltam. A határok elmosódnak. Egyrész ugye a területfoglalás még leírható lenne territoriális viselkedésként. Másrészt már zsákmánynak tekintjük a helyi lakosságot. ugyanakkor nem öljük le (és nem is esszük meg) őket. Harmadrészt bizonyos értelemben parazitaként telepednek a hódítók a meghódított népességre. Amit lehet úgy is tekinteni, hogy a helyi erőknek önmaguk helyett a saját munkájukkal előállított terméket kell felajánlani a hódítóknak (alkalmi portya esetén: sarc, tartós hódítás esetén: adó).

Természetesen ez törzsi, vagy annál fejlettebb társadalmakra vonatkozik.

Lehet, hogy a háború már olyan összetett jelenség, amely nem írható le az agresszió, vagy a predáció szavakkal?

Előzmény: Raphael (5)
Raphael Creative Commons License 2005.12.08 0 0 5

Szerintem ha valaki olyan fizikai allapotban van hogy el tudja venni mastol a letenek fenntartasahoz feltetlenul szukseges dolgokat akkor neki nincs olyan szuksege ra mint a masiknak.

De lassuk be, a haborukat altalaban nem is a kenyerert vivjak :) Az hogy megrohanjuk a szomszed torzset, megoljuk a ferfiakat, elraboljuk a noket, a huskeszletet meg a premeket (kesobb aranyat, meg kesobb mukincset meg dollart) az nem a letszukseglet kielegitese hanem ha mindenaron tudomanyoskodni akarunk, territorialis agresszio.

Előzmény: kavkaz (4)
kavkaz Creative Commons License 2005.12.08 0 0 4
Hogy ki a tolvaj az egy erkölcsi itélet, ezért nem tartozik ide. A csokiszerzés is csak akkor lenne jó példa, ha erőszakkal szereznéd meg más emberektől, mivel a létfenntartásodhoz szükséged lenne rá. Tetted abban az esetben szerintem nem agresszió, hanem predáció lenne.

Egyébként igen, definíciós topik.
Előzmény: Raphael (3)
Raphael Creative Commons License 2005.12.08 0 0 3
Ez valami definicios topic? Ezexerint ha csokit lopok a boltbol (eletfenntartasomhoz szukseges) akkor nem tolvaj vagyok hanem ragadozo?
Előzmény: kavkaz (-)
Jenő Tokióból Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2

Szerintem ez abszolút így van, de tartok tőle hogy nem lesz népszerű ez a topic. Véleméményem szerint ma a bankár arisztokrácia jeleníti meg az abszolút predátor korhű implementációját. Nem véletlenül népszerű köreikben Attila a hun, a zsarnok uralkodó klasszikus prototípusa. A nácik ezt az "örök zsidóban"  látták megjelenni, ami természetesen tévedés.

Előzmény: kavkaz (-)
kavkaz Creative Commons License 2005.12.07 0 0 1
Látom neked még a 0 is értéktelen!
Előzmény: kritikus05 (0)
kritikus05 Creative Commons License 2005.12.07 0 0 0
A javak nem érnek semmit.
kavkaz Creative Commons License 2005.12.07 0 0 topiknyitó

Magyarán a más emberek tulajdonában lévő javak eltulajdonítására irányuló erőszakos tettek abban az esetben, ha az a támadók megélhetéséhez szükséges predatív cselekedetek. Szerintem. Ám mivel az ember esetében az intelligencia megléte megnehezíti a "megélhetéshez szükséges" tettek mértékének felbecsülését, ezért a agresszív és predatív viselkedésformák közti különbség az embernél elmosódik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!